قبرس کجاست؟ بررسی مساحت، آب و هوا پرچم و جمعیت
جزیره قبرس، یکی از کشورهای حوزه دریای مدیترانه است. این کشور با مساحتی حدود 9.251 کیلومتر مربع از سمت غربی با کشور سوریه و از سمت جنوبی با کشور یونان همسایه است. این کشور در واقع به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم شده است. در ادامه با ایرانیجو همراه شوید تا به معرفی کامل این کشور بپردازیم.
قبرس کجاست؟
کشور Cyprus دارای دو بخش، شمالی و جنوبی است. بخش شمالی آن، در واقع بخش ترک نشین کشور است که افراد ترک زبان و مسلمان در آن زندگی می کنند. در اصل این بخش است که کشور ترکیه آن را به رسمیت می شناسد و کشور محسوب اش می کند.
بخش جنوبی آن به کشور یونان نزدیک است و اغلب ساکنان یونانی ها هستند. فرهنگ افرادی که در این بخش ساکن هستند، بیشتر شبیه به یونانی ها و اروپایی ها است.
لوکیشن قبرس بر روی نقشه گوگل
در تصویر زیر لوکیشن واضح و دقیق قبرس قابل مشاهده است، با کلیک روی تصویر می توانید آن را بررسی و مشاهده کنید.
جمعیت
بر اساس آخرین سرشماری های انجام شده در سال 2016 حدود 1.170.125 نفر جمعیت در این کشور ساکن هستند و در آن زندگی می کنند. این مقدار جمعیت، مجموعی میزان جمعیت قبرس شمالی و جنوبی می باشد. این کشور از نظر سنی، جمعیتی نسبتاً جوان دارد و متوسط سن در آن 32 سال است. امید به زندگی نیز در آن حدود 80 سال اس، یعنی که افراد این منطقه به طور متوسط 80 سال عمر میکنند.
در واقع این کشور چند فرهنگی می باشد و از ترکیب گروههای قومی، مذهبی و زبانی زیادی تشکیل شده است. یونانیها بزرگترین گروه قومی در آن هستند و حدود 77 درصد از جمعیت را تشکیل میدهند.
ترکها دومین گروه بزرگ قومی هستند و حدود 18 درصد از جمعیت را تشکیل میدهند. سایر گروههای قومی کوچکتر شامل ارمنیها، انگلیسیها و رومیها می شوند.
نقشه قبرس
کشور قبرس کشوری وسیع و دارای شهر ها و استان های زیادی است، در نقشه زیر می توانید موقعیت دقیق آن ها را مشاهده کنید.
پرچم قبرس
در کشور قبرس، نماد اتحاد و صلح پرچم کشور است. این پرچم از یک زمینه سفید با نقشه ای از جزیره در بالای آن و دو شاخه زیتون در پایین تشکیل شده است.
- رنگ سفید در پرچم نماد صلح و اتحاد بین دو جامعه یونانی تبار و ترک تبار قبرس است.
- نشان جزیره در بالای پرچم نشان دهنده وحدت این کشور است.
- شاخه های زیتون در پایین پرچم نماد صلح و آشتی بین دو جامعه قبرس هستند.
پرچم در تاریخ 16 اوت 1960 پس از استقلال از بریتانیا، پذیرفته شد و توسط یک هنرمند ترک به نام عصمت گونی طراحی شد.
البته بخش شمالی کشور که تحت کنترل ترکیه است، پرچم خود را دارد که از سه نوار افقی به رنگهای آبی، سفید و قرمز تشکیل شده است. این پرچم در سال 1983 پس از اعلام استقلال جمهوری ترک قبرس شمالی، پذیرفته شد.
پایتخت کشور قبرس کجاست؟
نیکوزیا یا لفوشکا، پایتخت کشور قبرس است که کشور را به دو قسمت تقسیم می کند. این شهر نیز مانند خود کشور به دو بخش نیکوزیای شمالی و نیکوزیای جنوبی تقسیم شده است و هر کدام از بخش های آن پایتخت یکی از بخش ها هستند. نیکوزیا دارای جمعیتی حدود 60 هزار نفر می باشد که یکی از شهر های ساحلی و زیبا در اطراف مدیترانه است.
بعد از شهر برلین، نیکوزیا، تنها شهری است که توانسته یک کشور را به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم کند. با وجود این شهر، دسترسی و رفت و آمد بین دو بخش کشور کمی محدود و سخت شده است، اما امروزه این مورده راحت تر شده و گردشگران به لارناکا بندر اصلی واقع در ساحل جنوب شرقی جزیره می روند.
آب و هوا
این کشور بسیار جذاب در شرق دریای مدیترانه قرار دارد. همین موضوع سبب شده تا درون آن اغلب آب و هوایی مدیترانه ای حاکم باشد. این آب و هوا به معنای تابستان های گرم و خشک و زمستانهای معتدل است. تابستانها از ماه می تا اکتبر ادامه دارد و در این مدت، دمای هوا به طور متوسط بین 21 تا 34 درجه سانتیگراد متغیر است. در برخی موارد، دمای هوا می تواند به 40 درجه سانتیگراد نیز برسد.
زمستانها نیز در آن از دسامبر تا فوریه ادامه دارد. در این مدت، دمای هوا به طور متوسط بین 7 تا 15 درجه سانتیگراد متغیر است. حتی در اوج زمستان، معمولاً 6 ساعت آفتاب در طول روز وجود دارد. بهار و پاییز نیز در این کشور، فصل های کوتاهی هستند که بین تابستان و زمستان قرار دارند و دمایی بسیار متوسط و معتدل را دارند.
تاریخچه
از قرن 19 تا 1960 میلادی، این منطقه تحت حاکمیت کشور بریتانیا بود. این دوره، اختلافات قومی بین جمعیت یونانی تبار و ترک تبار آن به تدریج افزایش یافت. از سال 1955، گروههای ملیگرای یونانی با حمایت دولت یونان، به مبارزه مسلحانه برای پیوستن این کشور به یونان پرداختند، همین امر سبب لشکرکشی بریتانیا و یک دهه درگیری داخلی شد.
تا سال 1960، با میانجیگری سازمان ملل متحد، این کشور به استقلال رسید اما استقلال آن نتوانست اختلافات قومی بین دو گروه را حل کند.
سر انجام در سال 1974، دولت یونان با حمایت ارتش، کودتایی به راه انداخت و رئیس جمهور یونانی کشور را برکنار کرد. ترکیه نیز بیکار ننشست و در پاسخ به این کودتا، بخش شمالی کشور را به اشغال خود درآورد.
بخش شمالی کشور با نام «جمهوری ترک قبرس شمالی» استقلال خود را اعلام کرد. اما هیچ کشوری به جز ترکیه، این استقلال را به رسمیت نشناخت.
قبرس جنوبی نیز که در کنترل دولت یونانیتبار است، در سال 2004 به اتحادیه اروپا پیوست. این امر منجر به تشدید اختلافات بین دو بخش قبرس شد. در سال 2017، با میانجیگری سازمان ملل متحد، مذاکرات بین دو طرف کشور برای حل اختلافات قومی آغاز شد اما این مذاکرات تاکنون به نتیجهای نرسیده است.
شهر های مهم قبرس
در این کشور وسیع و پهناور شهر های زیادی وجود دارد. اما همانطور که میدانید، این کشور به دو بخش تقسیم شده است. بنابر این هر بخش شهر های خاص و مهم مخصوص به خودش را دارد. در ادامه با ایرانیجو به معرفی برخی از این شهر ها می پردازیم.
شهر های مهم بخش جنوبی
- نیکوزیا: این شهر پایتخت کشور و تنها پایتخت جهان می باشد، که به دو بخش تقسیم شده است.
- لرناکا: بزرگترین بندر کشور و یکی از مهمترین مقاصد گردشگری آن است.
- پافوس: یکی از قدیمیترین شهرهای جهان و یکی از مهم ترین مراکز تاریخی و فرهنگی است.
- لیماسول: دومین شهر بزرگ و یکی از مهم ترین مراکز تجاری و اقتصادی این کشور است.
شهر های مهم بخش شمالی
- نیکوزیا: پایتخت بخش شمالی و بزرگترین شهر این بخش است.
- فاماگوستا: دومین شهر بزرگ بخش شمالی و یکی از مهم ترین مراکز اقتصادی و گردشگری این بخش است.
- کیرنیا: یکی از مهمترین شهرهای تاریخی و فرهنگی بخش شمالی است.
زبان کشور قبرس
مردم این کشور به دو زبان رسمی یونانی و ترکی صحبت میکنند. یونانی زبان غالب در بخش جنوبی و ترکی زبان غالب در بخش شمالی است. علاوه بر زبانهای رسمی، انگلیسی نیز در این کشور به طور گستردهای صحبت و نوشته میشود. این موضوع به دلیل موقعیت خاص و استراتژیکی این کشور و سطح تحصیلات بالای مردمانش است.
دین مردم قبرس
در بخش جنوبی کشور دین غالب مسیحیت ارتدوکس است. حدود 72.3 درصد از جمعیت این بخش، مسیحی ارتدوکس هستند. سایر ادیان در این بخش عبارتند از:
- اسلام: 25.0 درصد
- بیدینی: 1.9 درصد
- سایر: 0.8 درصد
اما در بخش شمالی که تحت کنترل دولت جمهوری ترک شمالی است، دین غالب اسلام است. حدود 99.8 درصد از جمعیت این بخش، مسلمان سنی هستند. در مجموع، حدود 72.3 درصد از جمعیت مسیحی و حدود 25.0 درصد مسلمان هستند. سایر ادیان در این کشور، سهم بسیار کمی دارند.
واحد پول قبرس
در کشور واحد اصلی و رسمی پول از سال 2008 یورو است. چکهای مسافرتی و کارتهای اعتباری معتبر نیز در سراسر این کشور قابل استفاده بوده است. البته در بخش شمالی کشور، پول لیر نیز قابل استفاده است و یه جورایی نیز واحد پول آن منطقه محسوب می شود.
اختلاف ساعت ایران با قبرس
تفاوت زمانی بین دو کشور ایران و قبرس حدود 1 ساعت و 30 دقیقه است. یعنی ساعت ایران حدود یک ساعت و نیم از این کشور جلوتر است.
کلام آخر
کشور قبرس یکی دیگر از کشور های زیبا و خاص مدیترانه ای است. این کشور بزرگ به دو بخش جذاب تقسیم شده و جمعیت زیادی را درون خود جای داده است. سالانه گردشگران و توریست های بسیار زیادی از سراسر جهان برای بازدید از جاهای دیدنی و جاذبه های آن به این منطقه سفر می کنند.