مسگرآباد تهران بررسی کامل محله+ امکانات و دسترسیها+ عکس
محله و یا خیابان مسگرآباد یکی از روستاهای قدیم استان تهران بود که از سال 1393 تا 1397 به عنوان یکی از محلات جدید در منطقه 15 شناخته شد. در ایرانیجو به بررسی و آشنایی این خیابان میپردازیم.
محله مسگرآباد کجاست؟
خیابان مسگرآباد در جنوب شرق تهران، در محدودهای بین مناطق 14 و 15 شهرداری تهران واقع شده است. این خیابان به واسطه محلهای به همین نام شناخته میشود و در نزدیکی مکانهایی مانند بزرگراه بسیج و خیابانهای اصلی دیگر در دسترس است. همچنین، این خیابان بخشی از یکی از محلههای تاریخی و نسبتا قدیمی تهران به شمار میرود که در گذشته بیشتر به عنوان یک منطقه مسکونی و کشاورزی شناخته میشد.
لوکیشن روی نقشه گوگل
در نقشه زیر لوکیشن محله قابل مشاهده است که میتوانید برای دیدن جزئیات بیشتر روی آن کلیک کنید.
تاریخچه و قدمت
محله مسگرآباد یکی از محلههای جنوبی در شرق استان تهران است. اهالی این منطقه بیشتر از کردهای کرمانشاه هستند که در زمان آغا محمدخان قاجار از کرمانشاه به قم، آمل و همچنین تهران تبعید شدند.
به دلیل شرایط مناسب شهرستان ری و شمیران برای کشاورزی و دامداری، تعداد زیادی از مهاجران در این مناطق ساکن شدند. در این میان، مسگرآباد به یکی از بهترین محلهها برای کشاورزان مهاجر تبدیل شد.
ساکنان این محله خود را “کلهر” مینامند و هنوز هم افرادی در آنجا وجود دارند که به زبان کلمری صحبت میکنند. این ساکنان به تیرهای از کردها به نام “کلهر” تعلق دارند.
وسعت مسگرآباد در گذشته بسیار بیشتر از حال حاضر بوده و از تپههای مسگرآباد تا تپههای دوشان تپه، از غرب تا محدوده اتابک امروزی، و از شرق تا غنیآباد (ری) گسترده بوده است.
بر اساس اسناد و مدارک و نظر قدیمیهای این محله، همچنین با توجه به ابنیه، آثار باستانی، و اشجار موجود، قدمت مسگرآباد به بیش از 300 سال پیش میرسد.
تبدیل شدن از روستا به محله
با توجه به خویشاوندیهای سببی و نسبی، و شغل دامپروری تعداد قابل توجهی از ساکنان که به کوچهای منظم و فصلی به منظور جبران کمبود علوفه دامی در محدوده میپردازند، شاید این منطقه ابتدا به عنوان یک روستا شناخته شود. اما نمیتوان از تاثیر مشاغل رسمی و دولتی، کارگاههای موجود در این محدوده، و واحدهای تجاری، تولیدی و صنعتی چشم پوشی کرد و آن را تنها یک روستا نامید.
به همین دلیل، از آذرماه سال 1393، شهرداری منطقه 15 این محله را به یکی از نواحی خود تبدیل کرد و منطقه از 20 ناحیه به 21 ناحیه توسعه یافت. محله مسگرآباد در نقشه جدید به عنوان بخشی از شهرداری شهرک صالحیه شناخته شده است.
تراکم جمعیت در مسگرآباد تهران
در این محله حدودا 1200 خانوار که 4000 نفر تخمین زده شده است زندگی می کند البته جمعیت شناور در این منطقه به 10000 نفر هم رسیده است.
موقعیت مکانی و شرایط جوی
محله مسگرآباد از سه طرف توسط کوهها محصور شده و تنها از سمت غرب راه ارتباطی دارد. دسترسی به سایر مناطق از طریق بزرگراه امام رضا (ع) و بزرگراه افسریه امکانپذیر است.
این محله مساحتی حدود ۳۵ تا ۴۰ هکتار دارد و دارای فراز و نشیبهای زیادی است.
آب و هوای این منطقه تحت تأثیر شرایط کوهپایهای مناطق خشک و گرم قرار دارد و به دلیل فاصله از مرکز شهر تهران، از نظر پاکیزگی هوا نسبت به تهران وضعیت بهتری دارد.
مسیر رسیدن به مسگر آباد از ترمینال جنوب
گورستان مسگرآباد
گورستان قدیمی این محله در محدوده فرهنگستان خاوران فعلی قرار دارد. این گورستان با گورستان موجود در محله مسگرآباد تفاوت دارد؛ هرچند مالکیت آن از اراضی مسگرآباد بوده است، اما این دو معمولاً با هم اشتباه گرفته میشوند.
در سال ۱۳۰۴، در دوران رضاشاه، شهرداری تهران گورستانی در شرق شهر آماده کرد که بعدها به گورستان مسگرآباد تبدیل شد.
برای نخستین بار، اداره متوفیات تأسیس شد و از همان سال فعالیت خود را آغاز کرد و موضوع مرگ در تهران به شکل کنونی خود درآمد.
شهرداری تهران این گورستان را «گلچین» نام نهاد و این گورستان در پایان دهه 40 به نقطه اشباع رسید.
مرکز پزشکی خاص شرق
مرکز پزشکی خاص شرق در ابتدای مسگرآباد و انتهای خیابان کلهر واقع شده است. این مرکز دارای پیشرفتهترین امکانات پزشکی و تخصصی مطابق با استانداردهای بینالمللی است و در دیماه ۱۳۸۶ به صورت رسمی توسط بنیاد امور بیماریهای خاص تأسیس شد.
کوه های محله مسگرآباد تهران
- زندان هارون الرشید
- آرامگاه بی بی شهربانوان
- پادگان سیاه کوه
دسترسی به مسگرآباد
از خیابان کلهر در محله مسعودیه به انتهای خواهیم رفت پس از پل شهدای مسگرآباد سمت راست، محله مسگرآباد در میان اراضی بایر و کوه های اطراف خودنمایی می کند.