کولرگازی

کولرگازی چیست؟ چگونه کار میکند؟ انواع کولر گازی کدامند؟

کولر گازی یکی از تجهیزات مورد استفاده در گرمایش و سرمایش فضاهای داخلی است. در واقع این وسیله در کاهش دادن گرما، رطوبت و گرد و غبار بسیار موثر است. کولر گازی در سال‌های اخیر مورد استقبال افراد زیادی قرار گرفته است، که دارای انواع متنوعی است. در این مقاله از ایرانیجو قصد داریم در ارتباط با این سیستم تهویه مطبوع، تاریخچه و نحوه عملکرد آن برایتان بیشتر توضیح دهیم. پس ما را تا انتهای این مطلب همراهی کنید.

کولرگازی چیست؟

کولرهای گازی که با نام اسپلیت نیز شناخته می‌شوند، یکی از محبوب‌ترین و بهترین وسایل سرمایشی هستند. این دستگاه‌ها علاوه بر قدرت بالا در خنک کردن محیط، مصرف انرژی بسیار کمی دارند.

کولر گازی چیست و چگونه کار میکند؟
کولر گازی چیست و چگونه کار میکند؟

سیستم‌های سرمایشی یکی از با اهمیت‌ترین لوازم خانگی هستند، که لازم است در انتخاب آن‌ها نهایت دقت را داشته باشیم. برای اینکه بتوانیم در زمان خرید کولر گازی انتخاب درستی داشته باشیم، باید با انواع مختلف آن آشنایی داشته باشیم. ما در ادامه در ارتباط با انواع کولر گازی بیشتر توضیح خواهیم داد.

تاریخچه کولر گازی

اولین سیستم تهویه مطبوع توسط ویلیس کریر در در 17 جولای 1902 اختراع شد، که کمک‌های زیادی به صنایع و تولیدات مختلف از کالاهای پخته تا لوازم زمان جنگ کرد.

اختراع کولر گازی و خنک بودن سالن‌های سینما، سبب پرفروش شدن‌ فیلم‌های سینمایی شد. کنترل دقیق دما و رطوبت حتی امکان توسعه مراکز خرید سرپوشیده، پروازهای اقیانوس اطلس و رایانه‌ها و سرورهایی را فراهم کرده است، که اینترنت را تغذیه می‌کنند.

تاریخچه کولر گازی
تاریخچه کولر گازی

سیستم‌های خنک کننده مدرن امروزی هنوز بر اساس همان اصول اولیه کار می‌کنند و هوای خنک را به راحتی برای افراد داخل فراهم می‌کنند. حال بیایید ببینیم کولرهای گازی چگونه کار می‌کنند؟

اجزای تشکیل دهنده سیستم تهویه مطبوع

قبل از اینکه به این سوال پاسخ دهیم که کولرهای گازی چگونه کار می‌کنند، اجازه دهید تا با فرایند تهویه مطبوع آشنا شویم.

اجزای تشکیل دهنده سیستم تهویه مطبوع
اجزای تشکیل دهنده سیستم تهویه مطبوع

کار سیستم‌های تهویه مطبوع خنک کردن هوای داخل خانه و کنترل رطوبت و کیفیت هوا است. یک سیستم تهویه مطبوع از اجزای زیر ساخته شده است:

  • ترموستات برای کنترل عملکرد سیستم
  • یک واحد بیرونی که دارای فن، کویل کندانسور و کمپرسور است
  • فن کویل
  • لوله مسی برای جریان یافتن مبرد میان  واحدهای داخلی و خارجی
  • یک شیر انبساط برای تنظیم مقدار مبرد وارد شده به کویل اواپراتور
  • کانال گردش هوا از یونیت داخلی به فضای خانه
مرتبط:   نمایندگی تراست مشهد ⚡️ خرید اسپلیت و کولرگازی از دفتر مرکزی

نحوه عملکرد سیستم تهویه مطبوع

فرآیند تهویه مطبوع دارای دو عملکرد داخلی و خارجی است که به صورت همزمان اتفاق می‌افتد. هوای گرم داخل خانه با تبدیل شدن مبرد از حالت مایع به گاز جذب مبرد می‌شود. این هوا از سیم پیچ خنک کننده سرد که پر از مبرد است عبور کرده و خنک می‌شود.

در بیرون خانه گاز مبرد به مایع تبدیل شده و به واسطه یک فن بزرگ و از طریق سیم پیچ، هوای گرم جذب شده و از خانه دفع می‌شود.

فرایند دستگاه‌های تهویه مطبوع به این صورت است که در یک مکان مناسب، ترموستات برای کنترل هوای خانه نصب می‌شود. زمانی که ترموستات تشخیص دهد که دمای هوا نیاز به کاهش دارد، به اجزای سیستم تهویه مطبوع جهت شروع کار سیگنال ارسال می‌کند.

در محیط داخلی خانه فن هوای گرم را از طریق کانال‌های هوا به بیرون هدایت می‌کند. هوای گرم داخل منزل ابتدا از فیلتر  و سپس از  روی کویل اواپراتور عبور می‌کند.

همزمان با تبدیل شدن مبرد مایع به گاز در داخل کویل اواپراتور، گرمای هوای خانه جذب مبرد شده و با عبور از کویل خنک می‌شود. این هوای خنک به واسطه فن دمنده به داخل خانه پمپ می‌شود.

گاز مبرد از طریق یک لوله مسی وارد کمپرسور شده، تحت فشار قرار گرفته و به کویل کندانسور  فرستاده می‌شود. هوای بیرون از طریق کویل کندانسور کشیده شده و گرمای داخل خانه را جذب می‌کند.

 سپس دوباره مبرد به مایع تبدیل شده و از طریق لوله مسی به فضای داخلی حرکت می‌کند. مبرد سرد شده گرمای خانه را جذب کرده و این زنجیره دوباره ادامه پیدا می‌کند.

مرتبط:   آموزش نصب کولر گازی و نکات آن 7 مرحله نصب اسپیلت

کولرهای گازی چگونه کار می‌کنند؟

تمام کولرهای گازی بر اساس یک فرضیه کار می‌کنند و آن از بین بردن گرما و رطوبت و فراهم کردن هوای خنک در داخل منزل است. در واقع کولر گازی گرما و رطوبت داخل خانه را به بیرون انتقال داده و هوای خنک را به داخل خانه باز می‌گرداند.

سیستم تهویه مطبوع با استفاده از یک ماده شیمیایی به نام مبرد کار می‌کند و از اجزایی با نام کمپرسور، کویل کندانسور و کویل اواپراتور تشکیل شده است.

نحوه کار این اجزا به این صورت است که مبرد را از حالت گاز به مایع تبدیل می‌کنند. کار کمپرسور افزایش فشار و دمای گاز مبرد و رساندن آن به سیم پیچ کندانسور است.

مبرد در آنجا به مایع تبدیل شده و وارد کویل اواپراتور می‌شود. در آنجا مبرد تبخیر شده و باعث خنک شدن سیم پیچ داخلی می‌شود.

کولرهای گازی چگونه کار می‌کنند؟
کولرهای گازی چگونه کار می‌کنند؟

هوای گرم داخل خانه به واسطه یک فن در تمام کویل اواپراتور دمیده شده و جذب مبرد می‌شود. در حالی که گاز تبخیر شده گرم به خارج از کمپرسور فرستاده می‌شود، هوای خنک در سراسر خانه به گردش در می‌آید.

بعد از آن مبرد دوباره به حالت مایع در می‌آید و گرمای هوا به بیرون هدایت می‌شود. تا زمانی که هوای منزل شما به درجه مطلوب برسد، این چرخه ادامه پیدا می‌کند.

انواع کولر گازی

کولرهای گازی در انواع مختلفی در دسترس هستند، که هر کدام کاربردهای مخصوص به خود را دارند. اما کاری که تمام انواع کولرهای گازی انجام می‌دهند، خنک کردن منزل شماست.

شما می‌توانید با توجه به اندازه،موقعیت جغرافیایی و محدویت‌های فیزیکی منزلتان، بهترین و کارا‌ ‌ترین سیستم خنک کننده را انتخاب کنید. با توجه به نوع کاربرد، کولرهای گازی به انواع زیر تقسیم می‌شوند.

کولر گازی مرکزی

 این نوع کولرها مانند اسپیلت‌ها عمل کرده و دارای دو بخش داخلی و خارجی هستند. این سیستم‌های خنک کننده دارای ترموستات قابل برنامه ریزی بوده و برای خانه‌های بزرگ مناسب است.

کولر گازی مرکزی
کولر گازی مرکزی

کولرهای گازی پنجره ای

 همانطوری که از اسم این کولرها پیداست، برای استفاده در پنجره نصب می‌شوند. کولرهای پنجره‌ای گزینه مناسبی برای خنک کردن فضاهای کوچک هستند و تمام اجزای آن در فضای داخلی محصور شده است.

کولر گازی پنجره ایَ
کولر گازی پنجره ایَ

کولرهای گازی پرتابل

 این کولر‌ها که بسیار شبیه به کولرهای گازی پنجره‌ای هستند، به صورت ایستاده در فضای داخلی قرار داده می‌شود. کولرهای گازی پرتابل، بهترین انتخاب برای فضاهای کوچکی است، که امکان نصب کولر در پنجره وجود ندارد.

کولر گازی پرتابل
کولر گازی پرتابل

کولرهای گازی ایستاده

 این کولرها نیاز به نصب روی دیوار  و یا کانال کشی ندارند. دسترسی به فیلتر های تهویه هوا این کولرها بسیار آسان بوده و انتخاب مناسبی برای افرادی است که دچار مشکلات تنفسی هستند. از طرف دیگر قدرت و سرعت بسیار بالایی در خنک کنندگی هوای محیط دارند.

کولر گازی ایستاده
کولر گازی ایستاده

مینی اسپیلت بدون داکت

 این دستگاه خنک کننده نیز  از دو بخش داخلی و خارجی تشکیل شده که کانالی برای انتقال هوا ندارد. مینی اسپیلت‌ها زمانی مناسب هستند، که شما نیاز به خنک کردن قسمت‌های کوچکی از منزلتان دارید.

کولر گازی اسپیلت
کولر گازی اسپیلت

کولرهای گازی هوشمند

 این کولرها قابلیت اتصال به اینترنت را داشته و می توان از طریق تلفن‌های هوشمند آن را کنترل کرد. با استفاده از  برخی برنامه‌ها می‌توان دما را کنترل و در مصرف انرژی صرفه جویی کرد.

کولرهای گازی هوشمند
کولرهای گازی هوشمند

کولرهای گازی ژئوترمال

 این دستگاه‌های خنک کننده، با استفاده از سیستم سرمایش از کف کار می‌کنند. این فناوری از طریق عایق بندی زمین بیشترین بهره وری را در خنک کردن منزل شما دارد.

مرتبط:   راهنمای خرید کولر گازی چند هزار بخریم؟ ظرفیت مناسب متراژ شما

جمع بندی

در این مقاله انواع کولر گازی را معرفی کردیم همچنین نگاهی بر تاریخچه اختراع کولر گازی انداختیم و به این پرسش که کولر گازی چیست و چگونه کار میکند پاسخ دادیم. یکی از بهترین سیستم های تهویه مطبوع در حال حاضر کولر گازی و اسپلیت است که بصورت دیواری، دوتیکه، پنجره ای، ایستاده و پرتابل تولید می شود.

5/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا