مجله خانواده

ترس کودکان به چه دلیل است؟ انواع آن چیست؟ + راه های کاهش

ترس بخش طبیعی از دوران کودکی است. غریزه ما به عنوان والدین همیشه حکم می کند، که احساس بهتری در بچه ها ایجاد کنیم. با این وجود کارشناسان نظر دیگری دارند. آنها می گویند که والدین نباید همیشه در کنار بچه ها باشند. در این مقاله از ایرانیجو قصد داریم به بررسی ترس در کودکان بپردازیم و شما را با انواع این ترس ها و نحوه مدیریت آن آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

ترس در کودکان چگونه است؟

ترس در کودکان همیشه یکسان نیست. برخی از ترس ها در زندگی کودک اختلال ایجاد نمی‌کنند، و نیازی به غلبه بر آن ها ندارد.  به عنوان مثال، اگر کودکی فیلم های ترسناک را دوست ندارد، این مشکلی ایجاد نمی کند.

دلایل ترس کودکان چیست؟
دلایل ترس کودکان چیست؟

برخی کودکان ممکن است همیشه احساس ترس کنند و یا ترس هایی داشته باشند که در زندگی روزمره شان اختلال ایجاد کند. به عنوان مثال ترس کودک از رفتن به اردوی مدرسه، به خاطر ترس از روبرو شدن با سگ ها در پارک.

این گونه ترس ها می تواند نشانه ای از اضطراب باشد و لازم است که از کمک یه فرد متخصص استفاده کنید. بنابراین لازم است که به کودکان کمک کنید، تا نحوه مدیریت ترس هایشان را یاد بگیرند. مثلا مدیریت ترس هایی مانند ترس از تاریکی یا ترس از رفتن به دکتر، ضروری است.

چرا کودکان می ترسند؟

کودکان در هر سنی می توانند ترس را تجربه کنند و اغلب این ترس ها بخشی طبیعی از رشد آنهاست. برخی از ترس ها می توانند خفیف یا کوتاه مدت باشند، در حالی که برخی دیگر ممکن است در فعالیت های روزانه کودک شما اختلال ایجاد کنند.

طبیعی است که کودکان گاهی اوقات احساس ترس یا نگرانی کنند. این احساسات به به بچه ها کمک می‌کند، تا محتاط باشند. با این وجود ممکن است برخی از کودکان بیشتر احساس ترس کنند. عواملی که در ترس کودکان موثر است عبارتند از:

  1. ترس ژنتیکی: برخی از کودکان خلق و خوی حساس تری دارند و ممکن است ترس هایشان را از والدین خود آموخته باشند.
  2. محافظت بیش از حد والدین: کودک وابسته ممکن است بیشتر احساس درماندگی کند و این می تواند منجر به ترس  شود.
  3. رویدادهای استرس زا : رویدادهایی مانند جدایی والدین، آسیب دیدگی یا اقامت در بیمارستان سبب بوجود آمدن ترس در کودکان می‌شود.
مرتبط:   حضانت چیست؟ انواع آن کدامند؟ شرایط و قانون جدید حضانت

انواع ترس کودکان

چیزی که بچه ها از آن میترسند با رشدشان تغییر می کند و برخی از ترس ها در سنین خاصی رایج هستند. مثلا نوزادان 8 تا 9 ماهه از دیدن چهره افراد نا آشنا دچار اضطراب شده و احساس ترس می کنند. به همین دلیل ممکن است، با دیدن چهره های جدید گریه کنند و یا به والدین خود بچسبند.

کودکان نوپا در زمان جدایی از پدر و مادر، دچار ترس و اضطراب می شوند.  به همین دلیل نمی خواهند والدین آن ها را در مهد کودک و یا هنگام خواب ترک کنند.

بچه های خردسال نیز ممکن است از چیزی مانند هیولای زیر تخت احساس ترس کنند. به همین دلیل در هنگام خواب و یا تاریکی دچار ترس می شوند. گاهی نیز ممکن است از صداهای بلند مانند رعد و برق یا آتش بازی بترسند.

اما وقتی بچه ها 7 سال یا بزرگتر هستند، واقعیت را از تظاهر تشخیص می دهند. در این سن آن‌ها از چیزهای می ترسند، که ممکن است در زندگی واقعی اتفاق بیفتد.

 برای مثال ممکن است از بلایای طبیعی، هوای طوفانی، خشونت یا چیزهایی که در رسانه ها می شنوند، احساس ترس کنند. برخی دیگر ممکن است نگران جدایی های خانوادگی یا از دست دادن یکی از عزیزان باشند.

برخی از ترس های رایج دوران کودکی عبارتند از:

  • تنها بودن
  • تاریکی
  • ترس از حیوانات
  • ترس از ارتفاع
  • ترس از واکسن زدن یا رفتن به دکتر
  • ترس از هیولاهای خیالی

راههای کاهش ترس کودکان

بسیار مهم است که به کودکان آموزش دهید، چگونه ترس های دوران کودکی را به تنهایی مدیریت کنند. در واقع با انجام این کار به ایجاد اعتماد به نفس و استقلال در آن ها کمک کرده اید.

گاهی ترسیدن بخشی طبیعی و قسمتی از رشد محسوب می شود. بچه ها نباید این پیام را دریافت کنند، که پدر و مادر همیشه برای آرامش دادن در کنارشان هستند. چرا که در این صورت برای یادگیری مدیریت ترس هایشان، انگیزه یا فرصت زیادی وجود ندارد.

لازم است که به فرزندتان کمک کنید، در مورد چیزی که او را می ترساند صحبت کند. با این وجود بچه ها همیشه نمی توانند، راجع به ترس هایشان صحبت کنند. این وظیفه شماست، که با پرسیدن سوالات خاص به آنها کمک کنید.

هنگامی که درک بهتری نسبت به ترس های فرزندتان به دست آورید، می توانید ایده روشن تری در مورد چگونگی کمک به او داشته باشید. به کودکان اجازه دهید که ترس هایشان را جدی بگیرند، حتی اگر به نظر شما ترسناک نباشد.

مرتبط:   عروسی چیست؟ آداب و رسوم عروسی کدامند؟ شب زفاف چیست؟

والدین باید به خاطر داشته باشند که ترس یک احساس قدرتمند است و مدیریت آن زمان می برد. بنابراین باید صبور باشید و ثابت قدم بمانید.

تحسین و نوازش

 یکی از روش های کمک کردن به کودکان تحسین کردن آن هاست. به عنوان مثال اگر کودکی از تنهایی می ترسد، به او بگویید که به نظر من تو واقع شجاع بودی، که نیم ساعت در اتاق تنها ماندی. ببینم فردا می توانی بیشتر بمانی یا نه.

همچنین می توانید با در آغوش گرفتن و گفتن عبارات آرامش بخش، احساس امنیت را در کودکان ایجاد کنید.

مثلا ممکن است فرزند شما از رفتن به جشن تولد، به خاطر آشنا نبودن با دیگر افراد بترسد. شما می توانید برای قرار دادن او در معرض ترس، قبل از رفتن به جشن تولد چند دوست را به خانه دعوت کنید.

ترس از تاریکی

بسیاری از کودکان از تاریکی می ترسند. یک کودک نوپا یا پیش دبستانی از چیزهای نا آشنا که توانایی فهمیدن و یا کنترل آن ها را ندارد می ترسد.  تخیل در کودکان بسیار فعال بوده و آن ها قادر به تمایز بین واقعیت و خیال نیستند. به این معنی که ممکن است باور کنند، هیولاها در  زیر تخت یا در کمد لباس پنهان شده و بعد از خاموش شدن چراغ بیرون می آیند.

اگر به ترس کودکان از تاریکی توجه نشود، ممکن است این ترس در آن ها باقی بماند و به یک اختلال در عادات خواب تبدیل شود. راه های زیادی وجود دارد که والدین به فرزندشان کمک کنند، تا بر ترس از تاریکی غلبه کند.

راهکارهای عملی برای مقابله با ترس کودکان از تاریکی

  • برای کودک خردسالی که از تاریکی میترسد، یک برنامه روتین قبل از خواب ایجاد کنید. می توانید برای او کتاب بخوانید یا لالایی بگویید. اینکار می‌تواند به کاهش اضطراب کودک کمک کرده و به او احساس امنیت و عشق بدهد.
  • مانند سایر ترس ها، مهم است که ترس کودک از تاریکی را با همدردی و درک مدیریت کنید. نباید احساسات فرزندتان را نادیده گرفته و یا او را مسخره کنید. برای اینکه به فرزندتان کمک کنید که بر ترس غیر منطقی خود غلبه کند، لازم است که احساسات او را بپذیرید و با حساسیت به آنها پاسخ دهید.
  • از کودک خود بخواهید در مورد ترس های خود صحبت کند و به او نشان دهید که ترس های او را درک می کنید.
  • به آنها اطمینان دهید که در امنیت هستند و هیچ چیز به نام هیولا وجود ندارد.
  • اگر کودک شما به دلیل احتمال نفوذ افراد مزاحم از تاریکی میترسد، می توانید اقدامات امنیتی مانند قفل را به او نشان دهید.
  •  می توانید از چیزهایی استفاده کنید، که سبب ایجاد احساس امنیت در فرزندتان می شود. به عنوان مثال ممکن است آن ها با بردن یک اسباب بازی و یا عروسک به رختخواب احساس بهتری پیدا کنند.
  • شما باید دریابید که آیا ترس آنها از تاریکی ناشی از نگرانی های دیگر است یا خیر. گاهی این ترس ممکن است به دلیل مرگ والدین و یا جدایی آن ها باشد.
  • دیدن تصاویر یا فیلم‌های ترسناک را برای کودکان محدود کنید، زیرا می تواند باعث تشدید ترس در آن ها شود.
  • یک چراغ خواب در اتاق فرزندتان قرار دهید، یا اجازه دهید مقداری نور از راهرو وارد اتاق او شود.
  • اگر کودک احساس کند بر موقعیتی کنترل دارد، ترس او کاهش می یابد. به عنوان مثال یک لامپ کنار تخت آنها قرار دهید، تا بتوانند خودشان چراغ را روشن کنند.
  • شب به اتاق آنها نگاه کنید وسعی کنید چیزها را از دید آنها ببینید. آیا عکس یا اسباب بازی ای وجود دارد، که در نور نیمه روشن سایه ایجاد کند یا ترسناک به نظر برسد؟
  • ورزش منظم به کاهش سطح استرس کمک می کند. اطمینان حاصل کنید که کودک شما در طول روز فعالیت بدنی زیادی داشته باشد.
  • با تقویت رفتار مثبت به فرزندتان اجازه دهید، قدم‌های کوچکی برای غلبه بر ترس‌های خود بردارد و هر دستاوردی را تحسین کنید.
مرتبط:   طلاق چیست؟✔️ انواع طلاق کدامند؟ آشنایی با جدایی فوری و توافقی

کلام آخر

یکی از موثر ترین درمان ها برای از بین بردن ترس در کودکان، قرار دادن آن ها در معرض ترس است. اجتناب کودک از این موقعیت های ترسناک، به او کمک می کند تا احساس بهتری داشته باشند. اما باید ترس کودک را جدی گرفت و اگر نیاز است به مشاور کودک برای درمان آن مراجعه کرد.

5/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا