فارس

شهر شیراز کجاست؟ ✔️[25 جاهای دیدنی شیراز]⭐عکس و نقشه شیراز

شهر شیراز با جمعیت حدود 2 میلیون نفر و مساحت بالغ بر 240 کیلومتر مربع، یکی از شهر‌های محبوب گردشگری است که سالانه مسافران و توریست‌های داخلی و خارجی زیادی را به خود جذب می‌کند. این شهر در اردیبهشت ماه مملو از شکوفه‌های بهار نارنج به همراه بوی مطبوع، تبدیل به بهشتی بی‌بدیل می‌شود. شیراز به دلیل ویژگی‌های تاریخی و شهری اش، به تنهایی یکی از با ارزش‌ترین مناطق گردشگری کشور ایران به شمار می‌رود. در ایرانیجو به بررسی شیراز می‌پردازیم.

شیراز کجاست؟
شیراز کجاست؟

شیراز کجاست؟ لوکیشن شیراز روی نقشه

شیراز شهری در استان فارس است که مرکز این استان نیز می‌باشد. شهر شیراز یکی از شهرهای توریستی و گردشگری مهم ایران است که سالانه میزبان افراد زیادی از داخل و خارج کشور است.

شیراز کجاست؟ لوکیشن شیراز روی نقشه گوگل
شیراز کجاست؟ لوکیشن شیراز روی نقشه گوگل

شیراز کلانشهری پرجمعیت که بر اساس آمار سال 1400 بیش از ۱٬۹۵۵٬۵۰۰ نفر جمعیت دارد. و چهارمین شهر پرجمعیت ایران به شمار میرود.

ویژگی‌های مهم شهر شیراز عبارتند از:.

استانفارس
جمعیت1955500 نفر (طبق سرشماری سال 1400)
مساحت240 کیلومتر مربع
ارتفاع از سطح دریا۱۴۸۶ متر
  • مرکز استان فارس
  • پنجمین شهر بزرگ و پرجمعیت کشور ایران
  • جمعیت 1955500 نفر (طبق سرشماری سال 1400)
  • مساحت 240 کیلومتر مربع
  • پرجمعیت ‌ترین شهر جنوب کشور

شهر شیراز در ارتفاع 1486 متری سطح دریا قرار دارد و با آب و هوای معتدل در منطقه زاگرس قرار گرفته است.

این شهر، از سمت غرب به کوه دراک، از سمت شمال به کوه‌های بمو، سبزپوشان، چهل‌مقام و باباکوهی (از رشته‌کوه‌های زاگرس) محدود شده‌است.

شیراز در کجای ایران قرار دارد؟

از نظر جغرافیایی شهر شیراز با مناطق زیر همسایه است:

  • از سمت شمال به شهرستان‌های مرودشت و سپیدان
  • از سمت جنوب به شهرستان‌های جهرم و فیروزآباد
  • از سمت شرق به شهرستان‌های فسا و استهبان
  • از سمت غرب به شهر کازرون

دور تا دور این شهر، کوه‌های مرتفع قرار گرفته است و در منطقه‌ی شمالی شیراز کوه هایی از قبیل باباکوهی، چهل مقام، کوه پشت مله، کوه دراک و کوه تو سیاه قرار گرفته است.

نقشه استان فارس
شیراز در نقشه فارس

کوه‌های قره باغ و سبز پوشان نیز در قسمت جنوبی شهر شیراز قرار گرفته است.

یکی از نکات مثبتی که باعث مهم بودن شهر شیراز شده است، قرار گرفتن در راه تجاری درون کشور به سوی بندر‌های جنوبی به ویژه بندر بوشهر است.

نام‌های قدیم شهر شیراز

در ایام قدیم این کلان شهر به اسمهایی از قبیل شهراز، خشتیوراز، تیرازیس، شیرساز و شهرراز نیز معروف بود. اولین بار، روی یک لوح سفالی در زمان ایلام این شهر به نام شیراز دیده شد.

هواشناسی شیراز

به دلیل اینکه این شهر در منطقه‌ی کوهستانی زاگرس واقع شده است و از سطح دریا 1486 متر فاصله دارد، در نتیجه آب و هوایی معتدل دارد.

فرهنگ شهر شیراز

این شهر زیبا و به یاد ماندنی معروف به شهر شعر، شراب، باغ و گل و بلبل است. شاعران مشهور متعددی در این شهر می‌زیستن، به همین دلیل این شهر در جهان به شهر شعر معروف است.

از دیگر نماد‌های شهر شیراز می‌توان به باغ‌های زیبا‌ی این شهر اشاره کرد که در فرهنگ ما جایگاه ویژه‌ای دارد. همانطور که می‌دانید شراب شیراز در دنیا، شهرت جهانی دارد. باغ‌های انگوری که در این شهر قرار گرفته است باعث این شهرت شده است.

بعضی از این باغ‌ها از نظر تاریخی نیز حائز اهمیت هستند و جزو مرکز‌های گردشگری نیز محسوب می‌شوند.

مشهورترین باغ‌های شیراز عبارتند از:

باغ جهان نما، باغ ارم، باغ عفیف آباد و باغ دلگشا

جشن هنر شیراز

این جشن که جشنواره‌ای از هنر موسیقی و نمایشی بود در شهر شیراز و تخت جمشید در سال‌های 1347 تا 1357، سالانه در آخر فصل تابستان برگزار می‌شد.

مدیریت جشن هنر شیرازی با فرخ غفاری بود و دفتر مخصوص فرح پهلوی این جشنواره را زیر نظر داشت.

جشن هنر شیراز
جشن هنر شیراز

در آن دوره، جشنواره هنر شیراز مکانی برای گردن آمدن هنرمندان سنتی مدرن این کشور، در رشته‌های متنوع هنری بود به همین دلیل بزرگترین و مهم‌ترین رویداد فرهنگی در نوع خود و در سطح جهان به شمار می‌رود.

در تاریخ معاصر ایران، جشنواره هنر شیراز جنجالی‌ترین و مهم‌ترین جریان هنری گونان و فرهنگ‌های متفاوت بود.

زبان مردم شیراز

مردم خونگرم و مهمان نواز این شهر زبان فارسی را با لهجه‌ی شیرین شیرازی بیان می‌کنند.

دین مردم شیراز

بیشتر مردم شهر شیراز مسلمان هستند و دین آن‌ها اسلام است. در شهر شیراز 2 کلیسا وجود دارد که یکی برای ارامنه است و دیگری برای انگلیکن است چون در این شهر حدود 6000 نفر دین یهودی دارند.

گروه‌های کوچک و اندکی از مسیحیان فرقه پروتستان مثل انگلیکن و پرسبیتری به خاطر فعالیت‌های تبلیغاتی مسیحی در شهر شیراز زندگی می‌کنند.

راه‌های دسترسی به شیراز

دسترسی به سایر شهر‌های ایران از جهت‌های مختلف شهر شیراز ممکن است. در نتیجه اگر قصد رفتن به شهر شیراز را دارید، می‌توانید با ماشین به راحتی از هر شهری در ایران به این شهر سفر کنید.

فاصله تهران تا شیراز

فاصله شهر تهران تا شیراز 924 کیلومتر است. اگر قصد سفر به شیراز از شهر تهران را دارید، می‌بایست از شهر‌های قم، کاشان، اصفهان و مرودشت به ترتیب عبور کنید.

سفر به شیراز

علاوه بر ماشین شخصی شما می‌توانید از قطار و اتوبوس نیز برای سفر به شهر شیراز استفاده کنید.

دسترسی زمینی و ریلی از اکثر شهر‌های این کشور به شهر شیراز وجود دارد. نکته‌ی مثبت سفر با وسایل نقلیه عمومی، به صرفه بودن آن است.

در صورتی که از آن دسته از آدم هایی هستید که در سفر‌های طولانی و زمینی خسته می‌شوید، می‌تواندی با هواپیما تا این مسیر را راحت‌تر طی کنید.

فرودگاه شیراز به اسم (فرودگاه بین‌المللی شهید دستغیب) معروف است. این فرودگاه علاوه بر مسیر‌های داخلی، در مسیر‌های خارجی نیز فعال است.

در نتیجه اگر قصد سفر با هواپیما را دارید به فرودگاه شهر خود مراجعه کرده و بلیطی به فرودگاه شهید دستغیب تهیه کنید و به آسانی و با سرعت راهی سفر به این شهر زیبا و به یاد ماندنی شوید.

حمل و نقل عمومی در شیراز

درست مانند بقیه شهر ها، در شهر شیراز نیز تاکسی‌ها و اتوبوس هایی به منظور حمل و نقل عمومی وجود دارد. تاکسی‌ها مخصوصی در راه فرودگاه و ترمینال وجود دارند که برای رفتن به این فرودگاه می‌توانید از این تاکسی‌ها استفاده کنید البته این را در نظر داشته باشید که کرایه‌ی این تاکسی‌های خاص از تاکسی‌های عادی گرانتر هستند.

همچنین مترو شیراز از ایستگاه احسان در شمال غربی شروع شده و از مرکز شهر عبور کرده و شما را به سمت فرودگاه می‌برد. در حال حاضر این مترو فقط دارای یک خط است.

هتل و اقامتگاه شیراز

این شهر یکی از شهرهای گردش پذیر و توریستی شهر ایران به شمار می‌رود از این رو اقامتگاه‌ها و هتل‌های متعددی برای گردشگران و مسافران وجود دارد.

هتل‌های لوکس، هتل آپارتمان ها، اقامتگاه‌های سنتی، هتل‌های ارزان و غیره در این شهر قرار دارد که شمت می‌توانید بعد از بررسی این هتل‌ها و با توجه به بودجه‌ی خود در یکی از این هتل‌ها اقامت داشته باشید.

هتل بزرگ شیراز
هتل بزرگ شیراز

هتل‌های 5 ستاره شهر شیراز:

  • هتل بزرگ شیراز
  • هتل زندیه شیراز
  • هتل چمران شیراز
  • هتل پارس شیراز
  • هتل هما شیراز
  • هتل پرسپولیس شیراز

جاهای دیدنی شیراز [25 جای شیراز که حتما باید ببینید]

جاذبه‌های گردشگری و جاهای دیدنی شهر شیراز به حدی فراوان و متنوع است که گردشگران زیادی را با سلیقه‌های مختلف به خود جذب می‌کند.

جاذبه‌های گردشگری این شهر شامل جاذبه‌های طبیعی، مذهبی، تاریخی و فرهنگی ‌می‌شود. در ادامه به معرفی تعدادی از این جاذبه‌های دیدنی می‌پردازیم:

حافظیه شیراز

آرامگاه حافظ که به حافظیه معروف است واقع در قبرستانی در شیراز به اسم خاک مصلی است. حافظیه در جنوب دروازه قرآن و شمال شهر شیراز قرار گرفته است و مساحتی حدود 2 هکتار دارد. تالاری صحن‌های آن را از همدیگر جدا کرده اند. قدمت این بنای تاریخی به زمان زندیه بر می‌گردد و طول این بنا 56 متر و عرض آن 8 متر است. حافظیه 20 ستون به ارتفاع 5 متر دارد و معماری آن به سبک معماری زندیان و هخامنشیان می‌باشد.

حافظیه
حافظیه

محیط این بنای تاریخی مملو از درختان و باغ‌های سرسبز است که جذابیت این مکان را دوبرابر کرده است. در گذر زمان، حافظیه به دفعات بازسازی شده است.

سعدیه

یکی دیگر از جاذبه‌های ادبی و تاریخی شهر شیراز، آرامگاه سعدی است. این بنا واقع در انتهای خیابان بوستان و نزدیک به باغ دلگشا است. اطراف سعدیه، محل دفن بعضی از بزرگان بنا بر وصیت آن‌ها است. آرامگاه سعدی جزو آثار ملی به شمار می‌رود و در تاریخ 20/8/1353 به شماره 1010/3 ثبت شده است.

سعدیه
سعدیه

سعدی اواخر عمر خویش را در این مکان می‌زیست به همین دلیل به دستور کریم خان زند، بنایی در مقبره سعدی احداث شد. بعد از احداث بنا بر این مقبره، این بنا چند بار بازسازی و مرمت شد. سازه‌ای که در حال حاضر در این مکان قرار دارد در سال 1330 احداث شده است و زیربنای اصلی این بنا 258 متر مربع است.

آرامگاه شاهچراغ

آرامگاه پسر امام موسی کاظم و برادر امام رضا (ع) به اسم میر سید احمد در این شهر واقع شده است و در نزدیکی میدان احمدی شیراز قرار گرفته است. احداث این آرامگاه به سده ششم هجری قمری یعنی دوران اتابکان فارس باز می‌گردد. این بنا بر اثر زلزله شیراز خراب و ویران شده، مجددا توسط اهالی بازسازی شده است.

آرامگاه شاهچراغ

مردم این منطقه ارادت ویژه‌ای نسبت به این آرامگاه دارند و برای زیارت و حاجت گرفتن به این آرامگاه مراجعه می‌کنند. این بنا بارگاه و گنبدی پوشیده از کاشی کاری‌های جذاب، آیینه کاری زیبا و خط‌های فارسی و عربی است. در جنوب و شمال آرامگاه شاهچراغ، دو در قرار گرفته است که به سمت حیاط حرم باز می‌شود. حوض زیبا و درختان سرسبزی در این حیاط مشاهده می‌شود. به سوی مسجد جامع عتیق و بزار حاجی نیز 2 در فرعی از این حرم باز می‌شود.

مرتبط:   بهترین باشگاه ای ام اس در شیراز 🏃 ورزش EMS با اساتید مجرب⭐

دروازه قرآن

از جاذبه‌های تاریخی شهر شیراز، دروازه قرآن است که حتما به گوشتان خورده است. این دروازه‌ واقع در شمال شرقی شهر شیراز است و در بین کوه‌های چهل مقام و باباکوهی قرار گرفته است. دروازه قرآن خروجی شیراز به‌ سمت مرودشت به حساب می‌آید. چندین جاذبه‌ی معروف شهر شیراز نزدیک این دروازه‌ قرار گرفته اند، مثل مقبره‌ حافظیه، باغ جهان نما و خواجوی کرمانی.

دروازه قرآن
دروازه قرآن

ساخت دروازه‌ قرآن به دوران عضدالدوله دیلمی برمی‌گردد. بر روی آن قرآن قرار گرفته است تا هنگام خروج از این شهر همه از زیر قرآن رد شوند. بازسازی این دروازه توسط کریم خان زند بود. کریم خان زند اتاقی روی آن احداث کرده و بر بالای این اتاق 2 جلد قرآن قرار داد. این 2 قرآن معروف به قرآن هفده من است و در حال حاضر در موزه پاریس قرار دارد. به دستور رضا شاه در زمان پهلوی اول، دروازه قدیمی قرآن تخریب شد و با فاصله‌ی اندکی مجددا در سال 1328 دروازه‌ای تازه تاسیس شد. این دروازه‌‌ از دروازه‌ی قدیمی بزرگ‌‌تر است.

آرامگاه خواجوی کرمانی

آرامگاه یکی دیگر از شاعرانی که در شیراز قرار گرفته است، آرامگاه خواجوی کرمانی است. این آرامگاه واقع در شمال شهر شیراز، اول جاده شیراز به اصفهان است و در دامنه کوه صبوی و تنگ الله اکبر قرار دارد. چشم اندازی زیبا از آرامگاه خواجوی کرمانی به سمت دروازه قرآن وجود دارد و اینکه آب چشمه‌ی رکن آباد از کنار این مقبره گذر می‌کند که باعث به وجود آمدن تصویدی چشمگیر و زیبا می‌شود.

آرامگاه خواجوی کرمانی
آرامگاه خواجوی کرمانی

اداره فرهنگ استان فارس این آرامگاه را در سال 1315 تاسیس کرد. سنگ قبر این مقبره برآمده است و سقفی بالای آن قرار نگرفته است. اتاقی در سمت شمالی این مقبره در سال 1337 ساخته شد که در حال حاضر به فرهنگسرای خواجوی کرمانی تبدیل شده است. این آرامگاه جزو آثار ملی ایران است و به شماره 916 در این فهرست ثبت شده است.

باغ نارنجستان قوام

این باغ به باغ قوام معروف است که در زمان حاکمیت ناصرالدین شاه، به دستور قوام‌الملک دوم یعنی علی محمد خان تاسیس شد.

باغ نارنجستان قوام
باغ نارنجستان قوام

زیربنای ساختمان این باغ حدود 940 متر مربع و مساحت خود باغ حدود 3500 متر مربع است. دری واقع در ضلع جنوبی این باغ است که به هشتی گشوده می‌شود و شما از سمت 2 راه قرینه می‌توانید به حیاط بروید.

خدمتکار‌ها در ضلع جنوبی بودند و صاحبان در بنای که در ضلع شمالی قرار گرفته بود زندگی می‌کردند. این بنا دو طبقه به همراه زیر بنا داشت که محل پذیرایی از مهمان‌ها و تشریفات اداری بود.

بنای باغ از ستون هایی از مرمر، تالار آیینه، تالار شاه‌نشین و چندین اتاق دیگر تشکیل شده است. این بنا با شیشه‌کاری، آیینه‌کاری، نقش‌پردازی، سنگ‌تراشی، منبت‌کاری، مقرنس‌کاری و گچ‌کاری تزیین شده است. این باغ در سال 1335 به دانشگاه شیراز اهدا شد و در حال حاضر از آن به‌عنوان موزه استفاده می‌کنند. باغ قوام واقع در محله‌‌ی بالاکفت و در قسمت شرقی آخر خیابان لطفعلی خان زند است.

باغ ارم

یکی از باغ‌های زیبا و قدیمی شهر شیراز، باغ ارم شیراز است که سالانه گردشگران زیادی را برای بازدید از محیط سرسبز و زیبایی‌های تاریخی به خود جذب می‌کند. زمان بنای این باغ و اینکه چه کسی آن را احداث کرده دقیقا معلوم نیست. جالب است که بدانید در کتاب‌ها و سفرنامه هایی که مربوط به قرن 10 و 11 هجری هستند از این باغ اسم آورده اند. بر اساس اسناد تاریخی، باغ ارم در زمان آل اینجو و سلجوقی نیز بوده است.

باغ ارم شیراز
باغ ارم شیراز

در دوران حکومت کریم‌خان زند به حکم کرم خان زند این باغ بازسازی شد. حدود 75 سال قشقایی هایی که در دوران قاجار می‌زیستند، صاحبان این باغ بودند. بعد از آن عمارت دیگری توسط قجر‌ها در این باغ احداث شد که در حال حاضر هم این عمارت پابرجاست.

امروزه دانشگاه شیراز این باغ را در اختیار دارد. گیاهان و درختان متنوعی در باغ ارم کاشته شده است که مثل نمایشگاه گل و گیاه است. در تیر ماه سال 1390، باغ ارم و 8 بار دیگر ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد.

باغ دلگشا

در شیراز، در منطقه‌ی آرامگاه سعدی باغی قدیمی به نام باغ دلگشا قرار دارد. قدمت این باغ به زمان ساسانی برمی‌گردد و در زمان قاجار نیز چند عمارت در این باغ ساخته شده است. این باغ به نارنجستان هایش معروف است و عطر بهار نارنج در فصل بهار بوی مطبوعی به این باغ می‌بخشد.

باغ دلگشا

باغ دلگشا مساحتی حدود 7.5 هکتار دارد. این باغ واقع در دامنه کوهستان، ضلع جنوبی تنک آب خان و شمال شرق شهر شیراز است.

عمارتی 3 طبقه‌ای در درون باغ دلگشا قرار دارد که 4 شاه نشین و 1 تالار دارد. به گفته‌ی بعضی از قدیمی ها، نخستین کلاه فرنگی ایران در باغ دلگشا ثبت شده است. این باغ جزو آثار ملی است و در 7 مهر سال 1381 به شماره‌ی 912 ثبت شده است.

باغ جهان نما

این باغ که یکی دیگر از باغ‌های تاریخی شهر شیراز است، واقع در ضلع شرقی خیابان حافظ و بالاتر از میدان حافظیه است. جالب است بدانید که حافظ در شعرهایش از این باغ زیبا سخن گفته است.

باغ جهان نما

باغ جهان نما در زمان حاکمیت آل مظفر و آل اینجو وجود داشت. این باغ تا دوران صفویان، سرسبزی خود را حفظ کرده بود و رونق داشت اما پس از پایان دوره صفویه، کشور نا امن شده بود در نتیجه باغ جهان نما نیز ویران شد. تا اینکه مجددا در دوران کریم خان زند، به دستور کریم خان زند این باغ مرمت شد و عمارتی در وسط این باغ ساخت. قجر‌ها در این باغ، پذیرای مهمان‌های حکومتی بودند.

داخل باغ جهان نما, عمات 2 طبقه‌ای و 8 ضلعی قرار دارد. این عمارت 4 شاه نشین و چند اتاقی دارد و نمای آن از آجر است. این عمارت در قدیم پنجره‌های چوبی داشت ولی امروزه پنجره‌های آهنی دارد. صداوسیمای شیراز این باغ را در اختیار دارد.

باغ عفیف‌ آباد

این باغ که به باغ گلشن نیز شناخته می‌شود یکی از بزرگ‌ترین موزه‌های سلاح خاورمیانه است. باغ عفیف آباد واقع در جنوب خیابان قصرالدشت، غرب شیراز و بالاتر از باغ رحمت‌آباد است.

باغ عفیف‌ آباد
باغ عفیف‌ آباد

در سال 1284 هجری قمری میرزا علی محمدخان قوام‌الملک دوم، عمارت این باغ احداث کرد. مجموعه متشکل از یک کاخ سلطنتی، یک باغ ایرانی و موزه‌ی سلاح‌های قدیمی در سال 1863 میلادی ساخته شد. در حال حاضر بازدید از این مجموعه ممکن است.

گلکاری‌های بسیار جذاب ایرانی در این باغ انجام شده است. زیربنای عمارت باغ حدود 17 هزار متر مربع و مساحت خود باغ حدود 127 هزار متر مربع است. در حال حاضر، ارتش این باغ را در اختیار دارد. باغ عفیف آباد جزو آثار ملی است و در سال 1351 با شماره 913 ثبت شده است.

ارگ کریم خان

یکی از یادگاری‌های زمان زندیه که در مرکز شهر شیراز است، ارگ کریم خان می‌باشد. بعد از اینکه شهر شیراز توسط کریم خان زند به عنوان پایتخت انتخاب شد، به این ارگ برای زندگی آمد به همین دلی این ارگ معروف به ارگ کریم خان است. ارگ کریم خان توسط بهترین معمار‌ها و با با کیفیت‌ترین مصالح در سال‌های 1766 و 1767 میلادی توسط کریم خان احداث شد.

ارگ کریم خان
ارگ کریم خان

در زمان قاجار، فرمانداران محلی در این ارگ می‌زیستن. در دوران پهلوی از این ارگ به عنوان زندان استفاده می‌شد به همین دلیل خسارت‌های و آسیب‌های زیادی بر ارگ کریم خان در آن زمان وارد شد.

این ارگ در سال 1350 ارگ کریم خان به اداره‌ فرهنگ و هنر در آن دوره واگذار شد. در حال حاضر این ارگ بازسازی و کرکت می‌شود تا به عنوان موزه بزرگ فار مورد استفاده قرار بگیرد.

عمارت شاپوری

یکی از بزرگترین معماران شیراز در زمان پهلوی، در سال‌های 1310 تا 1350 این عمارت را ساخت. مالک این عمارت تاجر معروف شیرازی به اسم عبدالصاحب شاپوری بود. عمارت شاپوری واقع در در خیابان انوری، مقابل خیابان اهلی است. خانواده شاپوری این عمارت را تا دهه 70 شمسی در اختیار داشتند که بعد از آن چند سالی کتروکه ماند و سپس توسط سازمان میراث فرهنگی استان فارس در سال 1378 خریداری شد. این عمارت در تاریخ 16 مهر 1379 در فهرست آثار ملی ایران به شماره 2781 ثبت شد.

عمارت شاپوری

زیربنای این عمارت 840 متر مربع است و زمین آن به مساحت 4635 متر مربع است. عمارت شاپوری، معماری به سبک قاجاری دارد. در حال حاضر مردم می‌توانند از این عمارت بازدید کنند.

حمام وکیل شیراز

حمام وکیل یکی دیگر از یادگاری‌های کریم خان زند و از جاهای دیدنی شیراز است. این حمام در مرکز شهر و نزدیک بناهایی همچون بازار وکیل و مسجد وکیل قرار دارد.

حمام وکیل در شیراز

برای ساخت این حمام از پیشرفته‌ترین اصول معماری آن دوران استفاده شده است. در حمام وکیل بخش شاه‌نشین نیز وجود دارد که برای استفاده‌ شاه مورد استفاده قرار می‌گرفت. ورودی حمام کوچک است و شما را با شیب ملایمی، به هشتی ورودی هدایت می‌کند که پایین‌تر از سطح زمین قرار دارد. ورودی رختکن هم زاویه‌دار است و تمامی این‌ها به این دلیل است که گرما از حمام خارج نشده و از ورود سرما نیز جلوگیری شود. نقوش آهک‌بری زیبایی زیر گنبد حمام وجود دارد که ریشه در مذهب، سنت و علائق مردم این سرزمین دارد.

مرتبط:   بهترین نمایندگی تراست شیراز ⚡️ فروش اسپلیت و کولرگازی 1403

مسجد وکیل شیراز

این مسجد نزدیک حمام وکیل و بازار وکیل قرار گرفته است و در مجموعه بنا‌های زن قرار می‌گیرد. مسجد وکیل سبک معماری و هنری خاصی دارد و متشکل از 2 ایوان و شبستان جنوب و شرق است.

مسجد وکیل

به دستور کریم خان زند این مسجد ساخته شد. شبستان جنوبی به همراه ستون‌های سنگی مارپیچ و یکدست، از دیدنی‌های این مسجد هستند. مساحت شبستان جنوبی حدود 5 هزار متر مربع است. منبر آن 14 پله دارد که جنس این پله‌ها سنگ مرمر است. بر اساس شنیده ها، به دستور کریم خان زند این سنگ از مراغه به شیراز آورده شده است. مسجد وکیل جزو آثار ملی ایران است و با شماره‌ی 182 در این فهرست ثبت شده است.

بازار وکیل شیراز

بازار وکیل که واقع در مرکز شیراز است، یکی از معروف‌ترین و قدیمی‌ترین بازار‌های سنتی ایرانی است. این بازار نیز به دستور کریم خان زند احداث شد و معماری بسیار منحصر به فرد و زیبایی دارد.

بازار وکیل شیراز

در حال حاضر نیز تجارت و خرید و فروش در این بازار در جریان است و بنای این بازر مثل روز اول سالم مانده است به همین دلیل به آن قلب تپنده‌ تجارت شهر شیراز می‌گویند. سازه‌ی این بازار از گچ، آجر و آهک است و بر پایه تی از تخته سنگ‌های تراشیده شده قرار گرفته است. این بازار نیز جزو آثار ملی ایران است و با شماره‌ی 924 در این فهرست ثبت شده است.

عمارت کلاه فرنگی

عمارت کلاه فرنگی آرامگاه وکیل که به آرامگاه وکیل معروف است در باغ زیبا و سرسبزی در شهر شیراز قرار گرفته است و قدمت این بنا نیز به دوران زندیه باز میگردد. در دوران زندیه مراسم‌های رسمی و عید‌ها در این عمارت برگزار می‌شد و همچنین از سفیران و مهمان‌های خارجی نیز در این عمارت پذیرایی می‌شدند. به وصیت کریم خان زند بعد از مرگ، وی را در شاه نشین شرقی عمارت کلاه فرنگی دفن کردند به همین دلیل این مکان به آرامگاه وکیل نیز معروف است.

عمارت کلاه فرنگی

ولی به دستور آقا محمد خان قاجار در سال 1206، قبر اکریک خان را نبش قبر کردند و استخوان‌های آن به کاخ گلستان انتقال یافت. در دوران پهلوی مجددا استخوان‌ها به مکان قبلی آورده شد. کاشی کار‌های بسیاری زیبا و جذابی با نقش‌های گل، مرغ، اسلیمی، مناظر شکارگاه و صحنه‌هایی دارد که الهام گرفته شده از داستان‌های کهن است بر روی این عمارت 8 ضلعی به چشم می‌خورد.

این عمارت در سال 1315 به موزه تبدیل شد و در حال حاضر می‌توان اشیایی که به دوران ماقبل تاریخ و دوران اسلامی مربوط می‌شود را در آن دید.

خانه‌ زینت الملوک

یکی از خانه‌های قدیمی که به دوران قاجار مربوط می‌شود و در شهر شیراز قرار دارد، خانه زینت الملوک است. این خانه توسط علی محمدخان قوام‌الملک دوم در سال 1290 تا 1302 ساخته شد. تصویرهایی از، پرندگان، گل و بوته و حیوانات بر روی سقف چوبی این خانه نقاشی شده است.

خانه زینت الملوک واقع در خیابان لطفعلی خان زند، در ضلع غربی نارنجستان قوام است و از راه زیرزمینی به آن وصل می‌شود.

خانه‌ زینت الملوک

در این خانه، دختر قوام‌الملک چهارم به نام زینت‌الملوک اقوامی زندگی می‌کرد. به همین خاطر است که اسم این خانه، خانه‌ی زینت‌الملوک گذاشته شده است.

در ضلع غربی این مکان، ساختمانی قرار دارد که تالار شاه نشین در آن وجود دارد با گچ بری‌های زیبا به همراه آینه‌کاری‌ تزیین شده است.

زیرزمین خانه‌ی زینت‌الملوک بسیار وسیع است. در حال حاضر در این زیرزمین تمامی مجسمه ‌های شخصیت‌های مهم و برجسته‌‌ی استان فارس مشاهده می‌شود و به عنوان نگارخانه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این خانه‌ جزو آثار ملی ایران است و با شماره‌ی 938 در 10 آذر 1351 در این فهرست ثبت شده است.

مسجد نصیرالملک

به دستور یکی از بزرگان شیراز به نام میرزا حسنعلی خان این مسجد ساخته شده است و به همین دلیل نیز به مسجد نصیرالملک معروف است. ساخت این مسجد از سال 1255 تا سال 1267 یعنی 12 سال طول کشید.

مسجد نصیرالملک

صحن بسیار گسترده‌ای در قسمت شمالی مسجد نصیرالملک قرار گرفته است و ورودی این مسجد طاق نمایی بزرگی دارد همچنین سقفی با کاشی‌های رنگارنگ نیز دارد. این مسجد متشکل از 2 شبستان شرقی و غربی،2 در ورودی و دو ایوان شمالی و جنوبی است. این دو ایوان شبیه هم نیستند و ایوان شمالی زیباتر و چشمگیر‌تر از ایوان جنوبی است. از سال‌ها پیش، بازسازی این مسجد شروع شده است. کارشناسان می‌کوشند که به بهترین شکل و با توجه به آخرین استاندارد جهانی، این مسجد را مرمت کنند.

مسجد نصیرالملک واقع در جنوب خیابان لطفعلی خان زند، و نزدیک به شاه‌چراغ و در کوچه‌ی نصیرالملک است.

مسجد جامع عتیق

قدیمی‌ترین مسجد شهر شیراز، مسجد جامع عتیق است که به مسجد آدینه و مسجد جمعه نیز معروف است.

بنای این مسجد بر روی عبادتگاهی قرار گرفته است. هنوز مشخص نیست که این عبادتگاه به کدام دوران تعلق دارد.

مسجد جامع عتیق

بنای نخستین مسجد در سال 281 هجری قمری و در زمان عمرولیث صفاری ساخته شد. سپس توسط شاه اسحق اینجو در سال 752 هجری قمری ساختمانی به نام دارالمصحف بین مسجد ساخت. این ساختمان مکانی برای نگهداری و تلاوت قرآن کریم بود. کتیبه‌ای از یکی از خطاطان معروف در دوران شاه اسحق به اسم یحیی الجمالی الصوفی وجود دارد.

مسجد جامع عتیق شش در ورودی دارد. این مسجد‌ جزو آثار ملی ایران است و با شماره‌ی 72 در 15 دی 1310 در این فهرست ثبت شده است.

موزه موسیقی شیراز

یکی از بنا‌های تاریخی شهر شیراز که مربوط به دوران قاجار است، موزه موسیقی اسن که به خانه منطقی نژاد نیز معروف است.

موزه موسیقی شیراز
موزه موسیقی شیراز

این موزه یک شاه نشین به همراه اتاق‌هایی در بخش شرقی و غربی دارد.

این بنا جزو آثار ملی ایران است و سال 1352 در این فهرست ثبت شده است. بخش‌های مخالف این موزه عبارتند از: موسیقی ملل، سازهای ایرانی، استودیوی موسیقی، اتاق آرشیو و غیره.

تخت جمشید

در 55 کیلومتری شهر شیراز، یکی از محبوب‌‌ترین و مشهورترین جاهای دیدنی و گردشگر پذیر استان فارس به نام تخت جمشید قرار گرفته است.

تخت جمشید
تخت جمشید

تخت جمشید از مجموعه کاخ‌های هخامنشیان تشکیل شده است و به ارگ پارسه نیز معروف است. این بنا به عنوان بزرگترین بنای سنگی کشور ایران شناخته شده است.

وسعت بنای تخت جمشید، حدود 125 هزار متر مربع است. این با بر روی صخره‌ای است که از سمت شمال، جنوب و غرب، داخل جلگه‌ مرودشت و از طرف شرق پشت به کوه رحمت قرار دارد.

طول این بنا برابر است با طول آکروپولیس واقع در آتن، اما عرض بنای تخت جمشید 4 تا 5 برابر آن بنا است. در این محیط قبل از بنای تخت جمشید، هیچ بنایی وجود ندارد چون بر دیوار جنوبی این تخت، کتیبه‌ بزرگ داریوش قرار دارد.

حدود 2500 سال پیش به دستور داریوش بزرگ، ساخت تخت ‌جمشید که یکی از بهترین و معروفترین بنا‌های تاریخی جهان است شروع شد. سپس توسط جانشین‌های ایشان ادامه پیدا کرد و ساختمان اولیه‌ی آن دچار تغییراتی شد.

پاسارگاد آرامگاه کوروش کبیر

یکی از زیبا‌ترین و بی‌نظیر‌ترین جاذبه‌های تاریخی این کشور، مجموعه پاسارگاد است که واقع در استان فارس و در 30 کیلومتری شهر شیراز است. این مجموعه در حقیقت مجموعه‌ای از سازه‌های قدیمی و باستانی است که از دوران هخامنشی به یادگار مانده است.

پاسارگاد آرامگاه کوروش کبیر

مجموعه پاسارگاد از ساختمان ‌هایی از قبیل آرامگاه کوروش بزرگ، باغ پادشاهی پاسارگاد، کاخ دروازه، مسجد پاسارگاد، کاخ بار عام، پل، دو کوشک، کاخ اختصاصی، آرامگاه کمبوجیه، ساختارهای دفاعی تل تخت، آب‌نماهای باغ شاهی، محوطه مقدس، کاروانسرای مظفری و تنگه بلاغی تشکیل شده است.

دریاچه مهارلو

این دریاچه واقع در 20 کیلومتری جنوب شرقی شیراز بالای دریاچه بختگان است. مساحت آن حدود 600 کیلومتر مربع و ابعاد آن 28 در 15 کیلومتر است. این دریاچه از سطح دریا 1461 متر فاصله دارد.

دریاچه مهارلو

آب این دریاچه شور ایست به همین دلیل یکی از کانسار‌های نمک این کشور در فصل‌های خشک است.

از جاذبه‌های طبیعی دیگر شهر شیراز می‌توان به آپادانا، بند امیر، نقش رستم، تخت مادر سلیمان، خاتون قیامت، نقش رجب، روستای قلات، تنگ دم اسب و غیره نیز اشاره کرد.

غذاهای محلی

همه می‌دانیم که غذا و خوراکی، بخشی مهم و لذت بخش هر سفری به شمار می‌آید. شهر شیراز به غذا‌های خوش طعم و محلی و خوراکی‌های خوشمزه متنوع معروف است و یکی از جاذبه‌های این شهر نیز همین غذا‌ها و خوراکی‌ها هستند. اگر به شهر شیراز سفر می‌کنید به شما توصیه می‌کنیم که حتما غذا‌های محلی این شهر را امتحان کنید تا سفری لذت بخش‌تری را تجربه کنید.

علاوه بر این غذا‌های خوشمزه و دلپذیر، رستوران‌های با کیفیتی در سطح شهر وجود دارند که آماده پذیرایی از گردشگران هستند و این غذا‌های محلی را سرو می‌کنند. چند غذای محلی شیراز عبارت است از کلم پلو، شکر پلو، دوپیازه، آلو قورمه، کوفته هلو و غیره.

مرتبط:   امداد باتری شیراز 🚗 تعویض باتری خودرو در محل📌 [1402]✔️نصب رایگان

رستوران‌های شیراز

این شهر رستوران هایی با کیفیت به همراه غذا‌های خوشمزه و متنوعی دارد که در ادامه به معرفی معروفترین و با کیفیت‌ترین این رستوران‌ها می‌پردازیم:

رستوران هفت خوان شیراز

یکی از معروف‌ترین و شیک‌ترین رستوران‌های شیراز، رستوران هفت خوان است که چند طبقه دارد. طبقه‌های این رستوران به هفت خوان شاهنامه اشاره دارد.

شما می‌توانید علاوه بر غذا‌های خوش طعم و با کیفیت از موسیقی سنتی زنده که در این مکان برگزار می‌شود نیز لذت ببرید. این رستوران نزدیک هتل بزرگ قرار دارد. به این دلایل بسیار مورد توجه گردشگران قرار گرفته است.

رستوران صوفی شیراز

به شما پیشنهاد می‌کنم که حتما کلم پلو‌های این رستوران سنتی و زیبا را امتحان کنید.

غذای خوش طعم و با کیفیت به همراه فضای سنتی و تخت‌های چوبی و همچنین شنیدن موسیقی سنتی و اصیل باعث می‌شود که تجربه‌ای بی‌نظیری را در این مکان به دست آورد.

رستوران صوفی شیراز واقع در بلوار ستارخان است و همچنین دسترسی راحتی به به باغ ارم و عفیف آباد دارد.

رستوران عمارت شاپوری

اگر به دنبال محیطی قاجاری هستید که در آن غذا‌های سنتی و اصیل را امتحان کنید، پیشنهاد ما به شما رستوران عمارت شاپوری است که برای قرارهای مهم بسیار مناسب است.

این رستوران در فضای سرسبز عمارت شاپوری قرار دارد و واقع در خیابان انوری شیراز است و در نزدیکی ارگ کریمخان زند است.

سایز رستوران‌های با کیفیت و معروف این شهر عبارتند از شرزه، رستوران رودکی، رستوران خانه پرهامی، و رستوران باغ راز و غیره.

بازار و مراکز خرید شیراز

برای هر گردشگر و مسافر ی، خرید سوغاتی و گشت و گذار در مراکز و بازار‌ها لذت بخش است خصوصا اگر بازار‌ها و مراکز قدمت تاریخی داشته باشند مانند بازارهای شهر شیراز.

بازار هایی از قبیل بازار وکیل، بازار حاجی شیراز، بازار مسگرها و مجتمع‌های لوکس و تجاری مانند مجتمع‌های تجاری زیتون، خلیج فارس و هامون در شهر شیراز قرار دارند.

سوغاتی و صنایع دستی شیراز

اگر می‌خواهید مردم منطقه‌ای را به خوبی بشناسید، صنایع دستی آن منطقه را بررسی کنید. در شهر شیراز هم صنایع دستی و هنر‌های متنوع این منطقه، نخستین موردی است که نظر گردشگران و مسافران را به خود جلب می‌کند. صنایع دستی این شهر ب حدی غنی و جذاب است که کمتر کسی دست خالی از این شهر برمی گردد.

سوغاتی و صنایع دستی شیراز

شهر شیراز صنایع دستی رنگارنگ و جذابی دارد که در ادامه به معرفی چندتا از این صنایع‌های دستی می‌پردازیم:

کاشی هفت رنگ

این کاشی متشکل از هفت رنگ سفید، قرمز، سیاه، فیروزه ای، زرد، حنایی و لاجوردی است که این کاشی رت به یک اثر هنری جذاب و خارق العاده تبدیل کرده است. در بسیاری از بنا‌های جذاب این شهر از این کاشی استفاده شده است مثل مسجد نصیرالملک.

قالی

قالی یکی از مشهورترین سوغاتی‌های این شهر است. این سوغاتی به دلیل دار‌ها و نوع گره هایش با قالی‌های بقیه شهر‌ها تفاوت دارد.

گلیم.

گلیم‌ها اصولا با نقشه‌ای ذهنی و بافته شده از پشم گوسفند هستند و رنگی طبیعی دارند. این صنایع دستی بین گردشگران بسیار محبوب است.

گبه

گبه فرش کوچکی که توسط عشایر قشقایی در شهر شیراز بافته شده است و جنسی از پشم و یا الیاف پنبه دارد. طرح قابی و خشتی این فرش محبوب و بسیار مشهور است.

نقره کاری

اگر به دنبال سوغاتی زیبا و لوکس هستید به شما این سوغاتی را پیشنهاد می‌کنم. این صنایع دستی جذاب در بازار‌های وکیل، حافظیه و سرای مشیر یافت می‌شود.

خاتم کاری

یکی دیگر از صنایع دستی شهر شیراز، خاتم کاری است که در بازار‌های این شهر موجود است و به عنوان سوغاتی به فروش می‌رسد.

منبت کاری

در اصل منبت کاری برای شهر آباده در استان فارس است و به نام این شهر نیز ثبت جهانی شده است. اما این صنایع دستی جذاب در شهر شیراز نیز بافت می‌شود.

گیوه

پاپوشی راحت و خنکی که طرح‌های متوع و زیبا دارد گیوه نام دارد. که سوغاتی محبوبی در شهر شیراز است. نمونه‌های با کیفیتی از این پاپوش در روستاهای قلات شیراز دوخته می‌شود که در بازار‌های شهر شیراز یافت می‌شود.

خوراکی‌های شهر شیراز

علاوه بر این صنایع دستی با ارزش و جذاب، خوراکی‌های این شهر نیز بسیار معروف است و خوردن این خوراکی‌ها و یا خرید آن‌ها به عنوان سوغاتی بسیار لذت بخش است.

دمنوش بهار نارنج
دمنوش بهار نارنج

در ادامه به معرفی چند تا از این خوراکی‌ها می‌پردازیم:

بهار نارنج

شهر شیراز به شهر بهار نارنج معروف است. در این شهر عطر بهار نارنج در کل شهر به مشام می‌رسد. خوراکی‌های مانند مربای بهار نارنج، عرق بهار نارنج از این گل تهیه می‌شوند و جزوی از سوغاتی این شهر به شمار می‌رود.

یوخه

این شیرینی سنتی شیراز تهیه شده از آرد گندم، تخم مرغ، شکر، هل و دارچین است. خمیر شیرینی یوخه را خیلی نازک پهن می‌کنند و سپس شروع به برش دادن آن می‌کنند. این شیرینی با پودر پسته، پودر قند، خلال بادام یا پودر نارگیل تزیین می‌شود.

لیموی شیرازی

یکی از خوش طعم‌ترین و با کیفیت‌ترین مرکباتی که شامل سوغاتی این شهر هم می‌شود، لیموی شیرازی است. این میوه‌ی دلپذیر در فصل تابستان در شهر شیراز یافت می‌شود.

کلوچه مسقطی

2 خوراکی خوش طعم این شهر، کلوچه و مسقطی است. این 2 خوراکی در این منطقه با هم سرو می‌شوند.

کلوچه‌ی شیرازی تهیه شده از آرد، گلاب، پودر قند و تخم مرغ است و به وسیله‌ی تخم خرفه تزیین می‌شود. مسقطی تهیه شده از پودر نشاسته، شکر، گلاب، آب و زعفران است و طعم‌های متفاوت و خوش مزه‌ای دارد.

بادام سوخته

یکی دیگر از شیرینی‌های مقوی و سنتی ایران بادام سوخته است. در شیراز نیز این شیرینی درست می‌شود.

برای تهیه‌ی شیرینی بادام سوخته، بادام‌های سوخته را به همراه شکر و آب به خوبی مخلوط کرده و آنها را روی حرارت می‌گذارند. بعد از اینکه آب شد، شکر روی بادام‌ها یک پوششی شیرین ایجاد می‌کند و طعم دلپذیری به آن می‌دهد.

رنگینک

این خوراکی نیز بسیار مقوی و خوش طعم است. رنگینک به طور معمول در شهر‌های جنوبی ایران تهیه می‌شود. در شهر شیراز نیز این خوراکی درست می‎شود و تهیه شده از ترکیب آرد، خرما، پودر دارچین، مغز گردو، خاک قند و پسته است. این خوراکی در همه‌ی روز‌ها خصوصا در ماه رمضان در شهر شیراز یافت می‌شود.

روز شیراز

15 اردیبهشت با تایید مجلس شورای اسلامی و همچنین تصویب شورای شهر شیراز، به عنوان روز شیراز تصویب شد.

به همین دلیل، شهرداری شیراز سالانه برنامه‌های ویژه و خاصی در 15 اردیبهش برگزار می‌کنند.

مراکز آموزش عالی و دانشگاه‌ها

شهر شیراز علاوه بر جاذبه‌های دیدنی و گردشگری، دانشگاه هایی دارد که از لحاظ علمی سطح بالا و رتبه‌ی خوبی دارند که سالانه متخصص‌های متعددی را آموزش می‌دهند.

در شهر شیراز، چند دانشگاه مهم این کشور قرار گرفته است.

دانشگاه شیراز

این دانشگاه مهم‌ترین دانشگاه این شهر است که متشکل از دانشکده‌های مهندسی، کشاورزی، هنر و معماری، ادبیات و علوم انسانی، علوم، دامپزشکی، روان‌شناسی، حقوق، علوم سیاسی و علوم تربیتی است.

دانشگاه شیراز
دانشگاه شیراز

دانشکده‌ی فنی این دانشگاه در سال 1325 به هدف آموزش متخصص‌های علوم پزشکی، با برنامه آی 4 ساله احداث شد.

نخست این موسسه، موسسه علی بهداشت نام داشت و در سال 1329، تبدیل به دانشکده پزشکی شد.

دانشکده‌های کشاورزی و هنر و علوم و آموزشکده پرستاری نمازی نیز در سال 1332 به آن اضافه شد.

در سال 1333 این موسسه به دانشگاه تبدیل شد چون دانشکده دامپزشکی و دانشکده مهندسی نیز به این مجموعه اضافه شد. در نتیجه اسم این دانشگاه، دانشگاه پهلوی گذاشته شد.

بعد از آن در سال 1348، دانشکده تحصیلات تکمیلی، دانشکده دندان‌پزشکی کالج الکترونیک و در سال 1349، دانشکده‌های حقوق و آموزش به این مجموعه افزوده شد.

دانشگاه علوم پزشکی شیراز، حدود 70 سال قدمت دارد.

سایر دانشگاه‌های شهر شیراز عبارتند از:

  • دانشگاه صنعتی شیراز
  • دانشکده صنایع مخابرات راه دور ایران
  • دانشکده صنعت الکترونیک
  • دانشکده فنی شهید باهنر
  • مرکز آموزش عالی حافظ شیراز
  • و مرکز آموزش عالی پاسارگاد شیراز
  • دانشگاه آزاد شیراز
  • دانشگاه پیام نور شیراز

به دلیل فعالیت‌های موفق و ویژه مثل ساخت نخستین لامپ تصویر، دانشکده صنعت الکترونیک شیراز در این کشور بسیار معروف شد.

شیراز کجاست؟

شیراز مرکز استان فارس است که در جنوب ایران قرار گرفته است. شیراز پرجمعیت ترین شهر فارس است و حدود 2 میلیون نفر در قطب گردشگری جنوب کشور زندگی میکنند.

جاهای دیدنی و توریسی شیراز کدامند؟

شیراز قطب توریست جنوب ایران است و جاهای دیدنی و تاریخی بسیار زیادی دارد که از مهم ترین آنها میتوان به: آرامگاه سعدی، حافظیه، باغ ارم، تخت جمشید، پاسارگاد اشاره کرد. در متن مقاله همه دیدنی های شیراز را بررسی کردیم.

جمع بندی

در این مقاله از ایرانیجو به بررسی شهر شیراز پرداختیم، برای سفر به شیراز نیاز به آشنایی با مناطق دیدنی و جاذبه‌های طبیعی آن دارید که به معرفی آنها پرداختیم. در پایان حتما توصیه میکنیم در شیراز از جاهایی مانند حافظیه، پارک ارم، آرامگاه سعدی، تخت جمشید و پاسارگاد دیدن کنید، و گشتی در بازار شیراز بزنید.

5/5 - (4 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا