اردبیل

خلخال کجاست؟ معرفی شهر رویایی و دیدنی خلخال

خلخال در جنوب استان اردبیل قرار گرفته شده است که، طبیعتی چشم نواز و بسیار رویایی دارد. اگر شما قصد طبیعت گردی دارید و علاقه مند به سپری کردن اوقات فراغت خود در طبیعت هستید خلخال می تواند گزینه بسیار مناسبی برای سفر شما به اردبیل باشد.

خلخال کجاست؟
خلخال کجاست؟

خلخال به عنوان یکی از شهرهای بزرگ در استان اردبیل به شمار می آید. قدمت شهر خلخال به 4000 سال می رسد. این شهر از جنوب به زنجان، از شمال به استان اردبیل از غرب به میانه و از شرق به گیلان و کوه های تالش می رسد.

علت نام گذاری خلخال

شهر خلخال به دلیل ویژگی های طبیعی و وضعیت اقلیمی در توابع مختلف، دارای آب و هوای کاملا متفاوتی است. و این شرایط آب و هوایی متغیر بوده و ثابت نیست. به همین دلیل در زمان های قدیم این شهر را با نام خال خال صدا می زدند، که به مرور زمان این نام به خلخال تغییر پیدا کرد.

آب و هوای شهر خلخال

خلخال در یک ناحیه کوهستانی قرار دارد. پوشش گیاهی این منطقه در دامنه شرقی بسیار چشم نواز تر از دامنه غربی است. شهر خلخال تابستان هایی لذت بخش و معتدل و زمستان های بسیار سردی دارد.

ارتفاعات کوه های تالش که در شرق این شهر واقع شده، و با فاصله کمی که از آن دارد بسیار پر برف و سرد است.

بخشی از شهر خلخال که در مجاورت رودخانه قزل اوزن قرار دارد دارای آب و هوای مرطوب و گرم است.

زمستان این شهر پنج ماه طول می کشد و به همین دلیل بارش سنگین برف باعث مسدود شدن برخی از راه هایی است که، به این شهر ختم می شود. ( از جمله جاده اسالم به خلخال)

مکان های دیدنی شهر خلخال

چشمه ازناو خلخال

یکی از مکان های دیدنی و طبیعی این شهر منطقه ازناو است. چشمه و قله ازناو جزو زیباترین دیدنی های خلخال است. شهر خلخال به دلیل وجود چشمه ازناو تا الان هیچ کمبود آب یا بی آبی را به خود ندیده است.

چشمه ازناو خلخال
چشمه ازناو خلخال

چشمه ازناو بسیاری از زمین های کشاورزی و باغ ها را آبیاری و حاصل خیز می نماید. 5 غار طبیعی آهکی کوچک و بزرگ و غارهای آن جزو جاذبه های گردشگری این منطقه برای گردشگران است.

جاده گردشگری خلخال به اسالم

یکی از بهترین و زیباترین جاده ها در ایران، جاده خلخال به اسالم است. کل مسیر به صورت دو طرفه پوشیده شده از درخت های سر به فلک کشیده شده است.

گیاهان سرسبز بر روی کوه ها و تپه ها منظره های بسیار چشم نوازی را برای گردشگران و طبیعت دوستان به نمایش می گذارند.

دلیل سفر اکثر افراد به شهر خلخال، تماشا کردن این جاده و لذت بردن از طبیعت بسیار زیبای آن است.

طبیعت این جاده به قدری شگفت انگیز است که، با گذر از هر پیچ و خمی، با دشتی بسیار سرسبز و زیبا خستگی سفر و مسیر را از تن شما می زداید.

رودخانه های اصلی شهر خلخال

رودخانه های شهر خلخال

شهر خلخال رودخانه های زیادی دارد که، همه این رودخانه ها پس از آبیاری کردن بخش های بسیار محدودی از اطراف خود، وارد رودخانه قزل اوزن می شود.

