سایت

IP چیست و چگونه کار می‌کند؟ بررسی انواع آی پی

آدرس IP مخفف (Internet Protocol) رشته‌ای از اعداد است، که به رایانه‌ها، روترها، سرورها، وبسایت‌ها و هر چیزی که به اینترنت متصل است، اختصاص داده می‌شود. نحوه کارکرد آی پی بسیار شبیه به یک آدرس معمولی است و مکان هر دستگاه یا سیستمی را در شبکه جهانی مشخص می‌کند.

ممکن است شما نیز به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد آدرس‌های IP و نحوه عملکرد آن‌ها باشید. این مقاله ایرانیجو به شما کمک می‌کند، تا با انواع IP و کاربرد آن‌ها بیشتر آشنا شوید.

کاربرد آدرس IP  چیست؟

آدرس‌های IP در پروتکل TCP/IP به دستگاه‌ها، روترها و سرورها کمک می‌کند، که با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. برای اینکه به خاطر سپردن آدرس IP وب سایت‌ها برای افراد آسان‌تر شود، می‌توان آن را به URL تبدیل کرد.

IP چیست و انواع آن
IP چیست و انواع آن

آدرس IP را می‌توان یک آدرس دیجیتال برای دستگاه‌های متصل به اینترنت در نظر گرفت. زیرا این آدرس موقعیت جغرافیایی شما را به ارائه دهندگان نشان می‌دهد. به عنوان مثال به لطف آدرس IP خود، هنگام جستجوی عبارت «رستوران‌»، رستوران‌های محلی برای شما ظاهر می‌شود.

پروتکل‌های IPv4 و IPv6

 همه دستگاه‌ها و سیستم‌های شبکه دارای آدرس IP، IPv4 هستند. این آدرس رشته‌ای از اعداد در چهار گروه است، که با نقطه اعشاری از هم جدا شده‌اند.

یک آدرس IPv4 به این شکل است: 85.108.148.86

حدود 4 میلیارد آدرس IPv4 وجود دارد و همه آنها عمدتاً در حال استفاده، چرخش و تجدید هستند. چند سال پیش،یعنی سال 2018، آدرس‌های IPv4 تمام شدند و دیگر جوابگو نبودند.

بنابراین پروتکل اینترنت IPv6 معرفی شد، تا آدرس‌های جدید را ایجاد کند. آدرس‌های IPv6 از حروف به همراه اعداد تشکیل شده‌اند و به جای نقطه برای جداسازی بخش‌های آن از دو نقطه استفاده می‌شود.

 یک آدرس IPv6 به این صورت است: FE80:CD00:0000:0CDE:1257:0000:211E:729C

 انتقال از IPv4 به IPv6 هنوز هم در حال انجام است و تکمیل شدن آن سال‌ها طول می‌کشد. همه شبکه‌ها از IPv6 پشتیبانی نمی‌کنند و اکثر دستگاه‌ها هنوز از IPv4 استفاده می‌کنند.

برخی از ارائه دهندگان و ISP‌ها، پروتکل IPv6 را جایگزین کرده‌ و در عین حال IPv4 را نیز حفظ می‌کنند. هنوز تاریخ رسمی برای قطع IPv4 مشخص نشده است، با این وجود هر روز به تعداد استفاده کنندگان IPv6 افزوده می‌شود.

مرتبط:   ادمین سایت کیست❔وظایف مدیر سایت چیست؟ 💵[قیمت1403]

انواع آدرس‌های IP

 انواع مختلفی از آدرس‌های IP وجود دارد، که شامل موارد زیر است:

  1. پویا
  2. استاتیک
  3. عمومی
  4. خصوصی
  5. اشتراکی
  6. اختصاصی

آدرس های IP پویا

آدرس‌های پویا (Dynamic) آدرس‌هایی هستند، که توسط پروتکل پیکربندی میزبان پویا (DHCP) تخصیص داده شده‌اند. به دلیل اجاره‌ای بودن این آدرس‌ها، گاهی اوقات تغییر می‌کنند.

به عنوان مثال آدرس IP روترهای خانگی پویا بوده و توسط ارائه دهندگان اینترنت تخصیص داده می‌شود.

آدرس‌های IP  استاتیک

آدرس‌های استاتیک (Static) آدرس‌هایی هستند، که پس از تخصیص تغییر نمی‌کنند. آن‌ها تا زمان از کار افتادن دستگاه موجود در شبکه، ثابت می‌مانند. این نوع آدرس IP توسط ISP اختصاص داده می‌شود و ممکن است هزینه بیشتری نسبت به آدرس پویا داشته باشد.

آدرس‌های استاتیک به سرورها و دیگر سیستم‌های شبکه‌ای بزرگ اختصاص داده می‌شوند. اما اگر به درستی پیکربندی نشده و یا توسط پروتکل‌های امنیتی پشتیبانی نشوند، سبب بروز خطرات امنیتی خواهند شد.

برای گرفتن آدرس آی پی استاتیک باید با ارائه دهنده اینترنت خود تماس بگیرید. آن‌ها برای ایمن نگه داشتن آدرس IP استاتیک شما، اقدامات لازم را انجام خواهند داد.

آدرس‌های IP عمومی و خصوصی

آدرس‌های IP عمومی یا (Public) گاهی اوقات به عنوان خارجی(External) نیز شناخته می‌شوند. این آدرس به یک روتر یا شبکه اختصاص داده شده و برای ارتباطات خارج از شبکه استفاده می‌شود.

برخی از ابزارها می توانند آدرس عمومی شما را نشان دهند. آدرس های عمومی فقط توسط یک روتر یا یک شبکه استفاده می‌شود. اگر آدرس عمومی شما پویا باشد، ممکن است پس از اتمام اجاره توسط روتر دیگری استفاده شود.

 یک آدرس IP خصوصی (Private) که به آن Local یا Internal نیز گفته می‌شود، به همه دستگاه‌های داخل شبکه تخصیص داده می‌شود. این  آدرس در داخل شبکه یکسان بوده و برای هر دستگاه به ترتیب اتصال به روتر، مودم یا سرور اعمال می‌شود.

 نکته گیج کننده این است که یک روتر، در حالی که یک آدرس IP عمومی منحصر به فرد دارد، یک آدرس خصوصی نیز خواهد داشت. آدرس خصوصی روتر برای هر برند در سراسر جهان یکسان خواهد بود. به عنوان مثال، روترهای Linksys از 192.168.1.1 استفاده می‌کنند.

آدرس‌های IP عمومی و خصوصی چگونه کار می‌کنند؟

برای مثال، یک خانه و یک دفتر کار را در نظر بگیریم که هر کدام مودم/روتر مخصوص به خود را دارند. هر یک از روترها آدرس IP خصوصی و عمومی خود را خواهند داشت. اگر خانه و اداره هر دو از روتر Linksys استفاده کنند، هر دو آدرس خصوصی یکسانی برای روتر خود خواهند داشت اما آدرس IP عمومی آنها متفاوت خواهد بود. 

مرتبط:   گوگل سرچ کنسول چیست؟ اهمیت و ✔️ 10 کاربرد GSC

دستگاه‌های فردی با کمک چیزی به نام Network Access Translation) NAT) با اینترنت ارتباط برقرار می‌کنند. NAT به شبکه کمک می‌کند تا از آدرس عمومی به تمام آدرس‌های خصوصی مختلف داخل یک شبکه ترجمه کند. به این ترتیب هر دستگاه برای فرآیندی که انجام می‌دهد، اطلاعات صحیحی را دریافت می‌کند.

آدرس‌های IP اشتراکی و اختصاصی

آدرس‌های اشتراکی (Shared) و اختصاصی ((Dedicated بیشتر به دامنه‌های وب سایت مربوط می‌شود. همانطور که گفتیم، هر وب سایت یک آدرس IP دارد. گاهی اوقات اینها با تعدادی از وب سایت‌های مختلف به اشتراک گذاشته می‌شوند، حتی اگر دامنه‌های متفاوتی داشته باشند.

آدرس IP اختصاصی فقط برای یک وب سایت استفاده می‌شود. ارائه دهندگان هاست اختصاصی، آدرس IP اختصاصی ارائه می‌دهند. اما در مورد هاست اشتراکی، آدرس با سایر وب سایت‌های روی سرور به اشتراک گذاشته می‌شود. اما حتی اگر از هاست اشتراکی استفاده می‌کنید، می‌توانید از میزبان خود یک آدرس اختصاصی بخواهید.

شبکه‌های خصوصی مجازی

VPN (Virtual Private Networks) یک شبکه خصوصی مجازی است. روش کار آن  به این صورت است که به کمک یک آدرس IP اختصاصی یا ثابت، آدرس پویا رایانه، روتر یا میزبان مورد استفاده شما پنهان می‌شود.

VPN ها زمانی مفید هستند که بخواهید وارد وب سایتی شوید، که دسترسی کشور شما به آن ممنوع شده است.

قرار دادن آدرس‌های IP در لیست سیاه و سفید

شما می‌توانید به دلایل امنیتی، آدرس‌های IP را در لیست سیاه یا سفید قرار دهید. این اقدامات امنیتی به دور نگه داشتن هرزنامه‌ها و حملات هک از وب سایت و داشبورد وردپرس شما کمک می‌کند.

 وقتی آدرس‌های خاصی را در لیست سیاه قرار می‌دهید، به این معناست که نمی‌خواهید به وب سایت یا داشبورد وردپرس شما دسترسی داشته باشند. وقتی آدرسی را در لیست سفید قرار می‌دهید، به آن مجوز دسترسی می‌دهید.

 چگونه IP خود را پیدا کنیم؟

آدرس IP شما در شبکه محلی و شبکه اینترنت متفاوت است. به عبارت دیگر شما یک  آدرس IP خصوصی دارید، که با آن در شبکه محلی شناسایی می‌شوید.

مرتبط:   خدمات سئو سایت👌 رتبه 1 گوگل شوید✔️ بهینه سازی سایت [1403]

همچنین یک آی پی عمومی دارید، که برای شناسایی در شبکه اینترنت از آن استفاده می‌شود. شما با هر دستگاهی که به مودم متصل شوید، یک آدرس IP منحصر به فرد خواهید داشت.

  • روش پیدا کردن IP عمومی
  • روش پیدا کردن IP خصوصی

روش پیدا کردن IP عمومی

همانطور که گفتیم IP عمومی برای اتصال به اینترنت مورد استفاده قرار می‌گیرد، که توسط شرکت ارائه دهنده اینترنت (ISP) به شما تخصیص داده می‌شود.

برای یافتن آدرس IP عمومی خود، در نوار جستجو عبارت  what is my ip را تایپ کرده و اینتر بزنید. با این کار می‌توانید آدرس IP عمومی خود را در سطر اول نتایج ببینید.

روش دوم برای یافتن آدرس IP عمومی، استفاده از وب سایت‌های طراحی شده برای این کار است. به عنوان مثال می‌توانید با وارد شدن به سایت whatismyipaddress.com به راحتی آدرس آی پی خود را مشاهده کنید.

روش پیدا کردن IP خصوصی

شما می‌توانید با دستور ipconfig ، به راحتی آدرس IP خصوصی خود را بدست آورید. برای اینکار در کادر جستجوی ویندوز عبارت Run را تایپ کنید، تا پنجره Run برای شما نمایش داده شود.

در کادر خالی این پنجره عبارت cmd را سرچ کنید و دکمه  OK را بزنید. بعد از آن خط فرمان command prompt برایتان باز می‌شود. در اینجا باید عبارت ipconfig را وارد کرده و اینتر بزنید.

بعد از فشردن دکمه اینتر، چند سطر اطلاعات به شما نمایش داده می‌شود. در یکی از سطرها عبارت Ipv4 address را می‌بینید،که در مقابل آن آدرس IP شما نشان داده می‌شود.

یک راه دیگر برای پیدا کردن آدرس IP خصوصی اینست که، در پنجره Run عبارت   ncpa.cpl را تایپ کرده و به بخش اتصال شبکه ویندوز بروید. در این قسمت روی اتصال شبکه خود کلیک راست کرده و گزینه Status را انتخاب کنید.

 با این کار در پنجره باز شده، اطلاعاتی مربوط به وضعیت اتصال نمایش داده می‌شود. با انتخاب دکمه Details می‌توانید آدرس آی پی خود را در مقابل عبارت  Ipv4 address  ببینید.

Rate this post

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا