بوتاکس معده چیست؟ چگونه انجام میشود؟ تاثیر آن در لاغری چقدر است؟
بوتاکس معده روشی برای کاهش وزن، با تزریق سم بوتولینوم به نواحی خاص معده است. در این روش با محدود کردن انقباض عضلات معده، زمان تخلیه معده به تعویق افتاده و بیمار دچار بی اشتهایی میشود. برای آشنایی بیشتر با تکنیک تزریق بوتاکس معده، مزایا، عوارض و مراقبتهای بعد از آن، شما را به مطالعه این مقاله ایرانیجو دعوت میکنیم.
چگونه با بوتاکس معده لاغر شویم؟
بوتاکس سالهاست که در بسیاری از زمینهها مانند چین و چروکهای پوستی، بیماریهای چشمی و بیماریهای عصبی مورد استفاده قرار میگیرد. تزریق بوتاکس در معده سبب خنثی شدن موقتی اعصاب و ماهیچههایی میشود، که بر اشتها و گرسنگی تأثیر میگذارند.
ممکن است بپرسید که اثر بوتاکس معده از چه زمانی شروع میشود و چقدر طول خواهد کشید. کاهش گرسنگی و اشتها 3 روز پس از عمل مشاهده میشود و پس از یک هفته به حداکثر سطح خود میرسد. اشتهای بیمار کاهش یافته و کاهش وزن با یک رژیم غذایی شخصی آغاز میشود.
بوتاکس معده به تنهایی برای کاهش وزن کافی نیست و حفظ یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم نیز مهم است. بوتاکس معده به طور موقت ماهیچههای معده را شل میکند و ظرفیت غذا خوردن را کاهش میدهد.
بنابراین برای دستیابی به کاهش وزن مطلوب با بوتاکس معده، داشتن یک رژیم غذایی شخصی ضروری است. اثر بوتاکس 4 تا 6 ماه باقی میماند و در پایان این دوره از بدن پاک میشود.
آمادگیهای لازم قبل از عمل
زمانی که برای انجام این روش به پزشک مراجعه میکنید، پزشک شما را معاینه کرده و با پرسیدن سوالاتی در ارتباط با مشکلات پزشکی، جراحیهای قبلی و داروهای مصرف شده از سابقه پزشکی شما مطلع میشود.
همچنین ممکن است از شما بخواهد که، برخی آزمایشهای پزشکی و یا آندوسکوپی معده را انجام دهید. سپس در ارتباط با تمام خطرات و عوارض مربوط به این روش به شما توضیح میدهد.
در صورتی که واجد شرایط بوتاکس معده باشید، پزشک دستورالعملهای لازم جهت آمادگی قبل از عمل را به شما میدهد. برخی از این دستورالعملها شامل موارد زیر است:
- 12 ساعت قبل از عمل از خوردن غذا و نوشیدنی خودداری کنید.
- برای جلوگیری از خونریزی، داروهایی مانند آسپرین را یک روز قبل از عمل مصرف نکنید.
- روز قبل از عمل از مصرف آنتی اسیدها پرهیز کنید.
بوتاکس معده چگونه انجام میشود؟
بوتاکس معده که یکی از درمانهای غیر جراحی چاقی است. در این روش هیچ گونه برشی وجود نداشته و بوتاکس با روش آندوسکوپی، در نقاط خاصی از معده بیماران اعمال میشود. بیماران به کمک بیهوشی به خواب رفته و هیچ دردی احساس نمیکنند.
سپس پزشک شروع به تزریق بوتاکس به نقاط خاصی از دیواره معده میکند، که باعث شل شدن عضلات معده میشود. این درمان که به روش آندوسکوپی انجام میشود، در حدود 20 دقیقه طول میکشد.
بیمار به مدت یک الی دو ساعت تحت نظر گرفته شده و در صورت نداشتن مشکل به منزل فرستاده میشود. پس از اعمال بوتاکس روی معده احساس گرسنگی کاهش یافته و برای مدت زمان طولانی احساس سیری میکنید.
با طولانیتر شدن احساس سیری، میزان غذای مصرفی کاهش مییابد. به لطف احساس سیری که بوتاکس معده ایجاد میکند، در رژیم گرفتن مشکلی نخواهید داشت و میتوانید با انجام ورزش به وزن مورد نظر خود برسید.
اثر بوتاکس بعد از 3 الی 7 روز شروع میشود. بیمار در حدود یک ماه شروع به کاهش وزن میکند و پس از 6 ماه این اثر از بین می رود.
چه کسانی میتوانند بوتاکس معده انجام دهند؟
از آنجایی که بوتاکس معده بدون جراحی اعمال میشود، می تواند روش مناسبی برای همه باشد. بوتاکس معده مناسب افرادی با شاخص توده بدنی بین 25 تا 35 است. همه ما می دانیم که کاهش وزن با رژیم غذایی و ورزش مناسب حاصل می شود. اما این افراد با وجود تلاش زیاد، نمی توانند وزن خود را کاهش دهند.
اگرچه برای انجام عمل بوتاکس معده هیچ محدودیت سنی وجود ندارد، اما سن مناسب برای بیماران بالای 18 سال است. این دارو برای بیمارانی اعمال می شود، که برای جراحی چاقی به اندازه کافی اضافه وزن ندارند.
جراحی چاقی برای افرادی که BMI بالای 35 دارند توصیه می شود. شاخص توده بدنی (BMI) با تقسیم وزن فرد (کیلوگرم) بر مجذور قد(m2) بدست می آید.
چه کسانی کاندید مناسب بوتاکس معده نیستند؟
بوتاکس معده یک روش درمانی است، که در افراد بزرگسال دارای اضافه وزن یا چاق استفاده می شود. با این حال، برای همه مناسب نیست و به طور کلی برای موارد زیر توصیه نمی شود:
- زنان باردار یا شیرده
- افرادی که در بلع مشکل دارند
- کسانی که مشکلات معده مانند زخم یا خونریزی دارند
- افرادی که به سم بوتولینوم یا مواد مشابه حساسیت دارند
- کسانی که مشکلات قلبی یا بیماری های عصبی عضلانی دارند
- افراد مبتلا به بیماری های ژنتیکی
افراد مبتلا به مشکلات معده مانند ورم معده و زخم، باید قبل از انجام بوتاکس معده تحت درمان قرار گیرند.
مزایای بوتاکس معده
بوتاکس معده یک روش درمانی است، که عضلات معده را شل می کند. در طی این عمل، ماده ای به نام سم بوتولینوم به عضلات معده تزریق می شود. این ماده باعث می شود عضلات معده به طور موقت شل و منقبض شوند. این باعث کاهش اشتها به دلیل انسداد عصبی شده و در نتیجه به کاهش وزن کمک می کند.
در بیمارانی که بوتاکس معده انجام داده اند، انقباض عضلات معده به طور موقت کاهش می یابد. به همین دلیل مدت زمان خروج غذا از معده طولانی شده و احساس سیری ایجاد می شود.
بوتاکس معده به طور کلی برای درمان چاقی استفاده می شود. با این حال، این روش باید با تغییرات سبک زندگی مانند رژیم غذایی و ورزش همراه شود و راه حلی مستقل برای درمان چاقی نیست.
هدف بوتاکس معده کاهش وزن در حدود 10 الی 20 کیلوگرم است و برای رسیدن به این هدف به رژیم غذایی و ورزش نیاز دارید.
عوارض بوتاکس معده چیست؟
اگر بوتاکس معده توسط پزشک متخصص انجام شود، هیچ عارضه جانبی جدی وجود ندارد. با این وجود ممکن است برخی عوارض جانبی موقتی، مانند حالت تهوع، سوء هاضمه و نفخ به ندرت دیده شود.
بوتاکس معده ممکن است برای همه مناسب نباشد، به عنوان مثال این روش برای افرادی که بیماری عضلانی داشته و یا به بوتاکس حساسیت دارند، نباید استفاده شود.
برخی افراد تصور می کنند که بوتاکس می تواند سبب تنبلی روده شود. لازم به ذکر است که این روش هیچ اثری بر حرکت روده ها و سلول های عصبی نداشته و فقط بر روی ماهیچه های معده اعمال می شود.
از آنجایی که بوتاکس معده یک درمان حمایتی است که رژیم گرفتن را برای شما آسانتر میکند، بدون حمایت رژیم غذایی و ورزش نمیتوانید به وزن مورد نظر برسید.
خطرات و عوارض احتمالی
مانند سایر روش های پزشکی، بوتاکس معده نیز ممکن است با خطرات و عوارضی همراه باشد. این خطرات که به ندرت اتفاق می افتد، شامل موارد زیر است:
- اختلال در ضربان قلب و تنفس
- خونریزی ناشی از تزریق
- پارگی کوچک یا آسیب به پوشش داخلی دستگاه گوارش فوقانی
- واکنش به به داروهای بیهوشی
- احساس درد در گلو و شکم
- ضعف عضلانی
- سوء هاضمه
- سردرد
- دل درد
از طرف دیگر حساسیت به بوتاکس ممکن است، منجر به برخی از واکنش های آلرژیک مانند موارد زیر شود:
- مشکل در تنفس
- تورم صورت و گلو
- درد قفسه سینه
- احساس سرگیجه
- سوزش سردل
- درد مفاصل یا شکم
- اسهال و استفراغ
- مشکل در بلع
- خشکی دهان
- بی حالی
این عوارض معمولاً خفیف هستند و در عرض چند روز خود به خود از بین می روند. با این حال در برخی موارد، عوارض جانبی جدی نیز ممکن است رخ دهد. بنابراین مهم است که قبل از تصمیم گیری در مورد گزینه درمانی مانند بوتاکس معده، با پزشک خود صحبت کنید و خطرات و فواید آن را به دقت بسنجید.
مراقبتهای لازم بعد از عمل
بوتاکس معده یک روش سرپایی است، که نیازی به ماندن در بیمارستان ندارد. شما می توانید مستقیماً به خانه بروید و روز بعد از عمل به فعالیت های روزانه خود بازگردید.
پس از عمل ممکن است در گلوی خود احساس ناراحتی کنید، که ناشی از قرار دادن آندوسکوپ در دهان و عبور از گلو است و به تدریج محو خواهد شد. جراح از شما می خواهد تا چند ساعت از خوردن یا آشامیدن خودداری کنید، تا زمانی که احساس کنید گلوی شما به حالت عادی بازگشته است.
همانطور که اشاره کردیم، شما بلافاصله پس از تزریق متوجه احساس سیری خواهید شد. اما با این حال تاثیر بوتاکس معده همیشگی نیست و فقط شش ماه ماندگاری دارد. به یاد داشته باشید که این تکنیک می تواند به کاهش وزن شما کمک کند، در صورتی که بتوانید به یک رژیم غذایی سالم و ورزش مداوم متعهد باشید.
بنابراین اگر پس از پایان اثر بوتاکس وزن کم نکردید، باید این روش را دوباره تکرار کنید. برای بیمارانی که نمی توانند وزن کم کنند، می توان بوتاکس معده را 2 یا 3 بار با وقفه 6 ماهه انجام داد.
توصیه های بعد از تزریق
پس از عمل بوتاکس معده، توصیه ها و نکاتی وجود دارد که باید در نظر بگیرید:
- در ساعات اولیه از خوردن یا نوشیدن بیش از حد آب خودداری کنید.
- در چند ساعت اول از بلند کردن اجسام سنگین، ورزش یا هر گونه فعالیت سنگین خودداری کنید.
- حداقل تا 24 ساعت سیگار نکشید و از مصرف الکل خودداری کنید.
- بدون مشورت با پزشک خود هیچ دارویی مصرف نکنید.
- در چند روز اول از یک رژیم غذایی سبک پیروی کنید.
- در صورت بروز درد یا تورم، از مسکن ها یا داروهای ضد التهابی که توسط پزشک تجویز شده استفاده کنید.
- اگر در بلع مشکل دارید و بیش از حد استفراغ می کنید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
کلام آخر
با فرآیند بوتاکس معده میتوان به طور متوسط 10 تا 15 درصد وزن کم کنید. البته این نرخها ممکن است بر اساس سن، جنسیت، میزان متابولیسم و فعالیت بدنی متفاوت باشد.