به طور تقریبی هر ساله حدود 500 میلیون متر مکعب آب وارد رودخانه بزرگ قزل اوزن می شود؛ و پس از آن بدون هیچ استفاده ای به استان گیلان سرازیر شده، که پس از تجمع آن در سد منجیل، با نام سفید رود، به جریان خود ادامه می دهد. مردم استان گیلان بالاترین استفاده را از این رودخانه دارند(به طور تقریبی 60%)

رودخانه از نوچایی

این رودخانه از چشمه ازناو سرچشمه می گیرد که در قسمت جنوبی خلخال واقع شده است. رودخانه ازنوچایی پس از رد شدن از روستای خوجین و آبیاری باغ ها و زمین های کشاورزی به خلخال ختم می شود.

رودخانه نورعلی چایی

این رودخانه از دامنه ی کوه های تالش که در شرق شهر خلخال واقع شده است نشات می گیرد، و پس از عبور از روستای اندبیل از شرق به خلخال سرازیر می شود.

رودخانه قئرباخان چایی

رودخانه قئرباخان چایی از جنوب غربی وارد شهر خلخال می شود، و به دلیل محدودیت حوزه، آب این رودخانه به صورت فصلی بوده است و در مواقعی که با بارندگی های طولانی و شدید روبه رو هستند به گفته افراد قدیمی این منطقه ممکن است تجمع آب در این رودخانه باعث وقوع سیل شود.

رودخانه هیروچایی

با اتصال سه رودخانه قئرباخان چایی، نور علی چایی، ازنوچایی در مرکز شهر خلخال این رودخانه تشکیل می شود، که در راستای جاده خلخال به شمال غرب ادامه پیدا کرده و در مجاورت خود باعث به وجود آمدن باغ های زیبا و چشم نوازی می شود.

رودخانه آرپاچایی

این رودخانه از روستای اوجغاز و سنجبد شرقی جاری شده و در حوالی روستای ” اینالاوا ” وارد هیروچایی می شود؛ که با ادامه داشتن آن چندی از رودخانه های فصلی نیز در یک نقطه به هم می رسند، و پس از عبور از گیوی و وارد شدن به رودخانه فیروز آباد، به رودخانه قزل اوزن سرازیر می شود.

رودخانه شاهرود

این رودخانه در حوزه شاهرود و به طرف جنوب جریان دارد، و پس از گذشتن از مسیرهای پر پیچ و خم در مسیر خود به رودخانه قزل اوزن می رسد.

رودخانه قزل اوزن

یکی از پر آب ترین و معروفترین رودخانه ها در شهر خلخال رودخانه قزل اوزن است، که در بخش غربی خلخال و در ناحیه خورش رستم از سمت شمال به جنوب جریان دارد. جایی که به دلیل ارتفاع حدودا زیاد روستاهای حوالی آن، برای بسیاری از روستاها و اهالی آن امکان استفاده از آب وجود ندارد.

رودخانه قزل اوزن از تپه ها و کوه های کردستان نشات می گیرد، که با عبور از راه های پرپیچ وخم استان های آذربایجان شرقی و کردستان وارد شهر خلخال شده، و پس از گذشتن از آن وارد سد منجیل می شود و با اسم سفیدرود به دریای خزر سرازیر می گردد.

دریاچه نئور

این دریاچه در 48 کیلومتری جنوب شرقی مابین خلخال و اردبیل واقع شده است.

دریاچه نئور از تلفیق دو دریاچه بزرگ و کوچک به وجود آمده است، که در فصل بهار به یکدیگر متصل می شوند و دریاچه ای را به عمق 5 متر تشکیل می دهند.

بازدید از این دریاچه برای بسیاری از گردشگران و طبیعت دوستان بسیار هیجان انگیز است. این دریاچه با قرار گرفتن در حوالی شهرهای خلخال و اردبیل، به مراتب نسبت به سایر دیدنی های اطراف آن زیاد معروف و شناخته شده نیست.

دریاچه نئور در دامنه کوه های با غرور تالش واقع شده است و برای اسکان و طبیعت گردی محیطی بسیار دلچسب است.

مرتبط:   استان اردبیل کجاست؟ صفر تا 100 جمعیت، آب و هوا، نقشه و عکس 1403

ماهیگیری دریاچه نئور

دریاچه نئور به علت آب زیاد و شیرینی که دارد می تواند برای رشد و پرورش ماهی ها مکانی مناسب باشد. گاماروس ها که جزو گروه سخت پوستان آبزی می باشند محل زندگی آنها در این دریاچه است. این نوع سخت پوستان در پاکسازی آب این دریاچه نقش بسیار مهمی دارند. جهت کنترل کردن رشد این نوع سخت پوستان در دریاچه نئور، به صورت مصنوعی در این دریاچه ماهی قزل آلا پرورش داده می شود.

در فصل گرما ماهی های کوچک قزل آلای رنگین کمانی را در این دریاچه آزاد می کنند و برای صید در پایان تابستان به شرایط نرمال و ایده آل برسد. به همین دلیل بهترین زمان برای صید ماهی، در شهریور ماه است. این تفریح برای علاقه مندان می تواند تفریح و سرگرمی بسیار جذابی به وجود آورد و در پایان تابستان نیز در این منطقه مسابقات ماهیگیری انجام می شود.

در صورتی که به ماهیگیری علاقه مند هستید و قصد مسافرت به شهرستان خلخال را دارید دریاچه نئور می تواند گزینه مناسبی برای انتخاب شما باشد.

بهتر است قبل از اینکه آب وهوای منطقه سرد شود به این منطقه سفر کنید. چرا که ماهی های قزل آلا در برابر سرما هیچ مقاومتی ندارند و به این علت، قبل از شروع سرما و یخ زدگی آب ها آنها را از سطح آب این دریاچه جمع آوری می نمایند، و با شروع شدن فصل تابستان مجددا ماهی های کوچک قزل آلا در سطح این دریاچه آزاد می شوند. این نوع ماهی های قزل آلا نسبت به سایر ماهی های قزل آلا جزو خوش طعم ترین ها هستند.
در این دریاچه و حوالی آن سایر آبزیان دیگری من جمله پلانکتون ها،سمور آبی، زالو، قورباغه راه راه، قورباغه آبی و انواع مختلف نرم تنان زندگی می نمایند.

کمپ کردن در نزدیکی دریاچه نئور

با درنظر گرفتن جاذبه های دیدنی چشم نواز در نزدیکی این دریاچه برای اینکه لذت بیشتری از سفر به این منطقه داشته باشید یک شب را در نزدیکی
دریاچه نئور سپری نمایید. برای یک شب اقامت در این منطقه باید امکانات و لوازم مورد نیاز برای زدن کمپ را با خود داشته باشید. این منطقه به دلیل اینکه دارای آب و هوای کوهستانی است با غروب آفتاب و شروع شب، دمای هوای این منطقه کاهش پیدا کرده و هوا بسیار سرد می شود.

کیسه خواب، لباس گرم، چادر، زیر اندازهای مناسب و بادگیر از جمله وسایل واجبی است برای یک شب اقامت در نزدیکی دریاچه ضروری هستند. آب و غذای کافی نیز برای یک شب اقامت در این منطقه تهیه فرمایید. این منطقه از امنیت بالایی برخوردار بوده و مکانی مناسب برای یک شب اقامت است. در صورتی که تمایل دارید شب را در جایی با امکانات رفاهی بیشتر سپری نمایید می توانید یکی از اقامتگاه ها و هتل های نزدیک به این دریاچه را انتخاب کنید.

دیدنی های اطراف دریاچه نئور

جاذبه های دیدنی بسیاری در اطراف دریاچه وجود دارد که بهتر است برای بازدید از این منطقه زمانبندی مناسبی داشته باشید تا بتوانید از تمامی قسمت های آن دیدن فرمایید. در 20 کیلومتری جنوب شرقی دریاچه نئور ییلاق سوباتان قرار گرفته است مسیر منتهی به این مکان خاکی بوده که، از سمت شمال شرقی دریاچه نئور می توانید به این ییلاق برسید. در صورت داشتن ماشین آفرود، عبور کردن از این جاده خاکی می تواند برای شما بسیار آسان و ساده شود. شما می توانید با وسایل نقلیه دیگری هم از این مسیر گذر کنید. در مدت زمانی که شما این مسیر را می گذرانید می توانید با تماشا کردن مناظری که در این مسیر قرار دارد من جمله کوهای سر به فلک کشیده تالش،چشمه های پر از آب، دامنه های پر از گل و دشت های سرسبز لذت سفر را برای خود و خانواده دو چندان کنید.

آبشار ورزان

آبشار ورزان که در شمال غربی سوباتان قرار دارد و در راستای رودخانه ورزان واقع شده است. رودخانه ورزان از رودخانه دیگری به نام لیسار سرچشمه گرفته و در امتداد آن به آبشار ورزان سرازیر می شود.

آبشار ورزان
آبشار ورزان

ارتفاع این آبشار به صورت تقریبی حدود 30 متر بوده و حوالی این آبشار پوشیده شده از صخره هایی با شیب بسیار زیاد است. در بالای این آبشار حوضچه ای وجود دارد که برای آبتنی و تفریح بسیار مناسب است.

جنگل های گیسار در نزدیکی دریاچه نئور

این جنگل ها بخش عظیمی از قسمت شرقی دریاچه را به خود اختصاص داده اند که جزو مناطق زیبا و خوش آب و هوای استان گیلان محسوب می شوند. در جنگل های گیسار، گونه های مختلفی از گیاهان مثل ممرز، صنوبر، درختان افرا، راش و درختچه های گوجه جنگلی، انار وحشی، گزنه، تمشک و شبدر وجود دارد. جنگل گیسار در قسمت شمالی شهرستان تالش قرار گرفته شده است که در طول سال گردشگران بسیاری را به این منطقه جذب می نماید.

غار هفت خانه( غار یدی نام)

این غار در 20 کیلومتری جنوب غربی شهرستان خلخال و در ارتفاع 1600 متری از سطح دریا، در روستای گرمخانه قرار گرفته شده است. غار هفت خانه دو دهانه ورودی دارد که ورودی اصلی آن در بخش شرقی این غار قرار دارد و دهانه دیگر آن به صورت غیر قانونی ساخته شده است. این غار از 7 تالار کوچک تشکیل شده که، ارتفاع هر یک از آنها به طور تقریبی 3 متر بوده است.(بیشترین ارتفاع تالارها 4 متر بوده است)
در غار هفت خانه آثاری از سکونت انسان وجود دارد که، استخوان های پوسیده در این غار یکی از این بقایا است وهمین طور سنگ چین هایی در این غار دیده می شود که توسط انسانهایی که قبلا در این غار زندگی می کردند ساخته شده است.

شما اگر قصد سفر به استان اردبیل را دارید بازدید از این جاذبه گردشگری را فراموش نکنید.

آبشار نره گر خلخال

یکی دیگر از دیدنی ها و جاذبه های گردشگری شهر خلخال آبشار نره گر است که، این آبشار در روستای اسبو قرار گرفته شده است. آبشار نره گر، از یک چشمه پرآب سرچشمه می گیرد و پس از آبیاری نمودن باغ های روستای اسبو وارد رودخانه شاهرود می شود. مراتع زیبا و چمنزارها در اطراف این آبشار آن را به یک جاذبه دیدنی برای گردشگران و طبیعت دوستان تبدیل کرده است. برای بازدید از این آبشار شما می توانید با یک پیاده روی نیم ساعته از روستا اسبو این آبشار را مشاهده کنید.


آبشار زیبای نره گر، از به هم پیوستن 5 چشمه در ارتفاعات کوهها و صخره ها شکل می گیرد. این آبشار افزون بر آب چشمه ها، از آب شدن برف های روی قله ها در اطراف روستای سلبو هم تغذیه می گردد و به این علت است که در فصل بهار و اوایل فصل تابستان شاهد حجم زیاد آب و منظره چشم نواز آن خواهید بود.

مرتبط:   شهرهای استان اردبیل به ترتیب جمعیت 1403، شلوغ ترین و خلوت ترین

آبشار نره گر پس از عبور از روستا در پایان وارد رودخانه شاهرود می شود. مسیری که به این آبشار ختم می شود کمی دشوار خواهد بود ولی طی کردن این مسیر برای تماشای این آبشار لذت بخش خواهد بود.

در مسیر منتهی به آبشار علاوه بر پوشش های گیاهی و دشت ها در مجاورت رودخانه، شاهد باغ های زیبا و مناظر شگفت انگیزی خواهید بود. درختان بی شماری در این باغ ها وجود دارد که، بیشتر این درختان، درخت های گردو هستند که، وجود این درختان در این منطقه یکی از علت های حضور طبیعت دوستان و گردشگران است.

این روستا با رودخانه ای روان، کفی که سنگ فرش شده، باغ های خوش و خرم و چشم نواز آن و همین طور آبشار تماشایی نره گر مسلما یکی از جاذبه های زیبا و دیدنی این روستا در شهرستان خلخال است که، به شما پیشنهاد می کنیم بازدید از این منطقه زیبا و حیرت انگیز را از دست ندهید.

برای دیدن این آبشار و لذت بردن از طبیعت سرسبز و زیبای آن، بهترین فصل سفر اواسط فصل بهار یا همان اردیبهشت ماه است.

آبشار نوده شهر خلخال

یکی از جذاب ترین و زیباترین آبشارهای تماشایی در شهرستان خلخال، آبشار نوده است که، در بخش جنوبی کوهی با نام آق داغ قرار گرفته شده است. این آبشار دارای ارتفاع تقریبی 30 متر است که، از لابه لای صخره های سنگی به سمت پایین سرازیر می گردد. این آبشار در اطراف هشجین واقع شده و 15 کیلومتر با آن فاصله دارد.
روستای نوده میهمان این منظره طبیعی بوده است که با آب و هوای ییلاقی خود، هر ساله شاهد گردشگران و طبیعت دوستان فراوانی بوده است.

طبیعت با مهر و محبت کوه های نوده، محیط رشد گیاهان دارویی فراوانی بوده است و می توان از میان این داروهای گیاهی به کهیل اوتی(آویشن و کاکوتی)، گلپر، آلوسا(کوار وحشی)، مرزه، نعنا، لالا بند و پونه اشاره نمود. یکی دیگر از دیدنی های این روستا، دره ها و جنگل های خوش و خرم آن است که، پیاده روی در هوای دلچسب آن و صدای خوش طبیعت نوده، لذت سفر را برای شما دو چندان می نماید.

در صورتی که قصد سفر به روستای نوده را دارید علاوه بر تفریح و بازدید از جاذبه های این منطقه، می توانید آب شفا بخش این روستا را نیز امتحان نمایید.

بهترین فصل برای بازدید از این منطقه و جاذبه های دیدنی آن، فصل بهار و تابستان است که در فصل بهار جذابیت این آبشار با گیاهان و درختان روییده از میان صخره های کوه دو چندان است و در فصل تابستان آب و هوای دل انگیز و دل چسبی را برای طبیعت دوستان و گردشگران فراهم می کند. برخلاف دیگر آبشارها که فقط در فصل تابستان و بهار هدف سفر گردشگران می شود، این آبشار در فصل های سرد سال منظره های چشم نوازی همراه با قندیل های یخی برای گردشگران به نمایش می گذارد.

کوه آق داغ خلخال

یکی دیگر از جاذبه های گردشگری شهر خلخال، کوه آق داغ است که با ارتفاع تقریبی 3322 متر، به عنوان دومین قله مرتفع در اردبیل به حساب می آید. دامنه های این کوه، محل رویش گیاهانی مانند آویشن و ریحان است و همین طور از بلندای این کوه، آب چشمه ای جاریست که، اهالی این منطقه معتقدند که آب این چشمه، برای سیستم گوارشی بسیار مفید است.

آب گرم گیوی

این آبگرم در حوالی شهر خلخال قرار دارد. آبگرم گیوی ویژگی ها و خاصیت های درمانی فراوانی دارد و برای درمان امراض پوستی و بیماری های مفصلی مثل درد مفاصل و روماتیسم بسیار مناسب است. این آبگرم کنار جاده اردبیل- خلخال قرار گرفته شده است. در نزدیکی آب گرم گیوی مناظر طبیعی و باغات زیادی وجود دارد که، باعث شده این منطقه، تبدیل به مجموعه ای برای تفریح و سفر گردشگران شود.

جاذبه های تاریخی شهر خلخال

شهرستان خلخال به عنوان یکی از قدیمی ترین مناطق در آذربایجان شناخته می شود که در زمان قدیم با نام هیروآباد بیان می شد. این شهر دارای قدمت تاریخی
4000 ساله و آثار و گنجینه های باستانی، تاریخی و طبیعی بوده است و با موقعیتی جغرافیایی خود توانسته توریست ها و گردشگران زیادی را به این منطقه جذب نماید. شهرستان خلخال دارای آثار تاریخی بی نظیری از بقعه ها، تپه ها و قلعه های باستانی، حمام ها و خانه های تاریخی می باشد. این شهر با داشتن مناظر شگفت انگیز و زیبای خود جزو بهترین مناطق برای گردشگران محسوب می شود.

قلعه ها

قلعه خشتی گیلوان

قلعه خشتی گیلوان، در توابع شاهرود در روستای گیلوان قرار دارد و اطراف آن فاقد هر گونه پوشش گیاهی است. این آثار تاریخی چند برج دارد که، در فاصله های مختلف در کنار یکدیگر قرار گرفته شده اند. ارتفاع این برج ها به مرور زمان و بر اثر عوامل طبیعی به مرور کاهش پیدا کرده و به طور کامل بازو های آن خراب شده است. بخشی از دیوارهای قلعه گیلوان از بین رفته ولی بخش دیگر آن کاملا سالم و استوار است. یکی از این برج ها در فاصله ای دورتر بنا شده و تقریبا کمی بزرگتر از دیگر برج هاست و دلیل ساخت این برج، مطلع شدن از حمله ی احتمالی مهاجمان از سمت دره به طرف قلعه بوده است. در نزدیکی قلعه گیلوان یک قبرستان قدیمی دیده می شود که، متعلق به دوره اسلامی است. مواد و مصالحی که برای بنا کردن این قلعه استفاده شده است، سنگ و خشت می باشد.

تپه های تاریخی و باستانی

تپه دیزیلین

این تپه متعلق به دوران تاریخی پس از اسلام و دوره ساسانیان است و در جنوب شهر در هشجین قرار گرفته شده است.

تپه قالاه کفر (قلعه بالا)

تپه قالاه کفر متعلق به دوران تاریخی پس از اسلام است و در روستای خوجین، بخش مرکزی شهرستان خلخال قرار گرفته شده است.

امام زاده ها و مساجد

امامزاده سید صدرالدین(ع)

امامزاده سید صدرالدین(ع) در شهرستان خلخال واقع شده است که، این امامزاده در میان اهالی شهر با نام ” زنجیر لی امامزاده ” شناخته می شود. این امامزاده یکی از اصلی ترین و مهمترین امامزاده ها در شهرستان خلخال محسوب می شود که در ایام محرم، دسته های سینه زنی و هیئت های عزاداری در اینجا مراسم خود را برگزار می نمایند. بنای این امامزاده، قدیمی و چهارگوش بوده و سقف آن شیروانی و نمای بیرونی آن آجری شکل بوده است. نورگیرها و ورودی اصلی ای بنا از طرف کوچه بوده و جنس آن آهن است.

مرتبط:   امداد باتری اردبیل ⚡️ تعویض باطری خودرو در محل⚡️ [1403]✔️ نصب رایگان

امامزاده قاسم(ع)

امامزاده قاسم(ع) در روستای خوجین و جنوب شرقی شهرستان خلخال واقع شده است. جاده اصلی شهرستان خلخال از میان روستای خوجین عبور می کند. این امامزاده به شکل مستطیلی بوده و یک گنبد فلزی دارد. این امامزاده دارای یک حیاط در بخش جنوبی بوده و ورودی اصلی این امامزاده محسوب می شود. به گفته افراد قدیمی این روستا، بنای قبلی این امامزاده از خشت بوده که با گذشت زمان از بین رفته است. بنای بازسازی شده این امامزاده از اسکلت فلزی و آجر است. نورگیرها و دو ورودی آن، قوس کند شکسته دارد.

امامزاده سید هاشم(ع)

این امامزاده در روستای خوجین و در بخش جنوبی امامزاده قاسم قرار دارد. بنای این امامزاده به شکل مستطیلی بوده و دارای ابعاد 4*4 می باشد. سقف این امامزاده صاف و با نمای سیمانی است. ورودی این امامزاده از قسمت شرقی و دارای 2 پنجره کوچک کنار درب ورودی است.

امامزاده ابراهیم(ع)

زیارتگاه امامزاده ابراهیم (ع) بین جاده اصلی خلخال و روستای خوجین قرار دارد. بنای اصلی این امامزاده در زمان پهلوی توسط یک فرد نامسلمان در خیابان کشی تخریب شد و در حال حاضر فقط یک پایه به ارتفاع 1 متر که از آجر ساخته شده در بین جاده دیده می شود که آن هم زیارت نامه امامزاده ابراهیم(ع) می باشد.

امامزاده بابا صفا(ع)

این امامزاده در شهرستان خلخال ودر روستای بفراجرد قرار دارد. این بقعه متبرکه، خارج از روستا واقع شده و در اطراف آن زمین های کشاورزی وجود دارد. اطلاعات دقیقی از لحاظ تاریخی این مکان در دسترس نیست. اهالی قدیمی این روستا اعتقاد دارند که شخصی که در این مکان دفن شده از نوادگان امام موسی کاظم(ع) است. این زیارتگاه به شکل مستطیلی بوده و دو در ورودی و نورگیر دارد که پنجره ها و درب این بنا خراب شده است. امامزاده بابا صفا دارای سقف شیروانی و نمای سیمانی می باشد ولی سقف درونی این بنا از چوب و با تنه درخت است.


امامزاده زاویه سادات(ع)

این امامزاده در شهرستان خلخال ودر روستای زاویه سادات قرار گرفته شده است. امام زاده زاویه سادات متعلق به سید هاشم و سید الیاس بوده است که طبق نقل روایت های اهالی این روستا از فرزندان امام موسی بن جعفر علیه السلام می باشد.

امامزاده عین علی (ع)

روستای گیلوان در لاهرود و خلخال قرار دارد که، جزو سرسبزترین و زیباترین روستاها در شهرستان خلخال محسوب می شود. این امامزاده در میان باغ های سیب، گیلاس و گردو و بر بالای تپه در خانقاه گیلوان واقع شده است که، می توانید برای زیارت از این امامزاده از میان باغات و کوههای سربه فلک کشیده گذر کنید.
بنای این امامزاده در کنار قبرستان روستا و مسجد روستا نیز در کنار این امامزاده ساخته شده است.

امامزاده سید حسین(ع)

این امامزاده در شهر کلور شهرستان خلخال قراردارد که، به صورت یک بنای کوچک مربعی شکل با کتیبه های قرآنی و نمای کاشی کاری است. در بخش ازاره این امامزاده سنگ نوشته های شهدای این شهر قرار گرفته شده است.
ضریح زیبای این امامزاده از جنس فلز است.

امامزاده دانیال (ع)

امامزاده سید دانیال در شهرستان خلخال و در بالای یک تپه در روستای خانقاه سادات قرار گرفته شده است. روستای خانقاه سادات در 5 کیلومتری خلخال اردبیل قرار دارد. طبق گفته های اهالی قدیمی این روستا، فردی که در این مکان دفن شده، برادر ناتنی امام رضا (ع) و فرزند امام موسی کاظم (ع) می باشد الطاف زیادی برای مردم و اهالی روستا داشته است.

مساجد

مسجد روستای خمس

این مسجد دارای قدمتی 250 ساله است که، تاسیس این مجد به زمان قاجار برمیگردد. قرآن های نفیسی در این مسجد وجود دارد که، با جلد پوست آهو و صفحات داخلی آن با آب طلا در 120 حزب نوشته شده است و از آثار خطی زمانهای بسیار قدیم بوده است.

موزه

موزه خلخال در مکان حمام تاریخی نصر شهر خلخال واقع شده است و دارای 300 آثار تاریخی و باستانی است که، این آثار از زمان های قدیم و دوره های پیش از اسلام بوده است.

خانه های تاریخی

خانه نصیری خلخال متعلق به دوره 10 تا 13 هجری قمری است که، در خیابان شهید دستغیب در شهرستان خلخال قرار دارد.

حمام های تاریخی

حمام نصر

حمام نصر مربوط به زمان قاجار می باشد که، در کنار رودخانه نورعلی چای در اطراف بازار ساخته شده است.

حمام درو

حمام درو متعلق به دوره 10 تا 13 هجری قمری در شهرستان خلخال می باشد که، در شاهرود، دهستان شاهرود و در روستای درو قرار دارد.

حمام کلور

این حمام متعلق به دوره 10 تا 13 هجری قمری است که، در شاهرود، دهستان شاهرود و در روستای کلور قرار دارد.

محوطه های تاریخی

مکان باستانی گیلوان

این مکان باستانی در روستای گیلوان شهرستان خلخال قرار دارد.آثار تاریخی باقی مانده در این روستا متعلق به زمان اشکانیان بوده است و دارای قدمتی 4000 ساله می باشد. در روستای گیلوان قبرستانی تاریخی با وسعت تقریبی 2000 هکتار است که، از قدیمی ترین آنها مربوط به زمان مفرغ میانی است.

هنرهای دستی شهر خلخال

از میان هنر های دستی شهرستان خلخال می توان به جاجیم های چشمی و ابریشمی،گلیم بافی،شال،لباس های کرکی و پشمی، پلاس و بافت مسند اشاره کرد.

شال پشمی این شهر که بخش عمده آن در توابع شاهرود درست می شود جزو صادرات اصلی شهرستان خلخال می باشد. بافت مسند و گلیم در شهر خلخال بسیار رایج است به طوری که در این توابع مسندهای با ارزشی قابل رویت است که اهالی هنرمند خلخالی به شکل برجسته آن را می بافند.

سوغات شهر خلخال

انواع نان روغنی تل تل، چای چورگی و نزیک
عسل طبیعی آن که از نظر کوهستانی بودن منطقه و بکر بودن آن، یکی از طبیعی ترین و بی نیازترین عسل ها در کشور ایران است از فرآورده های خاصی که با عسل تولید می شود می توان به هویج عسل، پرتقال عسل و شیر عسل اشاره نمود.

شیرینی های محلی

از صنایع دستی شهر خلخال می توان به جوراب های پشمی دستبافت، شال، گلیم، جاجیم خلخال و قالیچه اشاره نمود.

در این شهر انواع میوه ها وجود دارد که عبارتند از انواع آلو،زردآلو، هلو، گیلاس، انواع سیب، گردو، توت، انگور، خیار، کمبزه، ریواس، شاتوت و غیره

جمع بندی

در این مقاله از ایرانیجو در باره شهر خلخال و ویژگی های آن صحبت کردیم و جاهای دیدنی و گردشگری آن را نیز معرفی کردیم. شما میتوانید خاطرات خود از سفر به خلخال را در زیر همین پست برای ما کامنت کنید و با ما به اشتراک بگذارید.

4.2/5 - (6 امتیاز)

نوشته های مشابه

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا