اسلامشهر تهران کجاست؟ ویژگی های منطقه+ عکس، نقشه و فاصله از تهران
اسلامشهر تهران؛ دومین شهر پرجمعیت در استان تهران که از به هم پیوستن چندین روستا شکل گرفت اما در حال حاضر یکی از بزرگترین شهرهای اقتصادی کشور است. در ایرانیجو به بررسی کامل اسلام شهر میپردازیم.
فهرست مطالب.
- اسلامشهر کجاست؟
- تاریخچه اسلامشهر
- اماکن تاریخی
- تقسیمات کشوری
- مزیتهای اسلامشهر
استان | تهران |
شهرستان | اسلامشهر |
نامهای قبلی | شادشهر، شادمهرشهر، ایرانشهر |
جمعیت | حدود 600 هزار نفر |
وبگاه | وبسایت اسلامشهر |
مساحت | 45 کیلومتر مربع |
پیش شماره | 021 |
معرفی اسلامشهر تهران
اسلامشهر یکی از شهرهای استان تهران میباشد که از لحاظ جمعیت در رده نوزدهم قرار دارد. مساحت شهرستان اسلامشهر ۱۹۵ کیلومتر میباشد که در قسمت جنوب غربی استان تهران واقع شده است.
مرکز آن شهر اسلامشهر میباشد. این شهر از لحاظ جغرافیایی از شرق و جنوب به شهر ری از غرب به رباط کریم و از شمال غرب به شهریار منتهی میشود.
در ادامه به بررسی ویژگیهای این منطقه، مسیرهای دسترسی، آب و هوا، امکانات رفاهی و آموزشی، مراکز خرید، آثار باستانی و تاریخی، پارکها و تفرجگاه ها، مناطق گردشگری و دیدنی آن میپردازیم.
اسلامشهر کجاست؟ لوکیشن اسلامشهر روی نقشه گوگل مپ
تاریخچه اسلامشهر و پیشینه آن
یکی از پرجمعیتترین شهرهای استان تهران، اسلامشهر است. در گذشته، اسلام شهر به عنوان یکی از روستاهای شهر ری به حساب میآمد و نام آن روستای قاسم آباد شاهی بود. در زمان قاجار، اسلامشهر بعنوان منزلگاه اردویی همایونی بوده است و به آن قاسم آباد خالصه گفته میشد. از نظر قدمت، پیداشدن بقایای پایههای پل بر روی رودخانه حصارک پایین، و همچنین آثار باستانی مدفون شده در تپه هایی که در مجاورت آن قرار دارد، نشان از اهمیت تاریخی این منطقه دارد.
یکی از محوطههای باستانی اسلامشهر، تپه مافین آباد است که قدمت آن به 5 هزار سال پیش از میلاد میرسد و دیگری تپه نظام آباد است که بیش از هفت هزار سال قدمت دارند و از شاخصهای تمدن قبل از اسلام به شمار میروند. تا کنون حدود 12 اثر باستانی از این شهرستان در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
اسلامشهر زمینهای کشاورزی مرغوب و حاصلخیزی دارد که مستعد کشاورزی هستند. همچنین وجود رودخانههای پر آب و قناتهای متعدد و نزدیک بودن آن به تهران باعث شده است که این منطقه دارای اهمیت غذایی و پدافندی نیز باشد.
ساخت کارخانههای مهم و قدیمی در اطراف جاده قدیم ساوه مهاجران را به خود جذب کرد و رشد جمعیتی این منطقه را سبب شد. کارخانه هایی مانند کارخانه ارج، کیان تایر، ایران خودرو دیزل، میهن، قایق سازی و غیره در این منطقه واقع شده اند.
اماکن تاریخی اسلامشهر تهران
اسلامشهر دارای مناطق تاریخی متعددی است که مهمترین آنها عبارتند از:
- یخچال قدیمی ترشنبه
- یخچال علی آباد
- تپه باستانی چیچکلو
- تپه باستانی مافینآباد
- تپه واوان
- تپه باستانی ده عباس
- تپه باستانی نظامآباد
- تپه سفید گلدسته
- یخدان جعفرآباد جنگل
در ادامه هر یک از این مناطق تاریخی را معرفی میکنیم.
یخچال قدیمی ترشنبه
یخچال ترشنبه به عنوان مقاومترین و بزرگترین یخچال تاریخی تهران در آثار ملی ثبت شده است. این یخچال متعلق به حسین خان شفاعی بوده است که فرزندانش بعد از مرگ او این املاک را فروخته اند. این بنا قدمتی 270 ساله دارد و در گذشته برای تولید یخ جهت فروش به نقاط مختلف تهران و نگهداری مواد غذایی کاربرد داشته است. این تپه در روستای ترشنبه واقع شده است و قدمت آن به دوره صفویان بازمیگردد.
اگر در هوای بسیار گرم تابستان هم داخل یخچال بروید هوا بسیار خنک میباشد و این موضوع هنر معماری ایرانی در گذشته را نشان میدهد. آنگونه که اهالی روستای ترشنبه نقل کرده اند از زمانیکه آب قنات ها خشک شد این یخچال کاربرد خود را از دست داد و بومیان روستا از آن به عنوان طویله استفاده میکردند. برای جلوگیری از تخریب این بنای تاریخی در بهمن 1382 به عنوان یکی از بناهای تاریخی ثبت شد و سازمان میراث فرهنگی آنرا مرمت کرد.
یخچال علی آباد
یخچال علی آباد یک اثر ملی است که در روستای علی آباد قرار گرفته و از دیدنیهای این منطقه محسوب میشود. این مجموعه که قدمت آن به دوره قاجاریه برمیگردد، دارای دیوار چینهای بلندی است که این امر برای ایجاد سایه و جلوگیری از تابش نور مستقیم خورشید میباشد. این یخچال از یک آب انبار و دیواری برای انبار کردن آب در پشت آن تشکیل شده است که بعد از یخ زدن آب به درون یخچال منتقل میکردند.
تپه باستانی چیچکلو
تپه باستانی چیچکلو قدمت تاریخی دارد و به عنوان یکی از آثار ملی ایران در بهمن 1382 به ثبت رسیده است. این تپه در شهرستان اسلامشهر،بخش مرکزی، دهستان ده عباس و 2 کیلومتری جنوب روستای چیچکلو قرار دارد که شما میتوانید از این منطقه دیدن کنید.
تپه باستانی مافینآباد
یکی دیگر از جاذبههای گردشگری اسلامشهر تپه باستانی مافین آباد میباشد که قدمت خیلی طولانی دارد و به عنوان یکی از آثار ملی در ایران ثبت شده است. تپه مافین آباد در حاشیه روستای مافین آباد اسلامشهر و در جنوب شهرک قائمیه قرار دارد.
تپه واوان
قدمت تپه واوان مربوط به دوره اشکانیان میباشد و یکی از جاذبههای گردشگری اسلامشهر است و جزو آثار ملی ایران محسوب میشود. این تپه در کنار شهرک واوان واقع شده است و همه روزه گردشگران زیادی را به خود جذب میکند. این بنا دارای 14 اتاق منظم است که شکل اتاقها نشان دهنده آن است که بنایی دولتی یا نظامی بوده است و متعلق به مردم عادی نمیباشد. درها دیوار مشترک دارند و همه آنها از یک جهت باز میشوند. نود و پنج درصد اشیای فلزی پیدا شده در این تپه خنجر و شمشیر و سر پیکان میباشد که این اشیا احتمال نظامی بودن این بنا را بیشتر میکند.
در این تپه سکه های مسی، ظروف چینی و سفالینه های سفید و آبی یافت شده است که متعلق به دوران صفویه میباشد.
تپه باستانی ده عباس
منطقه اسلامشهر دارای تعداد زیادی آثار باستانی میباشد که یکی دیگر از این آثار تپه باستانی ده عباس میباشد که قدمت بسیار زیادی دارد و مربوط به دوره اسلامی میباشد. این تپه در شهرستان اسلامشهر، بخش مرکزی، جنوب روستای ده عباس واقع شده است و به عنوان یک اثر ملی به ثبت رسیده است.
تپه سفید گلدسته
یکی دیگر از جاذبههای گردشگری شهر اسلامشهر تپه سفید گلدسته میباشد که قدمت تاریخی و اسلامی دارد و مربوط به دوره اسلامی میباشد، به عنوان یک اثر ملی به ثبت رسیده است. این تپه در بخش چهاردانگه در جنوب غربی روستای گلدسته شهرستان اسلامشهر قرار دارد.
تپه باستانی نظامآباد
تپه باستانی نظام آباد که یکی دیگر از آثار تاریخی شهر اسلامشهر میباشد که قدمت زیادی دارد و بسیار فرسوده شده است. این تپه جزو آثار ملی به ثبت رسیده است و در قسمت جنوب شرقی روستای نظام آباد قرار دارد که یکی دیگر از آثارهای تاریخی این منطقه محسوب میشود.
یخدان جعفرآباد جنگل
این اثر در جنوب غرب روستای جعفرآباد قرار گرفته است و مجموعهای از سازههای معماری در آن به کار رفته است و یکی از اثار تاریخی معروف این منطقه میباشد و قدمت این اثر به دوره قاجار باز میگردد. این یخچال مجموعه ای از سازه های معماری است که با فاصله بسیار کم در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. پوشش سقف و دیوارهای این بنا ویران شده است.
امامزادههای اسلامشهر
امامزاده ابراهیم
این امامزاده در روستای نظام آباد شهرستان اسلامشهر قرار دارد. از شمال به روستای ده عباس و از شرق به روستای کاشانک و از جنوب به بزرگراه تهران-قم محدود میشود. قدمت این بنا مربوط به دوره صفویه است و در دوره های جدیدتر برخی قسمت ها به آن اضافه شده است.
امامزاده اسماعیل (چیچکلو)
یکی دیگر از امامزادههای منطقه اسلامشهر بقعه امامزاده اسماعیل میباشد که از یک گنبدخانه و دو ایوان شمالی و شرقی بدون اینکه ارتباطی با هم داشته باشند تشکیل شده است. نمای بیرونی این امامزاده به صورت آجری میباشد و نمای اتاق کاهگلی است.
امامزاده سید رضا (علیآباد قاجار)
این امامزاده در نزدیکی روستای حسین آباد واقع شده است و به اسم امام موسی کاظم نیز شناخته میشود. که در حال حاضر این بنا به صورت سیمانی میباشد و در گذشته به صورت کاهگل بوده است. همچنین ضریح فلزی و سبز رنگی که امروز مشاهده میکنید جایگزین ضریح چوبی و مشبک گذشته میباشد.
امامزاده عقیل
قدمت این بنا به دوره صفویه بازمیگردد و در دورههای قاجار و دوره معاصر تعمیر و قسمت هایی به آن اضافه شده است. این اثر یکی از آثارهای تاریخی این منطقه محسوب میشود و به ثبت ملی رسیده است.
امامزاده ابوطالب (فیروزکوه بهرام)
این امامزاده در جایگاهی سرسبز با درختان قدیمی و با قدمت قرار دارد که در یک قبرستان به مساحت هزار متر قرار گرفته است. آرامگاه هایی که در این قسمت قرار داردند قدمتی بیش از صدسال را طی کرده اند.
امامزاده زکریا(ایرین)
این امامزاده در یک کیلومتری روستای ایرین پلان قرار دارد و نمای آن از خارج به صورت مدور و دایره شکل و نمای داخل آن به صورت ۱۶ ضلعی میباشد.
امامزاده عیسی (واوان)
مساحت کل این بنا ۹۹۳۰ مترمربع میباشد که شامل گنبدخانه، دو شبستان شمالی و جنوبی در دو طرف گنبد خانه و ایوان ورودی در شرق مجموعه میباشد. دو اتاق مرتبط به ایوان، آشپزخانه و سرویس بهداشتی از دیگر قسمتهای این امامزاده محسوب میشوند. در سال ۱۳۸۱ ضریح فلزی جایگزین ضریح چوبی و مشبک قبل شده است.
امامزاده محمد(ایرین)
این امامزاده در یک کیلومتری روستای ایرین در اسلامشهر قرار دارد. قدمت این امامزاده به دوره قاجاریه باز میگردد و یکی از آثار این منطقه به شمار می آید. این امامزاده دارای یک ضریح چوبی و مشبک است.
امامزاده غیبی (شهرک امام حسین)
این امامزاده با ظاهری گنبدی شکل میباشد و اتاق آن حدود 12 متر است. و مصالحی که درآن به کار رفته است به صورت کاهگل میباشد.
منطقههای اسلامشهر تهران
اسلامشهر از منطقه ها، بخشها و دهستانهای مختلفی تقسیم شده است.
شهرهای اسلامشهر
- شهر اسلامشهر
- شهر چهاردانگه
- شهر احمد آباد مستوفی میباشد.
دهستانها و روستاهای اسلامشهر تهران
- دهستان بهرام آباد
- دهستان چیچکلو
- دهستان ده عباس
- دهستان احمدآباد مستوفی
- دهستان فیروزبهرام
- دهستان چهار دانگه
روستاهای اسلامشهر تهران
- روستای مافین آباد
- روستای ضیاءآباد
- روستای فیروزبهرام
- روستای محمدآباد چهار طاقی
- نصیرآباد (کمتر از ۳ خانوار)
- روستای ترشنبه
- روستای گلدسته
- روستای شمسآباد
- روستای شاطره
- روستای بهرامآباد
- روستای حسینآباد سیاهآب
- روستای ده عباس
- روستای کرکاینکچه
- روستای سیمون
- روستای لهک (کمتر از ۳ خانوار)
- روستای مهرانآباد
- روستای نظامآباد
- روستای ایرین
- ملکآباد
- روستای چیچکلو
- روستای علیآباد
- روستای علیآباد طپانچه
- روستای بهمنآباد
- روستای رضیآباد
- روستای قلعه اکبربک (کمتر از ۳ خانوار)
- روستای حسنآباد خالص
مناطق شهرداری اسلامشهر
شهر اسلامشهر از ۶ منطقه تشکیل شده که عبارتند از: مناطق ۱ و ۲ مرکزی؛ منطقه ۳ شهرک واوان؛ منطقه ۴ شاطره؛ منطقه ۵ احمدآباد مستوفی و منطقه ۶ شهرک امام حسین (ع) است.
اسلامشهر تهران؛ جمعیت اسلامشهر
شهرستان اسلامشهر با مساحت ۱۹۵ کیلومتر یکی از شهرستانهای استان تهران است. این شهرستان در جنوب غربی استان تهران قرار دارد و مرکز آن شهر اسلامشهر است. این شهرستان از شرق و جنوب به ری از غرب به رباط کریم و از شمال غرب به شهریار محدود است. این شهرستان در سال ۱۳۹۵، ۵۴۸٬۶۲۰ نفر جمعیت داشت که ۲۷۹٬۲۸۲ نفر آن مرد و ۲۶۹٬۳۳۸ نفر آن زن میباشند.
منبع
مزیتهای اسلامشهر چیست؟
۱ ـ واقع شدن در مسير راههاي عمده مواصلاتي استان و کشور
۲ ـ همجواري با فرودگاههاي بين المللي امام خميني (ره) و مهر آباد تهران
۳ ـ واقع شدن بزرگترين پايانه ريلي کشور (آپرين) در منطقه
۴ ـ استقرار مجتمع هاي صنفي و صنعتي اسلامشهر و سهند در شهرستان
۵ ـ واقع شدن بزرگترين مرکز نمايشگاههاي ماشين آلات سنگين و نيمه سنگين استان و کشور در اسلامشهر با وسعت حدود ۲۰۰ هکتار
۶ ـ استقرار صنايع بزرگ کشور از جمله: گروه صنعتي ايران خودرو ديزل، گروه کارخانجات صنعتي سديد، گروه صنعتي بهمن(فيلور). گروه لبنيات و بستني ميهن و دومينو، شرکت صنايع بهسازي چوب ايران، شرکت بين المللي پايا گل، شرکت لوله و ماشين سازي ايران، شرکت سينجر گاز، شرکت الکتروژن، شرکت جام ايمن گستر در منطقه
۷ ـ وجود دانشگاه آزاد اسلامي واحد اسلامشهر، دانشگاه پيام نور واحد اسلامشهر، مرکز دانشگاهي علمي و کاربردي و مرکز تربيت معلم که در حال حاضر ظرفيت دانشگاههاي شهرستان بالغ بر ۳۰ هزار نفر مي باشد.
۸ ـ همجواري با تهران بزرگ (پايتخت)
۹ ـ استقرار مرکز پژوهشهاي علمي و تحقيقاتي ايران (عصر انقلاب) در شهرستان
۱۰ ـ استقرار کليه ادارات و دستگاههاي دولتي در شهرستان
۱۱ ـ وجود مراکز متعدد فني و حرفه اي جهت تربيت نيروي انساني مورد نياز
۱۲ ـ وجود نيروي کار جوان و آموزش ديده که بيش از ۵۰ درصد جمعيت شهرستان را تشکيل ميدهند.
۱۳ ـ وجود زير ساختهاي لازم (آب، برق، گاز، تلفن، بانک) در تمامي نقاط شهرستان
۱۴ ـ وجود مرکز پر قدرت راديويي در شهرستان
۱۵ ـ استقبال و گرايش جوانان به ورزش و کسب موفقيتهاي متعدد بين المللي و کشوري
۱۶ ـ وجود تنوع فرهنگي و قومي با برخورداري از وحدت و انسجام
۱۷ ـ جمعيت بالغ بر ۵۰۰۰۰۰ نفري شهرستان.
لیست شهرکهای اسلامشهر
- موسیآباد
- مفیدی (بلوار مفیدی)
- باغ فیض
- زرافشان
- مهدیه
- شهرک صادقیه (شهرموسی)
- محمدیه
- قائمیه (زاهدی)
- شهرک امام حسین (میانآباد)
- واوان
- سالور
- سعیدیه
- باغ نرده
- سرنوری
- کاشانی
- حاج محمود
جمع بندی اسلامشهر
در این مقاله از ایرانیجو، به بررسی اسلامشهر تهران پرداختیم، پیشینه و تاریخچه آن را بررسی کردیم و در خصوص اماکن تاریخی و مذهبی آن صحبت کردیم. شما دوست عزیز نیز میتوانید با ارسال نظرات و مطالب خود در زیر همین مقاله، به https://iraniju.ir در تکمیلتر کردن این اطلاعات یاری رسانید.
شهرک شیرودی و گلها هم هست.