پیتزا چیست؟ انواع آن و تاریخچه شکل گیری Pizza
پر طرفدار ترین و خوشمزه ترین فست فود در کل دنیا پیتزا است. اصالت Pizza به کشور ایتالیا برمی گردد. واژه ی پیتزا، یک واژه ی ایتالیایی به معنای خوراک همه چیز درهم می باشد. اما این غذای خاص راه طولانی ای را طی کرده است تا به یک غذای جهانی تبدیل شود. در ایرانیجو به معرفی این غذای خوشمزه و تاریخچه آن خواهیم پرداخت.
پیتزا چیست؟
پیتزا به ایتالیایی Pizza یک غذای محبوب است جز دسته فست فود ها قرار دارد. این غذا به شکل نان گِرد صافی است که در فر یا اجاق گاز یا تنور پخته می شود.
معمولاً روی آن را با سس گوجه فرنگی و پنیر می پوشانند و همچنین مواد دلخواه دیگر، روی نان اضافه می کنند. البته از مواد مختلفی مثل ژامبون، قارچ، زیتون، پیاز، فلفل سبز، گوجه فرنگی و … برای تهیه پیتزا استفاده می شود.
خمیر پیتزا چیست؟
عامل و مواد اصلی برای تهیه Pizza خمیر آن است. خمیر پیتزا را به دو روش خانگی و صنعتی درست می کنند. این خمیر از آرد فانتزی، خمیر مایه فوری، شکر، آب جوشیده، روغن زیتون یا روغن مایع، نمک درست می شود.
البته شما می توانید از آرد نان لواش یا آرد قنادی نیز برای تهیه خمیر پیتزا استفاده کنید.
راه های دیگری نیز برای درست کردن خمیر وجود دارد زیرا امروزه در اکثر پیج ها و صفحات آشپزی خلاقیت زیادی را میتوان مشاهده کرد. شما می توانید با نان تست نیز نان Pizza تهیه کنید همچنین انواع پیتزا و فست فود ها را بدون نیاز خمیر آماده تهیه فرمایید.
پنیر پیتزا چیست؟
از پرکاربرد ترین و خوش طعم ترین پنیر های جهان پنیر پیتزا است. این پنیر همانطور که از نامش نیز پیداست
از مواد اصلی یک Pizza است که باعث میشود ظاهر این غذا بسیار جذاب و دلبر و طعم آن خوشمزه شود.
البته پنیر استفاده شده در پیتزا می تواند پنیر موزارلا یا پنیر مخصوص باشد. دقت کنید از پنیری با کیفیت که پس از پخت کشدار و نرم باشد استفاده کنید.
انواع پیتزا کدامند؟
همانطور که گفتیم در ابتدای اختراع این غذای خوشمزه تنها یک مدل از آن وجود داشت. اما امروزه با خلاقیت آشپز ها در سراسر دنیا مدل های بسیار جذاب و خوشمزه با مواد مختلف تهیه شده است. در ادامه به معرفی برخی از آنها خواهیم پرداخت.
- ایتالیایی
- آمریکایی
- مرغ
- گوشت
- مارگاریتا
- استیک
- مانزو
- خونگی
- سبزیجات
- پیرونی
- مخلوط
- مخصوص
- گوشت قارچ
- مرغ و قارچ
- پوره سیب زمینی
- هاوایی
- سیسیلی
- ناپلی
- شیکاگو
- نیویورکی
- دیترویت
- ناپولیتن
مارگاریتا
پیتزای ملکه یا پیتزای مارگاریتا یکی از خوش مزه ترین و جذاب ترین مدل این فست فود است. این غذا برای شخص ملکه طراحی شده است زیرا رنگ بندی آن سه رنگ پرچم ایتالیا است. رنگ قرمز گوجه، سبز ریحان، سفید پنیر آن است.
مواد تشکیل دهنده این غذا بسیار محدود و کم است اما آن یکی از معروف ترین پیتزاهای خوشمزه جهان می باشد که معروف به پیتزای گوجه فرنگی نیز می باشد. در Pizzaمارگاریتا، گوجه فرنگی با خمیر ،سیر، ریحان، پنیر پیتزا، روغن مایع، نمک فلفل سیاه آویشن ترکیب شده و طعمی متفاوت ایجاد می کند، برای همین طعمی فوق العاده دارد.
پپرونی
پیتزا پپرونی در کل دنیا از جایگاه خاص و ویژه ای برخوردار می باشد. اصالت Pizza پپرونی ایتالیایی/ آمریکایی است و در میان مردم آمریکا و ایتالیا بسیار محبوب است. یکی از مواد اصلی تشکیل دهنده این پیتزا سوسیس است که در ترکیب این سوسیس گوشت و فلفل استفاده می شود. در ایتالیا به فلفل پپرونی گفته می شود، به دلیل استفاده از این سوسیس این پیتزا پپرونی نام دارد. در نتیجه پپرونی تا حدی تند است و اگر فلفل تند یا غذای تند را دوست دارید حتما این مدل از Pizza را به شما پیشنهاد میکنم. دیگر موادی که در پپرونی استفاده می شوند عبارتند از: خمیر، پنیر پیتزا، سیر رنده شده، روغن زیتون، پنیر پارمسان، سس گوجه فرنگی ، سس پپرونی، آویشن است.
مخلوط
یکی از پرطرفدار ترین پیتزا ها در کشور ایران پیتزای مخلوط است. این غذا از ترکیب خمیر، کالباس، سوسیس، سس مخصوص و پنیر Pizza تهیه میشود. البته بعضی وقت ها برخی از پیتزا فروشیها ازترکیب گوشت هم در نوع مخلوط استفاده میکنند. به طور کلی در نوع مخلوط طعم سوسیس و کالباس غالب می باشد و اگر به آنها علاقه دارید این غذا را سفارش دهید.
Pizza مخلوط هم مثل مخصوص، به روشهای مختلفی در رستورانهای سراسر جهان به ویژه ایران تهیه و طبخ میشود.
مرغ
پیتزای مرغ طعم بسیار لذیذ و خوشمزه ای دارد. این Pizza با فیله مرغ، فلفل دلمهای، زیتون و پنیر پیتزا درست می شود که ترکیب بسیار خوبی را به وجود آوردهاند.
طعم تند شده این Pizza هم بسیار خوب است و برای کسانی که به غذاهای تند علاقه دارند، این گزینه میتواند بسیار خوب باشد. در این نوع طعم فلفل دلمهای و مرغ کاملا غالب است.
استیک
نوع استیک یکی دیگر از انواع پیتزا است که در سالهای اخیر به محبوبیت زیادی رسیده است. این Pizza متاسفانه در همه ی رستوران ها پیدا نمی شود و بیشتر آن را می توانید در رستوران های ایتالیایی یافت کنید.
این غذا برای دوستداران و علاقه مندان به گوشت و استیک خوشمزه ترین پیتزا محسوب میشود. استیک به شکلهای مختلفی درست میشود اما در همه ی آنها فیله گوشت و سیر از مخلفات اصلی این نوع به حساب میآید.
در برخی از فست فودها ورقههای گوشت را به صورت کامل روی Pizza قرار میدهند و بعضی دیگر گوشت را رشته میکنند.
گوشت، مزه غالب در پیتزا استیک است و معمولا به همراه زیتون، سیر و فلفل دلمهای سرو میشوند.
سیسیلی
پیتزا سیسیلی نسبتا در ایران کمیاب است. شکل آن معمولا مستطیلی است و لایه ضخیمی دارد. همانطور که از نامش پیداست منشا آن شهر سیسیلی در ایتالیا است و برای اولین بار در نانواییهای ایتالیا پخته شد.
ناپولیتن
پیتزای ناپولیتن در اصل یک نوع Pizza نیست و نوعی یک سبک می باشد. این مدل از پیتزا مدت زمان کمی است که در ایران بسیار محبوب شده و ریشه در ناپل ایتالیا دارد. در این مدل تنها خمیر آن است که بسیار مهم است و در واقع این مدل را با انواع دیگر متفاوت می سازد. خمیر آن بدون هرگونه روغن یا چربی تهیه میشود. هر چقدر زمان به عمل آمدن خمیر بیشتر شود، طعم و پوکی نان پیتزا بهتر میشود.
معمولا این نوع Pizza را با سس گوجه دستساز، پنیر موزارلا تازه و کمی ریحان سرو میکنند. اما شما میتوانید این نوع از انواع پیتزا در ایران را با تاپینگها و طعم های مختلف سفارش دهید.
تاریخچه پیتزا
تعدادی از مردم بر این باورند که اولین پیتزاها زمانی پخته شد که سربازان ایرانی در زمان ساسانی ها که در جنگ شرکت میکردند سپرشان را روی آتش گذاشته و بعد خمیری روی آن میگذاشتند و مواد غذایی مختلفی مانند خرما و پنیر را روی آن میریختند و میخوردند.
در مورد تاریخچه پیتزا توسط یک محقق رومی به نام مارکوس پورسیوس کاتو انجام شد که در کتاب خود به این موضوع اشاره کرد. خمیر گرد و پهنی را با مواد غذایی مانند روغن زیتون، سبزی و عسل پوشانده شده و بر روی سنگهای داغ پخته میشد. مردمان رومی همگی بسیار زیاد به پیتزا علاقه داشتند.
شهر ناپل در قرن 18 به یکی از شهرهای بزرگ ایتالیا تبدیل شد به این دلیل که دهقانان زیادی به این شهر آمدند و آن محل را برای سکونت انتخاب میکردند. به همین امر جمعیت این شهر به حدی رسید که حتی خود مردمانی که در آنجا زندگی می کردند نیز در معرض فقر قرار گرفتند.
غذای فقرا
در آن زمان پیتزا را غذای فقرا بود. دهقانان ناپل برای تامین خرج زندگی از غذاهای ساده همچون پیتزا هم به عنوان خورد و خوراک خود و هم به عنوان تامین مایحتاج زندگی، پیتزاهایی با روغن زیتون و انواع سبزیجات درست کرده و آنها را در جعبه نهاده و در خیابان های سطح شهر می فروختند.
Pizza به شکل مدرن، در ابتدا در ظرفهایی در ناپولی در قرن 18 و اوایل قرن 19 میلادی طبخ میشد. در آن زمان پیتزا بیشتر نان با موادی مانند سیر، نمک، گوشت، پنیر، ریحان پخته می شد.
تا حدود سال 1830 میلادی، Pizza در غرفههایی در هوای آزاد و در خارج از پیتزا فروشیها فروخته میشد و برخی از پیتزا فروشیها امروزه این سنت قدیمی را زنده نگه میدارند.
طبق یکی از افسانههای تاریخ معاصر، نمونه اولیه Pizza یعنی مارگاریتا یا پیتزای ملکه در سال 1899 اختراع شد. زمانی که کاخ سلطنتی کاپودیمونته از آشپز خود رافائل اسپوسیتو خواست تا به افتخار بازدید از ملکه مارگاریتا پیتزایی درست کند.
منبع:https://en.wikipedia.org/wiki/Pizza
کلام آخر
خوب است بدانید که ایتالیا یکی از کشورهای خوش شانس بوده که 2 غذای اصیل خود مانند پیتزا و پاستا که در حال حاضر محبوب تمامی کشورها بوده است را اختراع کرده است. این 2 جزو غذاهای بینالمللی محسوب شده است.