تهران

محله تهران‌ویلا: بررسی صفر تا 100 امکانات و دسترسی‌های محله تهران‌ویلا در تهران

محله تهران‌ویلا: تهران‌ویلا دارای قدمت زیادی می باشد، نخستین اقدامات ساخت و ساز در این محله از زمان پهلوی اول آغاز شد؛ این محله از امکانات رفاهی، آموزشی، فرهنگی و اجتماعی بسیار خوبی برخوردار است. ایرانیجو در ادامه به صورت کامل و جامع به بررسی و آشنایی با تهران ویلا می پردازد.

محله تهران‌ویلا کجاست؟

تهران ویلا در منطقه 2 شهرداری تهران قرار دارد، لذا بین شهرآرا و پاک شمالی است، تهران‌ویلا در ضلع شمالی ستارخانه، تاج سابق قرار گرفته است.

بعد از تاسیس پل ستارخان، خیابان اصلی این محله به دو بخش تقسیم شد.

لوکیشن تهران ویلا روی نقشه گوگل مپ تهران؛ تهران ویلا کجای تهران است؟

آشنایی با محله تهران‌ویلا

محله تهران ویلا نخستین ساخت و ساز های مدرن شهرسازی در این محله صورت گرفت به همین سبب از اهمییت بسیاری برخوردار است.

در این محله برای نخستین بار از شماره برای نامگذاری خیابان های این محله استفاده شده است. ساختمان های این محله در بین دو حیاط قرار داشتند بعبارتی در دو طرف ساختمان حیاط وجود داشت.

تهران‌ویلا حرکت آغازین شهرسازی های بنیاری در زمان پهلوی بود که به علت سرعت رشد تهران و همچنین مسائل سیاسی در آن دوران پیش آمد به صورت نیمه کاره رها شد و در زمان ساخت و رشد شهرک غرب توسعه یافت.

شروع ساخت این محله در سال 1330 پس از ساخت پارک تهران‌ویلا و خیابان کشی شروع شد بعد از ساخت و ساز خانه‌ها در این محله امکاناتی برای این محله فراهم کردند.

سه‌راه تهران‌ویلا و این محله در نزدیکی دریان‌نو و شهرآرا قرار دارند لذا اماکن مهم در این محله می توان به پارک تهران‌ویلا و مسجد حضرت مهدی (عج) اشاره کرد.

مجتمع شهید شوریده در این محله پس از انقلاب به روزنامه‌نگاران و نویسندگان روزنامه اطلاعات واگذار شد، اما امروزه و با افزایش جمعیت در این محل این گروه به جای دیگری منتقل و افراد دیگری در این محله ساکن شدند.

آشنایی با محله تهران‌ویلا

محدوده جغرافیایی محله تهران‌ویلا در تهران

  • از سمت شرق بین دو محله شهرآرا
  • از سمت غرب به پاک شمالی
  • از سمت جنوب به ستارخان
  • از شمال به کوی نویسندگان ختم می شود

تهران ویلا منطقه چند است؟ تهران‌ویلا در منطقه چند تهران قرار گرفته است؟

تهران‌ویلا در منطقه 2 شهرداری تهران قرار دارد.

دسترسی‌های محله تهران‌ویلا

دسترسی‌های محله تهران‌ویلا

اکثر افرادی که قصد دارند از اتومبیل شخصی خود استفاده کنند، می توانند به واسطه بزرگراه شیخ فضل الله نوری و جلال آل احمد به نقاط شرق و شمال تهران دسترسی بسیار خوبی دارد.

محله تهران‌ویلا در منطقه زوج و فرد قرار ندارد.

اهالی این محله می توانند با استفاده از خیابان ستارخان به وسایل حمل و نقل عمومی دسترسی راحت تری داشته باشند.

نزدیک ترین ایستگاه‌های مترو به تهران ویلا: ایستگاه مترو توحید؛ شهرک آزمایش، دانشگاه تربیت مدرس و باقرخان.

کوی نویسندگان در محله تهران‌ویلا

کوی نویسندگان در این محله یکی از مجتمع های مسکونی تقریبا بزرگی است که به دلیل سکونت چهره‌های سرشناس مطبوعاتی همچون خبرنگاران، روزنامه‌نگاران، نویسندگان و اهالی هنر و ادب مانند ذبیح‌الله منصوری سبب معروفیت محله تهران‌ویلا شده بود.

کوی نویسندگان در سال 1353 تاسیس شد؛ قدمت کوی نویسندگان بالغ بر 45 سال است.

موقعیت جغرافیایی کوی نویسندگان در تهران‌ویلا

این بخش در جنوب شرقی تقاطع بزرگراه جلال آل احمد و بزرگراه شیخ فض‌الله نوری قرار گرفته است. از سمت شمال به گیشاو از سمت جنوب به محله شهرآرا ختم می‌شود.

دلیل نامگذراری محله تهران‌ویلا: وجه تسمیه تهران‌ویلا

دلیل اصلی نامگذاری این محله در آن زمان به شرح زیر است: در آن زمان فرح دیبا همسر محمدرضا شاه پهلوی زمین های این منطقه را به بلوک‌های 250-300 متری تقسیم کرد و ساخت و ساز را در آن آغاز کرد.

اشخاصی با نام‌های حاج حسن زارع و حاج احمد اسلامی در سال 1338 زمین های تهران‌ ویلا را از فرح دیبا خریداری کرده و طرح فرح دیبا را در آن اجرا کردند.

مرتبط:   محله جوادیه تهران: بررسی امکانات،نقشه، تصاویر و شرایط زندگی جوادیه تهران

تصمیم گرفتند برای اینکه خانه های ساخته شده به درستی توسط مردم خریداری شوند مسجد المهدی را در این محله تاسیس کنند؛ کلنگ تاسیس این مسجد در سال 1338 زده شد. که این امر سبب رونق بیشتر و همچنین فروش ویلاهای این محله شد.

مسجد المهدی در تهران ویلا

این مسجد در سال 1338 در این محله بنا شد، حدودا 10 سال پیش بعبارتی در دهه 80 هجری شمسی مورد بازسازی قرار گرفت و حیاط آن به ساختمان مسجد اضافه شد. البته بخش هایی از این مسجد مثلا در خیابان ستارخان امروزی به صورت دست نخورده قرار دارد.

نخستین امام جماعتی که این مسجد برای خود داشت، حجت السلام مروارید و بعد از ایشان حاج آقا علم الهدی بزرگ بوده است.

حدودا 4 سال است که پسر مرحوم علم الهدی امام جماعت این مسجد را برعهده گرفته است.

این مسجد از همان ابتدای ساخت از شهرت بسیاری میان مردم برخوردار بود، زیرا این مسجد تقریبا در انتهای شهر واقع شده بود و معمولا حجاج می بایست تا این مسجد می‌رفتند و با نزدیکان خود مراسم خداحافظی را برگذار می کنند و بعد از آن به طرف فرودگاه حرکت می کردند.

دلیل قرارگیری صنف مصالح فروشی در تهران ویلا

تهران ویلا و ستارخان در سال‌های 1338-1337 زمین های بایری بوند که به صورت پراکنده در آن ها گندم و یونجه می‌کاشتند.

خیابانی 20 متری خاکی حدفاصل میدان توحید تا آریاشهر با نام ستارخان (تاج) وجود داشت که این مسیر برای رفتن به محله طرشت، فرحزاد و امامزاده داود مورد استفاده قرار می‌گرفت.

اکثر مردم با استفاده از قاطر در این خیابان تردد می کردند و برای ساخت و ساز مصالح ساختمانی را با الاغ به این محله حمل می کردند؛ به همین سبب صنف مصالح فروشی در این خیابان قرار گرفت.

آهن‌فروشان به نامی که در این محله قرار داشتند آقای محمدی بود که امروزه دبیر شورایاری تهران‎‌ویلا و آقای جدیدی که عضو هیات امنای مسجد مکتب الصادق هستند.

مراکز ورزشی محله تهران ویلا

  • باشگاه بدنسازی خانه قدرت : خ تهران ویلا ابتدای ک هور
  • باشگاه بدنسازی ستارخان : خ ستارخان
تاریخچه، تغییر و تحول در دوره‌های مختلف تهران‌ویلا

تاریخچه، تغییر و تحول در دوره‌های مختلف تهران‌ویلا

توسعه کالبدی تهران در زمان پهلوی

همزمان با شروع دوره پهلوی و تحولاتی که به صورت مدرنیزاسیون در زمان رضا شاه آغاز شده بود، شهر تهران دگرگونی های اساسی به خود دید.

در زمان پهلوی دوم و بعد از سال 1320 فرآیند مدرنیزاسیون، گسترش و توسعه شهر تهران در جهات مختلف ادامه داشت.

تمرکز روی امور صنعتی و مالی سبب شد تا تهران از بازار کار گسترده ایی برخوردار شود، این مسئله سبب شد تا مهاجرت های بسیاری به سمت تهران پدید آید.

در زمان پهلوی دوم گسترش شهر تهران و تحولات آن را می توان در سه دوره مورد بررسی قرار داد.

دوره اول (1332-1320)

دلیل اصلی کم شدن رشد و تویعه شهر تهران بی ثباتی و نوپایی دولت در این دوره که به صورت آشکارا تاثیرات آن سریعا در وضعیت اقتصادی آشکار شد.

در این دوره به جز اقدامات صورت گرفته در زمان مصدق برای ایجاد مناطق مسکونی ارزان قیمت، برای توسعه شهر اقدام خاصی صورت نگرفت.

دوره دوم (1341-1332)

از کودتای آن سال کندی در توسعه شهر و تا زمان اصلاحات ارضی ادامه داشت، پس از تثبیت رژیم و صدور مجدد نفت سبب شد تا توسعه شهری مورد اهمییت قرار بگیرد، در همین دوره توسعه شهری در محدوده فعلی منطقه 2 شروع شد.

توسعه کالبدی در منطقه تحت تاثیر کاربری هایی همچون بیمارستان 500 تختخوابی یا همان بیمارستان امام کنونی و پادگان نظامی جمشیدیه بود. این پادگان در زمان پهلوی اول که ساخت و ساز در بخش‌های شمال غربی شروع شد و تاثیر گسترش بهره گیری از باغات ییلاقی این منطقه و همچنین توسعه در جنوب محدوه آذربایجان سبب شد تا مهاجرین زیادی در آن ساکن شوند.

مرتبط:   محله شمس آباد تهران: بررسی جامع امکانات و دسترسی های محله شمس آباد

در اواخر دوره دوم (1341-1332) در نزدیکی جاده به طرف کن و سولقان، ساخت و ساز در آریاشهر و شهرآرا توسط سرمایه‌داران و شهرک سازان به صورت گسترده در محدوده‌های مذکور آغاز شد.

حاصل این ساخت و سازها به صورت مجموعه آپارتمان های شهرآرا، منطقه اصلی آریاشهر و ساختمان‌های ویلایی تهران‌ویلا بود که همچنان مورد استفاده مردم این منطقه قرار دارد.

دوره سوم (1357-1341)

در اوایل دهه چهل با توجه به برنامه اصلاحات اراضی و همچنین بهره‌گیری از درآمد فروش نفت با هدف دگرگونی نظام اجتماعی و اقتصادی، جذب جمعیت و همچنین افزایش مهاجرت به شهر تهران شروع شد.

گسترش و توسعه محله‌های مسکونی جدید در آن سال سرعت یافت بطوریکه تا پایان دهه 40 قسمت اول در این دوره تمام شد.

گسترش محله‌های جدید پراکنده و توسعه آبادی های کوچک بین تهران و شمیران فضاهای خالی بین نواحی کوهستانی شرق و شمال شهر را به تهران متصل کردند.

به همین سبب نواحی حومه رشد کرد و سبب شد تا بافت میانی یا قدیمی شهر احاطه شود. بطوریکه در عکس‌های هوایی سال 1348 مشاهده می شود منطقه 2 از این تحولات برخوردار بوده و همچون سایر نقاط ساخت و سازهایی در این منطقه آغاز شد.

ساخت و ساز در محله های آزادی، بهبودی، ستارخان و شهرآرا مشخص است، ناحیه گیشا در حال ساخت و آماده سازی بود.

در دوره مذکور اکثر ساخت و ساز ها به وسیله بخش های خصوصی و معمارهای اصفهانی و یزدی صورت گرفت، به غیر از چند نمونه کوچک از فعالیت های بخش دولتی در منطقه نشان دیگری وجود ندارد.

تهران‌ویلا در کتاب تهران‌نامه

داریوش شهباز نویسنده کتاب «تهران نامه»

«در تهران بعد از جنگ جهانی دوم که همزمان با دهه ۲۰ بود، تفکر جدیدی در مدیریت شهرداری تهران به وجود آمد. با توجه به مشارکت وزارت مسکن در شهرسازی، بنیاد پهلوی تصمیم می‌گیرد در ابتدای دهه ۳۰، محدوده‌ای در غرب تهران را که همان محله تهران ویلاست به ویلاسازی اختصاص بدهند و برای نخستین بار طرح ویلاسازی در پایتخت در این محله اجرا شد. گرچه بعد از مدتی که این کار انجام شد، طرح ناقص باقی ماند و موکول شد به ۱۰ سال بعد. اوایل دهه ۴۰ این طرح به محله شهرک غرب منتقل شد و می‌بینیم که در شهرک غرب اکنون ساختمان‌هایی به‌صورت ویلایی هست.
یعنی طبق تعریف ساخت ویلا هر ۴ جهت آن نماسازی شده و این طرح به‌طور کامل اجرایی شد. ولی در تهران‌ویلا به‌صورت ناقص باقی ماند.»

قنات‌های محله تهران‌ویلا در تهران

در زمان های گذشته از سه‌راه تهران ویلا به طرف پل ستارخان موجود بود که 4 سال پیش تخریب شد. این قنات در طول خیابان حبیب اللهی ادامه داشت.

حاشیه‌نشنی محله تهران ویلا در تهران

بخش آلونک نشینی این منطقه که در کنار بزرگراه شیخ فضل الله نوری امروزی و در نزدیکی مجتمع کوشک فعلی قرار دارد به وسیله طرح جامع شهر تهران که در آن به حاشیه‌نشین زدایی پرداخته بودند سبب شد تا از این منطقه برچیده شود لذا دولت وقت برای آن‌ها خانه یا مبلغی در نظر نگرفت فقط سبب بیخانمان شدن آن‌ها شد.

قومیت و دین مردم تهران ویلا

از آنجاییکه اولین سازنده این محله شخصی با نام آقای زارع اصالتا یزدی بودند، غالب خریداران این ویلاها را یزدی ها در برگرفته بود. به همین سبب تهران ویلا را به محله یزدی‌ها می‌شناختند.

اکثر ساکنین این محله مسلمان و شیعه بودند؛ هرچند امروزه افراد کمی از سایر مذاهب در این محله اقامت دارند.

بوستان ها و پارک های محله تهران ویلا

بوستان ها و پارک های محله تهران ویلا

  • پارک تهران ویلا : خ کابلی
  • بوستان انتظار : خ امام منتظر شمالی
مرتبط:   محله شهید آوینی تهران : بررسی دسترسی و امکانات محله آوینی تهران

بوستان تهران ویلا

خوب است بدانید که پارک تهران ویلا دلیل شکل گیری این محله محسوب می‌شود در واقع این پارک نخستین بخش ساخته شده در این منطقه بوده است که در نزدیکی آن خیابان‌بندی و ساخت و ساز هاصورت گرفته است.

پارک تهران ویلا به وسیله شخصی با نام حسن زارع که جزو سازندگان ابتدایی این محهله بود پارک تهران‌ویلا را در بخش شمالی این محله بنا کرد.

این پارک مهم ترین محیط سرسبز تهران ویلا محسوب می شود و بیش از 15000 متر مربع مساحت دارد و از فضایی ایده آل برای پیاده‌روی، بازی بچه ها و اوقات فراغت استفاده می شود.

مراکز اداری و بانک‌های محله تهران ویلا

  • بانک پاسارگاد: خ ستارخان نبش 4 امام منتظر
  • بانک سپه: خ ستارخان نبش باغبان
  • بانک ملی ایران: نبش کوچه شهید سید محمد صفویان
  • بانک صادرات: خ امام منتظر
  • بانک صادرات: خ ستارخان
  • بانک پارسیان: ستارخان خ نیایش

مراکز مذهبی و مساجد تهران ویلا

  • مسجد المهدی(عج) : خ ستارخان
  • حسینیه محبان المهدی : خ امام منتظر شمالی ک 17

لیست مدارس و مراکز آموزشی تهران ویلا

  • مدرسه شهید لک زاده1 دبستان پسرانه عادی دولتی:تهران ویلا، خیابان شهید فرزاد رئیس زاده، پلاک 79
  • دبستان دخترانه ریحانه: تهران ویلا، خیابان ستارخان، خیابان تهران ویلا، خیابان احمد زارع
  • مدرسه ابتدایی پسرانه راسخ: سه راه تهران ويلا ، خيابان شهيددهقان ، پلاک 43
  • مدرسه نامدار خراسانی، دبستان دخترانه عادی دولتی: خیابان شهرآرا، خیابان آرش مهر، خ 32
  • مدرسه دوازده فروردین1، دبستان دخترانه عادی دولتی:خیابان سازمان آب، خیابان جهانی نسب، کوچه 7 غربی، کوچه اندرزگو، جنب دبیرستان

مراکز خرید محله تهران ویلا

در این محله به صورت اختصاصی از مرکز خرید برخوردار نیست، شاید دلیل اصلی خلوتی و دنج بودن این محله نبود مراکز تجراری خرید است.

ساکنین این محله می توانند از بازار سنتی و مراکز خرید ستارخان استفاده کنند.

بازار میوه و تره بار تهران ویلا

ساکنین این محله می توانند برای خرید مایحتاج روزمره خود از بازار میوه و تره بار این محله استفاده کنند.

بازار میوه و تره‌بار در خیابان نیایش، خیابان اما منتظر قرار دارد و انواع میوه و سبزیجات، مرغ، گوشت، لبنیات در آن قابل ارائه است.

رستوران‌های تهران ویلا

  • کبابی غدیر تهران‌ویلا، خیابان ستارخان
  • بلّه کباب در خیابان ستارخان، خیابان عنبر افشان
  • رستوران گردوکف تهران‌ویلا خیابان تاکستان
  • ساندويچ هايدا در تهران ویلا، خیابان ستارخان
  • فست فود میامی، تهران‌ویلا خیابان تاکستان
  • فست‌ فود ترنج در خیابان پاتریس لومومبا

مراکز درمانی محله تهران ویلا

این محله به صورت اختصاصی از درمانگاه و بیمارستان برخوردار نیست، اما معمولا اهالی در صورت بروز مشکل و نیاز به مراجعه به بیمارستان از بیمارستان رسول اکرم در نزدیکی این محله استفاده می کنند.

این بیمارستان جزو موقوفات مرحوم باتمانقلیچ است، 50 هزار متر از اراضی طرشت را این فرد در سال 1345 برای این کار وقف کرد. این مجموعه درمانی از ظرفیت 860 تخت بستری برخوردار است و در حوزه پزشکی فعال است.

آدرس بیمارستان رسول اکرم: حدفاصل محله های تهران ویلا و شهرآرا، خیابان ستارخان، خیابان نیایش، نبش خیابان منصوری.

پمپ بنزین در محله تهران ویلا

پمپ بنزین شماره ۲۹ در خیابان ستارخان و نبش بهبودی قرار دارد.

ویکیپدیا

کلام آخر در خصوص تهران ویلا

در این مقاله از ایرانیجو، به بررسی محله تهران ویلا و شرایط زندگی در آن پرداختیم، موقعیت جغرافیایی و امکانات و دسترسی های آن را نیز بررسی کردیم. امیدواریم که شما دوست عزیز نیز با ارسال نظرات خود در خصوص محله تهران ویلا به ما در https://iraniju.ir کمک کنید تا این مطلب را جامع تر و کامل تر کنیم.

3.5/5 - (4 امتیاز)

یکتانت

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا