بندرعباس

استان هرمزگان کجاست؟ بررسی نقشه، مساحت، آب و هوا و جمعیت 

هشتمین استان کشو از نظر وسعت و یکی از استان‌های جنوبی زیبا و خاص در جنوب کشور استان هرمزگان است. این استان با مساحت حدود 70.697 کیلومتر مربع در حاشیه‌ی خلیج‌فارس و دریای عمان قرار دارد. در ایرانیجو به معرفی بیشتر هرمزگان می پردازیم.

استان هرمزگان کجاست؟

استان هرمزگان از شمال و شمال شرق با شهر کرمان، از غرب و شمال غرب با استان فارس و بوشهر همسایه است. از سمت شرق نیز در مجاورت استان سیستان و بلوچستان قرار گرفته است. این استان اسکله‌ها و جزایر خاص و بی‌نظیری و هزاران جاذبه طبیعی و خاص دارد که باعث شده سالانه میلیون ها نفر برای دیدن جاذبه های بی نظیر آن به سمت جنوب راهی شوند.

لوکیشن استان هرمزگان روی نقشه

در نقشه زیر لوکیشن استان هرمزگان قابل مشاهده است، برای دیدن جزییات بیشتر و مسیر یابی می توانید بر روی آن کلیک کنید.

لوکیشن هرمزگان روی نقشه گوگل مپ
لوکیشن هرمزگان روی نقشه گوگل مپ

نقشه استان هرمزگان

هرمزگان استان بزرگی است و دارای شهر ها و مناطق بسیاری است که شما با توجه به نقشه میتوانید اسامی و مکان های آنها را مشاهده کنید.

نقشه استان هرمزگان
نقشه استان هرمزگان

تقسیمات استان هرمزگان

همانطور که گفتیم استان هرمزگان لقب هشتمین استان بزرگ در کشور را دارد. برای همین به بخش های مختلفی تقسیم شده است این استان دارای 13 شهرستان، 38 بخش، 88 دهستان و 50 شهر است.

شهرستان های استان هرمزگان

این استان دارای 13 شهرستان با میزان جمعیت های مختلفی دارد. 

  1. بندر عباس با جمعیت 681.458 
  2. میناب با جمعیت 260.183 
  3. بندر لنگه با جمعیت 160.953 
  4. رودان با جمعیت 125.548 
  5. قشم با جمعیت 149.237 
  6. بستک با جمعیت 81.592 
  7. حاجی آباد با جمعیت 70.419 
  8. بندرخمیر با جمعیت 58.267  
  9. جاسک با جمعیت 59.493 
  10. سیریک با جمعیت 46.284 
  11. بشاگرد با جمعیت 35.849 
  12. ابوموسی با جمعیت 8.524 
  13. پارسیان با جمعیت 51.142 

میناب

بر روی ویرانه‌ی هرمز قدیم شهری به نام میناب ساخته شد. به این شهر زیبا هرمز کهنه نیز می‌گویند. این شهر در فاصله‌ی 105 کیلومتری مرکز استان یعنی شهر بندرعباس قرار دارد. هوای آن نیز مانند اکثر شهرهای این منطقه در تابستان گرم و مرطوب و در زمستان معتدل است. از مکان های دیدنی و توریستی آن نیز می توان به قلعه‌ی بی‌بی‌ مینو، دریاچه‌ی سد استقلال،‌ جنگل حرا و ساحل میناب اشاره کرد.

بام میناب
بام میناب

جاسک

یک شهر ساحلی و زیبا در کنار دریای عمان شهر جاسک است. این شهر از سه طرف به آب‌های آزاد می‌رسد که دارای  ساحل بکر و تمیز است. این شهر به علت به علت کوچک بودن آن معروفیت چندان زیادی ندارد اما بازدید و گردش در آن را به شما پیشنهاد میکنم زیرا بسیار بکر و خاص است.

ساحل جاسک
ساحل جاسک

جمعیت استان هرمزگان چقدر است؟

هرمزگان استانی نسبتا بزرگ با جمعیتی زیاد است. بر اساس آخرین سرشماری در سال 1395 جمعیت این استان حدود 

مرتبط:   کیش کجاست؟ همه چیز جزیره کیش 100%👌[عکس، نقشه]✔️

 1 میلیون و 776 هزار و 415 نفر است، که در مطلب بالا با میزان آن در هر شهرستان آشنا شدیم.

مرکز استان

شهر بندرعباس در مرکز استان هرمزگان قرار دارد. این شهر زیباترین و بزرگترین بندر در کل کشور ایران است. شهر بندرعباس یکی از کلانشهرهای مهم به شمار می رود که در جنوب ایران واقع شده است. در این شهر بومیان و مهاجرین زیادی زندگی میکنند به طوری که بر اساس نتایج سرشماری های سال 1395 جمعیت شهر بندرعباس 526.648 نفر اعلام شده است.

بندرعباس مرکز هرمزگان
بندرعباس مرکز هرمزگان

آب و هوای استان هرمزگان

آب و هوای این استان مانند دیگر شهر ها و استان های جنوبی کشور گرم و نسبتا خشک است. این استان در منطقه ای نیمه بیابانی و بیابانی است. اقلیم این استان باعثی شده تا در آن جانوران گرمسیری مانند کمنزیل، شتر، بزمجه وجود داشته باشند.

هوای آن در تابستان‌ گرم و مرطوبی و در زمستان‌ ها از 10 درجه سانتی‌گراد سردتر نمی‌ شود. رطوبت آن نیز در بیشتر روزها بالاست و ممکن است به 100% برسد.

آب و هوای گرم وخشک این استان
آب و هوای گرم وخشک این استان

جزایر استان هرمزگان

استان هرمزگان دارای 14  جزیره بسیار زیبا و خاص است. این جزایر به حدی زیبا هستند که به عنوان قطب گردشگری در سراسر دنیا شهرت دارد. گردشگران زیادی در فصول مختلف سال برای دیدن این جزایر به استان هرمزگان سفر می کنند. در ادامه با ما همراه باشید تا با برخی از این جزایر زیبا آشنا شویم.

  1. جزیره قشم
  2. جزیره ابوموسی
  3. جزیره کیش
  4. جزیره لاوان
  5. جزیره هندورابی
  6. جزیره شیدور (ماران)
  7. جزیره لارک
  8. جزیره هرمز
  9. جزیره هنگام
  10. جزیره تنب بزرگ
  11. جزیره تنب کوچک
  12. جزیره سیری
  13. جزیره فرور بزرگ
  14. جزیره فرور کوچک

جزیره کیش

توریستی ترین و زیبا ترین جزیره در کشور ایران جزیره کیش است. این جزیره پرطرفدار و لاکچری دارای مکان های خاص و جذاب است. اسکله‌ی تفریحی کیش، باغ پرندگان و پارک دلفین‌ها، تم‌پارک آبی اوشِن، ساحل مرجانی، کشتی یونانی، خانه مردم‌شناسی بومیان کیش، گذر هنرمندان، پارک ساحلی میرمُهَنا، پارک ساحلی سیمرغ،‌ پارک شهر، روستای باغو، کشتی‌های تفریحی و درخت سبز از جاهای دیدنی این شهر است. 

مرتبط:   امداد باتری بندرعباس 🚗 تعویض باتری خودرو در محل 📌 [1403]✔️نصب رایگان

همچنین در کیش ورزش‌های آبی مانند غواصی، جت اسکی، اسکی روی آب و موج‌سواری طرفدار های زیادی دارد و شما نیز در سفر خود می توانید آن ها را تجربه کنید. اگر اطلاعات بیشتری درباره این شهر لازم دارید می توانید در ایرانیجو به طور کامل با آن آشنا شوید.

جزیره کیش
جزیره کیش

جزیره هرمز

این جزیره زیبا در سال های اخیر بسیار معروف شده است و اکثر توریستها و گردشگران ایرانی و خارجی از آن بازدید کرده اند. قدمت این جزیره بسیار زیبا  به 600 میلیون سال پیش باز میگردد. این جزیره همچنان برای بسیاری افراد نا شناخته است به همین علت بکر بودن خود را حفظ کرده است. در هرمز می‌توانید در ساحل جزیره طلوع و غروب آفتاب را  مشاهده کنید یا از بالای صخره‌ها محل تلاقی خلیج‌فارس و دریای عمان را در تنگه‌ هرمز را بررسی کنید. اما نکته جالب و خاص اصلی هرمز در وجود خاک‌های رنگیست که همه جا دیده می‌شود. 

از جاذبه های این جزیره نیز می توان به قلعه‌ پرتغالی‌ها، غار و دره رنگین‌کمان بازدید می‌کنند یا به ساحل سرخ، ساحل مُفَنَق، ساحل تک درخت یا سنگ مرغان اشاره مرد.

جزیره هرمز
جزیره هرمز

جزیره هنگام

در قسمت جنوبی قشم یک جزیره زیبا و کوچک به نام هنگام قرار دارد. آب‌های اطراف آن محل زندگی دلفین‌ های بانمک و جذاب است. به همین دلیل اثر گردشگران از سراسر کشور برای تماشای دلفین ها به این مکان سفر میکنند.

امکان غواصی، تماشای لاک‌پشت‌های دریایی و سرزدن به پارک دلفین‌ها از جاذبه‌ها و کار های سرگرم کننده در هنگام است.

جزیره هنگام
جزیره هنگام

جزیره قشم

بزرگترین جزیره استان هرمزگان که در خلیج فارس قرار دارد جزیره قشم است. قشم در زمان های قدیم با نام ابرکاوان  در ایران معروف بود. قشم حدود 200 هزار نفر جمعیت دارد که در مساحتی حدود 1500 کیلومتر در کنار هم زندگی میکنند.

قشم بازاهای مناسبی برای خرید دارد که طرفداران زیادی هم دارد. برای آشنایی بیشتر به معرفی بازارهای قسم سر بزنید.

این جزیره زیبا دارای 5  شهر به نام های: قشم، سوزان، درگها، لافت و رمکان است. در ایرانیجو میتوانید مطالب کامل تری راجب ویژگی های این جزیره مطالعه کنید.

جزیره قشم
جزیره قشم

تاریخچه استان

قدمت استان هرمزگان به دوران هخامنشیان باز میگردد. تا سال 1316 این استان جزئی از بنادر و جزیره های خلیج‌فارس بوده است که مرکز آن نیز شهر بوشهر  نام داشته است.

مرتبط:   بهترین جاهای دیدنی کیش ✔️[لیست 60 تایی] جاذبه های گردشگری کیش

در آبان ماه همان کشور ایران به 6 استان شامل استان‌های شمال‌غرب، غرب، شمال، شمال‌شرق، جنوب و مکران تقسیم شد. 

اما بسیاری افراد موافق این تقسیم بندی نبودند و به همین علت در دی ماه مجدداً تقسیم بندی صورت گرفت و در آن کشور ایران به 10 استان تقسیم شد که این استان با نام 8 (به مرکزیت کرمان) تاسیس شد.

تا سال 1339 نام استان‌های ایران به همان صورت یکم، دوم و … بود اما  ولی از آن سال به بعد با سوابق تاریخی مناطق، این تقسیمات تغییر یافت. سپس بعد از آن شهر بندرعباس توسط شاه عباس اول تاسیس شد. این شهر در سال 1622 پایتخت عثمانی بود.  سرانجام تمام تقسیمات کشوری استان ساحلی بنادر و جزایر دریای عمان به مرکزیت شهر بندرعباس شکل گرفت. در سال 1355 نیز با پیشنهاد وزارت کشور این استان به نام هرمزگان ثبت شد.

زبان مردم هرمزگان

مردم محلی این استان با گویش زیبا و بانمک  بندری یا هرمزگانی صحبت میکنند. این زبان  که یکی از گویش‌های زبان فارسی و بسیار نزدیک به پهلوی است. مردمان جنوبی در کل بسیار مهمان نواز، خوشخو و خونگرم هستند و لهجه و گویش آنها بسیار شیرین است.

غذای محلی هرمزگان

در در استان نیز مانند تمام استان ها و شهر های جنوبی غذای دریایی پرطرفدار و مرغوب است. ماهی و میگوی تازه و فلفل و ادویه‌های خوش‌عطر، عضو ثابت آشپزخانه‌های مردم در هرمزگان است.

ماهی برشته، ماهی مرکب، کوسه خشک، پودینی کوسه، خوراک ملوک یا صدف دراز، خوراک ماهی مَتوتا یا حَشینه،‌ کاتوغ و پلو بچه میگو نمونه هایی از غذاهای دریایی هستند که مردم این منطقه می‌پزند.

مُتَبَک پلو، موفلک، زیبون، خورش سوراغ، بلالیت، هورای،‌ سینگو با خرچنگ و برنج دیشو از غذاهای محلی هرمزگان هستند که بسیار خوش طعم و بی نظیر هستند.

موتبک پلو هرمزگان
موتبک پلو هرمزگان

 پخت نان توموشی، نان چمچمو، شیرینی مالوکی، رنگینک و درست کردن ترشی انبه هم در این منطقه شهرت بسیاری دارد.

4.4/5 - (17 امتیاز)

نوشته های مشابه

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا