مجله خانواده

عروسی چیست؟ آداب و رسوم عروسی کدامند؟ شب زفاف چیست؟

عروسی همان جشن یا مراسم ازدواج است، که نشان دهنده پیوند میان دو نفر است. جشن عروسی که در بعضی فرهنگ‌ها به آن سور نیز گفته می‌شود، به معنای برگزاری مراسمی سنتی است، که طی آن آغاز زندگی مشترک یک زوج را جشن می‌گیرند. در ایرانیجو قصد داریم، شما را با مراحل عروسی و هدف از برگزاری این مراسم آشنا کنیم.

هدف از مراسم عروسی

ازدواج پیوندی مقدس میان زن و مرد و طرح اولیه خداوند برای به آرامش رسیدن بشر است. به عبارت دیگر ازدواج عهد و پیمانی است، که میان زن و مرد بسته می‌شود. این عهد تنها در صورتی معتبر است، که هر دو طرف به طور داوطلبانه با آن موافقت کنند.

عروسی چیست؟ مراسم عروسی کدامند؟
عروسی چیست؟ مراسم عروسی کدامند؟

امروزه با توجه به هزینه‌های بالای مراسم عروسی، برخی از زوج‌ها به طور کلی از گرفتن این مراسم صرف نظر می کنند. ممکن است که شما نیز با این سوال مواجه شده باشید، که این مراسم چه اهمیتی دارد و با چه هدفی برگزار می شود.

مراسم ازدواج از زمانهای بسیار دور تا به امروز در ایران و اکثر کشورهای جهان به عنوان یک سنت دیرینه برگزار می شود. هدف اصلی از برگزاری مراسم عروسی، به رسمیت شناختن ازدواج دو فرد در میان خانواده و اطرافیان است.

 با برگزاری این دورهمی تمامی افراد فامیل از ازدواج این دو مطلع می شوند و آن را به رسمیت می شناسند. شب ازدواج می تواند شب مهمی در زندگی افراد باشد و کمتر کسی است که دوست نداشته باشد، این شب مهم را در کنار خانواده، دوستان و آشنایانش باشد.

ولیمه دادن و خاطره سازی با انجام عروسی

  ولیمه دادن به اقوام و آشنایان یکی از رسوم قدیمی است، که با برگزاری مراسم عروسی محقق می شود. در این مراسم فامیل های دور با خانواده های عروس و داماد آشنا شده و با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند. همین آشنایی سبب گسترش روابط اجتماعی زوجین، بعد از عروسی نیز خواهد شد.

در کشورهای خارجی زوجین در مراسم ازدواج، از تعهدات خود نسبت به زندگی مشترک صحبت می کنند.بنابراین برگزاری این مراسم می تواند، سبب پایبندی بیشتر زوجین نسبت به زندگی مشترک شود.  

یکی دیگر از اهداف مهم عروسی ساختن یک خاطره زیبا، از بیاد ماندنی ترین شب زندگی است. بسیاری از زوج های عاشق تا سال ها بعد با دیدن عکس ها و فیلم های مراسم عروسی، اتفاقات شیرین آن شب خاطره انگیز را به یاد خواهند آورد.

مرتبط:   طلاق چیست؟✔️ انواع طلاق کدامند؟ آشنایی با جدایی فوری و توافقی

اما در نهایت تصمیم نهایی با شماست که برای عروسی خود جشن بگیرید یا هزینه این مراسم را برای یک سفر یا کمک به نیازمندان اختصاص دهید.

آداب و رسوم عروسی در ایران

آداب و رسوم ازدواج در ایران با سایر کشورها بسیار متفاوت است، حتی این سنت ممکن است در شهرها و روستاهای مختلف کشور نیز به شکل متفاوتی برگزار شود.

با وجود تفاوتهایی که در مراسم ازدواج میان قومیت ها و طبقات اجتماعی مختلف وجود دارد، اما نقطه مشترک همه آن ها با شکوه بودن در عین سادگی و بی آلایشی است.

عروسی در ایران شامل آداب و سنت های خاصی است، که از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است. با وجود متفاوت بودن مراسم ازدواج در شهرهای مختلف، اما تقریبا همه آن ها با گذراندن یک سری مراحل انجام می شود. در ادامه می خواهیم شما را با مراحل مختلف ازدواج در ایران آشنا کنیم.

  1. مراسم خواستگاری
  2. مراسم بله برون
  3. مراسم شیرینی خوران
  4. مراسم نامزدی
  5. مراسم عقد
  6. مراسم جهاز بران
  7. مراسم حنابندان
  8. مراسم جشن عروسی
  9. مراسم پاتختی

مراسم خواستگاری

خواستگاری که به معنای پیشنهاد ازدواج است، یکی از اصلی ترین مراسم های قبل از ازدواج است. در مراسم خواستگاری آقای داماد به همراه بزرگترهای خانواده اش برای مطرح کردن پیشنهاد ازدواج، با گل و شیرینی به منزل عروس خانم می رود.

طی مراسم خواستگاری خانواده های عروس و داماد با یکدیگر آشنا شده و در ارتباط با شرایط و خواسته های خود صحبت می کنند. در صورت آشنا بودن این دو خانواده با یکدیگر، این مراسم می تواند به سادگی انجام شود.

بعد از مراسم خواستگاری خانواده عروس از خانواده داماد فرصت می گیرند، تا به پیشنهاد داماد فکر کرده و برای دادن جواب قطعی تصمیم گیری کنند.

در صورتی که در مراسم خواستگاری خانواده ها با یکدیگر به توافق برسند، وارد مرحله بعدی ازدواج یعنی بله برون می شوند.

مراسم بله برون

مراسم بله برون نیز یکی دیگر از مراسمی است، که قبل از ازدواج انجام می شود. زمانی که خانواده عروس و داماد برای ازدواج این دو نفر به اطمینان کامل رسیدند، مراسم بله برون انجام خواهد شد.

مرتبط:   نفقه چیست؟ شامل چه مواردی مشود؟ انواع نفقه✔️ قانون وجوب

در این مراسم بزرگان هر دو خانواده برای تعیین شرایط ازدواج و مواردی مانند مهریه و شیربها به دور یکدیگر جمع می شوند. بعد از تعیین موارد فوق، تاریخ جشن عروسی تعیین می شود.

مراسم شیرینی خوران

در مراسم شیرینی خوران که یکی دیگر از مراسم قبل از عروسی است، خانواده داماد به همراه یک سری هدایا راهی منزل عروس خانم می شوند. در این مراسم عروس و داماد حلقه نامزدی را به دست یکدیگر خواهند انداخت.

مراسم نامزدی

دوران نامزدی می تواند یکی از شیرین ترین دوران در زندگی هر فردی باشد. در این دوران خانواده های عروس و داماد با یکدیگر رفت آمد دارند. دوران نامزدی فرصت مناسبی برای شناخت عروس و داماد نسبت به یکدیگر است. علاوه بر آن خانواده های عروس و داماد با یکدیگر بیشتر آشنا می شوند. 

تدارک مقدمات عروسی و تهیه جهیزیه از جمله اقداماتی است، که در دوران نامزدی عروس و داماد توسط خانواده ها انجام می شود.

مراسم عقد

برگزاری عقد یکی از مراسم های قبل از عروسی است، که طی آن خطبه عقد خوانده شده و پیمان زناشویی بسته می شود. مراسم عقد به طور معمول در منزل عروس انجام می شود و گاهی نیز ممکن است همزمان با ازدواج انجام شود.

زندگی مشترک زن و مرد با نشستن بر سر سفره عقد و خوانده شدن خطبه عقد توسط عاقد انجام شروع می شود. بعد از پذیرفته شدن شرایط از جانب عروس و داماد، به صورت رسمی زن و شوهر اعلام می شوند.

مراسم جهاز بران

جهاز بران یکی دیگر از مراسم های قبل از جشن است، که طی آن جهیزیه عروس به خانه داماد فرستاده شده و توسط خانواده ها چیدمان می شود.

مراسم حنابندان

مراسم حنابندان که در شب قبل از عروسی انجام می شود، برای خداحافظی عروس از خانه پدری است. در این مراسم یک ظرف حنا تزیین شده و تمامی میهمانان مقداری از حنا را بر کف دست خود می گذارند.

این مراسم ممکن است در برخی از شهرها به گونه ای متفاوت انجام شود، اما بطور کلی به معنای شادی و نیکبختی است. بعد از انجام این مراسم میهمانان هدایای خود را به عروس و داماد تقدیم می کنند.

مرتبط:   حضانت چیست؟ انواع آن کدامند؟ شرایط و قانون جدید حضانت

مراسم جشن عروسی

جشن ازدواج مراسمی است که، معمولا توسط خانواده داماد و برای بردن عروس به خانه بخت برگزار می شود. در این مراسم عروس و داماد به آرایشگاه رفته و به همراه یکدیگر به محل برگزاری مراسم عروسی می روند.

ممکن است برخی جزئیات مراسم ازدواج در مناطق مختلف ایران متفاوت باشد، اما در حالت کلی این مراسم شامل پذیرایی از مهمانان و جشن و پایکوبی است. بعد از تمام شدن جشن مهمانان به عروس و داماد تبریک گفته و برای آن ها آرزوی خوشبختی می کنند.

مراسم پاتختی بعد از عروسی

در این مراسم که یک روز بعد از مراسم عروسی برگزار می شود، تمام خویشاوندان هدایای را به رسم یادبود به عروس و داماد تقدیم می کنند. هدف از برگزاری این مراسم، حل کردن برخی از مشکلات مالی عروس و داماد در شروع زندگی مشترکشان است.

مراسم مادر زن سلام بعد از عروسی

در صبح بعد از مراسم، داماد به قصد دستبوسی به خانه مادر عروس رفته و از وی به خاطر عقد دخترش تشکر می کند. در مقابل مادر عروس نیز پیشانی داماد خود را بوسیده و هدایایی را به وی تقدیم می کند.

شب زفاف چیست؟

شب زفاف که به آن شب حجله نیز گفته می‌شود، بخشی از مراسم شب عروسی است. در این شب اولین رابطه جنسی میان زن و شوهر اتفاق می‌افتد. برای تبدیل شدن این شب، به شبی خاطره انگیز و رویایی، مهم است که نکات و آداب مربوط به این شب توسط عروس و داماد رعایت شود.

متاسفانه در برخی از خانواده‌ها به دلیل وجود حیا، حرفی از مسائل جنسی و شب زفاف به میان نمی آید. اما لازم است که زن و مرد برای لذت بردن از شب اول عروسیشون آموزش ببینند. در صورتی که جوانان اطلاعات کافی در ارتباط با این مسائل نداشته باشند، ممکن است لذت زیباترین شب زندگی خود را از دست بدهند.

کلام آخر

برگزاری مراسم عروسی در میان کشورها، فرهنگ‌ها، قومیت‌ها و طبقات اجتماعی گوناگون، متفاوت است و با سبک و سیاق خاصی انجام می‌شود. متداولترین مراسمات عروسی را در این مقاله معرفی کردیم و در خصوص شب زفاف نیز صحبت کردیم.

5/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا