چگونه وکیل شویم؟ برای وکیل شدن چه باید کرد؟ + آزمون وکالت
چگونه وکیل شویم؟ بسیاری از جوانان علاقهمند به دنیای حقوق و وکالت هستند، در حال حاضر نیز شغل وکالت یکی از مورد احترام ترین مشاغل دنیا است. ولی برای رسیدن به این جایگاه، باید مسیر طولانی و نسبتا سختی را طی کنید. در ادامه با ایرانیجو همراه باشید تا کاملا متوجه شوید چه مسیری را برای وکیل شدن باید پشت سر بگذارید.
رشته دبیرستانی برای وکیل شدن
اگر به وکالت علاقه دارید باید در دبیرستان رشته علوم انسانی را انتخاب کنید. بعد از فارغ التحصیل شدن، در کنکور علوم انسانی شرکت کنید و در آخر یکی از رشته های حقوق، فقه و مبانی حقوق را انتخاب کنید.
شخصی که دروس فقه ی را در حوزه گذرانده باشد نیز میتواند به وکالت مشغول شود ولی توجه داشته باشید که این مورد شرایط خاصی دارد.
رشته دانشگاهی برای وکیل شدن
اگر بعد از شرکت در کنکور علوم انسانی، در یکی از رشته هایی حقوق، فقه و مبانی حقوق مجاز شدید می توانید کارشناسی و لیسانس خود را در یکی از این رشته ها بگذرانید و به وکیل شدن نزدیک شوید. در دانشگاه، با قوانین آشنا میشوید و این امر موجب میشود که در آینده از این معلومات استفاده کنید.
دروس حقوق مدنی، آیین دادرسی مدنی، حقوق کیفری و قوانین مربوطه از اساسی ترین و مهمترین دروسی هستند که برای وکیل شدن و شرکت در آزمون های وکالت لازم است.
برای انجام مشاوره و یا سپردن وکالت به بهترین وکیل کرج میتوانید با آرامش و آسودگی خاطر به پیگیری پرونده خود در دادگاه ها و دادسراهای کرج بپردازید. چرا که وکیل شما، تمامی کارهای لازم را انجام میدهد و با تخصص و تعهدی که دارد به بهترین بندهای قانونی استناد میکند تا از حق شما دفاع کند.
وکیل در کرج
آزمون وکالت (آزمون مخصوص وکیل شدن)
شما بعد از اخذ مدرک لیسانس میتوانید در آزمون هایی که برای ورود به وکالت برگزار میشود، شرکت کنید. بعد از قبولی در این آزمون ها دوره کارآموزی را شروع کنید.
پسران باید بعد از دوره کارشناسی، دوره خدمت سربازی را بگذرانند چون برای ورود به وکالت حتما باید کارت پایان خدمت داشت. ولی دختران میتواندد بعد از فارغ التحصیلی، بلافاصله در این آزمون ها شرکت کنند.
در حال حاضر، وکلا از 2 جهت در این کشور جذب میشوند که عبارتند از:
- کانون وکلا دادگستری ( اسکودا )
- مرکز مشاوران ( مرکز وکلا )
مرکز وکلا به قوه قضاییه وابسته است. ابن دو سازمان یک بار در سال آزمون برگزار میکنند. به عبارتی دیگر هر سال 2 باز آزمون وکالت برگزار میشود.
تفاوت های نهاد کانون وکلا و مرکز وکلا در جذب وکیل
کانون وکلا و آزمون اسکودا به منظور جذب کارآموز فقط یک آزمون تستی برگزار میکند. شخصی که در این آمون رتبه خوبی به دست آورد و قبول شود، وارد دوره کارآموزی میشود.
این آمون ظرفیت محدودی دارد که کانون های وکلای هر استان قبل از برگزاری آزمون، این ظرفیت ها را اعلام میکنند.
به عنوان مثال؛ تصمیم میگیرند که در آزمون امسال 50 ظرفیت برای استان الف داشته باشد. با این ظرفیت افرادی که رتبه 1 تا 50 را به دست آورده اند، قبول شده اند. انتقاد هایی به این روش وارد شده است.
ولی در آزمون مرکز وکلا به طور معمول تعیین کننده ی این که چه کسی وارد دوره کارآموزی شود، تراز و نمره آن شخص است. به همین دلیل افراد بیشتری در این آزمون قبول میشوند. توجه داشته باشید که این آمون فقط مرحله تستی ندارد و قبول شدن در این نهاد فقط با نمره قبولی در آزمون تستی نیست. علاوه بر آن مصاحبه شفاهی نیز باید گذرانده شود تا فرد بتواند به دوره کارآموزی برود.
برای وکیل شدن چند سال باید درس خواند؟
بعد از قبول شدن در آزمون وکالت، باید در دوره کارآموزی شرکت منید . این دوره برای اغلب شغل ها وجود دارد. دوره کارآموزی زیر نظر وکیل سرپرست برگزار میشود و موج میشود که تجربیات سودمندی کشف کنید و بعد از آن بتوانید به صورت مستقل کار خود را آغاز کنید. این دوره کارآموزی 18 ماه است ولی در طول این زمان میتوانید، پرونده های حقوقی که نیاز به تخصص و تجربه ی زیادی ندارند را قبول کنید و موفق به دریافت حق الوکاله شوید.
دوره کارآموزی و سپس اختبار
بعد از گذراندن دوره کارآموزی، آزمون دیگری به اسم (اختبار) در پیش رو دارید.
این آزمون از دو مرحله کتبی و شفاهی تشکیل میشود. مرحله کتبی این آزمون از همان قانون ها است. علاوه بر آن قانون ها، قانون ثبت نیز در آزمون کتبی میآید. بعد از آزمون کتبی، آزمون شفاهی نیز برگزار میشود که در این آزمون وکیلی با تجربه سوالات تخصصی طرح میکند. مثلا پرونده ای طرح میکند که شما باید راه حل این پرونده را بگویید.
بعد از گذراندن این مرحله، نوبت مرحله تحلیف (قسم) میرسد.
به راحتی میتوان گفت وکیل ملکی در کرج، مهمترین متخصص در زمینه ملک از نظر جنبه حقوقی است و مشاوره گرفتن از وکلای ملکی خوب در کرج که همه ویژگیها و مهارتهای مورد نیاز را داشته باشند، میتواند سرعت و کیفیت حل مشکلات ملکی را به شکل قابل توجهی افزایش دهد.
وکیل ملکی در کرج
منابع آزمون وکالت وکلا
منابع آزمون وکالت اتحادیه و کانون های وکلای دادگستری عبارتند از:
- حقوق مدنی (ضریب 3)
- آیین دادرسی مدنی (ضریب 3)
- حقوق جزای عمومی و اختصاصی (ضریب 2)
- آیین دادرسی کیفری (ضریب 2)
- حقوق تجارت (ضریب 2)
- اصول فقه (ضریب 1)
صدور پروانه وکالت کانون وکلا
بعد از طی کردن دوره کارآموزی و یا حتی ممکن است بدون طی کردن دوره کارآموزی، پروانه وکالت کانون وکلا طبق شرایطی به شما داده میشود. این شرایط را در ادامه مورد بررسی قرار میدهیم.
شرایط صدور پروانه کارآموزی وکالت با طی دوره ی کارآموزی
بعد از گذراندن دوره کارآموزی، اگر وظایف کارآموزی را با درستی انجام دهید، پروانه وکالت به شما داده میشود.
بر اساس ماده 2 قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری، شخصی که می خواهد پروانه کارآموزی وکالت را اخذ کند باید در رشته های حقوق یا فقه و مبانی حقوق اسلامی، مدرک لیسانس یا بالاتر داشته باشند و یا از دروس حزوی و دانشگاه، معادل آن دروس را گذرانده باشند. علاوه بر آن باید شرایط دیگری نیز داشته باشند كه عبارتند از:
- به مبانی و احکام دین مقدس اسلام التزام و اعتقاد عملی داشته باشد.
- به نظام جمهوری اسلامی ایران، قانون اساسی تعهد و اعتقاد داشته باشد.
- در محکومیت موثر کیفری پیشینه ای نداشته باشد.
- در گروههای فرق ضاله، الحادی معاند با اسلام و همچنین گروههایی که مرام نامهی آنها مبنی بر نفی ادیان الهی است و ضد آن ها است، سابقهی عضویت و فعالیت نداشته باشد.
- به رژیم پهلوی تحکیم پایههای رژیم طاغوت وابستگی نداشته باشد.
- در گروهک های غیرقانونی که با جمهوری اسلامی ایران معاند دارند عضو نباشد و از آن ها طرفداری نکند.
- به مواد مخدر اعنباد نداشته باشد و مشروبات الکلی استعمال نکند.
کانونهای وکلا باید استعلام مورد نیاز برای احراز شرایطی که در بالا گفته شده را از مراجع ذی صلاح بگیرند. و این مراج موظف هستند که پاسخ مورد نیاز را تا دو ماه اعلام کنند.
بعضی از افراد طبق قانون، معاف از انجام کارآموزی هستند. این افراد نیز باید شرایط فوق را داشته باشند.
شرایط صدور پروانه وکالت بدون طی دورهی کارآموزی و انجام اختبار
بر اساس مادهی ۸ لایحه ی قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری، بعضی از افراد نیاز به گذراندن دوره کارآموزی ندارند کانون وکلا به این افراد پروانه وکالت درجه اول میدهد. این افراد عبارتند از:
- افرادی که به صورت متوالی 10 سال و یا به صورت متناوب 15 سال سابقه ی خدمات قضایی دارند و حداقل 5 سال دارای سابقه عضویت دادگاه و یا ریاست دارند و همچنین از طرف دادگاه عالی انتظامی قضات، سلب صلاحیت قضایی نشده باشند.
- افرادی که مدرک لیسانس دارند و در خدمات قضایی 5 سال سابقه دارند و همچنین
- کسانی که دارای دانشنامهی لیسانس بوده و 5 سال سابقهی خدمات قضایی داشته باشند و همچنین از طرف دادگاه عالی انتظامی، سلب صلاحیت قضایی نشده باشند.
- نمایندگان مجلس شورای اسلامی پس از اینکه یک دوره کامل نمایندگی را گذراندن و مدرک لیسانس قضایی و یا گواهی پایان تحصیلات سطوح عالیه از حوزهی علمیهی قم را دارند و همچنین در محاکم 5 سال سابقه ی کار قضایی دارند.
- افسرانی که از نیروهای مسلح بازنشسته شده اند و در رشته حقوق مدرک لیسانس دارند و در مشاغل سازمانی حداقل به صورت متوالی 5 سال و یا به صورت متناوب 8 سال سابقه خدمت دارند و محروم از اشتغال به وکالت نیستند.
این افراد میبایست سایر شرایط وکالت را نیز داشته باشند و همچنین وکالت آن ها هیچ مانع قانونی نداشته باشد. پس از اینکه درخواست پروانه وکالت از سوی این اشخاص صورت گرفت و پروانه وکالت آنها صادر شد، میبایست سوگند یاد کنند.
وکیل خانواده سالها زمان و عمر خود را صرف کرده است تا بتواند بر تمامی بندهای قانون مدنی، اصول فقه و قانون حمایت از خانواده تسلط پیدا کند . علاوه بر آن، اینکه در هر مرحله از دادرسی به چه بند و تبصره ای مراجعه شود تنها با تجربه و اشراف کامل امکان پذیر است.
وکیل خانواده در کرج
قانونا چه اشخاصی صلاحیت اخذ پروانه وکالت را ندارند؟
براساس ماده 10 قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری، افرادی که اجازه وکالت ندارند عبارتند از:
- مستخدمین دولتی، مملکتی، بلدی و بنگاههایی و همچنین قضات که کل یا بخشی از سرمایهی آن ها به دولت تعلق دارد در زمانی که به خدمت مشغول هستند به جز استادان دانشکده ی حقوق که در یکی از شعبه های حقوقی مشغول به تدریس هستند. (در صورتی که شورای دانشکاه اجازه دهد).
- افرادی که کمتر از 25 سال سن دارند و محجور هستند.
- کسانی که از خدمات دولتی به انفصال ابد محکوم هستند.
- اتباع خارجه
- افرادی که به فساد اخلاقی معروف هستند و تجاهر به استعمال افیون، مسکر و اعمال منافی عفت
- محکومین به جنایت مطلق و همچنین محکومین به جنایت هایی که منافی با عفت، امانت و شئون وکالت است، به تشخیص هیئت مدیره ی کانون یا آنکه به موجب قانون مستلزم محرومیت از برخی از حقوق اجتماعی است.
- اشخاصی که به اتهام جنایت یا جنحههای مذکور در مادهی بالا تحت محاکمه هستند.
- افرادی که بر اساس حکم محکمه از وکالت محروم هستند.
شرایط گرفتن پروانه مشاوران حقوقی (مادهی ۱۸۷)
طبق ماده 178 قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی جمهوری اسلامی ایران که در تاریخ 1379/01/27 تصویب شد، به قوه قضاییه اجازه داده شد به منظور صدور مجوز برای تاسیس موسسات مشاورهی حقوقی، اقدام به تایید صلاحیت اشخاص فارغ التحصیل در رشته حقوق کنند. همچنین آیین نامه اجرایی قانونی که در فوق به آن اشاره کردیم نیز تصویب و منتشر شد.
در آیین نامه ای که به آن اشاره کردیم، شرایط متقاضیان پروانهی مشاورهی حقوقی آورده شده است.
از داوطلبانی که شرایط لازم را دارند، در مرحله اول آزمون کتبی میگیرند. ولی افرادی که جزو اعضای هیئت علمی رسمی دانشکدههای حقوق میباشند و مدرک دکتری آنها تایید شده است و همچنین حداقل 3 سال در تدریس دروس حقوقی سابقه دارند، معاف از شرکت در این آزمون کتبی هستند.
بعد از گذراندن آزمون کتبی افرادی که در این آزمون قبول شدند به مرحله ی بعد یعمی مصاحبه شفاهی راه پیدا میکنند.
در آخر این افراد به مدت شش ماه باید دوره کارآموزی را بگذرانند. بعد از گذراندن این دوره، موفق به دریافت پروانه وکالت پایه دو میشوند و به عنوان وکیل پایه دو، 2 سال فعالیت میکنند.
شرایط متقاضیان مرکز مشاوران قوه قضائیه
اشخاصی که برای آزمون مرکز مشاوران قوه قضائیه متقاضی هستند باید دارای شرایطی باشند كه عبارتند از:
- تابعیت دولت جمهوری اسلامی ایران
- برای مشاوران حقوقی در زمان صدور پروانه مشاوره حقوقی، سنشان باید حداقل 24 سال تمام شمسی و حداکثر 65 سال تمام شمسی باشد.
- از دانشکده های معتبر خارجی و داخلی، مدرک کارشناسی در رشته حقوق داشته باشند. (یه شرط ارزیابی رسمی).
- آقایان خدمت وظیفه عمومی را انجام داده باشند و یا به طور دائم معاف باشند.
- سوء پیشینه ی مؤثر کیفری نداشته باشند و از حقوق اجتماعی محروم نباشند.
- به مواد مخدر اعتیاد نداشته باشند (به تأیید سازمان پزشکی قانونی و عدم تجاهر به فسق).
- در زمان صدور مجوز و بعد از آن تا زمانی که آن فرد مشغول مشاوره ی حقوقی و وکالت موضوع مربوط به این آییننامه است نباید در سازمانها، ادارات، شهرداری ها، شرکتهای دولتی، وزارتخانهها، نهادهای انقلابی و مؤسسات مشغول ارائه خدمات (اعم از رسمی، قراردادی، پیمانی) باشد و همچنین به دفتر یاری و یا سردفتری نیز باید مشغول باشد.
- شهرت در زمینه بدی نداشته باشند.
- وثاقت داشته باشند و به قانون اساسی و نظام متعهد باشند.
- از جانب خدمات دولتی، خدمات قضایی و وکالت دادگستری برای اشخاصی که متقاضی شغل مشاورهی حقوقی هستند نباید محکوم به انفصال دائم و یا سلب صلاحیت باشند.
منابع آزمون مرکز مشاوران
در آزمون مرکز مشاوران از منابع زیر سوال میآید :
- متون فقه در حد تحریرالوسیله (ضریب 1)
- آیین دادرسی کیفری (ضریب 1)
- آیین دادرسی مدنی (ضریب 1)
- حقوق مدنی (ضریب 1)
- امور حسبی (ضریب 1)
- حقوق تجارت (ضریب 1)
- حقوق جزای عمومی (ضریب 1)
- حقوق جزای اختصاصی (ضریب 1)
- حقوق ثبت (ضریب 1)
شرایط سنی وکیل شدن؟
بر اساس ماده 38 آیین نامه جدید لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری، سید ابراهیم رئیسی(رئیس سابق قوه قضاییه) این قانون را امضا کرده، اشخاصی که داوطلب آزمون وکالت هستند سنشان باید حداقل 24 سال تمام شمسی باشد. متقاضیانی که مکتر از 24 سال سن دارند، مجاز به ثبت نام و شرکت در این آزمون و دوره کارآموزی وکالت نیستند.
همچنین اشخاصی که در استان تهران داوطلب آزمون وکالت هستند، باید حداکتر سنشان 40 سال تمام باشد و اشخاصی که در سایر استان ها داوطلب هستند باید حداکثر سنشان 50 سال تمام باشد. زمان ثبت نام، ملاک تعیین شرتیط سنی است.
در کل اشخاصی که میخواهند در آزمون وکالت شرکت کنند، سنشان در زمان ثبت نام باید بیتشر از 24 سال تمام و کمتر از 40 سال تمام در استان تهران و 50 سال تمام در سایر استان ها و شهرستان ها باشد.
حداقل نمره قبولی در آزمون وکالت
طبق ماده 41 آیین نامه جدید لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری، حداقل نمره قبولی در این آزمون 60% از نمره کل آزمون است. افرادی که سهمیه ایثارگران دارند نیز باید 80% از حداقل نمره قبولی را در کانون محل تقاضا کسب کنند.
جمع بندی
در این مقاله از ایرانیجو متوجه شدیم که چگونه وکیل شویم؟ و چه آزمون هایی که در سال برای وکالت برگزار میشود؛ همچنین شرایط شرکت در این آزمون های وکالت را مورد بررسی قرار دادیم.