وبلاگ

استان کهگیلویه و بویراحمد کجاست؟ آب و هوا، نقشه، جمعیت و مردم شناسی

در جنوب غربی ایران استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است. با مساحتی حدود ۱۵۲۱۱ کیلومتر مربع، این استان دارای دو بخش کهگیلویه و بویراحمد است که هر یک جاذبه‌ها و مناظر منحصر به فردی دارند. جمعیت استان کهگیلویه برابر با ۷۶۵,۴۷۸ نفر است. در ایرانیجو به معرفی این آن می پردازیم.

مرکز استانشهر یاسوج
مساحت۱۶٬۲۶۴ کیلومتر مربع (۶۲۸۰ مایل مربع)
جمعیت (1395)۷۶۵,۴۷۸ نفر
پبش شماره074
سال تاسیس1355
اطلاعات استان

کهگیلویه و بویراحمد کجاست؟

یکی از استان‌های زیبای ایران، استان کهگیلویه و بویراحمد است که با طبیعت بکر و فرهنگ غنی خود، جذابیت فراوانی را برای گردشگران و علاقمندان به طبیعت فراهم کرده است. این استان با وجود مناظر خیره‌کننده کوهستانی، دره‌های سبز، رودخانه‌های آبی و آثار باستانی، محلی است که همه ساله گردشگرانی را به خود جذب می‌کند.

نمایی از طبیعت کهگیلویه و بویراحمد
نمایی از طبیعت کهگیلویه و بویراحمد

استان های هم مرز با این استان عبارت اند از:

  • از غرب با استان خوزستان
  • از شمال با استان چهارمحال بختیاری
  • از سمت شرق با استان فارس و شیراز
  • از جنوب با استان بوشهر

لوکیشن کهگیلویه و بویراحمد روی نقشه

در نقشه زیر لوکیشن استان کهگیلوله قابل مشاهده است، برای دیدن جزییات بیشتر و مسیر یابی میتوانید بر روی آن کلیک کنید.

تاریخچه استان

مطابق با شواهد باستان‌شناسی، مناطق استان کهگیلویه و بویراحمد از دوران‌های باستانی مسکونی بوده است. این منطقه به عنوان قلمرو مادهای باختری و پارتی در دوره هخامنشیان و سلوکیان شناخته می‌شود.

در دوره اسلامی، این منطقه تحت تأثیر امپراتوری‌ها و حکومت‌های مختلفی قرار گرفته است. طی قرون وسطی، بخشی از این منطقه تحت حکومت صفاریان بود و پس از آن تحت سلطنت ایلخانان و تیموریان قرار گرفت. زمان سلطنت صفویه و قاجاریه نیز، این منطقه بخشی از خرمشهر بزرگ بوده است.

استان کهگیلویه و بویراحمد در سال 1354 به عنوان یک استان مستقل تاسیس شد. قبل از این تاریخ، این منطقه بخشی از استان فارس بود. این تقسیمات اداری بر اساس زبان و فرهنگ محلی صورت گرفت و نام استان برگرفته از نام دو منطقهٔ قومی کهگیلویه و بویراحمد است.

از آن زمان به بعد، استان کهگیلویه و بویراحمد با حفظ تاریخچه و فرهنگ مردمی خود، به عنوان یکی از استان‌های مهم و جذاب ایران شناخته می‌شود.

آب و هوا

در فصل بهار، هوا در استان کهگیلویه و بویراحمد معتدل و خنک است. دماها از زمستان کاهش یافته و طبیعت با ظهور رنگارنگی گل‌ها و گیاهان شاداب می‌شود. اما همچنان برخی مناطق کوهستانی ممکن است با برف‌باران مواجه شوند.

در فصل تابستان، هوا در استان گرم و خشک است. دماها به حداکثر می‌رسند و میانگین دمای روزانه معمولاً در محدوده 30-20 درجه سانتیگراد قرار دارد. در مناطق کوهستانی، دما معتدل‌تر است و میوه‌های فصلی مانند زردآلو و هلو در این فصل بارور می‌شوند.

مرتبط:   فیلم سریع و خشن 10 دوبله فارسی 2023+ دانلود Fastx 2023

پاییز در استان کهگیلویه و بویراحمد معتدل و خنک است. هوا تا حدی خشک شده و درختان و باغ‌ها به رنگ‌های زرد و قرمز تغییر می‌کنند. دماها در این فصل به تدریج کاهش می‌یابد و در نهایت به زمستان سرد می‌شود. زمستان در این استان سرد و مرطوب بوده و در کوهستان ها برف و کولاک مشاهده می شود.

آب و هوای استان
آب و هوای استان

گویش و زبان مردم

مردم این استان به زبان لری صحبت می کنند. گویش مردم لرستان و کهگیلویه و بویر احمد از یک تبار و اصالتا لر بوده و به گویش ممسنی صحبت می کنند. همچنین در این استان اقوامی ساکن هستند که با گویش های خوزستانی و یا بلوچی صحبت میکنند. اما گویش غالب در این استان لری ممسنی می باشد.

دین و مذهب مردم

مردم استان کهگیلویه و بویراحمد بیشترین تعداد را از مسلمانان شیعه تشکیل می‌دهند. اکثریت مردم در این استان، پیروان مذهب شیعه اسماعیلی هستند. مذهب شیعه اسماعیلی یکی از شاخه‌های شیعه است که با تأکید بر امامت و ولایت حضرت علی (ع) و ائمه بعدی، به رهبری امامان اسماعیلی تشکیل شده است.

علاوه بر مسلمانان شیعه اسماعیلی، در این استان اقلیت‌هایی از دیگر مذاهب و اعتقادات وجود دارد، از جمله مسلمانان سنی و مذهب‌های کریستیانی که از اقلیت‌های دینی در این منطقه هستند. همچنین، اقلیت‌هایی از ایزدیان، زرتشتیان و بهائیان نیز در استان کهگیلویه و بویراحمد زندگی می‌کنند.

اقتصاد استان

کشاورزی یکی از عمده‌ترین فعالیت‌های اقتصادی در استان کهگیلویه و بویراحمد است. این استان بیش از یک میلیون هکتار جنگل دارد. محصولات اصلی کشاورزی شامل گندم، جو، عدس، حبوبات، سیب زمینی، خرما و گیاهان دارویی می‌شود. همچنین، دامداری و پرورش طیور نیز در این استان رونق دارد.

همچنین به دلیل وجود منابع چوب فراوان در مناطق کوهستانی، صنایع چوب و مبلمان در استان کهگیلویه و بویراحمد به خوبی پیشرفت کرده است. تولید انواع مبلمان، درب و پنجره، لوازم دکوری و صنایع دستی از جمله فعالیت‌های این صنعت می‌باشد.

در این استان منابع معدنی c غنی است، که شامل زغال سنگ، مس، طلا، سرب، روی، سنگ‌های زینتی و سنگ‌های ساختمانی می‌شود. این منابع معدنی زمینه را برای توسعه صنایع معدنی و فلزی فراهم کرده است.

استخراج منابع معدنی
استخراج منابع معدنی

جاهای دیدنی استان کهگیلویه و بویراحمد

این استان زیبا به دلیل آب و هوای بسیار معتدل و طبیعت بکر و با صفایی که دارد، دارای جاذبه های دیدنی و گردشگری زیادی می باشد. در ادامه به معرفی این جاذبه ها می پردازیم.

باغ چشمه بلقیس

این مکان تشکیل شده از چندین باغ بسیار زیبا می باشد که از سال 1323 برای عموم قابل استفاده شد. این باغ ها دارای چشمه های آب  گرم و سرد هستند و جنبه درمانی نیز دارند. این مکان بسیار بزرگ بوده و گردشگران زیادی را به خود جذب میکند. این باغ ها در کیلومتر 4 شهر چرام واقع شده و دسترسی آسانی دارند.

باغ چشمه بلقیس
باغ چشمه بلقیس

پل بریم

این پل که جزو آثار ملی نیز ثبت شده است، در شهر گچساران قرار داشته و در مسیر خوزستان و فارس دیده می شود. این پل از جاذبه ها و آثار باستانی به حساب می آید و قدمت آن به دوره ساسانیان بازمی گردد.

مرتبط:   موتور برق چیست؟ چگونه کار میکند؟ کاربرد و انواع ژنراتور

قلعه تاریخی چرام

این قلعه تاریخی قدمتی حدود 4000 سال داشته و تا دوره ساسانیان به طور بی نظیری سالم مانده و از آن پس فرسوده شده است. این قلعه از لحاظ باستان شناسی و تاریخی بسیار پر اهمیت بوده و از جالب ترین مناطق گردشگری این استان می باشد

قلعه چرام در شهر دهشتی قرار دارد و بخشی از آثار باستانی آن به دوران عیلامی ها باز می گردد.

قلعه تاریخی چرام
قلعه تاریخی چرام

آرامگاه حکیمه خاتون

در کیلومتر هشتادو یک شهرستان گچساران و در نزدیکی روستایی به نام بی بی حکیمه، آرامگاه بی بی حکیمه واقع شده است. این مکان زائران و گردشگران زیادی داشته و از لحاظ تاریخی نیز از اهمیت خاصی برخوردار است. به گفته برخی دربی در نزدیکی این آرامگاه وجود دارد که ورودی غاری با همین نام می باشد.

پل تنگه سفید

این پل طبیعی واقع در شهر یاسوج، یکی از جاذبه‌های دیدنی برجسته است. با قدم زدن بر روی این پل سنگی در کنار رودخانه، می‌توانید از مناظر زیبای اطراف لذت ببرید.

پل تنگه سفید
پل تنگه سفید

روستای بیجار

این روستا در شهر دنا و در کنار رودخانه دناوه قرار دارد. با مناظر طبیعی خیره‌کننده، چشم‌اندازهای کوهستانی و آبشار ها از جاهای باصفا و دیدنی این استان است.

آبشار کمردوغ

این آبشار در یکی از شهرستان های استان کهگیلویه و بویر احمد واقع شده است. این آبشار 100 متر ارتفاع و 60 متر عرض داشته اما با این حال بسیاری از گردشگران از دیدن این مکان زیبا باز می مانند. از کمت آبشار هایی در ایران است که در تمامی فصول خروشان بوده و و از میان جنگل های بلوط و مناطق کوهستانی می گذرد.

آبشار کمردوغ
آبشار کمردوغ

دره چیتاب

این دره زیبا واقع در شهر گچساران، با مناظری سرسبز و رودخانه‌های پرآب، یکی از مقاصد گردشگری محبوب است. دره چیتاب دارای تپه‌ها، آبشارها و آبگرم‌های طبیعی است که می‌توانید لحظات آرامش و آب‌وهوایی ملایم را در این منطقه تجربه کنید.

دهکده توریستی کریک

این دهکده در نزدیکی رشته کوه های دنیا قرار داشته و در میان دره ای با صفا واقع شده است. رودی از میان این دهکده عبور می کند که باعث شده تا آب و هوای این منطقه بسیار معتدل باشد. این دهکده توریستی شامل چشمه، باغ های بسیار بزرگ و زیبا انگور، رود و حوضچه ها و باغ های باصفا می باشد که از بهترین جاذبه های گردشگری این استان به حساب می آید.

دهکده توریستی کریک
دهکده توریستی کریک

از دیگر جاهای دیدنی این استان به موارد زیر می توانیم اشاره کنیم.

  • تل خسرو
  • دو گور دوپا
  • گنبد لیشتر
  • کنده کاری‌ های مهریان
  • پل پاتاوه
  • مجموعه تاریخی زیر بازار
  • آبشار یاسوج
  • روستای کاکان
  • آرامگاه حکیمه خاتون
  • دشت لیشتر
  • آبشار کیوان لیشتر
  • غار ده شیخ
  • دریاچه کوه گل
  • چشمه میشی
  • رشته کوه دنا
مرتبط:   لیست دفتر پیشخوان دولت کرج + آدرس و شماره تلفن 70 تایی

غذا ها و خوراکی های استان

این استان به دلیل میوه ها، سبزیجات و محصولات دامداری درجه یک که دارد، دارای غذاهای خوش طعم و بسیار لذیذی می باشد که به معرفی برخی از آنها می پردازیم.

آبگوشت سبزی

یک غذای محبوب و سنتی است که با استفاده از گوشت گاو و سبزیجات تهیه می‌شود. این غذا به صورت آب‌دار سرو می‌شود و معمولاً با نان لواش ارائه می‌شود.

بیسیج

نانی سنتی که به صورت صاف و ترد پخته می‌شود و به عنوان نان اصلی در وعده‌های غذایی استفاده می‌شود.

قوروت

یک غذای محبوب و معروف است که از گوشت گوسفند، لپه، لوبیا و سبزیجات تهیه می‌شود. قوروت اغلب همراه با برنج سفید سرو می‌شود و طعم و مزه خاصی دارد.

کله جوش

این غذا با استفاده از قسمت‌های مختلف گوسفند مانند مغز، دم‌سر، جگر و… تهیه می شود. اما در این استان این غذا با استفاده از سبزیجات کوهستانی و کشک پخته و سرو می شود.

کله جوش
کله جوش

از دیگر غذا ها و خوراکی های استان کهگیلویه و بویراحمد می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.

  • نان بلیط یا بلوط
  • گرده ذرتی
  • آش کارده یا آش حُره یا آش کاردین
  • آش دنگو
  • شله ماسی یا شله دووی (شله ماستی یا شله دوغی)
  • شله شیری (شیر برنج)
  • شله ماشکی یا شله ماشی
  • گونه
  • لِوی
  • کله جوشک یا کلک سوز
  • آش یا پلو کنگری
  • پلو محلی لیزکی
  • آبگوشت
  • دمپخت
  • شله بادامی
  • چنگال

سوغات استان کهگیلویه و بویراحمد

سوغات خوراکی این استان شامل انگور، قزل آلا، گردو و عسل کوهستانی می باشد. از صنایع دستی نیز می توانیم به شال بافی، گلیم، گیوه و عبا بافی نیز اشاره کنیم.

گلیم بافی
گلیم بافی

استان کهگیلویه و بویراحمد حدود ۱۶۲۶۴کیلومتر مربع وسعت دارد. استان کهگیلویه و بویراحمد در بین مدار ۲۹ درجه و ۵۲ دقیقه و ۳۱ درجه و ۲۶ دقیقه شمالی و نصف النهارهای ۴۹ درجه و ۵۵ دقیقه و ۵۱ درجه و ۵۳ دقیقه شرقی قرار دارد

ویکیپدیا

جمع بندی

یکی از استان های جنوب غربی ایران، استان کهگیلویه و بویراحمد است که علاوه بر طبیعت سرسبز، مردمی غیور و مهمان نواز نیز دارد. نظر شما در خصوص این استان چیست؟

5/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا