پنجره چیست؟ بررسی کاربرد و انواع پنجره + مشخصات پنجره خوب
پنجره دریچهای شیشهای است که در دیوار تعبیه شده و میتوان از آن برای عبور هوا و نور و تنظیم دما در ساختمان استفاده کرد. همچنین در زیبایی نمای ساختمان نقش بسزایی دارد. اگر قصد دارید در ارتباط با انواع پنجره، کاربرد آن و مشخصات یک پنجره خوب بیشتر بدانید، تا انتهای این مقاله از ایرانیجو را دنبال کنید.
پنجره چیست؟
پنجره یکی از اجزای اصلی و پر کاربرد در یک بنا است، که میتواند نقش مهمی در زیبایی نما، تهویه هوا و ذخیره انرژی داشته باشد. از طرف دیگر پنجره از ورود آلودگی صوتی به درون ساختمان جلوگیری میکند.
پنجره نه تنها در ساختمان بلکه در سایر بناها میتواند نقشهای مهم دیگری را ایفا کند. به عنوان مثال پنجره در یک مغازه به عنوان ویترین در جذب مشتری و فروش بیشتر نقش دارد.
فروشگاههای بزرگ از پنجره خود، جهت نمایش اقلام برای فروش استفاده میکنند. در وسایل نقلیهای مانند اتومبیل پنجره نقش اساسی در حرکت و تهویه هوای آن دارد.
مشخصات یک پنجره خوب
در ساخت یک پنجره مناسب لازم است، که موارد زیادی در نظر گرفته شود، که مهمترین آنها عبارتند از:
- یک پنجره باید در شرایط گرم آب و هوایی، حرارت حاصل از تابش نور خورشید را کاهش یابد.
- همچنین لازم است که در شرایط آب و هوایی سرد، انرژی گرمایی از بین نرفته و در میزان مصرف سوخت صرفه جویی شود.
- قاب پنجره باید از موادی ساخته شود که تحت هر شرایطی، از استحکام و دوام کافی برخوردار باشد. از طرف دیگر جهت ایجاد فضایی آرام برای ساکنین ساختمان، یک پنجره مناسب باید دارای عایق صوتی باشد.
- یک پنجره استاندارد دارای قابلیت انعکاس اشعههای مادون قرمز و ماورای بنفش است. از طرفی درزبندی مناسب پنجره در هنگام ساخت، نقش مهمی در جلوگیری از ورود و خروج هوا به داخل ساختمان دارد.
- یک پنجره مناسب باید به گونهای باشد، که از اثاثیه در برابر آسیبهای ناشی از تابش نور خورشید محافظت کند. دو جداره کردن پنجرهها یکی از روشهایی است، که از ورود نور و گرمای خورشید به داخل ساختمان جلوگیری میکند.
- پنجرههای دوجداره دارای یک فضای 6 الی 20 میلی متری است، که با گاز آرگون یا کریپتون پر میشود.
امروزه پنجرهها از نظر میزان مصرف انرژی با یکدیگر در رقابت هستند. در این میان پنجرهای مناسبتر است، که عایق حرارتی بهتری داشته باشد. میزان کیفیت یک عایق حرارتی خوب به عوامل زیر بستگی دارد :
- نوع شیشه
- تعداد لایههای شیشه
- میزان ضخامت لایه هوا ما بین دو شیشه
- درجه مقاومت حرارتی قاب پنجره
- رعایت استانداردهای درزبندی در زمان نصب
کاربرد پنجره
پنجره یکی از اجزای پر کاربرد در ساختمان است. از کاربردهای پنجره در ساختمان میتوان به مواردی مانند تامین نور، تهویه هوا و تنظیم دما اشاره کرد. در صورتی که پنجره به شکل صحیح ساخته نشود، سبب اتلاف انرژی و نوردهی نامناسب خواهد شد.
پنجره به عنوان یک عایق حرارتی، نقش مهمی در کاهش مصرف انرژی دارد. همچنین با نور دهی کافی و مناسب میتواند در سلامت روح و جسم ما تاثیر گذار بوده و از کسالت و افسردگی جلوگیری کند.
اهمیت پنجره در دکوراسیون داخلی
همانطور که گفته شد پنجرهها نور و هوا را به فضای داخل ساختمان وارد کرده و مناظری از فضای بیرون یا از فضایی به فضای دیگر را فراهم میکنند. در این صورت پنجره میتواند به شکل تابلویی زیبا عمل کند.
همچنین اندازه و جایگاه پنجره متناسب با صفحه دیوار، میتواند بر میزان جداسازی فضای داخلی و خارجی تاثیر گذار باشد. دور نمای یک پنجره بر صفحه دیوار توجه ما را جلب میکند. پنجره های بزرگ میتوانند فضای بیرون و درون را به هم پیوند زده و قاب آن درک مرز فضا را تشدید یا کم کند.
پنجره میتواند ناحیه روشنی در درون دیوار یا صفحه تیرهای در شب باشد، که فضای خالی دو دیوار را از هم جدا میکند. مقیاس پنجره با صفحه دیوار روبرو با ابعاد خودمان ارتباط دارد. ما با پنجرههایی خو گرفتهایم، که ارتفاع بالای آنها بیشتر از قد ما و ارتفاع پایین آنها برابر با کمرمان باشد.
در دکوراسیون داخلی برای تعیین اندازه، شکل و جایگاه پنجره باید به موارد زیر توجه داشت:
- این که در میان پنجره چه مناظری از بیرون و درون ساختمان دیده میشود.
- با حرکت در اطراف اتاق مناظر دیدنی چه تغییری میکنند.
- اینکه اندازه و جهت گیری پنجره میزان نور طبیعی را کنترل میکند.
انواع پنجره کدامند
پنجرهها از لحاظ ساختار، اندازه و شکل ظاهری بسیار متفاوت بوده و دارای انواع متنوعی هستند. در ادامه به بررسی انواع پنجره و ویژگیهای منحصر به فرد آنها میپردازیم، که میتواند در انتخاب مناسبترین نوع پنجره به شما کمک کند.
انواع پنجره موجود در بازار عبارتند از:
- پنجره ارسی
- پنجره آهنی
- پنجره چوبی
- پنجرههای آلومینیومی
- پنجره UPVC
- پنجره ترمال بریک
- پنجره فایبر گلاس
پنجره ارسی
پنجرههای ارسی جزء قدیمیترین انواع پنجره محسوب میشوند. این پنجرهها از دو قسمت ثابت و متحرک تشکیل شدهاند و معمولا باز و بسته شدن آن به صورت افقی یا عمودی است.
پنجرههای ارسی داخل یک چارچوب قرار گرفته و به صورت تک لنگه هستند. این نوع پنجره به دلیل نقشها و رنگهای بسیار زیبایی که دارد، میتواند سبب ایجاد یک نمای زیبا در ساختمان شود. همچنین مشبک بودن سطح پنجرههای ارسی سبب عبور جریان نور میشود.
پنجره آهنی
گونهای دیگر از پنجرهها فلزی هستند و در دو نوع آهنی و آلومینیومی ساخته میشوند. به دلیل اینکه پروفیلهای آهنی حرارت را انتقال میدهند، سبب اتلاف و مصرف بیش از حد انرژی میشوند.
از دیگر معایب پنجرههای آهنی زنگ زدگی است، که به مرور زمان ایجاد میشود. از طرف دیگر پروفیلهای آهنی به خوبی درزگیری نشده و آب باران را به راحتی وارد خانه میکنند.
این نوع پنجره دارای وزن بسیار بالایی بوده و میتواند در هنگام حوادث طبیعی مانند زلزله خطر آفرین باشد. مجموع تمام این مشکلات و ضعفهایی که در پروفیلهای آهنی وجود داشت، سبب کنار رفتن آنها و جایگزین شدن پروفیلهای پلیمری و کامپوزیت شد.
پنجره چوبی
پنجرههای چوبی دارای قدمت چند ساله بوده و هنوز هم در صنعت درب و پنجره جایگاه بخصوصی دارد. قاب چوبی این پنجرهها اصالت و زیبایی منصر به فردی دارد که خانههای قدیمی را برایمان تداعی میکند.
هنوز هم افراد زیادی هستند که از این نوع پنجره استفاده میکنند و روز به روز با رشد و پیشرفت تکنولوژی قابلیتهای آن افزایش مییابد. یکی از قابلیتهای پنجرههای چوبی نصب و تعویض آسان است.
پنجرههای چوبی را میتوان به صورت دوجداره ساخت، که قابل شستشو بوده و از اتلاف انرژی جلوگیری کند. اما ذکر این نکته لازم است که همواره از انواع با کیفیت پنجره چوبی استفاده کنید.
پنجرههای آلومینیومی
عمر پنجرههای آلومینیومی نسبت به پنجرههای چوبی بسیار بیشتر است. از طرف دیگر وزن سبکی داشته و حمل و نقل بسیار آسان است. یکی از مزایای این نوع پنجره ظرافت مدلهای آن است، که فضای کمی را اشغال میکند.
اما یکی از معایب آن عایق نبودن بدنه قاب در این پنجرهها است. به همین دلیل نمیتوانند عایق مناسبی برای گرما و سرما باشند، حتی اگر در ساخت آنها از شیشههای دو جداره استفاده شود.
از طرف دیگر پنجرههای آلومینیومی نمیتوانند در برابری عواملی مانند خوردگی و زنگ زدگی مقاوم باشند. در صورتی که در این پنجرهها خراش و یا تو رفتگی بوجود بیاید، قابلیت تعمیر نداشته و باید به طور کلی عوض شود.
از آنجایی که گوشههای پنجرههای آلومینیومی به صورت مکانیکی به هم متصل شده است، در مقابل تغییر شکل بسیار آسیب پذیر هستند.
پنجره UPVC
پنجرههای UPVC از مادهای به نام pvc ساخته شدهاند که قابل بازیافت است و سهم بسیار کمی در آلودگی هوا دارد. مزیت دیگر پنجرههای UPVC نسبت به دیگر انواع پنجره، ایناست، که برای تولید آن انرژی بسیار کمی صرف میشود.
پروفیل در پنجرههای یو پی وی سی مقاومت زیادی در برابر گرد و غبار، پوسیدگی و خوردگی دارد. به همین دلیل است که عمر این پنجرهها زیاد بوده و نگهداری آن بسیار آسان است.
از طرفی مواد بکار رفته در ساخت این نوع پنجره با محیط زیست سازگار است. رنگ پروفیل در پنجرههای UPVC ثابت بوده و شکل ظاهری آن با گذشت زمان دچار تغییر نمیشود.
پنجره ترمال بریک
همانطور که گفتیم پنجرههای فلزی رسانای مناسبی برای گرما بوده و سبب هدر رفتن انرژی در درون ساختمان خواهند شد. برای حل این مشکل و جلوگیری از اتلاف انرژی تولید کنندگان از یک لایه عایق به نام ترمال بریک در داخل و خارج از قاب پنجره استفاده میکنند.
برای جداسازی بخش داخلی پنجره از قسمت بیرونی آن، یک ماده پلاستیکی گرمابند در قاب پنجره آلومینیومی نصب میشود.
پنجره فایبر گلاس
فایبر گلاس کامپوزیتی است که از مواد پلیمری و پشم شیشه ساخته شده است. این ماده بسیار محکم بوده و قابلیت اشتعال ندارد.
زمینه فایبر گلاس مواد پلیمری بوده و از الیاف شیشه برای تقویت آن استفاده میشود. این مواد که به صورت پارچه بافته میشود و از لحاظ کششی مقاومت بالایی دارد.
جمع بندی
یکی از اجزای اصلی هر ساختمان، پنجره است که وظیفه تنظیم نور و دمای هوا و حتی تهویه را بر عهده دارد. در طی سالهای مختلف انواع پنجره مانند: پنجره چوبی؛ آهنی؛ آلومینومی؛ UPVC و فایبرگلاس تولید و عرضه شده است.