جاهای دیدنی اصفهان معرفی 20 تا از بهترین دیدنی ها
یکی از شهر های محبوب توریستی و گردش پذیر کشور ایران، شهر اصفهان است. جاذبه های متعددی در این شهر وجود دارد که نشان دهنده ی معماری جذاب، ذوق و هنر اصلی ایرانی است. بنا های تاریخی و فرهنگی متعددی در این شهر قرار گرفته است که جزو آثار ملی ایران هستند.
شهر اصفهان دیدنیهایی به اندازه نصف جهان دارد، در ادامه با ایرانی همراه باشید تا با بخشی از این دیدنی های جذاب آشنا شویم.
میدان نقش جهان
یکی از زیباترین و وسیع ترین میدان های دنیا، میدان نقش جهان است. میدان نقش جهان طولی به وسعت 507 متر دارد و عرض آن 158 متر است.
4 اثر تاریخی شهر اصفهان از قبیل کاخ عالی قاپو، مسجد شیخ لطفالله، سر در بازار قیصریه و مسجد امام در ای میدان قرار گرفته اند و 200 حجره 2 طبقه در دور تا دور این میدان قرار دارد.
جذابیت این میدان و امکان خرید از حجره ها ی اطراف آن، سالانه گردشگران و توریست های زیادی را به خود جذب کرده است.
شهر اصفهان در دوره ی صفوی، پایتخت کشور شد و در آن زمان میدان نقش جهان ساخته شد علاوه بر این میدان مسجد امام، سردر بازار قیصریه و مسجد شیخ لطفالله نیز احداث شدند.
آن زمان، میدان نقش جهان محل برگزاری بازی ها و مسابقاتی مثل قاپوقاندازی و چوگان بود. همچنین در این میدان، سان و رژه سربازان نیز صورت میگرفت.
متاسفانه بخشي از این میدان به دلیل بی توجهی در زمان قاجار، تخریب شد. ولی در زمان حکومت پهلوی و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، آن بخش ها بازسازی و مرمت شدند.
این میدان تاریخی و زیبا جزو آثار ملی ایران است و در تاریخ 8 بهمن 1313 در این فهرست ثبت شد.
عمارت عالی قاپو
این کاخ که واقع در میدان نقش جهان است و رو به روی مسجد شیخ لطفالله قرار دارد را میتوان به عنوان شاهکاری زیبا از معماری دوره ی صفویه شناخت.
کاخ عالی قاپو در کلمه به معنی درگاه بلند و یا سردر بلند است. بعد از اینکه اصفهان به عنوان پایتخت انتخاب شد، این کاخ محل حضور شخصیت های بزرگ و مهم نزد شاه بود.
این کاخ 6 طبقه دارد که هرکدام از این طبقه ها به طور مخصوص و ویژه های تزئین شده اند. کاخ تالاری در طبقه 6 کاخ عالی قاپو قرار گرفته است که به اتاق صوت معروف است. این تالار مثل استودیوی ضبط است و با حذف طنین های اضافی، صدا ها را به صورت صتف به تمامی بخش های تالار میرساند. گچبری های زیبا با طرح های طراحی و جان در سر تا سر این تالار به چشم میخورد.
مسجد شیخ لطف الله
یکی دیگر از یادگاری های به جا مانده از دوره صفوی در شهر اصفهان، مسجد شیخ لطف الله است که به منظور بزرگداشت مقام شیخ لطفالله عاملی احداث شده است. ساخت این بنا از سال 1011 شروع شد و 18 سال بعد، یعنی در سال 1028 به اتمام رسید.
مسجد شیخ لطف الله واقع در ضلع شرقی میدان نقش جهان و مقابل عمارت عالی قاپو و همچنین مجاور مسجد امام است.
گنبد این مسجد از درون و بیرون به زیبایی و به سبک معماری ایرانی، کاشی کاری شده است و بر روی طاقی مرتفع و کنگره دار احداث شده است. بلندی این طاقها به حدس است که از میدان نقش جهان معلوم هستند.
یکی دیگر از جذابیت های ب نظیر و خاص مسجد شیخ لطف الله، محراب این مسجد است که ساخت آن به صورتی است که می تواند 45 درجه بچرخد. این محراب در بین معماران سنتی ایران اصطلاحا به پاشنه معروف است.
مسجد امام
این مسجد به مسجد جامع عباسی و مسجد شاه نیز معروف است. مسجد امام در زمان صفوی ساخته شده است و واقع در قسمت جنوبی میدان امام است.
این مسجد شاهکار بی نظیری از کاشیکاری، معماری و نجاری قرن 11 هجری است. در سر اصلی این مسجد چند کتیبه وجود دارد و 2 مدرسه ی ناصری و سلیمانی نیز در 2 زاویه ی صحن مسجد به چشم میخورد. این مدارس به دوره صفوی تعلق دارند. مدرسه ناصری در دوره ناصرالدین شاه بازسازی و مرمت شده است به همین دلیل اسم این مدرسه ناصری گذاشته شد.
لوح های سنگی در این مسجد وجود دارند که بر روی آن ها فرمان شاه عباس نوشته شده است. در مرکز این مسجد گنبد بزرگی وجود دارد که صوت در آن منعکس میشود و برای گردشگران بسیار مکان جذابی است.
این مسجد جزو آثار ملی ایران است و در تاریخ 15 دی 1310 در این فهرست ثبت شده است.
سردر قیصریه
سردر بازار قیصریه واقع در قسمت شمالی میدان نقش جهان و مقابل مسجد امام است. این مکان دیدنی نیز مربوط به دوران صفوی است.
در گذشته سردر قیصریه 3 طبقه داشت ولی در حال حاضر طبقه 3 آن که نقاره خانه بود خراب شده است. مردم از این سردر به طرف بازار بزرگ اصفهان هدایت میشوند.
بنای سردر قیصریه از روی بنایی در شهر قیصریه ساخته شده است. به همین دلیل اسم آن قیصریه گذاشته شد. تعدادی تابلوی نقاشی در سردر قیصریه قرار گرفته است که تصویری از شکارگاه سلطنتی و اروپاییهای دربار است.
در کل این عمارت از سردر، ضرابخانه، عمارت نقارهخانه و کاروان سرای شاهی تشکیل شده است و مکانی محبوب بین گردشگران به حساب میآید.
سردر قیصریه جزو آثار ملی ایران است و در تاریخ 15 دی ماه 1310 با شماره 103 در این فهرست ثبت شده است.
عمارت هشت بهشت
این عمارت نیز یادگاری از دوره صفویه در شهر اصفهان است. در اواخر سلطنت صفوی، حاکمان در این محل سکونت داشتند.
عمارت هشت بهشت واقع در باغ زیبا و وسیع نقش جهان است. نخستین بنای این عمارت را شاه اسماعیل احداث کرد. این عمارت 8 ضلعی، دو طبقه و 4 نما دارد. هیچ کدام این نماها به همدگیر شباهتی ندارند. در نگاه اول، نمای شمالی نمای اصلی این عمارت به نظر می رسد ولی ضلع شرقی این عمارت به دلیل استخری در این ضلع قرار دارد، نمای اصلی است.
در مرکز تالار عمارت هشت بهشت، حوضی 8 ضلعی قرار گرفته است که جنسی از سنگ مرمر دارد و معروف به حوض مروارید است. پنجره ها این عمارت هم به زیبایی خاتم کاری شده اند و جذابیت این عمارت را چندین برابر کرده اند.
این عمارت جزو آثار ملی ایران است و در 22 آذر ماه 1313 با شماره 227 در این فهرست ثبت شده است.
چهل ستون
یکی از جاذبه های گردشگری محبوب و معروف شهر اصفهان، باغ چهل ستون است که حدود 67 هزار متر مربع وسعت دارد. ساخت این باغ سالها زمان برده است.
در قدیم این باغ، به باغ جهان نما معروف بود و نخستین بنای این باغ را شاه عباس کوشکی ساهت که به شکل کلاه فرنگی بود. باغ چهل ستون واقع در میدان امام حسین و خیابان استانداری اصفهان است.
این عمارت، 20 ستون دارد ولی با انعکاس آن ها در آب حوض، 40 ستون دیده میشود. به همین دلیل این عمارت، به عمارت چهل ستون معروف است.
به گفته ی بعضی از مورخان، عمارتی که شاه عباس آن را کامل مرد، 40 ستون داشته است ولی در آتش سوزی که در سال 1118 هجری قمری رخ داد فقط 20 ستون از آن عمارت به جا مانده است.
از زیبایی های این کاخ میتوان به آینهکاریها، ستونهای چوبی و نقاشیهای بزرگ دیواری اشاره کرد.
در و پنجرههای این عمارت خاتم کاری و منبت شده اند و نشان دهنده ی هنر های اصیل و قدیمی ایرانی هستند. کاخ چهل ستون محل پذیرایی مهمان های مهم و شخصیت های خارجی، در دوره صفوی بود.
مسجد جامع یا مسجد جمعه اصفهان
قدیمی ترين بنای تاریخی شهر اصفهان، مسجد جمعه اصفهان و یا همان مسجد جامع است. ظاهر فعلی این مسجد به دوران سلجوقی مربوط میشود و در دوره های بعدی مرمت و بازسازی شد، به خصوص در دوره ی صفوی.
این مسجد واقع در میدان قیام و خیابان علامه مجلسی اصفهان است و در قسمت قدیمی اصفهان، ضلع باختری خیابان هاتف و آخر بازار بزرگ قرار گرفته است.
میتوان گفت همان قدر که میدان نقش جهان و عمارت های نزدیک به آن مربوط به هنر و معماری حکومت صفوی میشود، مسجد جمعه و محله های اطراف آن مربوط به دوره سلجوقی است.
منارجنبان
یکی دیگر از آثار تاریخی و جذاب شهر اصفهان، منارجنبان است که در آن عارفی به اسم عمو عبدالله کارلادانی به خاک سپرده شده است. تاریخ 716 بر سر سنگ قبر این عارف نوشته شده است که مربوط به حکومت سلطان محمد خدابنده الجایتو ایلخان است.
این بنا یک بقعه و 2 مناره دارد. این مناره ها 5/7 متر ارتفاع دارد و متحرک هست که همین دلیل باعث خاص بودن این مناره ها شده است.
هنگامی که یکی از این مناره تکان میخورد، مناره ی دیگر به همراه کل بنا نیز به حرکت در میآید. هنوز دقیقا مشخص نیست که چرا این اتفاق میافتد ولی میشود که بر اثر پدیده ای فیزیکی به اسم اثر دوپلر و یا همان تشدید، به دلیل اینکه این مناره ها مشابه بهم و سبک هستند پس تکان خوردنشان بر هم تاثیر گذار است.
طبق تحقیقات محققان، ساخت این بنا به دوران ایلخانی بازمیگردد ولی شکل ظاهری آن دو مناره به گونه ای است که بعضی از باستان شناسان میگویند مربوط به دوره صفویه هستند.
منارجنبان جزو آثار ملی ایران است و در تاریخ 20 خرداد سال 1321 به شمارهی 349 در این فهرست ثبت شده است.
مدرسه چهارباغ
یکی از قدیمی ترین و تاریخی ترین مدارس اصفهان، مدرسه چهارباغ اصفهان است که به مدرسه مادرشاه و یا مدرسهی سلطانی نیز معروف است.
این مدرسه، آخرین بنای تاریخی است که به دوره صفوی مربوط است، یعنی دوره حکومت شاه سلطان حسین که آخرین پادشاه دوره ی صوفی بود. مدرسه چهارباغ برای تعلیم و تدریس طلاب علوم دینی استفاده میشد.
ساخت این مدرسه که واقع در ضلع شرقی خیابان چهارباغ است، از سال 1116 هجری قمری شروع شد و 10 سال بعد یعنی در سال 1126 هجری قمری به پایان رسید.
مدرسه چهار باغ در زمینی به وسعت 850 متر مربع احداث شده است و کاشی کاری های زیبا به همراه در مجللی دارد که بر روی آن با طلا و نقره کار شده است.
در ضلع شرقی این مدرسه که مسجد نیز بوده است، کاروانسرایی قرار گرفته است به آن متصل استو این کاروانسرا حدود 3 قرن پیش محلی برای اقامت مسافران بود. در گذشته به این کاروانسرا، کاروانسرای مادر شاه میگفتند ولی در حال حاضر به مهمانسرای عباسی تبدیل شده است. این مهمانسرا یکی از بهترین و بی نظیرترین اقامتگاه های این منطقه است.
این مدرسه جزو آثار ملی است و در 15 دی ماه 1310 با شمارهی 116 در این فهرست به ثبت رسید.
باغ پرندگان
یکی از دیدنی ترین باغ پرندگان این کشور، باغ پرندگان اصفهان است که 55 هزار متر مربع وسعت دارد و 130 گونه های مختلف پرندگان را در خود جای داده است و از آن ها نگهداری میکند.
این باغ پرندگان واقع در چهار کیلومتری غرب پل وحید اصفهان است و شهرداری شهر اصفهان در سال 1375 ای باغ را تاسیس کرد.
این باغ علاوه بر اینکه نیازهای پرندگان را برای زیستن تامین می کند، زیباسازی هایی نیز انجام داده است که برای گردشگران و بازدید کننده گان بسیار مفرح و جذاب است.
بر روی این باغ پرندگان سقف توری به مساحت 40 هزار متر مربع احداث کردهاند که این تور بر روی 16 ستون قرار دارد. این ستون ها 22 تا 25 متر ارتفاع دارند.
در این باغ، چهار برکه قرار دارد که در آن از پرنده هایی از قبیل قو، اردک، غاز و… نگهداری میشود. صخرههای نیز در این باغ وجود دارد که پرندگان بیابانی و کوهستانی مثل کبک بر روی آن ها مینشینند.
در باغ پرندگان متناسب با نوع و شرایط زندگی پرنده ها، قفس های آهنی و شیشه ای قرار دارد. همچنین بعضی از پرنده ها نیز در فضای سرسبز آزاد هستند.
آتشگاه
یکی دیگر از آثار تاریخی شهر اصفهان، کوه آتشگاه اصفهان است که یادگاری از ایران باستان میباشد.
آتشگاه نام های دیگری از قبیل مهربین، آتشکدهی مهربین و دژ مهربین دارد. کوه آتشگاه، تپه هایی از جنس سنگ های رسوبی دارد و همچنین بافت این بنا خشتی است. لایه ای نازک از نی، بین 2 ردیف خشت قرار گرفته است که باعث استحکام بیشتر آن میشود.
در قدیم اتاق هایی بر روی پایه ی این بنا قرار داشت که متاسفانه در حال حاضر از بین رفته است. بنایی گرد بر روی تپه قرار دارد که در گذشته موبدان زرتشتی در داخل آن آتش مقدس را میگذاشتند. این بنا در دوران پهلوی مرمت و بازسازی شد. کوه آتشگاه جزو فهرست آثار ملی ایران است و در 11 آذر 1330 به شماره در این فهرست 380 ثبت شده است.
سی و سه پل
آثار جذاب و تاریخی متعددی در شهر اصفهان وجود دارد زیرا این شهر با قدمتی دیرینه و کهن همیشه مورد توجه حاکمان و بزرگان در طول تاریخ بوده است. زاینده رود که در این شهر جریان دارد موجب به وجود آمدن بناهایی مثل سی و سه پل و پل خواجو و… شده است.
سی و سه پل یکی از معروف ترین و محبوب ترین جاهای دیدنی این شهر است که به پل اللهوردی خان نیز معروف است. این پل که در زمان حکومت صفوی، به دستور عباس صفوی بر روی رودخانه زاینده رود احداث شد، 33 دهانه دارد.
ساخت این پل از سال 1008 شروع شد و 3 سال بعد توسط اللهوردی خان اوندیلادزه گرجی به پایان رسید.
جشن اب پاشان و مراسم خاج شویان ارامنه در دوران صفوی، در این پل برگزار میشد. این پل که شاهکار معماری ایران در دوران صفوی را به خوبی نمایش میدهد، جزو یکی از معروف ترین و بهترین پل های جهان است. سی و سه پل که در قلب اصفهان جای گرفته یکی از محبوب ترین مکان ها برای گردشگران و توریست ها است. طول این پل 295 متر و عرض آن 14 متر استک پل سی و سه پل جزو آثار ملی ایران است و در 15 دی 1310 به شماره ی 110 در این فهرست ثبت شده است.
پل خواجو
بر روی رودخانه زاینده رود، در شرق سی و سه پل، پلی به اسم پل خواجو ساخته شده است که 24 دهانه دارد. قدمت این پل به دوره حکومت شاه عباس دوم، سال 1060 هجری قمری بازمیگردد.
ساختمان ویژه ای برای شاه صفوی و خانواده او، در بین پل خواجو احداث شده بود که در آن بتوانند به طور موقت، اقامت داشته باشند. این ساختمان معروف به بیگر بیکی بود. این پل طول 133 متر و عرض 12 متر دارد که کاشی کاری ها و معماری بی نظیر و چشم گیری دارد.
این پل اسم های متعددی دارد ولی چون در محله خواجو قرار گرفته است، به همین نام معروف است.
2 شیر سنگی که نماد سپاهیان بختیاری است در گوشه های ضلع شرقی پل خواجو قرار دارد. سپاهیان بختیاری از اصفهان و زاینده رود محافظت میکردند.
پل خواجو جزو آثار ملی ایران است و در 15 دی 1320 به شماره 111 در این فهرست ثبت شده است.
کلیسای وانک
در محله ی جلفای اصفهان، کلیسای وانک قرار گرفته است که به کلیسای آمنت پرکیچ نیز معروف است. این کلیسا که یکی از کلیساهای تاریخی ارامنه اصفهان است، 8731 متر مربع وسعت دارد و در زمان حکومت شاه عباس دوم ساخته شده است. 3857 متر از این فضا را ساختمان کلیسا اشغال کرده است و مابقی آن پوشیده از فضای سبز و باغ وانک است.
برج ناقوس این کلیسا، 3 طبقه دارد که ساعتی 300 کیلوگرمی در طبقه ی 2 این برج قرار گرفته است. گنبد کلیسا مشابه به گنبد مسجد های ایرانی است.
نقاشی هایی با رنگ روغن بر روی طاقنماها، دیوارها، طوق گنبد و همچنین داخل گنبد ترسیم شده است. یکی از ویژگی هایی که باعث خاص و متفاوت بودن این کلیسا با سایر کلیسا های ارامنه میشود، تزئین آن است که در آن از طلاکاریها و تذهیب استفاده شده است.
این کلیسای جزو آثار ملی ایران است و در 15 دی 1310 به شماره 85 در این فهرست به ثبت رسیده است.
باغ گل ها
باغ گل های اصفهان که واقع در نزدیکی رودخانه زاینده رود است و در حاشیه جنوب شرقی میدان بزرگمهر قرار دارد، مجموعه بزرگ فرهنگی، تفریحی، تحقیقاتی و آموزشی است. این باغ از باغ رز، باغ صخرهای، باغ گیاهان دارویی، باغ ایرانی، آبنماهای متعدد، آمفیتئاتر در فضای باز، برکه، مجموعه پرچین، طرح فرشی ایرانی و… تشکیل شده است.
این بنا الهام گرفته از سبک باغ های ایرانی قدیمی است به همین دلیل نشان دهنده ی معماری اصیل ایرانی میباشد. به شما پیشنهاد میکنم در طول سفر خود به اصفهان حتما از این باغ زیبا دیدن کنید.
قلعه سارویه
قلعه سارویه واقع در ضلع شمالی زاینده رود است و در کنار پل شهرستان قرار گرفته است. این قلعه به اسم هایی از قبیل کهن دژ و تپه اشرف نیز معروف است.
گفته میشود که این قلعه در گذشته محل نگهداری کتاب بود ولی در زمان حمله اعراب به این کشور تخریب شده است و در حال حاضر آثاری از آن به شکل تپه به جای مانده است. اهالی این منطقه به این تپه ،تپه اشرف میگویند. به گفته ی بعضی از تاریخشناسان، قدمت این بنا به دوران حکومت طهمورث، سومین پادشاه سلسله پیشدادیان بازمیگردد، اما بعضی ها نیز این بنا را به دوره حکومت گشتاسب، از پادشاهان کیانی نسبت میدهند. قلعه سارویه جزو آثار ملی ایران است و در تاریخ 26 آبان 1375 با شماره 1770 در این فهرست ثبت شده است.
آکواریوم ناژوان اصفهان
بزرگترین و اولین تونل آکواریوم ایران، تونل آکواریوم ناژوان شهر اصفهان است که به صورت مشارکتی با سرمایهگذار خارجی ساخته شده است. ارتفاع این تونل 6- متر زیرزمین است.
گونههای متعددی از آبزیان، ستارههای دریایی، ماهیان آبهای شور و شیرین از 5 اقیانوس دنیا در این تونل قابل مشاهده است.
این مجموعه از 33 آکواریوم 5 تا 10 متری تشکیل شده است که حجم آب این آکواریوم ها 1080 متر مکعب است. بازدیدکنندگان میتواندد در بالای سر خود نادرترین و زیباترین گونه های دریایی را مشاهده کنند و از فضای اقیانوس لذت ببرند.
آکواریوم ناژوان اصفهان
صائب تبریزی شاعر برجسته و معروفی در دوران حکومت شاه عباس صفوی بوده است. آرامگاه این بزرگ مرد واقع در خیابان صائب و در باغ تکیه است. اشعار این شاعر در اطراف این بنای تاریخی، مشاهده میشود
قبر صائب تبریزی در دوره پهلوی کشف شد و تا قبل از آن، تاجری عمده فروشی میوه این باغ را از اداره اوقاف اصفهان اجاره کرده بود. این تاجر بعد از کشف قبر هم به سایر افراد اجازه بازدید از باغ و قبر را نمیداد.
در اخر فردی که از طرفداران و دوستداران میراث فرهنگی بود با ارسال نامه ای به روزنامه چهلستون اصفهان، میخواهد که مسئولین به این وضع رسیدگی کنند و از اداره اوقاف نیز تقاضا میکند که باغ را به شخصی اجاره ندهند.
استاد حسین معارفی اصفهانی، نقشه فعلی این بنا را طراحی کرده و به تهران ارسال کرده است. بعد از آن، نقشه با کمک مهندس محسن فروغی کامل شده است. ساختمان این آرامگاه بعد از 4 سال در سال 1346 تشکیل شد و ساختش تمام شد.
بازار قیصریه
یکی از مشهورترین بازارهای تاریخی این کشور بازار قیصریه است که قسمتی از بازار بزرگ اصفهان است. شروع بازار قیصریه از سر در قیصریه است و انتهای آن بازار چیت سازها و بازار دارالشفا میباشد.
یکی از بزرگترین و مجلل ترین مرکز های خرید و فروش در زمان صفوی، بارا قیصریه بود. این بازار امروزه نیز یکی از مراکز معروف برای خرید صنایع دستی این شهر است.
جهانگردان معروف از قبیل شاد فرانسوی و ناصر خسرو از این بازار در طول سفرشان به اصفهان بازدید کرده اند و آن را به خوبی توصیف کرده اند.
آنها بازار قیصریه را به قیصریه یا قیساریا در آسیای صغیر (ترکیه فعلی) تشبیه کرده اند و علت نام گذاری بازار قیصریه را نیز همین دلیل دانسته اند.
این بازار، به بازار شاهی نیز معروف است
حمام شیخ بهایی
یکی از حمام های تاریخی و بی نظیر ایران حمام شیخ بهایی است که به دوران صفوی باز میگردد و واقع در شهر اصفهان است.
آب حمام شیخ بهایی فقط توسط یک شمع گرم میشده است و به همین دلیل این حمام به رازی که در مورد گرم شده آب در این حمام وجود دارد، معروف است. طراحی و ساخت این حمام توسط دانشمند و حکیمی معروف ایرانی انجام شده است. دانشمندان در مورد راز گرم شدن آب در این حمام، تحقیقات زیادی انجام داده اند، با این وجود هنوز به طور کامل نتوانسته اند به این راز پی ببرند.
تا اواسط زمان حکومت پهلوی، خزینه آب این حمام فقط با یک شمع گرم میشد. اما متاسفانه هنگامی که بعضی از محققان و دانشمندان خارجی میکوشیدند تا از نحوه کار کردن این حمام سر در بیاورند، قسمتی از تاسیسات اصلی این حمام در طول این تحقیقات خراب شد.
این حمام امروز، تبدیل به موزه شده است و بازدید از آن برای گردشگران مقدور است.
بازار بزرگ اصفهان
این بازار بزرگ مملو از غرفه های فروش صنایع دستی و فرش است که در قرن 11 تاسیس شده است. مسجد جامع این شهر انتهای بازار برگ اصفهان است