خوزستان

استان خوزستان کجاست؟ بررسی نقشه، مساحت، شهر ها، آب و هوا + جمعیت 

خوزستان استانی بزرگ در جنوب غربی کشور ایران است. این استان با  مساحتی حدود 64.057 کیلومتر مربع یکی از مهم ترین استان های کشور است. در این استان جاذبه‌های گردشگری مختلفی وجود دارد که  سالانه گردشگران زیادی از سراسر کشور برای دیدن آنها می آیند. در ایرانیجو به معرفی این استان می پردازیم.

استان خوزستان کجاست؟

استان خوزستان از سمت شمال با استان لرستان و استان ایلام همسایه است. از سمت شرق با چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد همجوار می باشد. همسایه‌ی جنوبی آن نیز استان بوشهر است. در سمت غرب این استان نیز کشور عراق قرار دارد. این استان در قسمت شمالی خود دارای کوه های زیبای برفی است و از سمت جنوب به آب‌های بی کران  خلیج‌فارس می‌رسد.

لوکیشن استان خوزستان روی نقشه گوگل

در تصویر زیر لوکیشن استان خوزستان قابل مشاهده است که با کلیک روی آن میتوانید آن را واضح تر و دقیق تر مشاهده کنید.

نقشه استان خوزستان

خوزستان استان بزرگی است و دارای شهرها و مناطق بسیاری است که شما با توجه به نقشه میتوانید اسامی و مکان های آنها را مشاهده کنید.

نقشه استان خوزستان
نقشه استان خوزستان

جمعیت خوزستان چقدر است؟

بر اساس آخرین سرشماری رسمی تاکنون یعنی سرشماری سال 1395 جمعیت استان برابر با ۴٬۷۱۰٬۵۰۹ نفر است.

شهرهای استان خوزستان

استان خوزستان استانی بزرگ در جنوب ایران است. این استان دارای 70 شهر می باشد. در ادامه با برخی از شهر های مهم آن آشنا می شویم.

  1. اهواز
  2. آبادان
  3. دزفول
  4. شوشتر
  5. خرمشهر
  6. اندیمشک
  7. بهبهان
  8. ایذه
  9. ماهشهر
  10. مسجدسلیمان
  11. بندر امام خمینی
  12. رامهرمز
  13. امیدیه
  14. شوش
  15. شادگان
  16. سوسنگرد
  17. چمران
  18. هندیجان
  19. شیبان
  20. باغ‌ ملک
  21. رامشیر
  22. گتوند
  23. حمیدیه
  24. لالی
  25. هویزه
  26. ویس
  27. هفتکل
  28. شرافت
  29. ملاثانی
  30. دزآب
  31. قلعه‌ تل
  32. صفی‌آباد
  33. شاوور
  34. میانرود
  35. اروندکنار
  36. حر
  37. صالح شهر
  38. بستان
  39. چویبده
  40. الوان
  41. باغ ملک
  42. جنت مکان
  43. دارخوین
  44. ترکالکی
  45. چم گلک
  46. دهدز
  47. رفیع
  48. میداوود
  49. گوریه
  50. صالح مشطت
  51. جایزان
  52. قلعه خواجه
  53. چغامیش
  54. مشراگه
  55. حسینیه
  56. سماله
  57. مینوشهر
  58. زهره
  59. باوج
  60. الهایی
  61. ابوحمیظه
  62. منصوریه
  63. سیاه منصور
  64. سرداران
  65. آزادی
  66. كوت سيد نعيم
  67. تشان
  68. بیدروبه
  69. آبژدان
  70. گل‌ گیر

شوش

یکی از قدیمی ترین شهر های استان خوزستان شهر شوش است. این شهر یکی از شهرهای دنیاست که امروزه با داشتن آثار تاریخی ارزشمند و محله های باستانی، گردشگران و توریست های زیادی را جذب خود می کند.

 زیگورات چغازنبیل از تمدن ایلامی به‌‌جا مانده است. قلعه تاریخی شوش یا آکروپل در کنار بقایای کاخ آپادانا آرامگاه دانیال نبی، موزه‌ی شوش، ‌موزه‌ی هفت‌تپه، رودخانه و ایوان کرخه، پارک ملی کرخه، رودخانه شاوور و تالاب بامدژ از جاذبه های جذاب و دیدنی‌های دیگر این شهر است است. 

شوش
شوش

دزفول

یکی دیگر از شهر های قدیمی و خاص این استان دزفول است. دزفول با نام قدیم دژپل قدمتی چندین هزار ساله دارد. 

مرتبط:   اهواز کجاست؟ معرفی نقشه، مساحت، جمعیت، آب و هوا و جاهای دیدنی

خاک حاصلخیز و آب‌وهوای خوب و مناسب آن نسبت به دیگر شهر های استان و البته پرتقال دزفول آن در سراسر کشور دارای شهرت است. رودخانه‌ی دز و تفریحگاه‌های کنار آن مانند پارک ساحلی رعنا و علی‌کله میان گردشگران معروف هستند. این شهر دارای پلی است که 1700 سال پیش ساخته شده است.

