تهران

قرچک کجاست؟ معرفی نقشه، مساحت و جمعیت + تاریخچه

یکی از شهر های کوچک در استان تهران شهر قرچک می باشد. این شهر زیبا با مساحتی حدود 90.2 کیلومتر مربع در جنوب شرقی تهران واقع شده است. قرچک به تهران بسیار نزدیک است، به همین دلیل سالانه مهاجران بسیاری از دیگر شهر های کشور برای زندگی به این شهر مهاجرت می کنند. در ایرانیجو به معرفی آن می پردازیم.

قرچک کجاست؟ 

شهر قرچک یکی از شهر های زیبا و قدیمی در استان تهران می باشد. این شهر با وجود وسعت کم خود، دارای امکانات رفاهی بسیار مناسب تری از انواع دیگر شهر های اطرافش می باشد. این شهر از بخش شامل شرقی، با پاکدشت، از سمت شرقی و جنوب با ورامین و از سمت غربی با شهر ری همسایه است.

آشنایی با شهر قرچک
آشنایی با شهر قرچک

لوکیشن قرچک روی نقشه

شما توانید با مشاهده تصویر زیر مکان قرار گیری قرچک را در گوگل مپ مشاهده کنید. برای دریافت جزئیات بیشتر روی تصویر کلیک کنید.

لوکیشن قرچک روی نقشه گوگل مپ
لوکیشن قرچک روی نقشه گوگل مپ

نام جدید قرچک

اسم قرچک به معنای یک ساختمان است که روی یک تپه قرار دارد و یا به معنای محلی پست و گود می باشد. البته برای این نام این شهر معنای دوم مناسب تر می باشد. از طرفی دیگر معنای اول آن نیز به این شهر مربوط می شود زیرا چند ساختمان روی یک تپه در منطقه فیروز آباد و قرچک وجود دارد که از زمان های بسیار قدیم ساخته شده است.

تاریخچه قرچک

شهر قرچک همانطور که گفته شد مهاجرت پذیری بسیار زیادی دارد به همین دلیل در سال اخیر رشد بسیار زیادی داشته است. نام آن نیز به علت وجود بازرس های روس در جنگ جهانی بوده است که در کنار یکی از ایستگاه های قطار قرچک بوده است.  در این ایست بازرسی ها، محموله هایی که داخل گندمی بوده است که به شوروی فرستاده می شده است را چک می کردند.به همین دلیل است که به مردمان بومی و آنهایی که از زمان های بسیار دور در این شهر زندگی می کردند، قریه چک میگفته اند.

یکی از دلایل بسیار مهم در رابطه با پیشرفت این شهر در آن زمان کوره پز خانه هایی بود که در این شهر ساخته شده بود و از آنها برای ساخت آجر استفاده می شده است.

کوره پز خانه هایی که در این شهر وجود داشته است در کنار کمربندی ساخته شده است. معمار و طراح این بنا ناشناخته است و کسی نمی داند که چه کسی در سال 1332 توانسته است همچین بنایی را بسازد.

مرتبط:   خیابان گرگان در تهران : بررسی جامع محله گرگان در تهران

از این کوره پز خانه ها در سال های بعد ساخت بسیار استفاده شد، زیرا در شهر تهران ساخت و ساز های بسیار زیادی انجام می شد و  در آن به اجر نیاز داشتند. به همین دلیل عده زیادی از کارگران به این شهر آمدند و دوباره این کوره ها را به راه انداختند. کم کم با رونق گرفتن آجر سازی در این شهر توسط کارگر هایی که از شهر هایی مانند: آذربایجان، خراسان، کردستان، ایلام و… به این شهر می‌آمدند انجام می شد.

کوره پز خانه
کوره پز خانه

قرچک در زمان جنگ

در زمان جنگ کشور ایران با عراق که حدود 8 سال زمان برد، در محله هایی از قرچک بسیاری از شیعیان عراقی نیز یافت می شدند که به این شهر مهاجرت کرده بودند.

