دندانپزشکی

ارتودنسی دندان چیست؟ بررسی انواع ارتودنسی دندان

ارتودنسی دندان برای ردیف کردن و صاف کردن دقیق دندان ها و همچنین برطرف نمودن برخی ناهنجاری های دندان و فک استفاده میشود. ارتودنسی روشی است که می تواند منجر به بهبود جذابیت، سلامت دهان و دندان، بهبود عملکرد دندان ها و همینطور اصلاح طرح لبخند در افراد گردد. با استفاده از این روش می توان نیروی مناسبی را بر دندان ها وارد کرد، و در پایان از نتایج آن لذت کافی را برد. در این مقاله از ایرانیجو به بررسی جامع ارتودنسی دندان می پردازیم.

ارتودنسی دندان
ارتودنسی دندان چیست؟

ارتودنسی دندان چیست؟

یکی از شاخه های خدمات دندانپزشکی، ارتودنسی دندان است، که به رفع و اصلاح دندان هایی که در جای مناسبی قرار ندارند می پردازد. در این روش با استفاده از بریس های دندانی، فاصله های زیاد بین دندان ها و دندان های کج قابل ترمیم می باشد. با متصل کردن براکت ها و بریس ها و ایجاد فشار اختیاری به دندان های بد فرم و نامرتب، می توان نحوه قرار گیری و جایگاه آنها را تغییر و یا اصلاح نمود.

نقش ارتودنسی دندان
نقش ارتودنسی دندان

طول درمان برای ارتودنسی دندان با در نظر گرفتن میزان نامرتبی دندان ها می تواند از یک تا چهار سال زمان ببرد، و با پایان فرایند ارتودنسی می توانید دندان هایی مرتب و صاف داشته باشید. استفاده از این روش فقط برای ردیف کردن دندان ها و یا اصلاح طرح لبخند نیست. اردتودنسی می تواند از ایجاد بسیاری از بیماری ها و مشکلات دندانی جلوگیری نماید.

انواع ارتودنسی کدامند؟

هرساله هزاران نفر از کودک تا بزرگسال برای درمان  برخی مشکلات فک و دندان خود شروع به ارتودنسی می نمایند. درمان با ارتودنسی شامل روش های مختلفی بوده، که انتخاب هر یک از روشهای درمانی بستگی به نیازهای اشخاص دارد.

انواع مختلف ارتودنسی
انواع مختلف ارتودنسی

انواع مختلفی از ارتودنسی وجود دارد که شامل:

  • ارتودنسی متحرک
  • ارتودنسی ثابت
  • ارتودنسی رنگی
  • ارتودنسی لینگوال
  • ارتودنسی دیمون
  • ارتودنسی سرامیکی
  • ارتودنسی کوتاه مدت

ارتودنسی متحرک

از ارتودنسی متحرک برای برطرف کردن برخی مشکلات خفیف دندانی مثل نامرتبی های جزئی دندان استفاده می شود، و به آنها نظم می بخشد. این نوع ارتودنسی درست است قابلیت جابه جایی دارد و می توان آن را از دهان خارج نمود. ولی جز در مواقع ضروری مانند غذا خوردن آن را از دهان خود خارج نکنید، تا بتواند اثرگذاری لازم را بر روی دندانهای شما داشته باشد و آنها را نظم دهد.

ارتودنسی به روش متحرک
ارتودنسی به روش متحرک

ارتودنسی ثابت

در این روش درمانی امکان خارج نمودن و جابه جایی بریس وجود ندارد، چرا که براکت ها به صورت ثابت بر روی دندان ها فیکس داده می شوند.

ارتودنسی به روش ثابت
ارتودنسی به روش ثابت

در ارتودنسی ثابت رعایت کردن اصول بهداشت دهان و دندان پس از ارتودنسی بسیار حائز اهمیت است، بهتر است که این اصول را رعایت کنید، تا در طول درمان دندان ها پوسیده نشوند، و تغییر رنگی در آنها ایجاد نشود.

دوره درمان این روش به طور حدودی 2 سال طول می کشد. از انوع ارتودنسی ثابت میتوان به ارتودنسی دیمون، لینگوال، بریس های سرامیکی و فلزی اشاره کرد.

ارتودنسی رنگی

این نوع ارتودنسی طرفداران مخصوص به خود را دارد، که بیشترین نقطه توجه در بین نوجوانان و کودکان است. این نوع ارتودنسی دارای تنوع رنگی بسیار بالایی بوده، و برای همه افراد در همه سنین بندهای رنگی دارد.

ارتودنسی به روش رنگی
ارتودنسی به روش رنگی

دستگاه ارتودنسی دارای اجزای مختلفی مثل براکت ها، بریس ها و کش ارتودنسی است، که براکت ارتودنسی معمولا فلزی می باشد، که در صورت لزوم می توان از براکتهای سرامیکی و یا ارتودنسی شفاف استفاده کرد. ولی چون بندها و کش ارتودنسی، رنگ بندی های زیادی دارد، می توانید با مراجعه به دندانپزشک آنها را تغییر دهید.

ارتودنسی لینگوال ( ارتودنسی پشت دندان‌)

ارتودنسی نامرئی یا لینگوال نوع دیگری از ارتودنسی است، که در گروه ارتودنسی های ثابت قرار دارد و می تواند باعث بهبودی بسیاری از مشکلات شدید دندانی، فاصله های شدید میان دندانی و انواع مال اکلوژن ها شود. در ارتودنسی نامرئی تمام دستگاه های ارتودنسی مثل بریس ها، براکت ها و سیم ارتودنسی در پشت دندان ها قرار داده می شوند.

ارتودنسی به روش لینگوال
ارتودنسی به روش لینگوال

به همین دلیل است که به این نوع ارتودنسی” پشت دندانی ” نیز گفته می شود. اصلی ترین تفاوت بین ارتودنسی ثابت و لینگوال، جایگاه قرار گیری بریس ها و براکت ها است.

ارتودنسی دیمون (ارتودنسی نامرئی)

این نوع ارتودنسی، یک نوع ارتودنسی ثابت است، که بعضی از افراد بر این تصور هستند که در دسته ارتودنسی متحرک قرار دارد. در این روش سرعت جابه جایی دندان ها بیشتر بوده، و در نتیجه طول درمان کوتاه تری خواهد داشت.

ارتودنسی به روش دیمون
ارتودنسی به روش دیمون

معمولا برای انجام ارتودنسی از تعدادی کش های خیلی کوچک برای انصال سیم به براکت های ارتودنسی استفاده می شود، اما در ارتودنسی دیمون این روش متفاوت بوده و از تعدادی براکت، که قابلیت باز و بسته شدن کشویی دارند، استفاده می گردد.

در این روش از انواع مختلفی از براکتها مانند براکت شفاف، رنگی و شفاف استفاده می گردد. در صورت استفاده از براکت های هم رنگ دندان و شفاف، می توان نتیجه گیری کرد که ارتودنسی دیمون در دسته ارتودنسی نامرئی قرار دارد و جز آن گروه محسوب میگردد.

ارتودنسی سرامیکی

با به وجود آمدن روشهای جدید در ارتودنسی افرادی که دندان های نامرتبی دارند، می توانند از یکی از روشهای درمانی برای ارتودنسی دندان های خود در کنار روشهای قدیمی استفاده نمایند. یکی از این روشهای جدید ارتودنسی با براکتهای سرامیکی است که کاملا شفاف و نامرئی بوده، و در عین حال بسیار کارآرایی دارد.

ارتودنسی به روش سرامیکی
ارتودنسی به روش سرامیکی

در این روش براکتهای فلزی را جایگزین براکتهای سرامیکی کرده اند، و به همین دلیل است که به آن ارتودنسی سرامیکی گفته می شود.

ارتودنسی کوتاه مدت

این نوع ارتودنسی روشی جدید برای درمان سریع دندان ها در یک مدت بسیار کوتاه است. از ارتودنسی کوتاه مدت برای برطرف کردن مشکلات بی نظمی جزئی دندان ها استفاده می گردد. این روش مناسب افرادی است، که دوست دارند دوره درمان کوتاهی داشته باشند.

ارتودنسی کوتاه مدت یا سریع به دلیل کمتر بودن طول درمان در مقایسه با روش معمولی به این نام معروف گشته است. ولی به طور  کلی هدف این نوع روش درمانی مرتب سازی، ردیف کردن دندان ها و قرارگیری صحیح آنها بر روی یکدیگر است.

ارتودنتیست یا متخصص اردتونسی چه کسی است؟

ارتودنتیست (Orthodontist) پس از فعالیت چند ساله در حوزه دندانپزشکی و کسب تجربه و مهارت های لازم، در یک آزمون تخصصی شرکت کرده، و پس از قبولی در این آزمون از  درمیان هزاران دندانپزشک، یک دوره سه تا چهار ساله را در زمینه ارتودنسی گذرانده و پس از آن به تشخیص و درمان ارتودنسی بزرگسالان و کودکان می پردازد.

متخصص ارتودنسی
متخصص ارتودنسی

 متخصص ارتودنسی به کسی گفته می شود که توانایی تشخیص به موقع را داشته باشد و به شکل اصولی درمان ارتودنسی افراد را در کمترین زمان و با تعداد مراجعات کمتر انجام دهد. 

مراحل انجام ارتودنسی دندان

قبل از انجام ارتودنسی دندان، بهتر است یک آشناییت کوتاهی در رابطه با مراحل و روند ارتودنسی داشته باشید، که ما در ادامه قصد داریم به صورت مختصر این مراحل را برای شما شرح دهیم.

  • مشاوره، معاینه و ارزیابی کردن دندان
  • قالب گیری برای انجام ارتودنسی
  • عکس رادیولوژی OPG
  • گرفتن عکس رنگی از دندان
  • معاینه کردن بیمار
  • گذاشتن براکت بر روی دندان بیمار
  • تعیین جلسات بعدی برای ادامه درمان ارتودنسی دندان
  • استفاده از نگهدارنده و خارج کردن براکت ها از دهان
مرتبط:   لمینت دندان چیست؟ انواع لمینت دندان + مزایا و عوارض آن

مزایای ارتودنسی دندان

فواید ارتودنسی دندان
فواید ارتودنسی دندان

مزایای ارتودنسی

  • هضم بهتر غذا
  • بهبود اختلالات رفتاری
  • بهبود ظاهری صورت
  • خارج کردن دندانهای نهفته
  • افزایش اعتماد به نفس و روحیه
  • جلوگیری از بروز آسیب و صدمه
  • پیشگیری از بیماری های لثه
  • وضعیت مناسب دندان ها و عملکرد طبیعی

هضم بهتر غذا

دندان های مرتب و منظم می تواند به بهتر جویدن غذا و در نتیجه هضم راحتتر آن کمک فراوانی نماید. این نکته را بدانید که اشخاصی که دارای ناهنجاری های دندان و فک هستند، از یک سری مشکلات گوارشی که از جویدن نامناسب غذا به وجود آیند، رنج می برند. 

بهبود ظاهری صورت

در اینجا لازم است بدانید که ارتودنسی با قرار دادن دندان ها در جایگاه مناسب خود، به  متناسب سازی دندان ها، فک و دهان کمک فراوانی می نماید و به دنبال آن ظاهری زیبا به افراد هدیه می دهد.

خارج کردن دندان های نهفته

ارتودنسی دندان مزایا و فواید دیگری هم دارد، که می توان به هنر ارتودنسی در جا به جا کردن دندان های نهفته و خارج کردن آنها از داخل لثه، و پس از آن قرار گیری مناسب آنها در دهان اشاره نمود.

افزایش روحیه و اعتماد به نفس

یک لبخند زیبا در کنار سلامت دندان ها در هر رده سنی می تواند باعث افزایش اعتماد به نفس و روحیه مثبت در فرد گردد. از مهم ترین فواید ارتودنسی می توان به این مورد اشاره کرد، چرا که این لبخند زیبا و جذاب نقش بسیار فراوانی در معاشرت های روز مره و ارتباطات دارد.

جلوگیری از بروز صدمه و آسیب

جایگیری دندان ها در یک موقعیت مناسب، میتواند احتمال هر گونه آسیب و یا شکستگی را در اتفاقات و حوادث ناگوار به شکل قابل توجهی کاهش دهد. 

پیشگیری از بیماری های لثه

یکدست شدن دندان ها بر روی لثه، می تواند تمیز کردن آنها را راحت تر نماید. به دنبال رعایت کردن بهداشت دهان و دندان نیز باعث جلوگیری از بروز هرگونه بیماری های لثه می گردد.

وضعیت مناسب دندان ها و عملکرد طبیعی

با قرارگیری مناسب دندان ها در جایگاه مناسب خود، میزان نیرویی که هنگام جویدن غذا به ریشه دندان ها وارد می شود کمتر خواهد بود، که در نتیجه سلامتی دندان ها را به دنبال خواهد داشت. در غیر این صورت می تواند آسیب بسیار جدی را به دندان ها وارد نماید.

 فواید ارتودنسی در کودکان

فواید ارتودنسی در کودکان
فواید ارتودنسی در کودکان
  • ارتودنسی دندان در کودکی می تواند از بروز بسیاری از مشکلات دندان، فک و دهان جلوگیری نماید. علاوه بر درمان مشکلات دهان و دندان باعث کاهش هزینه در ارتودنسی خواهد شد.
  • برای جلوگیری از کج درآمدن دندانهای دائمی کودکان در آینده، می توانید با اقدام زود هنگام از آن پیشگیری نمایید.
  • کودکان یک سری عاداتی دارند مثل مکیدن انگشت شست در کودکی، که احتمال دارد روند طبیعی رشد فک را از حالت نرمال خارج نماید. به همین دلیل از ارتودنسی برای جلوگیری از بروز هر نوع آسیب به رشد طبیعی فک استفاده می نمایند.
  • در صورتی که ارتودنسی را پیش از درآمدن دندان های دائمی در کودکان شروع نمایید، می توانید به رشد دندان های دائمی و فک کمک فراوانی کرده و از بروز برخی ناهنجاری ها در آینده برای کودکان پیشگیری نمایید.
  • یکی دیگر از فواید ارتودنسی در کودکان می توان به وسیع کردن سقف دهان اشاره داشت. این امر می تواند به جایگیری مناسب در دندان های دائمی و همچنین پیشگیری از کج شدن آنها کمک فراوانی نماید .

 مزایای مهم ارتودنسی دندان در بزرگسالان

مزایای ارتودنسی در بزرگسالان
مزایای ارتودنسی در بزرگسالان

فواید ارتودنسی درافراد بزرگسال می تواند شامل:

  • افزایش اعتماد به نفس فرد
  • کاهش خطر پوسیدگی در دندان ها
  • تمیز کردن آسان دندانها
  • درمان مشکلات عضلانی در سیستم جونده
  • رفع مشکلات گوارشی

افزایش اعتماد به نفس فرد

دندان های صاف و یکدست نشانه ای از سلامت دهان و دندان است، و داشتن یک لبخند زیبا می تواند در روحیه فرد تاثیر گذار باشد، و اعتمادبه نفس او را در جامعه و محیط کارش افزایش دهد.

کاهش خطر پوسیدگی در دندان ها

یکی از اصلی ترین فواید ارتودنسی در بزرگسالان به حداقل رساندن بیماری لثه و پوسیدگی دندان است. تجمع بیش از حد دندان ها و کج بودن آنها و بسیاری از مشکلات دیگر مانع از تمیز کردن کامل دندان ها خواهد شد، و در نتیجه ممکن است که قسمت های اصلی دندان را نتوانیدبه درستی مسواک بزنید. این موضوع منجر به ایجاد پلاک دندان شده، و در نهایت پوسیدگی دندانها و بیماری لثه را به دنبال خواهد داشت. صاف و یکدست شدن دندان ها با استفاده از ارتودنسی در بزرگسالان می تواند تا میزانی این مشکلات را کاهش دهد.

تمیز کردن آسان دندانها

پس از اتمام دوره درمان با ارتودنسی و جدا کردن تمام دستگاهها از دندان ها و بیرون آوردن آنها از داخل دهان، دندان ها در موقعیت مناسب خود قرار می گیرند. و همین موضوع باعث می شود که تمیز کردن دندان ها آسانتر گردد، و در نهایت طول عمر دندان ها بیشتر شود.

درمان مشکلات عضلانی در سیستم جونده

ارتودنسی می تواند علاوه بر رفع مشکلات گوارشی و هضم غذا، به درمان مشکلات عضلانی در سیستم جونده کمک می نماید. در صورتی که فرد به خاطر کوچک بودن فک و یا استفاده از عادات غذایی غلط و نامناسب از یک سمت  دندان های خود برای جویدن غذا استفاده نماید. با گذشت زمان عضلات یک سمت از صورت او به نسبت سمت دیگر بزرگتر خواهد شد، و باعث ایجاد یک نوع ناهماهنگی و عدم تقارن در صورت و چانه وی گردد. و چون صورت در روابط اجتماعی مرکز توجه افراد است، از این رو باید اقدامات لازم برای رفع این مشکل صورت بگیرد.

رفع مشکلات گوارشی

در دندان های منظم در حالت عادی دو دندان پایین با یک دندان در بالا در ارتباط است. در غیر این حالت دندان ها فاصله دار بوده و یا روی هم افتادند، که این موضوع باعث می شود که غذا خوب جویده نشود و با بزاق دهان تلفیق نگردد. ارتودنسی می تواند باعث به وجود آمدن هماهنگی میان دندان های بالا و پایین شود و جویدن غذا و آسیاب کردن آن را ارتقا بخشد.

مدت زمان ارتودنسی دندان

دوره درمان در ارتودنسی با توجه به شدت مشکل در افراد مختلف بسیار متغیر است.

طول دوره درمان در ارتودنسی به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله:

  • سلامت دندان ها
  • استخوان های نگهدارنده
  • سلامت لثه ها
  • مقدار فاصله ای که دندان ها  باید طی نمایند
  • همکاری بیمار با پزشک و پیروی از دستور العمل ها
  • تعویض بریسها توسط متخصص هر 4 تا 10 هفته

برای گرفتن بهترین نتیجه از مزایای ارتودنسی دندان، شخص باید طول درمان خود را کامل نماید، که این دوره برای اشخاص مختلف می تواند متفاوت باشد؛ ارتودنسی دندان به طور متوسط می تواند 1 تا 3 سال زمان ببرد. مدت زمان این دوره برای کودکان به دلیل تاثیر پذیری بیشتر لثه و استخوان ها و همچنین نرم بودن آنها به نسبت بزرگسالان کمتر خواهد بود.

مرتبط:   ارتودنسی لینگوال چیست؟ (ارتودنسی پشت دندانی یا زبانی)

لازم است که به این نکته توجه داشته باشید که مراجعه کردن به یک پزشک متخصص با تجربه، در کنار صبوری و همکاری کردن با او نقش بسیار زیادی را می تواند در زمان ارتودنسی برای فرد ایجاد نماید. و بعد از طی کردن این دوره درمان به روش صحیح، فرد تاثیر چشمگیر آن را در ظاهر خود خواهد دید.

از کجا تشخیص دهیم که نیاز به ارتودنسی داریم؟

یکی از بهترین و مهم ترین راه برای تشخیص ارتودنسی افراد، مراجعه کردن به ارتودنتیست یا متخصص ارتودنسی برای دریافت مشاوره است. اولین مراجعه کودکان نزد دندانپزشک در 2 سالگی انجام می شود، و در 7 سالگی می تواند به ارتودنتیست مراجعه نماید. متخصص ارتودنسی با مشاوره و معاینه کردن دندانها می تواند علائم اولیه ای از مشکلات دندان و موقعیت جایگیری نادرست فک را تشخیص دهد. برای تشخیص نرمال بودن رشد دندان کودکان می توانید او را در سنین بین 5 تا 8 سالگی نزد یک متخصص ارتودنسی ببرید.

امروزه استفاده از ارتودنسی بیشتر در بین نوجوانان شایع است، باید این نکته را یادآور شد، که برای تمام مشکلات انحراف دندان علی الخصوص دندان های داخلی نیازی به درمان با ارتودنسی نیست. البته برای نوجوانانی که دندان های ردیف شده و مرتبی ندارند، این روش درمانی پاسخگو بوده و بهتر است به فکر درمان کردن دندان های او باشید، تا با لبخندهای زیبا تر بتواند در آینده زندگی زیباتری را داشته باشد.

ارتودنسی برای چه افرادی ضروری است؟

بهم ریختگی دندانها و کج بودن آنها، انواع فاصله های میان دندانی و اختلالات دندان و فک می تواند نشانه ای از نیاز به درمان با ارتودنسی در افراد باشد.

انواع اختلالات بایت که نیازمند انجام ارتودنسی هستند عبارتند از:

آندربایت (Under bite)

اوربایت (Over bite)

اپن بایت (Open bite)

آندربایت: قرارگیری دندان های فک پایین بر روی دندانهای فک بالا

اوربایت: با بسته شدن دهان، دندان های فک بالا بر روی دندان های فک پایین قرار می گیرند.

اپن بایت: به وجود آمدن فاصله بین دو دندان، زمانی که دندانها روی هم قرار گرفته اند.

 مهمترین مشکلات دندان که انجام ارتودنسی برای آنها لازم است:

  • ازدحام زیاد دندان ها
  • نامرتبی دندان ها
  • کجی شدید دندان ها
  • فاصله های زیاد دندان ها

ازدحام زیاد دندان ها : گاهی وجود دندان اضافی می تواند باعث شلوغی دندان ها گردد.

نامرتبی دندان ها: گاهی اوقات این احتمال وجود دارد که هیچ دندانی کج نباشد ولی هنگام جفت شدن دندان ها بر یکدیگر، در هم فرو بروند و بهم ریختگی در دندان ها ایجاد نمایند.

کجی شدید دندان ها: گاهی هم ممکن است دندان ها به شکل نادرست و کج رشد کرده باشند.

فاصله های زیاد دندان ها: وجود فاصله بین دندان ها می تواند مشکلات دندانی بسیاری را برای افراد ایجاد نماید. این فاصله بین دندان ها می تواند در غذا خوردن افراد مشکل به وجود آورد و عملکرد فک و بایت را دچار اختلال نماید.

مراقبت های بعد از ارتودنسی

اگر پس از انجام ارتودنسی، از محیط دهان و دندان ها به خوبی مراقبت نشود، احتمال زرد شدن دندان ها و همچنین پوسیدگی در طول درمان ارتودنسی وجود خواهد داشت. و باعث می شود که به براکتها و یا سیم های ارتودنسی آسیب جدی وارد شود.

مراقبت های بعد از ارتودنسی
مراقبت های بعد از ارتودنسی

نکات کلیدی در مراقبت های بعد از ارتودنسی

  • در ارتودنسی روش مسواک زدن بسیار حائز اهمیت است.
  • برای ضدعفونی کردن دهان از دهانشویه حاوی فلوراید استفاده نمایید.
  • در طول دوره درمان ممکن است به موم ارتودنسی نیاز پیدا کنید.
  • رعایت رژیم غذایی در این دوره بسیار مهم است.
  • ضروری تر از مسواک زدن، کشیدن نخ دندان است، پس هیچ گاه آن را فراموش نکنید.
  • مصرف سیگار را ترک نمایید.
  • زمان خود را جوری تنظیم نمایید، تا به موقع و سر وقت در مطب حضور داشته باشید.

بهترین سن برای ارتودنسی دندان

آکادمی دندانپزشکی کودکان آمریکا (AACD) بهترین زمان انجام ارتودنسی دندان را در سنین 8 تا 9 سالگی می داند. برای انجام ارتودنسی بهتر است، که کودک در سن 7 سالگی توسط دندانپزشک ویزیت شده، تا در صورت نیاز به ارتودنسی مشاوره های لازم در رابطه با آن صورت بگیرد، و پس از آن در سن 8 یا 9 سالگی کودک را جهت انجام ارتودنسی نزد ارتودنتیست یا متخصص ارتودنسی ببرند.

ارتودنسی در سنین پایین مزایای زیادی دارد از جمله:

  • جلوگیری از پوسیدگی دندان
  • ساده تر شدن روند درمان
  •  افزایش روحیه و اعتماد به نفس در بزرگسالی

همانطور که قبلا گفته شد ارتودنسی روش های مختلفی دارد، که انتخاب هر یک از این روش ها بستگی به نوع مشکل شما و نظر متخصص دارد.

آکادمی دندانپزشکان آمریکا پیشنهاد می کند بهترین زمان برای ویزیت کودک توسط دندانپزشک زمانی است، که دندان های کودک شروع به رشد می نماید، که معمولا این اتفاق بین 6 تا 12 ماهگی می افتد. و این یک پیشنهاد بسیار خوب است که در همان ابتدا دندان های کودک مورد معاینه قرار گرفته و در صورت وجود مشکل در رشد و رویش دندان ها، در اولین زمان ممکن نسبت به رفع آن اقدام نمایند.

 انجام ارتودنسی محدودیت سنی خاصی ندارد

ارتودنسی میتواند یک لبخند بسیار زیبا و سالم را به فرد هدیه کند، و به درمان ناهنجاری های دندانی در افراد بپردازد. انجام این روش درمانی محدودیت سنی ندارد و افراد می توانند در هر سنی برای برطرف کردن مشکلات دندانی خود اقدام نمایند. و تنها شرط لازم برای این دسته از افراد وجود لثه و دندانهای سالم است.

انجام ارتودنسی در سنین پایین تر برای اصلاح و فرم دندان ها مناسب تر بوده، و قاعدتا تاثیر بهتری بر روی دندان ها خواهد داشت، و کودک طول درمان کمتری را تجربه می کند. ارتودنسی در بزرگسالی انجام می شود ولی تاثیر آن بر اصلاح دندان ها به نسبت در کودکان کمتر خواهد بود و افراد دوره ی درمان بیشتری را طی می نمایند.

حداکثر سن در بزرگسالان برای انجام ارتودنسی

تصمیم به انجام ارتودنسی بیشتر در سنین بالا و در بزرگسالی صورت می گیرد، و در اینجا لازم است که نکته ای را به شما یادآوری کنیم که با بالا رفتن سن رشد دندان ها و فک به اتمام می رسد و افراد نمیتوانند هر کاری را برای اصلاح فرم دندان های خود نمایند. البته اگر ارتودنسی با هدف ردیف شدن دندان ها در این سنین صورت بگیرد می تواند برای افراد قابل انجام و نتیجه بخش باشد ولی به شرطی که فرد دارای دندان و لثه های سالم باشد.

بنابراین مرتب سازی دندان ها در بزرگسالی و با داشتن لثه های سالم افزون بر پیچیدگی های آن امکان پذیر خواهد بود. ولی هیچ تغییری نمی توانید برای فک خود انجام دهید.

مرتبط:   بهترین دندانپزشک تهران [لیست 10 متخصص خوب]

آیا ارتودنسی دندان درد دارد؟

معمولا ارتودنسی دندان در روزهای اول، با درد بسیار کمی همراه است که علت آن میتواند قرار دادن ابزارهای ارتودنسی و پاسخ ذهنی به محرک ها باشد. البته ممکن است در طی معاینات پزشک در طول درمان ارتودنسی و تنظیم فشار بریس ها برای جابه جایی دندان ها درد بسیار خفیفی را تجربه کنید، و در این مورد نگران نباشید.

برای به حداقل رساندن درد و از بین بردن آن در ارتودنسی عوامل متعددی می تواند تاثیر گذار باشد از جمله:

  • سن
  • جنس دندان ها
  • شدت ناهنجاری های دندان
  • میزان درد شخص مراجعه کننده
  • وضعیت سلامت روانی فرد مراجعه کننده
  • میزان نیروی لازم برای برگرداندن دندان به موقعیت اصلی خود
  • میزان استرس و اضطراب فرد مراجعه کننده و تجربه او از خدمات دندانپزشکی در گذشته

معمولا درد ارتودنسی 4 ساعت پس از آن شروع شده، و پس از گذشت 24 ساعت این درد کم کم کاهش می یابد. به طور کلی 1 هفته طول خواهد کشید، تا این درد کمتر شود و برای مراجعه کنندگان عادی گردد.

ارتودنسی وعمل بینی به صورت همزمان

انجام ارتودنسی و عمل بینی به صورت همزمان اصلا ایده جالبی نیست. در جراحی بینی رابطه بین فرم بینی و لب بسیار حائز اهمیت است. به طور مثال فردی که بلافاصله بعد از عمل بینی تصمیم می گیرد تا دندان های خود را ارتودنسی نماید، قطعا جوابی دریافت نمی کند زیرا علاوه بر وارد شدن فشار زیاد بر صورت، ممکن است که دندان ها نتوانند در موقعیت خود قرار بگیرند. 

ارتودنسی یا عمل بینی
ارتودنسی یا عمل بینی

به این نکته دقت داشته باشید که پیش از جراحی بینی نمی توان تشخیص داد که بینی چه شکلی خواهد شد، و موارد زیادی در جراحی و شکل بینی تاثیر گذار هستند.

عمل بینی یا ارتودنسی

ارتودنسی دندان در کنار اهداف درمانی باعث افزایش سلامت دهان و دندان و ایجاد تناسب بین اجزای صورت در فرد می گردد. 

معمولا جراحی بینی در بزرگسالی صورت می پذیرد و ارتودنسی دندان و درمان مشکلات دندان و فک در کودکی توصیه می گردد. و لذا بهتر است که در ابتدا درمان را با ارتودنسی شروع نمایید و پس از فرم گیری نهایی دندان و فک اقدام به جراحی زیبایی بینی نمایید.

به طور کلی برای دریافت بهترین نتیجه از عمل بینی خود بهتر است که در ابتدا ارتودنسی را انجام دهید، تا فک در موقعیت درست خود قرار بگیرد پس می توان نتیجه گیری کرد که ارتودنسی دندان بر جراحی بینی اولویت دارد.

آیا ارتودنسی برای بارداری ضرر دارد؟

یکی از حساس ترین و مهم ترین دوره ها، دوره بارداری در خانم ها است. در این دوران انجام بسیاری از خدمات پزشکی و مصرف اکثر مکمل ها و داروها ممنوع می باشد. چرا که ممکن است سلامتی مادر و جنین را با خطر روبرو کند. اما انجام ارتودنسی دندان نمی تواند مشکلی را برای خانم های باردار و جنین ایجاد نماید، و قطعا ضرری هم نخواهد داشت .پس اگر قصد ارتودنسی دندان های خود را دارید، می توانید در طی دوره بارداری، درمان ارتودنسی دندان خود را با یک متخصص ارتودنسی مجرب شروع نمایید.

ارتودنسی در بارداری
ارتودنسی در بارداری

ارتودنسی و جراحی فک

به منظور جا به جایی و اصلاح جایگاه دو فک جراحی فک انجام می گیرد، که به دنبال آن یک رابطه صحیح دندانی و یک هماهنگی در اجزاء صورت به وجود می آورد. امروزه می توان با به کارگیری از روش های درمانی جراحی فک و ارتودنسی به بسیاری از نیازهای درمانی افراد پاسخ داد.

رابطه جراحی فک و ارتودنسی
رابطه جراحی فک و ارتودنسی

بعضی مواقع ممکن است که ارتودنسی به تنهایی جوابگوی مشکلات اسکلتی فرد نباشد و این موضوع بیشتر در افراد بزرگسال می افتد که دارای ناهنجاری های شدید فکی و یا مشکلات اسکتی می باشند. در این دسته از افراد علاوه بر درمان با ارتودنسی، جراحی فک نیز لازم است.

این افراد پس از گذراندن یک دوره درمان 1 سال ونیم با ارتودنسی ثابت، تحت عمل جراحی قرار می گیرند و پس آن از مرحله دوم ارتودنسی خود را به مدت 1 سال شروع می کنند. ارتودنسی و جراحی فک کاملا با یکدیگر در ارتباط هستند و نمی توان این دو را از هم جدا کرد. در صورت نیاز فرد به جراحی باید در ابتدا یک دوره ارتودنسی را قبل از آن بگذراند.

معمولا جراحی فک در سنین 17 یا 18 سالگی انجام می شود. زیرا در این سن رشد فکها کامل شده است. در صورت جراحی در سنین پایین تر امکان برگشت به حالت قبلی وجود خواهد داشت.

ارتودنسی دندان خرگوشی

برای درمان دندان خرگوشی، ارتودنسی یکی از بهترین روش ها است . براکتها به روش سنتی بر روی دندان ها نصب می گردند و با وارد کردن فشار بر روی دندان ها، موجب می شود که دندان ها بهترین فرم را به خود بگیرند.

برای افرادی که دندان خرگوشی دارند برای درمان آنها 2 روش ارتودنسی ثابت و متحرک پیشنهاد می شود، که ارتودنسی ثابت باید توسط ارتودنتیست و یا متخصص ارتودنسی جابجا گردد، ولی در ارتودنسی متحرک فرد می تواند آن را از دهان خود خارج نماید و سپس مجددا آن را جای گذاری کند. شما باید تمام مراقبت های لازم و ضروری را بعد از ارتودنسی رعایت نمایید تا بهترین نتیجه را از درمان خود با این روش داشته باشید.

عوارض ارتودنسی دندان

انجام ارتودنسی می تواند عوارضی را برای فرد ایجاد نماید که مهمترین آن عبارتند از:

  • آنکلیوز
  • ناراحتی و درد
  • زخم
  • ایجاد حساسیت
  • تحلیل طول ریشه
  • خراب شدن مینای دندان
  • عفونت لثه و پوسیدگی دندان
  • ایجاد بوی بد در دهان بعد از انجام ارتودنسی

هزینه ارتودنسی چقدر است؟

معمولا خدمات دندانپزشکی قیمت ثابتی برای انجام خدمات خود ندارند، و صحبت کردن در مورد آن کاری غیر منطقی است. به این دلیل که در قیمت پایانی این نوع خدمات موارد بسیار زیادی هستند که می توانند بر روی آن تاثیر گذار باشد.

هزینه ارتودنسی دندان
هزینه ارتودنسی دندان

موارد تاثیر گذار بر روی قیمت ارتودنسی

  • سن بیمار 
  • نوع مشکلات دندان و فک و شدت آن 
  • طول دوره درمان
  • تجهیزات به کار رفته در طول درمان
  • نوع پوشش بیمه( معمولا برخی بیمه های تکمیلی این نوع خدمات را می پذیرند)
  • پزشک متخصص ارتودنسی دندان
  • مکان جغرافیایی بیمار
  • تغییرات ارزی (برای تعدادی از دستگاهای ارتودنسی وارداتی و خارجی)

اما به طور کلی می توان گفت اصلی ترین عامل تاثیر گذار بر روی هزینه های ارتودنسی نوع روش درمانی به کار گرفته شده است که نوع آن با توجه به مشکل بیمار تشخیص داده می شود، و  به این معنی است که  انتخاب نوع روش درمان تعیین کننده مواد و تجهیزاتی است که در دوره درمان به کار برده شده است.

نتیجه گیری

در این مقاله از https://iraniju.ir به بررسی جامع ارتودنسی دندان و انواع مختلف ارتودنسی پرداختیم. و همچنین مزایا و معایب ارتودنسی و مراقبت های پس از آن را شرح دادیم.

5/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا