وبلاگ

استان بوشهر کجاست؟ نقشه، لوکیشن، آب و هوا و جمعیت

استان بوشهر یکی از استان‌های جنوبی ایران با مساحت ۳۱٬٦۵۰ کیلومتر مربع و جمعیتی حدود ۱.۰۶۷ میلیون نفر است. مرکز این استان شهر بوشهر است. بوشهر به معنای شهر رهایی یافته است و دلیل آن هم رهایی یافتن اردشهر از پادشاهان ایران می باشد. در ایرانیجو به معرفی این استان می پردازیم.

استان بوشهر کجاست؟

این استان از نظر جغرافیایی با استان های زیر همسایه است:

  • فارس: این استان در شمال و شرق بوشهر قرار دارد.
  • کهگیلویه و بویراحمد: این استان در شمال غربی بوشهر واقع شده است.
  • هرمزگان: این استان در جنوب بوشهر قرار دارد.
  • خوزستان: این استان در شمال غربی و شمال بوشهر قرار دارد.

لوکیشن استان روی نقشه

در نقشه زیر لوکیشن استان بوشهر قابل مشاهده است، برای دیدن جزییات بیشتر و مسیر یابی میتوانید بر روی آن کلیک کنید.

لوکیشن استان بوشهر روی نقشه گوگل مپ
لوکیشن استان بوشهر روی نقشه گوگل مپ

آشنایی با استان

بوشهر دارای آب و هوای گرم و مرطوب است و به دلیل قرار گرفتن در سواحل خلیج فارس، دارای یکی از بنادر مهم ایران به‌شمار می‌آید.

این استان دارای منابع نفتی و گازی بسیاری است و صنایع پتروشیمی و نفتی تاثیر بسیاری در اقتصاد این استان دارد. همچنین، تولید محصولات کشاورزی و شیلاتی نیز در بوشهر بسیار رایج است و به عنوان یکی از قطب‌های تولید ماهی در ایران شناخته می‌شود.

نقشه استان بوشهر
نقشه استان بوشهر

این استان دارای 40 شهر، نهصد و ده آبادی، ده شهرستان و 30 دهستان می باشد. جانوران این استان شامل دو گروه از جانوران خشک زی و آبزی می شود که بیشتر در جزایر این استان دیده می شوند. استان بوشهر دارای حدود ۷۰۰ کیلومتر خط ساحلی و مرز دریایی با خلیج فارس است.

آب و هوای استان بوشهر

به طور کلی استان بوشهر دارای آب و هوای گرم و شرجی می باشد.

در مناطق ساحلی و نزدیک به دریا گرم و مرطوب و در سایر نواحی دارای هوای گرم و خشک است.

میانگین دمای این استان 25 درجه سانتیگراد بوده که اغلب به طور میانگین بین 24 تا 28 درجه سانتی گراد است.

در فصل تابستان بیشترین دمای آن 50 درجه سانتی گراد است و در این فصل آب هوا خیلی شرجی می شود.

این استان دارای دو ماه معتدل رو به سرد و دو ماه معتدل رو به گرم است و باقی ماه های در این مناطق گرم و شرجی است. طبق آمار کمترین دمای این استان تاکنون منفی 1 درجه بوده و اغلب در فصل های زمستان دمای این استان از 6 درجه سانتی گراد سرد تر نمی شود.

میانگین بارندگی این منطقه به طور سالانه 217 میلی متر است. در بعضی از شهرستان های استان بوشهر مانند شهرستان تنگستان ودشتی به دلیل چندی از پدیده های طبیعی بارش برف مشاهده شده است.

مرتبط:   تردز چیست؟ از کجا THREADA را دانلود کنیم؟ آموزش نصب برنامه تردز

گویش و زبان مردم استان

زبان رسمی و متداول در استان بوشهر، زبان فارسی است. با این حال، مردم این استان دارای گویش‌های خاصی هستند که به عنوان لهجه بومی محلی شناخته می‌شود.

لهجه بوشهری نام دیگر این گویش محلی است که تاثیرات لهجه فارسی لری و آبادانی در آن به چشم می‌خورد.

همچنین، در برخی مناطق استان بوشهر، عشایری نظیر قشقایی و عرب‌نشین وجود دارند که از لهجه خاص خود استفاده می‌کنند.

به طور کلی، به دلیل واقع شدن در منطقه جنوبی کشور و همچنین در مسیر های تجاری بین شمال و جنوب کشور، استان بوشهر با تاثیرات زبان و فرهنگ‌های مختلفی روبرو شده است.

به دلیل پیشینه و گذشته ای که این استان داشته است، زبان آنها مکمل از زبان کردی، لری، و مقداری از کلمات زبان پرتغالی، عربی، هندی و انگلیسی می باشد. اما هسته مرکزی زبان آنها فارسی است. همچنین بعضی از مناطق این استان تحت تاثیر گویش بلوچی هستند و با این گویش صحبت می کنند.

تاریخچه استان بوشهر

تاریخ استان بوشهر به دوران باستان بازمی‌گردد. این منطقه در گذشته تحت حکومت فرهادیان، هخامنشیان، ساسانیان و عباسیان قرار داشته است.

از مهم رخداد های تاریخی استان بوشهر می توانیم به رویداد های اشتغال جزیره خارگ توسط هلندی ها، اشتغال بوشهر توسط انگلیسی ها، جنگ نفت کش در زمان جنگ ایران و عراق و جنگ خوشاب بین فرماندهان ایرانی و بریتانیا اشاره کرد.

در دوره معاصر، بوشهر به دلیل موقعیت جغرافیایی خود در سواحل خلیج فارس و نزدیکی به بندرعباس، همواره مورد توجه قرار گرفته است.

پیشتر این استان به عنوان مرکز استان فارس با نام فارسستان شناخته می شد و در سال ۱۳۰۷ هجری شمسی، شهر بوشهر به‌عنوان مرکز استانی جدا از فارس به استان خاص خود تبدیل شد.

در دوران پهلوی، بوشهر به عنوان مرکز صنعت نفت و پتروشیمی در ایران شناخته شد و تأثیر زیادی در توسعه اقتصادی کشور داشت.

پس از انقلاب اسلامی نیز، این استان به دلیل داشتن منابع نفتی و گازی و همچنین واقع شدن در مسیر تجاری بین شمال و جنوب کشور، اهمیت بسیاری در اقتصاد کشور داشته است.

دین و مذهب مردم استان

اغلب مردم در این منطقه شیعه دوازده امامی هستند. البته در برخی از شهرستان های این استان مانند عسلویه، گناوه و بندر ریگ مردمانی اهل سنت ساکن هستند. همچنین در برخی از قسمت های این استان به طور خیلی کم و انگشت شماری افرادی پیرو بهائی نیز دیده شده است.

مرتبط:   واحد پول کشورها به ترتیب ⭐ علامت و نماد ارز رایج 190 کشور

جاهای دیدنی استان

این استان به دلیل اینکه مناطق ساحلی داشته و همچنین تمدنی قدیمی و با اصالت دارد، دارای جاهای دیدنی طبیعی و همچنین تاریخی می باشد کهبهترین های آنها عبارتند از:

  • گنبد نمکی جاشک
  • گورستان صخره ای سیراف
  • موزه رئیس علی دلواری

در ادامه هر یک از این موارد را توضیح داده ایم.

گنبد نمکی جاشک

کوه نمک جاشک که اسم دیگر آن گنبد نمکی جاشک می باشد، از جالب و هیجان انگیز ترین جاذبه های طبیعیی است که می توانید در بوشهر از آن دیدن کنید.

گنبد نمکی جاشک در استان بوشهر
گنبد نمکی جاشک در استان بوشهر

کوه نمک جاشک شامل جاذبه های گردشگری مانند آبشار های نمکی، چشمه ها ، رود و غار های نمکی می باشد که از زیبایی خاصی برخوردار هستند.

این جاذبه فوق العاده بین شهرستان های دیر و دشتی واقع شده و در مرتفع ترین قسمت این کوه قرار دارد.

گورستان صخره ای سیراف

در شمال غربی بندر سیراف، گورستانی به نام گورستان سیراف وجود دارد که از جاهای عجیب و مرموز دیدنی به شمار می آید.

این گورستان و قبر های موجود در این جا با وجود زلزله ها و جنگ و سایر اتفاقات دیگری که در این منطقه افتاده است دچار هیچ گونه آسیب یا شکستگی نشده اند.

موزه رئیس علی دلواری

خانه رئیس علی دلواری که قدمت آن به دوره قاجار باز می گردد، از موزه های و جاهای تاریخی استان بوشهر است که گردشگران زیادی را به خود جذب می کند.

این موزه در تمام روز های هفته تا ساعت 18 برای بازدید عموم آزاد می باشد. این مکان در شهرستان تنگستان قرار داشته و در کیلومتر 45 بوشهر قرار دارد.

از سایر جاذبه های دیدنی و گردشگری این استان می توانیم به:

  • بازار قدیم بوشهر،
  • گور دختر،
  • عمارت ملک بوشهر،
  • عمارت گلشن،
  • امامزاده میر محمد حنیفه،
  • قلعه نصوری،
  • گورستان شغاب،
  • دژ برازجان،
  • عمارت امیریه،
  • قلعه خورموج،
  • عمارت کازرونی،
  • گور سیبویه و خانه قاضی بوشهر اشاره کرد.

اقتصاد استان

اقتصاد استان به دلیل داشتن منابع نفت و گاز، صنایع پتروشیمی و شیمیایی، صید و دریانوردی، کشاورزی و دامپروری فعال است.

همچنین شهرستان بوشهر به عنوان یکی از مراکز گردشگری جنوب ایران نیز شناخته می‌شود که باعث رونق صنعت گردشگری در این منطقه شده است.

در کل، اقتصاد بوشهر به دلیل وجود بنادر دریایی، صنایع بزرگ، فرودگاه بین المللی و ظرفیتهای گردشگری بالا، بسیار پویا و چابک است.

اقتصاد این استان در وهله اول به کشاورزی و دامداری و صادرات شیلات وابسته بوده و سپس به صادرات نفت و گاز به سایر کشور ها و تامین نفت گاز سایر مناطق ایران متکی می باشد.

مرتبط:   نمایندگی تصفیه آب آکواجوی در شیراز، 10 شعبه فروش Aquajoy شیراز

حدود نوزده درصد از منابع نفت کل جهان در این منطقه قرار دارد و وظیفه تامین انرژی ایران و صادر به سایر نقاط جهان را به عهده دارد.

همچنین در این استان صید انواع ماهی های و موجودات خوراکی از جمله ماهی کپور، میگو، خرچنگ، لابستر و انواع ماهی های دیگر و صدور آنها به سایر مناطق کشور از جمله استان های شرقی  رایج است.

غذا ها و خوراکی های استان

استان بوشهر به دلیل اینکه از لحاظ حیوانات دریایی و محصولات دریایی بسیار غنی است، غذا های متنوع و لذیذ دریایی زیادی را در خود جا داده است. که به معرفی چندی از آنها می پردازیم.

میگو پلو

از مهم ترین و معروف ترین غذا های  محلی استان بوشهر، میگو پلو می باشد. این غذا از ترکیب میگو، برنج، گوجه، انواع سبزیجات پخته و سرو می شود. این غذا جزو غذا های اصلی بوده و بسیار مقوی می باشد.

قلیه میگو

اگر به این استان سفر کرده باشید احتمالا طعم لذیذ این غذا را چشیده باشید. از دیگر غذا های محلی و بسیار معروف این استان می توان به قلیه ماهی اشاره کرد که توسط مواد اولیه روغن و سیر بسیار زیاد، تمرهندی، سبزیجات مخصوص، میگو و ادویه ماهی پخته و سرو می شود.

مجبوس یا مکبوس

این غذا با اصالتی عربی در این شهر به عنوان غذا های اصلی سرو می شود. این غذا ترکیبی از مرغ، برنج، ادویه مخصوص و گوجه پخته می شود.

از دیگر غذاها و خوراکی های این استان می توانیم به دال عدس، قیمه بوشهری، میشود، قلیه ماهی، میگو سوخاری، دسر های بوشهری، دمپخت ماهی بوشهری اشاره کنیم.

همچنین از دسر های خاص و لذیذ این استان که شامل رنگینک، لگیمات، نان های بوشهری مانند کماچ، بل بل، حلوای انگشت پیچ، حلوای سرد بندو و گرده اشاره کرد.

سوغات استان

گبه و گلیم در این استان به گونه ای هنرمندانه صورت می گیرد که شهرتی جهانی داشته و به سایر کشور های جهان صادر می شود. از دیگر سوغاتی های این استان می توانیم به حصیر باقی، عبا بافی و سفالگری اشاره کنیم.

جمع بندی

استان بوشهر یکی از استان های جنوبی ایران است، که به دلیل وجود منابع نقتی عظیم و صنایع پتروشیمی و همچنین بنادر مهم اش یکی از مهمترین استان های ایران از نظر انرژی و اقتصاد است. در این مقاله به بررسی آب هوآ، نقشه، مردم شناسی و جاهای دیدنی آن پرداختیم.

5/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا