دندانپزشکی

ارتودنسی لینگوال چیست؟ (ارتودنسی پشت دندانی یا زبانی)

بررسی ارتودنسی لینگوال (lingual): این نوع ارتودنسی به نام های زیادی از جمله ارتودنسی پشت دندانی، نامرئی و زبانی معروف است، و مثل ارتودنسی ثابت می تواند به برطرف کردن انواع مال اکلوژن ها و مشکلات دندانی، مثل تراکم زیاد دندان ها و یا فاصله زیاد بین دندانها و صاف و ردیف کردن دندان ها بپردازد.

ارتودنسی به روش لینگوال
ارتودنسی به روش لینگوال

ارتودنسی لیگوال به دلایل زیر می تواند یک ایده فوق العاده برای ارتودنسی دندان های شما باشد:

  • پنهان بودن بریس های ارتودنسی و براکت ها
  • دوره ی درمان طولانی (معمولا 1،5 تا 3 سال طول می کشد)

خدمات ارتودنسی لینگوال نسبت به ارتودنسی ثابت با هزینه بیشتری انجام می شود. ما در این مقاله از ایرانیجو به بررسی جامع ارتودنسی لینگوال، معایب و مزایا و هر آنچه که باید در رابطه با این نوع ارتودنسی بدانید می پردازیم.

چرا ارتودنسی لینگوال به ارتودنسی نامرئی است؟

ارتودنسی لینگوال در دسته ارتودنسی های نامرئی قرار دارد، علت نامیدن این نوع ارتودنسی به ارتودنسی نامرئی موقعیت قرارگیری آن است، که در پشت دندان ها قرار می گیرد، و به این دلیل به آن ارتودنسی داخلی نیز گفته می شود.

ارتودنسی لینگوال مثل سایر روش های ارتودنسی از الاستیک، سیم ها و براکت ها تشکیل شده است، و از لحاظ سخت افزاری و استحکامی شباهت های بسیاری با ارتودنسی معمولی دارد، ولی با این اختلاف که ارتودنسی لینگوال در قسمت داخلی دندانها و در جهت زبان قرار داده می شوند.

این موضوع باعث می شود کمتر کسی متوجه ارتودنسی دندان های شما گردد، و پس از اتمام دوره درمان ارتودنسی، دندان هایی صاف و ردیف شده خواهید داشت و می توانید از آن لذت ببرید. 

انواع ارتودنسی لینگوال

انواع ارتودنسی لینگوال مربوط به تنوع براکت هایی است که در این روش ارتودنسی از آنها استفاده می شوند. تفاوت این براکت ها هم در نحوه طراحی، چگونگی اتصال براکت ها روی سطح دندان است.

معروف ترین نوع براکت هایی که در ارتودنسی لینگوال از آن ها استفاده می شود عبارتند از:

  • این اویشن
  • براکت لینگوال QT
  • لینگوال سبک STB
  • براکت اینکاگنیتو
  • آی بریسز

مزایا و فواید ارتودنسی لینگوال

لازم است که این نکته را بدانید که نامرئی بودن ارتودنسی لینگوال تنها مزیت این روش ارتودنسی نیست، و دارای مزایای بیشتری است، که به عنوان یکی از پرطرفدارترین و معروفترین روش های اصلاح اشکالات دندانی شناخته می شود.

مزایا و فواید ارتودنسی لینگوال

مزایا و فواید ارتودنسی لینگوال

از مزایای دیگر این روش می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نامرئی بودن
  • ثابت بودن
  • عدم تغییر رنگ دندان ها
  • کجی شدید و ازدحام دندان ها

نامرئی بودن

ارتودنسی لینگوال یک تفاوت عمده با سایر روش های ارتودنسی دارد، که آن نامرئی بودن این روش درمانی است. براکت ها به دلیل موقعیت قرارگیری خود در پشت دندان ها می توانند باعث شوند، که از دید سایر افراد مخفی بمانند و همچنین از ساییده شدن سطح دندان هنگام خوردن غذا جلوگیری کنند، و به این دلیل است که در ارتودنسی لینگوال، غذا خوردن نسبت به سایر روشهای ارتودنسی راحت تر می باشد.