حمام کُرناسیون که به موزه‌ی مردم‌شناسی تبدیل شده،‌ خانه تیزنو، خانه سوزنگر، خانه قلمبر، بازار کهنه، مسجد جامع دزفول، ساباط صفار، مسجد و حمام میاندره، مسجد لب خندق، آسیاب‌های آبی، موزه آب، آرامگاه یعقوب لیث صفاری، تپه‌های باستانی چغامیش، پارک ملی دز، پارک جنگلی لادن، پارک جنگلی میلاد و لاله از مکان های جذاب و دیدنی این شهر هستند.

جاذبه‌های طبیعی شهر دزفول که بین طبیعت‌گردها معروف است آبشار شوی، بیشه‌ی عباس‌آباد، سالن کوه، دریاچه شهیون، قلعه شاداب، کول خرسون، چال کندی، دریاچه سد دز،‌ دره توبیرون، دریاچه میانه، آبشار شقایق و روستاهای پامنار، شهیون و نورآباد است.

دزفول
دزفول

ایذه

شهر ایذه شهری زیبا است که در دوران ایلامی ها در استان خوزستان و در جنوب ایران ساخته شده است.  نام قدیم این شهر مالِمیر بوده و یک دوره ای پایتخت حکومت اتابکان به‌شماره می‌رفته است.

اشکفت سلمان که چهار نقش‌برجسته و کتیبه دارد،‌ آبشار شیوند،‌ نقش‌برجسته‌های تنگ بتا در ارتفاعات کوه دلا در شهرستان اندیکا،‌ روستای تفریحی زراس، دشت سوسن در نزدیکی ایذه که دارای شیر سنگی و تپه‌‌ی باستانیست، و روستای بلوط‌بلند متعلق به دِهدِز از مکان ها و جاذبه های خاص و دیدنی این شهر هستند.

ایذه خوزستان
ایذه خوزستان

استان خوزستان چند شهرستان دارد؟  

بر اساس آخرین تقسیمات کشوری این استان بزرگ دارای 29 شهرستان است.

پایتخت استان خوزستان

پایتخت استان خوزستان شهر اهواز است. شهر اهواز یکی از شهرهای گردشگری و زیبای به خوزستان است که از موقعیت جغرافیایی بسیار منحصر به فردی در این استان بهره مند است. 

شهر اهواز به علت وجود رودخانه کارون به دو قسمت تقسیم شده است که در هر سمت آن می مناطق دیدنی و مکان های خاص و دیدنی جذابی وجود دارد. اگر به استان خوزستان سفر کردید حتما به شما پیشنهاد میکنم تا به این شهر نیز سری بزنید و از دیدن جاذبه های بی نظیر آن لذت ببرید.

اهواز پایتخت استان خوزستان
اهواز پایتخت استان خوزستان

آب و هوای استان خوزستان 

استان خوزستان در جنوب غربی کشور واقع شده است. به همین علت دارای آب و هوایی نسبتا گرم است.

مرتبط:   نمایندگی تراست اهواز ⚡️ خرید اسپلیت و کولرگازی از دفتر مرکزی

هوای خوزستان در بهار

فصل بهار یکی از بهترین فصل ها برای سفر به این استان است. به علت بارش ها های فصل زمستان، همه جا سرسبز و زیبا است و هوا بسیار خوب و دلنشین است. نسیم خنکی در حال وزیدن است و به شما گردشگران حال و انرژی خوبی انتقال می دهد. با نزدیک شده به اواخر فصل بهار یعنی ماه خرداد هوا رو به گرمی می رود و طی یک ماه گرم و شرجی می شود.

آب و هوای تابستانی

تابستان ها در استان خوزستان به شکل بسیار عجیب و طاقت فرسایی گرم است. این شهر در برخی روز ها دمایی حدود 55 درجه را نیز تجربه میکند. اگر قصد سفر به این استان را دارید به شما پیشنهاد میکنم اصلا این فصل را برای سفر خود انتخاب نکنید. 5 شهر خوزستان به حدی گرم هستند که میانگین دمای آنها بالای 50 درجه است. در برخی روز های تابستان گرما در این استان باعث می شود تا تمامی مراکز استان تعطیل شود.

شرایط جوی در پاییز

هوای خوزستان در فصل پاییز بسیار دلچسب و خوب است. در ابتدای ماه آبان هوا رو به خنکی ملایمی می رود. برگ های فضا نارنجی شهر را بسیار رمانتیک و عاشقانه میکند. و با نزدیک شدن به ماه آذر، بارش های ملایم اما پراکنده باران شروع می شود و در آن زمان دیگر اثری از گرمای هوا وجود ندارد. برای همین گردشگران این استان عاشق این فصل هستند.

آب و هوای استان در زمستان

فصل زمستان در استان خوزستان به فصل باران معروف است. هوا در فصل زمستان در این استان به طور چشمگیر و زیادی سرد نمی شود و گردشگرانی که به قصد بازدید از جاذبه ها به خوزستان سفر کرده اند می توانند به گردش خود رسیدگی کنند.

هوا در برخی روز ها بارانی می شود. در 9 روز از سال دمای هوا در این استان به صفر درجه و شاید کمتر نیز می رسد که تنها زمان یخبندان این منطقه است.

بارش باران پاییزی در این استان
بارش باران پاییزی در این استان

اقتصاد خوزستان

خوزستان استانی با اقتصادی به نسب خوب است. در سال 1287 اولین چاه نفت به کمک گروهی از افراد  بریتانیایی به سرپرستی ویلیام ناکس دارسی در شهر مسجد سلیمان خوزستان حفر شد و سپس از آن نفت استخراج شد. 

مرتبط:   خرمشهر کجاست؟ معرفی نقشه، مساحت، جمعیت و جاهای دیدنی

چاه شهر مسجد سلیمان در سراسر به چاه شماره 1 مشهور شد. شهر اهواز، مرکز پخش نفت و گاز در خوزستان است. 

پالایشگاه آبادان و پتروشیمی بندر امام و پتروشیمی ماهشهر از جمله شرکت هایی هستند که به نفت خوزستان وابسته هستند.

گرمای بیش از حد و استفاده زیاد از صنعت در این استان باعث شده‌ که این استان پس از استان تهران بزرگ‌ترین مصرف‌کنندهٔ انرژی در کشور باشد. 

در طول سال، حدود 300 روز هوای آفتابی در ایران وجود دارد که البته این آمار در خوزستان بسیار بیشتر است. یعنی خوزستان در شمار بهترین مناطق ایران و جهان در زمینه استفاده از پتانسیل انرژی خورشیدی به حساب می‌آید نیروگاه‌های حرارتی و گازی استان عبارتند از رامین، زرگان، آبادان، خرمشهر و فجر.

یکی دیگر از پیشرفت های اقتصادی منطقه به علت وجود آب فراوان رودهای کارون، کرخه و هندیجان (زهره)، جراحی، مارون، اروندرود و دز است. 

 ساختار جلگه‌ای که این رود ها ایجاد کرده اند قابلیت کشاورزی فراوانی در این منطقه فراهم کرده اند.

جدا از کشاورزی سنتی و نیمه مکانیزهٔ محصولات سنتی (مثل برنج، گندم، مرکبات و صیفی‌جات)، نیشکر هم به صورت صنعتی در قالب طرح توسعه نیشکر و صنایع جانبی استان خوزستان در ابعاد جغرافیایی وسیعی کاشته شده و مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد.

سد کرخه
سد کرخه

سوغات خوزستان

شهر خوزستان دارای خوراکی های خاصی است که در دیگر شهر ها و استان ه یافت نمی شود. به شما پیشنهاد میکنم در سفر خود به این شهر حتما از بازار های آن دیدن کنید.

سوغاتی های اصلی شهر خرما، رطب، خارک، ماهی جنوب تازه و میگو، شیره خرما و ارده، انواع حلوا همچون حلوا ارده، حلوا کنجدی، انواع کلوچه سنت کلوچه نمکی و خرمایی و نیز ادویه‌ی هفت رنگ است. همه توریست ها برای خرید این محصولات مشتاق هستند.

همچنین  می توانید محصولات حصیربافی مانند ظرف و زیرانداز، کپو، لباس محلی، طلای میناکاری، خراطی، قلم نی، گبه، گلیم و لباس محلی را از این استان تهیه کنید و به عنوان یک یادگاری زیبا از سفر خود داشته باشید.

خارک سوغات این استان
خارک سوغات این استان

جمع بندی

استان خوزستان با جمعیتی حدود 5 میلیون نفر جمعیت یکی از استان های مهم ایران در جنوب غربی کشور است که اقتصادی نفتی ایران را حمایت میکند.

4.4/5 - (28 امتیاز)

نوشته های مشابه

8 دیدگاه

  1. سی سال پیش استان سرسبزی بودوبه بعدش بخاطر خشک سالی وبی توجهی مسؤلین .. روبه افول گذاشت،هوای تابستانش به 60درجه میرسد دوفصل است،تابستان 9ماهه وپاییز3ماهه،آثارتاریخیش درحال تخریب است،مردم فقیری دارد،جوانانش بیکارند،امکانات حداقلی داردبعضانداردوهزاران مشکل دیگر،،

    1. استان خوزستان یعنی عشق..یعنی سرزمین مهمان نوازان …یعنی تحمل ۸ سال موشک و توپ و راکت و گلوله و دفاع از استان یعنی غیرت ..در ۴ اذر ماه ۱۳۶۵ ..۵۴ بنب افکن عراقی یک ساعت و ۵۰ دقیقه اندیمشک را بمباران کردند و بالای۴۵۰ شهید درهمین روز تقدیم انقلاب کرد غیر از یک هزار شهید که در دوران جنگ تقدیم انقلاب کرد زننده باد خوزستان و اندیمشک و مسجد سلیمان و ایذه

    1. سلام چرا از بهبهان اسمی نبوردید هم یکی از شهرهای قدیمی استان هست و جاهای دیدنی زیادی داره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا