15 غذای یلدایی از شهر های مختلف ایران که در شب چله میخورند!
شب یلدا یکی از مهم ترین جشن ها برای ایرانیان در سراسر تاریخ بوده است. در این شب نقش اساسی و اصلی را خوراکی ها و غذاها ایفا می کنند. داشتن یک سفره رنگین از غذاهای مختلف و خوشمزه تمامی افراد را به وجد اورده و این شب را برای شما جذاب و خاطره انگیز تر می کند. در ادامه با ایرانیجو همراه شوید تا با غذاهای مختلف و مخصوص یلدای هر شهر آشنا شویم.
غذا های یلدایی
شب یلدا یکی از شب هایی است که تمام خانواده در کنار هم جمع میشوند تا ساعاتی خوش را برای خود و یکدیگر رقم بزنند. هر کدام از مردمان ایران، یک مدل شیوه برای پذیرای و تزیین سفره یلدا را دارند و غذاها های مخصوص به شهر خود را برای این شب آماده می کنند. این غذا ها بسیار خوشمزه و خوش رنگ هستند و به سفر ها حس خوش زندگی را هدیه می دهند.
غذا های یلدایی شهر شیراز
در این شهر غذاهای خوشمزه بسیار زیادی وجود دارد اما تنها غذاهای زیر را در این شب مهم می پزند و در سفره ی یلدا قرار می دهند.
- کلم پلو: برای تهیهٔ این غذا، کلم قمری خرد شده را با کوفته قلقلی و سبزیهای معطر مانند ترخون، ریحان، جعفری و شوید مخلوط میکنند. سپس، برنج را با این مواد مخلوط کرده و دم میگذارند.
- آش کارده: این آش از سبزی کارده، عدس، گوشت و حبوبات دیگر تهیه میشود.
- قنبر پلو: این غذا از برنج، گوشت، خرما و خلال پسته تهیه میشود.
علاوه بر این سه غذا، غذاهای دیگری نیز مانند قیمه، فسنجان، خورش آلو، خورش بادمجان، مرغ بریان، گوشت کبابی و ماهی کبابی در شب یلدا در شیراز تهیه میشود.
در کنار تمام این غذا های بسیار خوشمزه نیز سالاد شیرازی معروف نیز سرو می شود. این سالاد نیز با گوجه و خیار تهیه شده و از پرطرفدار ترین سالاد ها در کل کشور است.
غذاهای یلدایی مازندرانی
مردمان مازندرانی، با گویش محلی بسیار زیبایشان به شب یلدا، چله شو می گویند. غذا های مخصوص آنها برای این شب نیز شامل موارد زیر می شود.
- سبزی پلو با ماهی
- کوکو سبزی
- گرده پیچ
- خورشت فسنجان
تمامی این غذا ها بسیار خوشمزه و جذاب هستند و شما می توانید به راحتی آن ها را برای سفره خودتان نیز درست کنید.
غذاهای یلدایی خوزستان
مردمان جنوبی غذاهای بسیار خوبی و لذیذی دارند که طرفداران بسیار زیادی دارند. این غذا ها خاص هستند و ممکن است سلیقه تمام افراد نباشند. در ادامه با آنها و طرز تهیه شان آشنا می شویم.
نکته اصلی که این غذا را بسیار خوشمزه تر می کند، استفاده از ادویه های خاص و مخصوص است.
- قلیه ماهی: قلیه ماهی، یکی از غذاهای سنتی و محبوب خوزستان است که برای شب یلدا نیز تهیه میشود. این غذا از ماهی، رب گوجه فرنگی، تمبر هندی، سبزیهای معطر، سیر و ادویهجات تهیه میشود.
- خورشت سبزی: این غذا شبیه به قرمه سبزی ما می باشد و از سبزیهای معطر، گوشت و حبوبات تهیه میشود.
- ماهی شکم پر: این غذا از ماهی سوبور، سبزیهای معطر، ادویهجات و گردو تهیه میشود.
- امگشت لپو: این غذا از ماهی، برنج، سبزیهای معطر، ادویهجات و گردو تهیه میشود.
غذای یلدایی قزوین
انار پلو، یکی از غذاهای سنتی و محبوب قزوین است که در شب یلدا نیز تهیه میشود. این غذا از ترکیب مرغ یا گوشت، دانههای انار، گشنیز خرد شده و خلال پسته تهیه میشود.
برای تهیهٔ انار پلو، ابتدا مرغ یا گوشت را با پیاز سرخ میکنند. سپس، دانه های انار، گشنیز خرد شده و خلال پسته را به آن اضافه میکنند. در نهایت، برنج دم کشیده را به مواد دیگر اضافه می کنند و می گذارند دم بکشد.
قزوینیها در پخت انار پلو، معمولاً از مرغ استفاده میکنند اما در برخی موارد نیز از گوشت گوسفندی یا گوساله استفاده میشود. علاوه بر مواد اصلی، برخی اوقات نیز برای عطر و رنگ غذا مقداری هویج و کشمش به آن اضافه میکنند.
غذاهای خوشمزه شب یلدا در تبریز
در تبریز نیز غذا های خوشمزه ای برای این شب پخته می شود. کوفته تبریزی، خشیل، و پالدا نیز از جمله این موارد می باشند.
خشیل، از غذاهای سنتی تبریز است که در شب یلدا نیز تهیه میشود، این آش از ترکیب بلغور، شیره و عسل تهیه میشود و غذایی مقوی و خوشمزه است. پالدا نیز یک دسر سنتی تبریز است که از ترکیب آرد، شکر، شیر و هل تهیه میشود و بافتی شبیه به مسقطی دارد.
غذاهای شب یلدا در سنندج
در سنندج نیز، غذا های خوشمزه و معروفی وجود دارد که برای شب یلدا نیز از آنها استفاده می کنند. این غذا ها شامل دلمه برگ مو، دلمه کلم برگ، خربزه ترش و آنو است. آنو، یک خوراکی سنتی سنندج است و از خوشههای انگور خشک شده ای که در زیرزمین از سقف آویزان میشوند، تهیه میشود.
غذاهای شب یلدا در لرستان
در شهر لرستان غذای خیلی محلی و خاصی موجود نمی باشد. مردمان این شهر معمولا برای یلدا، سبزی پلو با ماهی یا قرمه سبزی درست می کنند و در کنار خانواده های به نسبت پرجمعیت خود، از خوردن آنها لذت می برند. البته یک مدل دسر خاص به نام گندم شیره نیز درست می کنند که بسیار خوش طعم می باشد.
غذای یلدایی در زنجان
خاگینه خرما، غذای مخصوص زنجان برای شب یلدا است. این غذا از ترکیب خرما، خلال بادام، پسته، تخم مرغ، پیاز و ادویه تهیه میشود.برای تهیهٔ خاگینه خرما، ابتدا هستههای خرما را میگیرند و سپس آن را با سایر مواد ترکیب میکنند. این غذا را می توان روی گاز یا با فر تهیه کرد.
غذای یلدایی در اراک
یلدا در بین مردمان اراکی بسیار محبوب می باشد و آنها به این جشن اهمیت ویژه ای می دهند. لبو و هندوانه، دو خوراکی محبوب در بین مردم اراک هستند که در شب یلدا نیز از آن استفاده می کنند. لبو، نمادی از شیرینی و کامیابی و هندوانه، نمادی از برکت و فراوانی است. معمولا مردم این شهر برای یلدا آش لبو درست می کنند و در کنار خانواده از خوردن آن لذت می برند.
غذاهای یلدایی در گیلان
گیلانیها در شب یلدا، خورشهای مختلفی تهیه میکنند. از جملهٔ پرطرفدارترین این خورشها میتوان به خورش اناربیج، کوفته انار، خورش مرغ ترش گیلانی، آش انار شمالی، خورش انار مسما، خورش فسنجان رشتی و خورش سیرابیج گیلانی اشاره کرد. علاوه بر خورشها، گیلانیها در شب یلدا، خوراکیهای مختلفی نیز تهیه میکنند. این خوراکی ها شامل موارد زیر است.
- آوکونوس
- نان برنجی
- اُماج
غذاهای یلدایی در تهران
از زمان های بسیار قدیم، در این شهر غذاهای متنوع برای یلدا پخته می شد. سبزی پلو و ماهی، رشته پلو، آش شله قلمکار، دمپختک، آش انار تهرانی، خورشت انار بادمجان از غذاهای مخصوص این شهر می باشند. این غذاها بسیار خوشمزه و لذیذ می باشند و روش پختن آنها نیز ساده و راحت می باشد.
غذاهای یلدایی در مشهد
مردمان مشهدی نیز برای این شب، تدارک ها ویژه ای می بینند و غذا های خاص و معروف شهر خودشان را نیز می پزند. سگس در کنار خانواده و دوستان خود، از خوردن خوراکی ها و غذای های لذیذ لذت می برند. در ادامه با ایرانیجو با غذاهای یلدایی این شهر آشنا می شویم.
- رشته پلو: رشته پلو، یکی از غذاهای سنتی ایرانی است که از ترکیب برنج، رشته، سبزی پلو و ادویه تهیه میشود. رشته پلو، نمادی از نیکبختی و خوششانسی است.
- مرغ: مرغ، یکی از غذاهای محبوب در بین مردم مشهد است که معمولاً به صورت کبابی، سرخ شده یا آبپز تهیه میشود.
- شله مشهدی: شله مشهدی، یکی از غذاهای سنتی مشهد است که از ترکیب بلغور، سبزیهای معطر، گوشت، حبوبات و ادویه تهیه میشود. شله مشهدی، نمادی از برکت و فراوانی است.
کلام آخر
شب یلدا شبی مهم و قشنگ در بین تمام خانواده های ایرانی است. در شهر های مختلف، مردم با درست کردن غذاهای خاص و محلی، به زیبایی های این شب می افزایند. هر کدام از مردم از شهر، با ذائقه و سلیقه خود برای این شب غذا درست کرده و با خانواده خود نوش جان می کند.