پمپ پکیج چیست؟ علائم خرابی، تست، تنظیم وهواگیری پمپ پکیج
آشنایی با پمپ پکیج: در پکیج قسمتی به نام رادیاتور وجود دارد که وظیفه آن گرم کردن آب است، پمپ پکیج این آب گرم را در رادیاتورها به جریان می اندازد و مانع افت فشار آب در مدار گرمایشی رادیاتورها می گردد.
معرفی انواع پمپ پکیج
پمپ پکیج به عنوان یکی از قطعات خیلی مهم در عملکرد پکیج های دیواری شناخته می شود، که سرویس و نگهداری از آن به صورت مرتب میتواند از بروز مشکلات زیادی جلوگیری نماید. این نوع پمپ ها عبارتند از:
- سیرکولاتور آب
- گراندفوس
پمپ سیرکولاتور یا پمپ سیرکوله
این نوع پمپ در دو مدل پمپ سیرکولاتور بدنه چدن و بدنه استیل در بازار موجود است، و در گروه پمپ های سانتریفیوژ قرار دارد، و جهت سیرکوله کردن آب مورد استفاده قرار می گیرد. این پمپ قابلیت پمپاژ سیالات را تا دمای 100 تا 130 درجه سانتیگراد را دارد.
اگر پمپ پکیج دیواری شما دچار مشکل شده است و به درستی کار نمیکند برای سرویس آن با سرویس کار پکیج کرج تماس بگیرید.
همانطور که در قسمت قبلی گفتیم، از این قطعه برای به جریان انداختن آب در سیستم های گرمایشی استفاده می شود، که با توجه به نوع قرارگیری آن در مدار به 2 دسته تقسیم می شوند.
- خطی (In Line)
- مکش از ته زمینی (End suction)
پمپ سیرکولاتور خطی
این نوع پمپ ها می توانند به صورت تک و یا جفت و یا تک دور یا چند دور بر روی مدار نصب گردند.
پمپ سیرکولاتور مکش از ته
مدار توان تحمل وزن پمپ و الکتروپمپ را در ظرفیت های بالا نداشته، و در چنین شرایطی این پمپ روی شاسی و بر روی زمین قرار می گیرد. برای کاهش ارتعاشات در این پمپ ها از لرزه گیرهایی بر روی آن استفاده می نمایند. این نوع پمپ ها را می توانید بر روی زمین هم نصب کنید.
پمپ گراندفوس
در ساخت این نوع پمپ ها از متریال های مختلفی مثل چدن، استیل و سایر آلیاژهای مقاوم استفاده می کنند. به کار گیری این متریال ها، باعث افزایش دوام بیشتر پمپ ها، در برابر خوردگی و پوسیدگی های احتمالی است.
انواع پمپ آب گراندفوس
- پمپ آب گراندفوس خانگی و صنایع کوچک
- پمپ آب گراندفوس صنعتی
- پمپ آب گراندفوس سیستم سرمایش و پمپ تهویه مطبوع
- پمپ آب گراندفوس فشارقوی و پمپ تقویت فشار
- پمپ آب گراندفوس سیستم گرمایش و پمپ آبگرم مصرفی
- پمپ گراندفوس آبهای زیرزمینی و آبرسانی
قطعات پمپ پکیج
پمپ پکیج متشکل از قطعات مختلفی است که آشنایی با این قطعات می تواند در موارد ضروری به شما کمک زیادی نماید:
- کیسینگ
- یاتاقان
- Rotor یا شفت
- Stator یا سیم پیچ
- جعبه تقسیم برق
- توربین یا پروانه
- Housing یا هوزینگ
- پیچ تنظیم سرویس کار یا پیچ بازدید
- خازن موتور
- کلید تغییر سرعت پمپ
کیسینگ
این قسمت جزو بیرونی ترین بخش پمپ محسوب می گردد، و به نوعی پوسته پمپ شناخته می شود.
یاتاقان
از این قطعه برای چرخش ایمپلر استفاده میشود.
Rotor یا شفت
نقش روتور به جریان انداختن آب در مدار دستگاه است.(بخش پره ای پمپ)
Stator یا سیم پیچ
استاتور یا سیم پیچ باعث ایجاد یک میدان مغناطیسی در درون پمپ می گردد.
Housing یا هوزینگ
در تمامی پمپ ها یک قطعه پلاستیکی به نام هوزینگ وجود دارد که با توجه به نوع پمپ موقعیت قرار گیری آن متفاوت است؛ ولی در اکثر مواقع در قسمت پشتی پمپ نصب می شود.
توربین یا پروانه
از پروانه یا توربین برای انتقال قدرت پمپ به آب درون لوله ها استفاده می شود.
جعبه تقسیم برق
برای به کار انداختن پمپ، الکتریسته مورد نیاز وارد جعبه تقسیم می شود، و پس از آن به سیم پیچ انتقال می یابد.
کلید تغییر سرعت پمپ
از این کلید برای کاهش مصرف انرژی و کنترل میزان دبی استفاده می شود، که دارای 3 وضعیت کارکرده بوده و به طور پیش فرض بر روی حالت سوم قرار دارد، که بالاترین میزان دبی را تنظیم می کند.
پیچ تنظیم سرویس کار یا پیچ بازدید
از این پیچ برای رفع گریپاژ، هواگیری و تشخیص سلامتی پمپ استفاده می شود.
خازن موتور
از این قطعه برای ذخیره انرژی برای راه اندازی الکتروموتور پمپ استفاده می شود.
اصطلاحات مهم در پمپ پکیج
- هد پمپ
- دبی در گردش پمپ
- گیرپاژ پمپ
هد پمپ (Pump Head)
هد پمپ جزو رایج ترین اصطلاحات در رابطه با تمام پمپ ها است. همانطور که گفتیم پمپ وظیفه انتقال آب از رادیاتور به لوله ها را بر عهده دارد، که میزان قدرت پمپ در انتقال این آب گرم، هد پمپ نام دارد. برای بیان هد پمپ در شرایط استاندارد از واحد متر استفاده می نمایند.
دبی در گردش پمپ (Pump Flow)
این پارامتر نشان دهنده میزان جریان آب عبوری در واحد زمان است.
این واحد زمان می تواند بر حسب ساعت، دقیقه و یا ثانیه محاسبه شود0
گیرپاژ پمپ (Pump Clutch )
پمپ پکیج در برخی مواقع ممکن است به دلیل مشکلات فنی در حالت قفل قرار بگیرد. که اتفاق گیرپاژ کردن پمپ نام دارد. در بعضی از پمپ ها از سیستم های ایمنی استفاده می شود،که مانع بروز این اتفاق در پمپ می گردد.
نکته: سیستم های ایمنی با جدا شدن پکیج از برق یا هر علتی که باعث خاموشی دستگاه شود غیرفعال می گردند.
عملکرد پمپ در زمستان و تابستان در پکیج های تک مبدله و دو مبدله
برای تجهیزات گرمایشی مثل رادیاتور و پکیج دیواری از پمپ ها استفاده می شود. در پکیج های دو مبدله پمپ ها در حالت زمستانه و تابستانه فعال است؛ به این دلیل که در این نوع پکیج ها پمپ ها باید فعالیتی در گرم کردن آب داشته باشن،د تا آب گرم مصرفی مورد نیاز در دسترس افراد قرار بگیرد.
در حالی که در پکیج های تک مبدله در حالت تابستانه پمپ پکیج در حالت غیرفعال بوده، و برای گرم شدن آب گرم مصرفی نیازی به روشن شدن پمپ نیست، و این می تواند از نظر مصرف انرژی بسیار مقرون به صرفه باشد.
تست پمپ پکیج
تمامی پمپ ها دارای یک قسمت بازدید هستند، که با خراب شدن و کار نکردن پمپ می توانید آن را باز کرده، و عملکرد پمپ را مورد بررسی نمایید.
برای رفع گریپاژ پمپ ، شما می توانید با استفاده از یک پیچ گوشتی محور چرخنده یا روتور را بچرخانید، تا محور آزاد شود و پمپ شروع به کار نماید.
تست خازن پمپ پکیج
- برای تست خازن پمپ، مولتی متر را در حالت تست ظرفیت تنظیم نمایید.
- مقدار ظرفیت خازن را اندازه گیری نمایید.
- مقدار ظرفیت خازن باید با مقدار استاندارد آن مطابقت داشته باشد.
نشانه های خرابی پمپ پکیج
- نشتی آب از پکیج
- سرو صدای زیاد پمپ در زمان عملکرد
- جوش آوردن پکیج
- گرم نشدن آب پکیج
مشکلات ناشی از خرابی پمپ پکیج
گاهی اوقات ممکن است پمپ پکیج پس از خرید دچار اختلالات و مشکلاتی شود، که شناخت و شناسایی این مشکلات می تواند مانع سوختن پمپ در دستگاه شود، و هزینه های مصرفی شما را تا حد زیادی کاهش دهد، برخی از این مشکلات عبارتند از:
- کاهش دمای پمپ و عدم عملکرد درست آن
- عدم عملکرد پمپ به صورت کلی
- کار کردن بی وقفه پمپ پکیج
- نشتی آب از پمپ به دلیل نصب غیراصولی
- ایجاد سرو صدای غیر عادی در پمپ (وجود هوا)
- جرم گرفتگی پمپ پکیج
- نصب پکیج بدون صافی یا فیلترهای سیستم برگشت رادیاتور
- روشن نشدن پکیج و پمپ
- کار کردن بی وقفه پکیج
کاهش دمای پمپ و عدم عملکرد درست آن
گاهی اوقات ممکن است که پمپ پکیج عملکرد مناسبی نداشته و در برخی موارد دمای آن به صورت ناگهانی کاهش یابد، که علت بروز این مشکل می تواند مربوط به جرم گرفتگی پمپ به مرور زمان باشد.
برای رفع این مشکل، شما می توانید با استفاده از مواد مخصوص، پمپ را شستشو دهید، و پس از آن سرویس پمپ را به موقع انجام دهید.
عدم عملکرد پمپ به صورت کلی
گاهی اوقات ممکن است که پمپ پکیج هیچ عملکردی نداشته باشد، ولی پکیج در حال فعالیت باشد؛ دلیل این مشکل می تواند عدم نصب درست پمپ و اتصالات مرتبط با آن در پکیج باشد، یا به عبارتی دیگر نصب غیر اصولی پمپ باعث بروز این مشکل می شود.
در صورتی که در دستگاه خود با چنین مشکلی روبه رو شدید، لازم است که پمپ پکیج را مجددا باز کرده، و آن را به صورت اصولی و و در جای درست خود قرار دهید.
یکسره شدن عملکرد پمپ
خاموش نشدن پمپ پکیج و یکسره کار کردن آن می تواند به دلیل بروز مشکل در برد الکترونیکی باشد، و احتمال دیگری هم در این مورد می تواند وجود داشته باشد که آن، به هم ریختگی تنظیمات حرکت پمپ و گیر کردن دسته تنظیم سرعت حرکت آن است.
نشتی آب از پمپ پکیج
در صورت نشتی آب از پمپ پکیج لازم است برای عیب یابی آن اقدام به بررسی چند نقطه از آن نمایید.
نشتی آب از پمپ می تواند به علت نصب غیر اصولی آن باشد، که در این حالت اجزاء داخلی آن دچار پوسیدگی می شود، و کاسه نمد آن می شکند.
برای رفع این مشکل، لازم است که این موارد را بررسی کرده، و از نصب درست و اصولی آن اطمینان پیدا کنید و در صورت شکستگی کاسه نمد اقدام به تعویض آن نمایید.
ایجاد سرو صدای غیر عادی در پمپ
در مواقعی که با این صداهای غیر طبیعی در پمپ رو برو شدید، لازم است که برای رفع این مشکل، اقدام به هواگیری پمپ نمایید؛ به این دلیل که، علت ایجاد این صداها در پمپ می تواند وجود هوا در درون آن باشد.
شما با هواگیری پمپ می توانید این صداها را برطرف نمایید، که در ادامه نحوه هواگیری پمپ پکیج را به صورت کامل شرح دادیم.
جرم گرفتگی پمپ پکیج
پمپ پکیج نیز ممکن است که به مرور زمان و جریان عبور آب دچار جرم گرفتگی شود در چنین شرایطی اگر این جرم و رسوبات رفع نگردد می تواند باعث از کارافتادگی پمپ دستگاه شود.
نشانه هایی مثل کاهش دمای رادیاتور و عدم هماهنگی پمپ و پکیج می تواند از جمله این علائم باشد.
نصب نکردن فیلتر در لوله برگشت از رادیاتورها
یکی از رایج ترین مشکلاتی که می تواند باعث خرابی پمپ پکیج شود، عدم نصب صافی یا فیلتر در ورودی لوله برگشت از رادیاتور به پمپ پکیج است. ورود املاح موجود در لوله های رادیاتور به درون بدنه پمپ می تواند علت بروز این مشکل باشد.
روشن نشدن پکیج و پمپ
اگر پکیج و پمپ آن زمانی که دستگاه به برق و گاز متصل است کار نکند؛ این احتمال وجود خواهد داشت، که در دودکش، فشار گاز، برد الکترونیکی و یا دیگر قطعات مشکلی به وجود آمده باشد.
مشکلاتی مثل سوختگی فیوز پمپ و نقص در سیم پیچی هم می توان یکی از دلایل روشن نشدن پکیج و پمپ دستگاه باشد.
کار کردن بی وقفه پکیج
اگر پکیج شما به صورت یکسره در حال کار کردن است؛ مشکل را از برد کنترل و یا به هم ریختگی تنظیمات پمپ پکیج بدانید.
برای برطرف کردن این مشکل زمانی که، مشکل از برد پکیج است، می توانید با استفاده از یک آمپرمتر تمام قطعات پکیج را بررسی کرده، و در صورت معیوب و یا خراب بودن هر یک از این قطعات اقدام به تعمیر و یا تعویض آن نمایید. در صورت خرابی برد باید آن را به صورت کلی تعویض کنید.
در صورتی که مشکل پکیج از بهم ریختگی تنظیمات پمپ آن باشد؛ لازم است که آن را به تنظیمات اولیه باز گردانید.
تعمیر پمپ پکیج
پمپ پکیج به عنوان یکی از اصلی ترین قطعات در پکیج شناخته می شود، که برای تعمیر و یا تعویض آن لازم است که در این زمینه تخصص و تسلط کافی را بر روی قطعات آن داشته باشید.
برای تعویض و یا تعمیر پمپ ها و همچنین هواگیری پمپ بهتر است، که از یک متخصص در این زمینه کمک بگیرید، تا باعث ایجاد مشکلات بیشتری در دستگاه نشوید. با مراجعه به متخصصین و تعمیر آن، لازم است که به نکات نگهداری آن تبیشتر توجه فرمایید، تا از بروز مجدد مشکلات دیگری در پکیج جلوگیری کنید.
تشخیص خرابی سیم پیچ
راهیابی آب به داخل سیم پیچ می تواند باعث ایجاد سوختگی و ظاهری نامطلوب در پمپ پکیج گردد. ایجاد نقص در اورینگ شفت پمپ باعث خراب شدن سیم پیچی پمپ دستگاه خواهد شد.
علائم خرابی در روتور پمپ
کار کردن پمپ پکیج با صدای بلند می تواند نشانه ای از خراب شدن چرخنده یا روتور پمپ باشد، که این خرابی به علت ساییده شدن محور چرخنده و ضعف در اتصال پروانه به پمپ خواهد بود.
تشخیص و علائم خرابی کیت برق
معمولا این کیت زمانی دچار خرابی می شود، که به صورت کامل سوخته باشد. گاهی اوقات تعمیرکاران سوختن کیت برق را به سوختن پمپ آن مرتبط می دهند. در پمپ های گراندفوس می توان با تعویض این کیت و جایگزین کردن آن با یک کیت سالم مشکل پکیج را برطرف کرد.
عملکرد مناسب پمپ پکیج ارتباط مستقیمی با کیفیت قطعات استفاده شده در دستگاه دارد؛ بنابراین انتخاب یک پکیج دیواری برند می تواند شما را از پرداخت هزینه های اضافی در خصوص تعمیر و تعویض قطعات یا خود دستگاه باز دارد.
نحوه تعویض پمپ پکیج
- قبل از شروع هر کاری لازم است که دستگاه را از پریز برق جدا نمایید، تا برق پمپ به صورت کامل قطع شود.
- در این مرحله بدنه پکیج را از دستگاه جدا کنید.
- پمپ پکیج را به دقت بررسی نمایید و قبل از باز کردن کامل آن، یک عکس از اتصالات آن در اختیار داشته باشید، تا هنگام نصب آن با مشکلی مواجه نشوید.
- اتصالات پمپ را قطع کرده و آن را را از دستگاه جدا کنید.
- پس از عیب یابی پمپ اقدام به تعمیر آن نمایید، و در صورتی که قابل تعمیر نبود لازم است پمپ پکیج را باید صورت کامل تعویض نمایید.
- پس از تعمیر و یا تعویض، پمپ را در جای خود قرار داده، و اتصالات مرتبط با آن را وصل نمایید.
- بدنه پکیج را بر روی آن گذاشته و دستگاه را به پریز برق متصل نمایید.
- و در پایان دستگاه را روشن کرده، تا از عملکرد صحیح پمپ اطمینان لازم را پیدا نمایید.
تنظیم پمپ پکیج
بهم ریختگی تنظیمات پمپ می تواند باعث متوقف شدن عملکرد پکیج گردد. گاهی اوقات ممکن است وجود هوا علت این موضوع باشد، که در چنین شرایطی، با انجام یک بار هواگیری می توانید مشکل پمپ را رفع نمایید.
- در ابتدا لازم است که اقدام به باز کردن پیچ های پمپ نمایید. روتور یا چرخنده پمپ را خارج کرده و کمی تلاش کنید تا آن را با دست بچرخانید.
- در صورتی که روتور پمپ به خوبی نمی چرخد، می توانید با پاک کردن رسوب اطراف آن و شستن آن با مایع ظرفشویی این مشکل را برطرف نمایید.
- بعد از شستشوی روتور آن را در جای خود قرار داده، و پیچ های باز شده آن را مجددا بر روی آن ببندید.
- با استفاده از کلید تنظیم سرعت پمپ، می توانید آن را مناسب با متراژ فضاهایی که قصد گرم کردن آن را دارید انتخاب نمایید.
نکته: جهت تنظیم پمپ پکیج لازم است که آشنایی مختصری در رابطه با قطعات پمپ داشته باشید این آشنایی می تواند از طریق تکنسین نصب و یا دفترچه راهنمای آن صورت بگیرد. بعد از آشنایی با قطعات و تست آن لازم است که تنظیم پمپ پکیج را از کارشناس مربوطه آموزش ببینید.
آموزش هواگیری پمپ پکیج
پکیج های دیواری بنا به استفاده ای که از آنها می شود باید به صورت سالانه و دوره ای هواگیری و سرویس شوند؛ چرا که وجود هوا به مرور زمان باعث ایجاد صدا و عدم کارکرد پکیج می گردد. هواگیری از پمپ با استفاده از یک پیچ مخصوص صورت می پذیرد.
- برای شروع هواگیری پمپ لازم است، که در ابتدا شیر آب گرم مصرفی را باز نمایید، تا دستگاه روشن شود و پمپ شروع به کار نماید.
- یک پیچ هواگیری در انتهای پمپ پکیج وجود دارد آن را پیدا کنید.
- یک دستمال خشک برای جذب آب خروجی از پمپ دار زیر پمپ قرار دهید.
- با استفاده از پیچ گوشتی دوسو به آرامی پیچ را در خلاف عقربه های ساعت بچرخانید، تا از طریق آن آب و هوای اضافی از پمپ خارج گردد.
- هنگام خارج شدن هوا از پمپ معمولا حباب و صدایی ایجاد می گردد، که بعد از اتمام هواگیری این صدا و حباب وجود نخواهد داشت، و شما به راحتی می توانید متوجه پایان هواگیری شوید، و تشخیص آن نیاز به دانش فنی و یا تجربه خاصی نخواهد داشت.
- بعد از تخلیه کامل هوا پیچ هواگیری را با استفاده از پیچ گوشتی در جهت عقربه های ساعت بچرخانید، و آن را محکم کنید.
بعد از انجام هواگیری صدای پمپ کم شده و به حالت عادی برمی گردد، و گرمای پکیج در حالت ترمال قرار می گیرد، و از سرد ماندن و یا جوش آوردن آب، دیگر خبری نیست.
نکته: هنگام هواگیری پمپ پکیج لازم است که اصول ایمنی را رعایت کرده و بسیار احتیاط نمایید؛ چرا که این احتمال وجود دارد که آب جوشی که با فشار در حال خارج شدن از پمپ است به دست یا بدن شما پاشیده شود، و باعث ایجاد سوختگی در شما گردد.
نکات مهم در رابطه با پمپ پکیج
- یکی از دلایل دیگری که می تواند عامل خرابی پمپ پکیج باشد؛ افت فشار و یا کمبود آب در دستگاه است.
- فشار بار دستگاه را همواره بررسی نمایید، و در صورتی که پکیج دچار افت فشار آب شده آن را خاموش کنید.
- مسیر لوله کشی مدار گرمایش رادیاتور ها و مبدل صفحه ای را به وسیله یک پمپ سیرکولاسیون به منظور غلبه بر افت فشار در یک مدار بسته قرار دهید.
- زمانی که پمپ هیچ عملکردی از خود ندارد برای اینکه مشخص شود که علت این مشکل از برد دستگاه است یا معیوب بودن پمپ می توانید با استفاده از یک کابل پمپ دستگاه را به طور مستقیم به برق وصل کنید.
- در صورتی که روتور پمپ شروع به حرکت نماید، می توانید نتیجه بگیریدکه پمپ پکیج هیچ مشکلی نداشته، و برد اصلی دستگاه دچار مشکل شده است، و نیاز به تعمیر یا رسیدگی دارد.
- هنگامی که قصد دارید پکیج را رسوب دایی کنید، پمپ پکیج را از مدار دستگاه خارج نمایید.
- در زمان نصب پکیج از یک فیلتر یا صافی در ورودی پمپ استفاده نمایید.
- پس از آن مسیر رادیاتور به پکیج را به خوبی شستشو دهید، تا از ورود هرگونه ضایعات خارجی و براده به داخل لوله ها و دستگاه جلوگیری شود.
- از عدم گیرپاژ پمپ قبل از راه اندازی دستگاه اطمینان لازم را کسب نمایید.
- برای انجام این کار شما می توانید با استفاده از یک آچار درپوش جلوی پمپ را باز نمایید.
- محور پمپ را در جهت راست و چپ به وسیله یک پیچ گوشتی بچرخانید، تا در صورت گیرپاژ پمپ آن را از این حالت خارج کنید.
نتیجه گیری
در این مقاله از ایرانیجو به بررسی کامل پمپ پکیج و نقش آن در پکیج پرداختیم، انواع مختلف آن را بیان کردیم. روش تنطیم، تعویض و هواگیری آن را به صورت کامل شرح دادیم.