مهاجران این شهر برای خود دارای محله های خاصی می باشند و آنها علاوه بر زبان فارسی با گویش های دیگری نیز صحبت میکنند. در سال اخیر نیز به دلیل پیشرفت بیشتر این شهر مهاجران و جمعیت آن بسیار بیشتر نیز شده است. 

در این شهر خاکی بسیار خاص و مرغوب وجود دارد، به همین دلیل است که در گذشته های بسیار دور نیز در آن کوره پز خانه ساخته شد. این شهر همیشه در تولید آجر و سفال فعال بوده است البته به دلیل ساخت آجر های زیاد از خاک آن و حفاری های پی در پی، یک چاله عظیم درون آن به وجود آمده است که در بخش شمالی شهر می باشد.

در 15 خرداد سال 1342 عده ای از افرادی که به بازداشت امام خمینی اعتراض داشته اند از شهر ورامین و پیشوا به سمت تهران حرکت کرده اند. آنها توسط ماموران سنگدل از روی این پل به سمت پایین پرت شده و به قتل رسیده اند. آن پل، پل 15 خرداد نامگذاری شد و امروز هنیز از پل های بزرگ این شهر می باشد. این پل با آجرهای ساخته شده در خود شهر قرچک در زمان پهلوی ساخته شده بود.

این شهر در آن زمان یک روستا و یا یک منطقه در تهران بوده است اما در سال 1355 قرچک به یک شهر تبدیل شد.

جمعیت قرچک

قرچک یک شهر به نسبت کوچک اما پر جمعیت است. این شهر به دلیل نزدیکی زیاد به تهران و داشتن بسیاری از امکانات رفاهی، به شهری مناسب برای زندگی تبدیل شده است. بر اساس آخرین سرشماری های انجام شده در سال 1395، این شهر حدود 231,075 نفر جمعیت دارد. 

مرتبط:   محله بلورسازی تهران: بررسی صفر تا 100 دسترسی‌ها و امکانات محله بلورسازی

با پیشرفت بسیار چشمگیری که این شهر در سال های اخیر پیدا کرده است، قطعا مقدار جمعیت آن بیشتر شده است. حدود 98 درصد جمعیت قرچک مهاجرانی مانند: آذری‌ها، لرها، کردها، کرمانج‌های خراسان، خراسانی‌ها و مردمان شمال ایران می باشند.

روستاهای قرچک

قرچک از شهر های استان تهران است که دارای 2 دهستان و 11 روستا و 3 ناحیه می باشد. این شهر از نظر امکانات رفاهی در جایگاه به نسبت خوب و مناسبی قرار دارد. درون آن بیمارستان ها، بانک، پارک، ساختمان پزشکان، بازار و فروشگاه های بسیار زیادی وجود دارد. در ادامه با ایرانیجو با برخی از روستا های این شهر آشنا می شویم.

  • روستای امین‌آباد 
  • روستای پوئینک
  • روستای رستم‌آباد 
  • روستای رضی‌آباد 
  • روستای صالح‌آباد 
  • روستای قشلاق جیتو
  • روستای قشلاق مشهدی ابوالحسن
  • روستای قشلاق مشهدی محمد
  • روستای ولی‌آباد 

روستای پوئینک

یکی از روستا های شهر قرچک روستای پوئینَک است. این روستا در واقع در زمان های بسیار قبل روستا بوده است و امروزه به یکی از محله های این شهر تبدیل شده است. این روستا در جنوب شهر واقع شده است که از طرف غربی با آزادیه، از طرف شرقی با خورین، از سمت جنوب با خیراباد خالصه و از سوی شمال با صالح‌آباد همسایه است.

برای رسیدن به این روستای زیبا شما باید حدود 5 کیلومتر از مسیر درختان بسیار متفاوت و زیبایی حرکت کنید که قدمت آنها به 400 سال نیز می رسد.

روستای پوئینک
روستای پوئینک

جاهای دیدنی قرچک

قرچک شهری قدیمی و تاریخی اما به نسبت مدرن در نزدیکی تهران است. قرچک از گذشته های بسیار دور تا به امروز شهر مهمی به شمار می رود و افراد بسیار زیادی در آن زندگی می کنند. این شهر علاوه بر امکانات خوبش، دارای جاذبه ها و مکان های دیدنی زیادی نیز می باشد. در ادامه با ایرانیجو همراه شوید تا به معرفی آن ها بپردازیم.

  • تپه پردیس قرچک
  • امامزاده بی بی زبیده 
  • پل باقرآباد
  • درختانی با قدمت 400 سال در پویینک
  • بوستان جنگلی

تپه پردیس قرچک

یکی از جاذبه های دیدنی موجود در این شهر تپه پردیس قرچک است. این تپه در 2 کیلومتری قرچک و در نزدیکی روستای پردیس واقع شده است. 

در کنار این تپه کوره های آجرپزی وجود دارد که میتوانید از آنها نیز بازدید کنید. قدمت این تپه ها حدود 7 هزار سال می باشد به طوری که تاریخ تمدن عصر آن را نیز در خود دارد.

مرتبط:   خیابان سی متری جی: بررسی جامع امکانات و شرایط زندگی در محله سی متری جی

برخی از باستان شناسان و محققانی که در این منطقه به فعالیت پرداخته اند  می گویند این تپه از قدیمی ترین آثار تاریخی می باشد که در عصر امروزی وجود دارد.

این تپه نشان دهنده تمدن و درک انسان های نخستین و قدیمی می باشد زیرا در آن آثاری از زندگی گروهی و ساخت ابزار برای ادامه ی حیات خود می باشد.

قدمت تپه پردیس را با دیگر تپه ها و تپه سیلك كاشان بررسی کرده اند و متوجه شده اند که این مکان هویت و تمدنی جدید را به شهر تهران بخشیده است.

تپه پردیس قرچک
تپه پردیس قرچک

امامزاده بی بی زبیده 

یکی از مکان های مذهبی اما دیدنی در شهر قرچک امامزاده بی بی زبیده می باشد. این امامزاده یکی از خاص ترین مکان های شهر است که محل دفن یک بانوی بزرگوار از نوادگان امام هفتم یعنی امام موسی کاظم (ع) می باشد.

بنای اصلی امامزاده حدود 700 سال پیش ساخته شده است که طی زمان های بسیار طولانی دچار آسیب نیز شده است به مین دلیل در سال 1376 به طور مجدد آن را بازسازی کرده اند.

این بنا دارای یک ایوان بسیار زیبا می باشد که بعد ها یک رواق نیز به آن اضافه کردند. گنبد زیبای و آرامش بخش آن نیز با پوششی سبز رنگ جلوه ای بسیار باشکوه و باعظمتی را خلق کرده است.

امامزاده بی بی زبیده 
امامزاده بی بی زبیده 

بوستان جنگلی 

یکی از مکان های خوب و زیبا برای استراحت آخر هفته در این شهر بوستان جنگلی می باشد. این بوستان در منطقه زیبا شهر روی یک تپه روی ارتفاع قرار دارد. 

این بوستان دارای درختان کاج و سرو زیادی می باشد به همین دلیل در اکثر ماه های سال سبز و زیبا می باشد. در سال های اخیر نیز دو شهید گمنام در این بوستان به خاک سپرده شده اند و باعث شده تا یک بنای یادبود زیبا نیز درون آن ساخته شود.

اگر به دنبال مکان مناسبی برای تفریحات خانوادگی خود در فضای باز هستید بازدید از این بوستان را به شما پیشنهاد می کنم.

بوستان جنگلی
بوستان جنگلی

جمع بندی

شهر قرچک در جنوب شرقی تهران و در فاصله 20 کیلومتری آن واقع شده است. یکی از شهرهای مهاجرپذیر است که امکانات و زیرساخت های مناسبی دارد.

4.4/5 - (5 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا