ریزش موی سکه ای چیست؟ دلایل آلوپسی و روشهای درمان آن
آلوپسی یا ریزش موی سکهای (Alopecia Areata) وضعیتی است که باعث ایجاد تکههای گرد ریزش و تاسی مو میشود. این یک اختلال خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به فولیکولهای ایجاد کننده مو حمله میکند. در این مقاله از ایرانیجو شما را با ریزش سکه ای مو، علت، علائم و نحوه تشخیص و درمان آن آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
ریزش سکهای چیست؟
آلوپسی یک اختلال شایع است که باعث ریزش مو میشود. “آلوپسی” یک اصطلاح لاتین است که به معنای طاسی است و “آره آتا” به ماهیت تکهای ریزش های مو که معمولاً با این بیماری دیده میشود، اشاره دارد.
در اکثر افراد مبتلا به آلوپسی، موها به صورت تکههای کوچک و گرد میریزند و قسمتهایی به اندازه یک سکه از پوست برهنه باقی میمانند. این ریزش های موی تکه تکه اغلب در پوست سر اتفاق میافتد، اما ممکن است سایر قسمتهای بدن را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
بهطور غیرمعمول، ریزش کل پوست سر (که در این حالت به نام آلوپسی توتالیس شناخته میشود) یا کل بدن (آلوپسی یونیورسالیس) را درگیر میکند.
آلوپسی افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار میدهد، اگرچه بیشتر در نوجوانی یا اوایل بزرگسالی ظاهر میشود.
این نوع ریزش در طی چند هفته اتفاق میافتد. معمولاً موها پس از چند ماه دوباره رشد میکنند، اگرچه ممکن است دوباره ریزش کنند.
در برخی موارد، چرخههای غیرقابل پیش بینی ریزش و به دنبال آن رشد مجدد میتواند سالها ادامه داشته باشد. علاوه بر ریزش ، برخی از افراد مبتلا به ناهنجاریهای ناخن دست و پا، مانند حفرههای روی سطح ناخن، نیز مبتلا هستند.
ریزش همراه با آلوپسی آره آتا دردناک یا ناتوان کننده نیست. با این حال، تغییراتی در ظاهر فرد ایجاد میکند، که میتواند عمیقاً بر کیفیت زندگی و عزت نفس وی تأثیر بگذارد. در برخی افراد، این وضعیت میتواند منجر به افسردگی، اضطراب و سایر مسائل عاطفی یا روانی شود.
آلوپسی دومین شکل شایع پس از آلوپسی آندروژنتیک است (طاسی با الگوی مردانه در مردان و طاسی با الگوی زنانه در زنان).
آلوپسی مردان و زنان را به طور مساوی تحت تأثیر قرار میدهد و میتواند در افراد با هر قومیتی رخ دهد.
علت ریزش سکه ای
علت آلوپسی به طور دقیق شناخته شده نیست. اما در حالت کلی میتوان گفت که در اثر به وجود آمدن برخی تغییرات در ژنهای پوست و مو اتفاق میافتد.
ریزش سکهای جزء بیماریهای سیستم ایمنی و اختلالات خود ایمنی به شمار میرود. اختلال خود ایمنی معنای درست کار نکردن سیستم ایمنی بدن است. در این حالت سیستم ایمنی به جای حمله به ویروسها و باکتریها، به بافتهای خود بدن حمله میکند.
در آلوپسی سکه ای، سیستم ایمنی فولیکولهای مو را هدف قرار میدهد و رشد مو را متوقف میکند. این بیماری به طور دائم به فولیکولها آسیب نمیرساند، به همین دلیل است که موها ممکن است بعداً دوباره رشد کنند.
چندین ژن متعلق به یک خانواده ژنی به نام کمپلکس آنتی ژن لکوسیت انسانی (HLA)، مرتبط با بیماری ریزش سکهای هستند. کمپلکس HLA به سیستم ایمنی کمک میکند تا پروتئینهای خود بدن را، از پروتئینهای ساخته شده توسط مهاجمان خارجی تشخیص دهد.
تغییر در ژن HLA
ایجاد برخی از تغییرات خاص در ژن HLA میتواند به سیستم ایمنی در حمله به فولیکولها کمک کند و سبب بوجود آمدن ریزش سکهای شود. این نوع ژن انواع مختلفی دارد که به پروتئینهای خارجی واکنش نشان میدهد.
گروهی از بیماریها و اختلالات خود ایمنی شناسایی شده است، که تغییرات ژنتیکی در آنها بسیار شبیه به آلوپسی است. در نتیجه ممکن است افرادی که درگیر سایر اختلالات خود ایمنی مانند لوپوس، آسم آلرژیک و بیماری گریوز هستند، در معرض ابتلا به آلوپسی نیز باشند.
برخی از افراد مبتلا به این بیماری سابقه خانوادگی آلوپسی دارند. در تعداد کمی از افراد، ریزش ممکن است پس از یک رویداد مهم زندگی مانند یک بیماری، بارداری یا ضربه روحی رخ دهد.
در بسیاری از موارد علت بیماری ریزش سکهای مو دقیقا مشخص نیست. اما ممکن است برخی از عوامل محیطی، بیماری جسمی و یا استرس در پاسخ ایمنی غیر طبیعی تاثیر گذار باشند.
علائم ریزش سکه ای
ریزش سکهای میتواند با علائمی مانند احساس سوزش و خارش همراه باشد. علاوه بر آن سوراخ شدن ناخن نیز ممکن است اتفاق بیفتد.
آلوپسی معمولاً با یک تا چند لکه (1 سانتی متر تا 4 سانتی متر) ریزش شروع میشود. این نوع ریزش اغلب در پوست سر دیده میشود، اما ممکن است در ریش، ابروها، موهای ناحیه تناسلی، بازوها یا پاهای افراد نیز نمایان شود.
لکههای ایجاد شده صاف و گرد هستند و ممکن است هلویی رنگ باشند. اگر آلوپسی منجر به ریزش کامل مو شود، اغلب در عرض 6 ماه پس از شروع اولین علائم رخ میدهد.
زمانی که کل پوست سر درگیر شده باشد آلوپسی توتالیس و زمانی که کل بدن تحت تاثیر قرار گرفته است آلوپسی یونیورسالیس نامیده میشود.
نحوه تشخیص ریزش سکهای
پزشک متخصص علاوه بر معاینه مناطقی که در آن ریزش دارید، در ارتباط با علائم از شما میپرسد. آزمایش خون نیز ممکن است برای بررسی شرایط خود ایمنی و مشکلات تیروئید انجام شود.
ممکن است بیوپسی پوست سر انجام شود. بیوپسیهای پوستی از پوست آسیب دیده، یک نفوذ لنفوسیتی در داخل و اطراف پیاز یا قسمت پایینی فولیکول مو در مرحله آناژن (رشد مو) را نشان میدهد.
آلوپسی سکه ای معمولاً بر اساس تظاهرات بالینی تشخیص داده میشود، اما درموسکوپی و هیستوپاتولوژی میتواند مفید باشد.
درمان ریزش سکهای مو چیست؟
اگر ریزش گسترده نباشد، موها اغلب در عرض چند ماه بدون درمان دوباره رشد میکنند. برای ریزش شدید تر، مشخص نیست که چه مقدار درمان میتواند به تغییر روند بیماری کمک کند.
درمانهای موضعی یا تزریقی یا فتوتراپی وجود دارد، که ممکن است به کاهش سریعتر اثرات منفی این بیماری کمک کند. یک متخصص پوست باید ارزیابی خاصی از هر مورد انجام دهد، تا بهترین درمان را برای هر بیمار بیابد.
در صورتی که آلوپسی با بیماری خودایمنی دیگری همراه باشد، توصیه میشود آن را به خوبی کنترل و درمان کنید. درمانهای رایج ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تزریق استروئید در زیر سطح پوست
- داروهایی که روی پوست اعمال میشود
- درمان با اشعه ماوراء بنفش
- ممکن است از کلاه گیس برای پنهان کردن مناطق تاس شده استفاده شود.
درمان ریزش سکهای ریش
برخی افراد بر این گمانند که ریزش سکه ای تنها محدود به موهای سر میشود. اما لازم است بدانید که ممکن است در سایر نواحی بدن مانند ریش و ابرو نیز این اتفاق بیفتد.
نوعی از ریزش به نام آلوپسی باربا وجود دارد، که سبب ریزش در قسمت صورت میشود. در این نوع از ریزش، ممکن است چند تکه به اندازه سکه از موها در ناحیه گونهها،گردن و اطراف لب بالا خالی شود.
علت مشخصی برای ریزش سکهای ریش، وجود ندارد. اما ممکن است بیماریهای خود ایمنی و عوامل ژنتیکی در آن نقش داشته باشند.
برای درمان ریزش سکهای ریش در آقایان، در ابتدا لازم است به یک متخصص پوست مراجعه کنید. پزشک با بررسی موهای ناحیه صورت و یا نمونه برداری از پوست آن میتواند بیماری را تشخیص دهد.
در صورتی که بیماری ادامهدار شود، میتوان از یک روش جالب به نام ایمونوتراپی موضعی استفاده کرد. این روش درمانی از حمله سیستم ایمنی به فولیکولهای مو جلوگیری میکند.
برخی دیگر از درمانهای موجود برای ریزش سکهای ریش در آقایان (آلوپسی باربا) شامل موارد زیر است:
- تزریق کورتیکواستروئیدها برای سرکوب سیستم ایمنی
- استفاده از داروی موضعی ماینوکسیدیل
- استفاده از داروی موضعی دیفن سیپرون (DPCP)
- کرم موضعی آنترالین
- فتوتراپی یا نور درمانی
- مزوتراپی
- کاشت مو
- تزریق پی آر پی
درمانهای خانگی موثر برای ریزش سکهای مو
ریزش سکهای مو یک بیماری است که نه تنها بر سلامت جسمی، بلکه بر سلامت عاطفی نیز تاثیر میگذارد. در اینجا چند درمان خانگی شگفت انگیز وجود دارد، که در مبارزه با آلوپسی آره آتا به شما کمک میکند.
1. پروبیوتیکها
درست است که دستگاه گوارش سیستم ایمنی شما را کنترل میکند. به همین دلیل است که پروبیوتیکها میتوانند به درمان تعدادی از بیماریهای خود ایمنی، از جمله آلوپسی آره آتا کمک کنند.
مکملهای پروبیوتیک را میتوان برای بهبود سیستم ایمنی بدن استفاده کرد. این سبب می شود تا بدن شما نسبت به تهدیدات درک شده بیش از حد واکنش نشان ندهد و باعث التهاب نشود. همچنین باید روزانه از غذاهای پروبیوتیک مانند کفیر، کومبوچا، ماست و سرکه سیب استفاده کنید.
2. روی
روی ممکن است به عنوان یک درمان طبیعی برای آلوپسی عمل کند. چرا که به تقویت سیستم ایمنی و ترمیم روده کمک کرده و برای پاسخهای ایمنی طبیعی حیاتی است.
به علاوه، روی یک ماده معدنی حیاتی برای فعالیتهای عملکردی مهم فولیکولهای مو است. مکملهای روی و غذاهای حاوی روی مانند تخم کدو تنبل، گوشت گاو، نخود، بادام هندی، ماست و اسفناج مزایای درمانی ویژهای برای بیماران مبتلا به کمبود روی دارد.
3. کوئرستین
کوئرستین نوعی آنتی اکسیدان فلاونوئیدی است که به دلیل توانایی آن در کاهش التهاب و مبارزه با آسیب رادیکالهای آزاد شناخته شده است. این آنتی اکسیدان اثرات قوی بر ایمنی دارد و به کاهش یا سرکوب مسیرهای التهابی کمک میکند.
به همین دلیل است که اغلب برای درمان علائم مربوط به اختلالات خود ایمنی استفاده میشود. مکملها و کرمهای کوئرستین، در فروشگاههای ویتامین یا مواد غذایی سالم موجود است.
4. جینسینگ
جینسینگ یک داروی گیاهی محبوب است، که حاوی ترکیبات دارویی مختلف است. این دارو به کاهش التهاب و تقویت عملکرد سیستم ایمنی کمک میکند.
جینسینگ قرمز به عنوان یک درمان موثر و طبیعی برای آلوپسی عمل میکند. افرادی که در حال حاضر تزریق کورتیکواستروئید دریافت میکنند، میتوانند از آن به عنوان یک درمان مکمل استفاده کنند.
5. اسانس اسطوخودوس
یکی از مزایای بیشمار روغن اسطوخودوس، توانایی آن در التیام و محافظت از پوست است. به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل میکند و التهاب را کاهش میدهد.
روغن اسطوخودوس و سایر روغنهای مفید برای مو، یک درمان طبیعی موثر برای آلوپسی آرهآتا هستند.
6. اسانس رزماری
روغن رزماری معمولا برای افزایش ضخامت و رشد مو استفاده میشود. رزماری با افزایش متابولیسم سلولی، برای تحریک رشد مو عمل میکند. تحقیقات نشان میدهد که استفاده موضعی از روغن رزماری، به اندازه ماینوکسیدیل میتواند موثر باشد.
7. طب سوزنی
طب سوزنی به عنوان یک درمان طبیعی برای آلوپسی استفاده میشود. سلول های T1 به فولیکولهای مو حمله می کنند و باعث ریزش سکه ای می شوند. طب سوزنی سبب کاهش این سلولها میشود.
همچنین برای تحریک و گرم کردن فولیکولهای مو، کاهش التهاب و افزایش گردش خون در ناحیه آسیب دیده استفاده میشود.
طب سوزنی همچنین در کاهش اضطراب و افسردگی موثر است، که بسیاری از بیماران مبتلا به آلوپسی آن را تجربه میکنند.
8. غذاهای ضد التهاب بخورید
یکی از مهمترین روشها برای درمان طبیعی یک بیماری خودایمنی، خوردن غذاهای شفابخش و غنی از مواد مغذی است. این غذاها در کاهش التهاب و بهبود سریع بدن شما موثر هستند.
بنابراین از تمام غذاهای فرآوری شده و شیرین خودداری کنید و در عوض از غذاهای ضد التهابی مانند موارد زیر استفاده کنید.
سبزیجات برگ سبز، چغندر، کلم بروکلی، زغال اخته، آجیل، دانه ها، ادویه جات (به خصوص زردچوبه و زنجبیل)، ماهی آزاد صید شده وحشی، آبگوشت و روغن نارگیل بخورید.
این غذاها میتوانند آنتی اکسیدانها، مواد معدنی مهم و اسیدهای چرب ضروری را فراهم کنند. در بیماران مبتلا به آلوپسی کمبود مواد مغذی شایع است، بنابراین یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید و مطمئن شوید که ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز برای بهبودی را دریافت میکنید.
9. استرس را کاهش دهید
برای درمان موهای نازک و ریزش سکه ای مرتبط با آلوپسی، کاهش سطح استرس و اجازه دادن به بدن برای بهبود سریع موهای شما بسیار مهم است.
تعدادی از روشهای تسکین دهنده استرس وجود دارند، که میتوانند به تقویت گردش خون و تقویت رشد مو کمک کنند. اینها شامل ورزش (مانند یوگا)، مدیتیشن، یادداشت روزانه، خواب کافی، تنفس عمیق، تفکر مثبت و گذراندن زمان بیشتری در فضای باز است.
خلاصه کلام
ریزش سکه ای مو میتواند اشکال مختلفی داشته باشد، از ریزش در تکههای کاملاً مشخص گرفته تا ریزش های مو منتشر یا کامل، که میتواند بر تمام نقاط مو تأثیر بگذارد.
آلوپسی تکه تکهای که پوست سر را تحت تاثیر قرار میدهد، شایع ترین نوع آن است. ریزش سکهای نوعی بیماری شایع خود ایمنی است، که باعث ریزش در نواحی کوچک و گرد پوست سر میشود. اگرچه در برخی موارد ممکن است به طاسی عمومی نیز منجر شود.
محرکهای خاص آلوپسی مشخص نیست، اما به نظر میرسد که استرس عاطفی یا فیزیکی، عفونتهای ویروسی یا داروها ممکن است دخیل باشند. علاوه بر این، آلوپسی (ریزش سکه ای مو) اغلب در افراد مبتلا به بیماریهای خودایمنی مانند لوپوس، ویتیلیگو، پسوریازیس یا آرتریت روماتوئید ایجاد میشود.