روستای زیاران کجاست؟ بررسی آب و هوا، جمعیت و امکانات
زیاران (Ziyaran)، یکی از توابع بخش مرکزی شهرستان آبیک، در طالقان می باشد که یکی از بزرگترین و زیباترین روستاهای استان قزوین است. این منطقه به دلیل داشتن مناظر زیبای طبیعی، جزو مناطق گردشگری نمونه به شمار می رود. جمعیت ثابت این روستا حدود 5000 نفر و با جمعیت مهاجر آن، به 7000 نفر می رسد. در ایرانیجو به بررسی روستای زیاران می پردازیم.
استان | قزوین |
شهرستان | آبیک |
بخش | مرکزی |
جمعیت | 4749 نفر (بر اساس سرشماری 1395) |
کد آماری | 236696 |
ارتفاع از دریا | 1662 متر |
زیاران طالقان کجاست؟
این روستا از نظر منطقه ای نیز در جایگاه خوبی قرار دارد. فاصله زیاران تا برخی از مناطق مهم به شرح زیر است:
- فاصله زیاران تا مرکز شهرستان آبیک: 15 کیلومتر
- فاصله زیاران تا مرکز استان قزوین: 50 کیلومتر
- فاصله زیاران تا اتوبان قزوین-کرج: 10 کیلومتر
آدرس: استان قزوین، شهرستان آبیک، 45 کیلومتری شرق قزوین، روستای زیاران
لوکیشن زیاران
برای این که بتوانید مسیر این شهر را به راحتی از روی نقشه پیدا کنید، کافی است با کلیک بر روی لینک زیر، و انتخاب گزینه “مسیریابی”، دسترسی آسان به اطلاعات و جزئیات کامل روستای زیاران و مناطق اطراف آن داشته باشید.
موقعیت جغرافیایی زیاران
- عرض جغرافیایی: 7 دقیقه و 36 درجه
- طول جغرافیایی :32 دقیقه و 50 درجه
- مختصات: 3611845120 درجه شمالی و 5052901371 درجه شرقی
فاصله زیاران تا تهران چقدر است؟
فاصله تهران تا زیاران حدود 103 کیلومتر است و از نظر زمانی نیز با عبور از اتوبانهای تهران-کرج و سپس کرج-قزوین حدود 1 ساعت و 10 دقیقه میتوان از تهران به زیاران رسید.
علت نام گذاری زیاران و تاریخچه آن
در سده 8 قمری، این منطقه، جزو سرزمین های دیلم و طبرستان بوده و در محدوده مرزی آن جا قرار داشته است و شخصی به نام آل زیار روی این دو سرزمین حکمرانی داشته است. می توان گفت که زیاران، اشتقاقی از زیاریان و آل زیار نیز است.
در شمال روستایی به نام خزین آباد، کاروانسرایی تحت عنوان کاروانسرای زیاران وجود داشته که روی تپه ای واقع بود، ولی فاصله زیادی با خود زیاران داشت؛ این منطقه در گذشته، به شکل قلعه وجود داشت که آبادیها، اطراف آن قلعه بودند.
مردم زیاران
مردم زیاران، از گذشته مردمی بسیار مذهبی بودند، به طوری که در طول دوران دفاع مقدس، 33 شهید و ده ها جانباز داشتند. از طرفی، مردمی بسیار مهمان نواز هستند؛ این موضوع در روز عاشورا بیشتر به چشم می خورد.
زیرا مردم زیاران، در روز عاشورا مراسم تعزیه خوانی دارند، و پس از اتمام آن، افرادی که از مناطق دور و نزدیک به تماشای این تعزیه ها آمده اند، می توانند برای صرف ناهار، وارد هر خانه ای شوند و از خونگرمی و مهمان نوازی آن ها، لذت ببرند.
زبان مردم زیاران
مردم این منطقه به زبان تاتی که قدیمی ترین و اصیل ترین گویش های ایرانی است، صحبت می کنند. این زبان بیشتر در تاکستان، طالقان و الموت به کار برده می شود. در ادامه چند نمونه از جملات و ضرب المثل هایی که مردم زیاران به زبان تاتی از آن ها استفاده می کنند، به همراه معنی و مفهوم آن ها آمده است.
- اَیِ یه نَفَرِ ما بشناسی یا هَمپاش آو شریك باش، یا گآو شریك؛ معنی: اگر میخواهی کسی را بشناسی یا باید با او در آبیاری شراكت کنی، و یا اینکه در گاوداری با او شریک باشی./ مفهوم: اشاره به چگونگی شناخت پیدا کردن نسبت به افراد مختلف.
- وَرِك پُوته دی گندم پوتِی دیم د آو مُوخورَ؛ معنی: بوته خاردار (معمولا در زمین های بایر می روید) از كنار بوته ی گندم آب می خورد./ مفهوم: همیشه عده ای افراد سوء استفاده گر، خود را به شكل گروه خاصی در آورده، به آنها نزدیک می شوند و از این طریق سوء استفاده می کنند.
مکان های دیدنی زیاران
زیاران، در واقع بهشت گردشگری استان قزوین است که به عنوان منطقه نمونه گردشگری انتخاب شده که زیر ساخت گردشگری ندارد. برخی از مکان های دیدنی این منطقه به شرح زیر است:
- حمام قدیمی و تاریخی 200 ساله؛ آدرس: استان قزوین، جاده طالقان، خیابان شهدا، میدان زیاران.
- درخت چنار کهنسال 470 ساله (2.5 متر)؛ آدرس: استان قزوین، زیاران، خیابان شهدا، فلاح.
- رودخانه شاهرود و سد زیاران؛ آدرس: استان قزوین، شهرستان طالقان، جاده اورازان.
- طالقان؛ آدرس: استان قزوین، شهرستان آبیک، جاده طالقان
آب و هوای زیاران
از آن جایی که زیاران یک منطقه ی کوهپایه ای است، پس می توان گفت که آب و هوایی معتدل و گاهی سرد دارد. در چهار جهت جغرافیایی زیاران، باغ ها و رودهای فصلی و دائمی قرار دارند، که به خوش آب و هوا تر شدن آن کمک بسیاری کرده اند.
محصولات زیاران
از آنجایی که بیشتر مردم زیاران، کشاورز هستند، محصولات متنوعی را می توان در آنجا یافت. از این رو درآمد زایی آن ها بیشتر از این راه است. برخی از محصولات زیاران عبارتند از:
- انگور
- سیب
- گردو
- زردآلو
- گوجه سبز
- گیلاس و…
رودخانه های زیاران
در دو طرف غرب و شرق روستای زیاران، 2 رودخانه عبور می کند، که بیشتر باغ ها و باغستان های روستای زیاران در کنار و نزدیکی آن قرار گرفته اند.
یکی از این رودخانه ها، رودخانه ی شاهرود است. این رودخانه از رود طالقان انشعاب می گیرد و به وسیله ی یک تونل، به سمت دیگر کوه ها رفته، و با عبور کردن از جنوب زیاران، به باغستان های اطراف رسیده، و باغ ها از آن تغذیه می کنند. نام این رودخانه به گویش محلی، پیله رخانه (رودخانه بزرگ) است.
یک سد انحرافی در مسیر رود شاهرود قرار دارد و در جنوب زیاران بنا شده است. 2 رود شرقی و غربی زیاران نیز به رودخانه شاهرود متصل می شوند.
معضل رودخانه شاهرود
در سال های اخیر، این رودخانه دردسر ها و معضلات فراوانی را برای افراد مختلف به وجود آورده است. در دهه 90، ده ها نفر در رودخانه شاهرود، سد و کانال زیاران، غرق شدند و جان خود را از دست دادند؛ از آن جایی که این روستا، یک منطقه گردشگری است، بیشتر افرادی که جان باختند، غیر بومیان بودند، و به علت اطلاع نداشتن و بی احتیاطی باعث رقم خوردن این حادثه شدند.
رستوران های زیاران
برخی از معروف ترین رستوران ها و غذاخوری های این روستا عبارت است از:
- رستوران باغ سنگی
- رستوران کدبانوان
- رستوران عبدلی
- باغچه رستوران کاوره
- رستوران بیستانگو
- رستوران طریقت
- رستوران برتر
- رستوران ایسترن پالاس
- رستوران چلو خونه
- رستوران بادبادک و…
زیاران جزو کدام استان است؟
برخلاف نظر عموم که آن را زیاران طالقان مینامند، زیاران در استان قزوین قرار دارد و در شهرستان آبیک قرار دارد.
روستاهای زیاران
روستاهای متعددی هستند که زیر مجموعه روستای زیاران به شمار می روند که در مجموع با زیاران، منطقه ای زیبا را تشکیل می دهند. این روستا ها از امکانات روستای زیاران استفاده می کنند ولی هر کدام جاذبه ی منحصر به فرد خود را دارند. روستاهای زیر مجموعه عبارتند از:
- کذلک
- صمغ آباد
- طیخور
- آقچری
- خوزنان
- قاضی کلایه
- ابراهیم آباد
- میان کوه
مشکلات زیاران
می توان گفت بزرگترین مشکل و معضل مردم روستای زیاران، درگیری آن ها با آستان قدس رضوی است. از آنجایی که زمین های روستای زیاران بیش از 18000 هکتار است، در آن ها صیفی جات کشت می شود، و محصولات باغی و غلات در آن ها تولید می شود.
چند سال است که تولیت آستان قدس رضوی، اراضی این منطقه را موقوفه کرده است و روش های گوناگون از اهالی روستا، اجاره دریافت می کند. ریشه این درگیری و دعوا مربوط به سال 1316 می شود.
در تاریخ 1316، مردم روستای زیاران به این که برای اراضی خود سند تهیه کنند، با مراجعه به اداره ی ثبت متوجه میشوند که تمام 18000 هکتار از آن، از سال 1310 به شکل وقف در اختیار آستان قدس رضوی قرار گرفته است؛ همین امر سبب شد تا آستان قدس رضوی، بتواند همه ی اراضی را در اختیار خودش داشته باشد و به راحتی بتواند آن ها را کنترل و بررسی کند.
در دوران محمدرضا پهلوی، آستان قدس رضوی، حدود 3000 هکتار از اراضی روستای زیاران را به نهاد ها و شرکت های مختلف واگذار نمود. مردم روستای زیاران سال های زیادی است که خواستار وقف نامه معتبر از آستان قدس رضوی هستند. زمین های واگذار شده به شکل های زیر مورد استفاده قرار گرفتند:
- پادگان آبیک
- شرکت گوشت زیاران برای کشتارگاه
- شهرک قدس آبیک و ساخت منازل مسکونی
- شرکت پرورش طیور
- شرکت گاوداری
سخن نهایی
اگر قصد سفر به یک جای خوش و آب و هوا با میوه های خوشمزه دارید، می توانید با سفر به روستای زیاران، این تجربه را کسب کنید. این روستا قدمتی چندین ساله دارد و همین موضوع باعث شده تا اماکن قدیمی و تاریخی متنوعی برای گردشگری داشته باشد. شما نیز میتوانید نظرات و خاطرات خود از زیاران را زیر همین مقاله کامنت کنید و با دیگران به اشتراک بگذارید.