ثابت بودن

ارتودنسی های ثابت در مقایسه با ارتودنسی های متحرک بیشتر کاربردی تر است، و جهت اصلاح تمام دندان ها به افراد پیشنهاد می گردد. ارتودنسی لینگوال در گروه ارتودنسی ثابت قرار دارد، و می تواند با عملکرد بهتر در طول دوره درمان نتیجه بهتری را برای شما داشته باشد.(از سایر روش های ارتودنسی هم می توان استفاده کرد)

مرتبط:   ارتودنسی دندان چیست؟ بررسی انواع ارتودنسی دندان

درمان کجی شدید و ازدحام دندان ها

از دیگر مزیت های ارتودنسی لینگوال می توان به توانایی درمان آن در مشکلات انحراف شدید دندان ها اشاره کرد. از این روش در درمان مال اکلوژن های شدید مانند اصلاح اندربایت و کراس بایت استفاده می شود. ارتودنسی لینگوال به سادگی می تواند فاصله های بین دندان ها را رفع نماید.

عدم تغییر رنگ دندان ها

ارتودنسی لینگوال به دلیل قرارگیری در پشت دندان ها در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندانها هم تغییری در رنگ دندان ها ایجاد نخواهد کرد،و در صورت تغییر رنگ، در قسمت داخلی دندان ها خواهد بود. این عدم تغییر رنگ در ارتودنسی لینگوال تا حدودی مشابه ارتودنسی به روش دیمون است، که در مقابل این روش، ارتودنسی سرامیکی قرار دارد که در آن سعی می شود از تغییر رنگ براکت ها جلوگیری شود. به این دلیل که در ارتودننسی سرامیکی جنس براکتها سرامیکی بوده، و رنگ آنها شفاف و همرنگ دندان ها می باشد. 

عوارض و معایب ارتودنسی لینگوال

این روش مانند سایر روشهای درمانی دارای یکسری معایب و عوارض است که در ادامه قصد داریم به بررسی آن ها بپردازیم:

  •  نصب ارتودنسی در این روش نسبت به روش های معمولی کار راحتی نیست.
  • در این روش شما باید زمان بیشتری را برای مراجعه به مطب دندانپزشکی صرف نمایید.
  • به دلیل قرارگیری این نوع ارتودنسی در قسمت داخلی دندان ها، جایگزین کردن و استفاده از آن کار بسیار سختی خواهد بود.
  • گذاشتن این نوع ارتودنسی نیاز به تخصص بیشتری دارد. به همین دلیل است که نسبت به سایر روش ها گران تر است، در صورت وارد شدن هر نوع آسیب یا شکست باید هزینه زیادی را برای آن صرف نمایید.

مراحل انجام ارتودنسی به روش لینگوال

برای انجام ارتودنسی دندان باید چند مرحله را طی نمایید،که در ادامه به شرح هر یک از این مراحل می پردازیم:

مراحل ارتودنسی لینگوال
مراحل ارتودنسی لینگوال
  1. معاینه دندانها و تشخیص
  2. درمان های جانبی
  3. قالب گیری
  4. نصب کردن بریس ارتودنسی دندانها
  5. انجام معاینات دوره ای

معاینه دندان ها و تشخیص

اولین مرحله در ارتودنسی لینگوال معاینه بیمار توسط متخصص ارتودنسی است، که پس از معاینه بیمار به بررسی نوع و شدت ناهنجاری می پردازد، و نوع درمانی که بر ای درمان بیمار تشخیص داده است را به بیمار توضیح می دهد. برای انتخاب روش درمان فاکتورهای زیادی تاثیر گذار هستند از جمله:

  • هزینه درمان
  • طول دوره درمان
  • و انتظارات دیگر بیمار

درمان های جانبی

در صورتی که بیمار نیاز به انجام درمان های جانبی مثل جرم گیری، کشیدن دندان و پر کردن دندان در کنار ارتودنسی داشته باشد. باید قبل از شروع ارتودنسی درمان آنها صورت بگیرد، تا همه مشکلات دندانها رفع گردد.

قالب گیری

در این مرحله برای سفارش و ساخت بریس ارتودنسی، قالب گیری دندان ها توسط ارتودنتیست انجام شده و برای ساخت به آزمایشگاه فرستاده می شود.

مرتبط:   بهترین دندانپزشکی کرج [لیست 90 تایی] دندانپزشک خوب، ارزان

نصب کردن بریس ارتودنسی دندانها

در این مرحله براکت ها با استفاده از چسب مخصوص توسط ارتودنتیست بر روی دندان ها قرار می گیرد، و با استفاده از یک سیم این براکت ها به یکدیگر متصل می گردند تا فشار مورد نیاز برای حرکت و جابه جایی به دندان ها وارد شود.

انجام معاینات دوره ای

پس از قرار گیری ارتودنسی لینگوال در پشت دندان ها، معاینات دورهای برحسب شرایط بیمار و نظر ارتودنتیست تعیین می گردد. در طول این جلسات دندانپزشک به بررسی پیشرفت درمان و پاسخ به سوالات احتمالی بیمار می پردازد.

در صورتی که بیمار نیاز به انجام درمان های جانبی مثل جرم گیری، کشیدن دندان و پر کردن دندان در کنار ارتودنسی داشته باشد باید قبل از شروع ارتودنسی درمان آنها صورت بگیرد تا همه مشکلات دندانها رفع گردد.

مقایسه ارتودنسی معمولی با ارتودنسی لینگوال

این دو نوع ارتودنسی را می توان در چند فاکتور نسبت به هم مقایسه کرد:

تفاوت های ارتودنسی ثابت با ارتودنسی لینگوال
تفاوت های ارتودنسی ثابت با ارتودنسی لینگوال

نصب

ارتودنسی معمولی بر روی سطح دندان ها نصب می شوند و قرار دادن آن کار بسیار آسانی است. ولی به دلیل قرار گیری ارتودنسی لینگوال در پشت دندان ها نصب آن کمی دشوار خواهد بود.

هزینه

به دلیل نیاز به تخصص جهت قرار دادن بریس ها در پشت دندانها و پیچیدگی های آن نسبت به ارتودنسی معمولی کمی گران تر خواهد بود.

وارد کردن آسیب به سطح دندان

ارتودنسی معمولی به دلیل قرارگیری آن بر روی سطح دندان ها، به مرور زمان باعث ساییدگی و تغییر رنگ دندان ها خواهد شد. ولی در ارتودنسی لینگوال به دلیل قرارگیری آن در پشت دندان ها، ارتباطی با سطح جلویی دندان ها نداشته و آسیبی را به آنها وارد نمی کند.

طول درمان

ارتودنسی معمولی طول درمان کمتری نسبت به ارتودنسی لینگوال دارد، و سرعت جابجایی و حرکت دندان ها در ارتودنسی معمولی بالاتر است.

ارتودنسی لینگوال برای چه کسانی مناسب است؟

به طور کلی می توان با بررسی معایب و مزایای ارتودنسی لینگوال به این نتیجه رسید، که این نوع ارتودنسی برای درمان چه کسانی مناسب خواهد بود، که در ادامه به صورت مختصر آن را شرح دادیم:

  •  کسانی که نسبت به بهداشت دهان و دندان خود عملکرد ضعیف تری دارند، بهتر است که این روش درمانی را انتخاب نکنند. چرا که این نوع ارتودنسی مناسب اشخاصی است که دارای بهداشت قوی بوده و اصول بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت می کنند.
  •  این روش می تواند یک روش فوق العاده و ایده آل برای بزرگسالان باشد.
  •  به دلیل طولانی بودن طول دوره درمان  این روش مناسب اشخاصی است، که دوست ندارند کسی از درمان ارتودنسی آنها با خبر شود.

طول درمان ارتودنسی لینگوال

در ارتودنسی لینگوال طول درمان می تواند به عوامل مختلفی بستگی داشته باشد مثل:

  • سن بیمار
  • شدت ناهنجاری
  • سلامت دندان ها قبل از انجام ارتودنسی
  • میزان رعایت اصول بهداشت دهان و دندان
  • نوع درمان ارتودنسی

در این روش شدت ناهنجاری و تعداد دندان هایی که نیاز به اصلاح دارند، در روند درمان و طولانی شدن آن تاثیر گذار است، و ممکن است که این مدت زمان از چند ماه به چند سال تبدیل گردد.

مرتبط:   لیست کلینیک دندانپزشکی جردن [ 10 بهترین] آدرس و تلفن

مراقبت های بعد از ارتودنسی لینگوال

در ارتودنسی لینگوال به دلیل قرارگیری آن در پشت دندان، مراقبت از آن نسبت به سایر روشهای درمانی می تواند کمی سخت تر باشد. به این دلیل که دسترسی و دید کمتری به آن قسمت وجود دارد، و نیاز به کمی صبرو حوصله دارد، تا کمترین آسیبی به براکتها وارد نشود.

مراقبت های بعد از ارتودنسی
مراقبت های بعد از ارتودنسی

در این بخش به چند مورد از این اصول بهداشت دهان و دندان در ارتودنسی اشاره می نماییم:

  • از خوردن غذاهای سفتی که نیاز به وارد کردن فشار زیادی به دندان ها است، شدیدا خودداری نمایید.
  • از دهان شویه ها برای بهداشت بیشتر دندان استفاده نمایید.
  • بعد از صرف هر وعده غذایی و به صورت روزانه با استفاده از نخ دندان و مسواک برای شکاف میان دندان ها و پاکسازی سطح دندان استفاده نمایید، تا اثری از مواد غذایی در میان دندان ها و روی سطح آنها باقی نماند.
  • برای مسواک زدن و کشیدن نخ دندان از انواع مسواک و نخ دندان مخصوص ارتودنسی استفاده نمایید. طراحی و ساخت هر یک از این مسواک ها برای یک هدف مشخص بوده، تا از وارد کردن آسیب به باکت ها جلوگیری نماید. به طور مثال از مسواک بین دندانی برای پاک کردن فضای بین سطح دندان و سیم ارتودنسی استفاده می شود.

آیا ارتودنسی لینگوال با درد همراه است؟

معمولا نصب ارتودنسی با درد زیاد همراهی نیست ولی می تواند شما را اذیت نماید. برای اینکه درمان با ارتودنسی نتیجه بخش باشد و دندان ها بتوانند در موقعیت مناسب خود قرار بگیرند، با تنظیم براکتهای روی دندان فشاری بر دندان ها وارد می شود که می تواند برای شما دردناک باشد. در اوایل روزهای نصب ارتودنسی ممکن است که در رابطه با دستگاه ارتودنسی که در داخل دهان شما قرار گرفته است کمی احساس ناراحتی کنید ولی در این مورد جای هیچ نگرانی نیست. 

ارتودنسی لینگوال برای چه سنی مناسب است؟

ارتودنسی لینگوال برای همه سنین مناسب است و برای استفاده از آن هیچ محدودیت سنی وجود ندارد. ولی برای افرادی که اکثر اوقات دچار زخم های لثه و دهان می شوند این روش به افراد توصیه نمی گردد.

غذا خوردن با ارتودنسی لینگوال چگونه است؟

غذا خوردن در ارتودنسی لینگوال نسبت به سایر روش های ارتودنسی بسیار راحتتر خواهد بود. ولی به دلیل اینکه دندان ها در حال حرکت و جابه جایی هستند. بهتر است که در خوردن غذاها دقت نمایید و از مصرف انواع میوه و غذا مانند سیب، بلال،خیار، ساندویچ، نون خشک و غیره شدیدا خودداری کنید. برای خوردن میوه های هسته دار در ابتدا هسته آن را از داخل میوه خارج نمایید و برای جویدن آنها از دندان های عقبی استفاده نمایید.

نتیجه گیری

در این مقاله از ایرانیجو به بررسی کامل ارتودنسی لینگوال و انواع مختلف آن پرداختیم. و مراحل انجام این ارتودنسی را بیان کرده و مزایا و عوارض آن را شرح دادیم.

5/5 - (1 امتیاز)

یکتانت

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا