بهشت زهرا تهران معرفی قطعات، نقشه، تلفن تماس و مسیر دسترسی
بزرگترین قبرستان تهران و یکی از معروفترین آرامستانهای ایران، بهشت زهرا است که در جنوب پایتخت واقع شده است. این مکان بهعنوان محل دفن بسیاری از شخصیتهای سیاسی، فرهنگی و هنری کشور شناخته میشود و دارای بخشهای مختلفی است که هرکدام ویژگیهای خاص خود را دارند. این آرامستان بهدلیل وسعت و تاریخچهاش، اهمیت ویژهای در فرهنگ و تاریخ پایتخت دارد که در ایرانیجو به بررسی آنها خواهیم پرداخت.

سال ساخت | 27 تیر 1349 |
مالک | شهرداری تهران |
وسعت | 750 هکتار |
تعداد دفن شدگان | 1700000 نفر |
بهشت زهرا کجاست؟
این آرامستان که در جنوب شهر و شهرری واقه شده است، با رشیدآباد، باقر شهر، کهریزک و دانشگاه شاهد در همسایگی قرار گرفته است. این محل که بزرگترین قبرستان تهران است، بهدلیل دفن شخصیتهای برجسته، شهرت زیادی یافته و باعث شده آرامستانهای دیگر شهرها نیز با همین نام شناخته شوند. در ۳۰ بهمن ۱۴۰۳، نام آن به «سازمان آرامستانهای تهران» تغییر یافت.

موقعیت و لوکیشن
بهشت زهرا از شمال با نعمت آباد غار، از غرب با آزادراه تهران-قم، از جنوب با کهریزک و در نهایت از سمت شرق با شهر سنگ محدود میگردد. در نقشه زیر میتوانید موقعیت دقیق آن را مشاهده بفرمایید.
تصویر نقشه بهشت زهرا
در عکس زیر میتوانید تمامی اطاعات و قطعات موجود در این آرامستان را با جزییات مشاهده بفرمایید.

تاریخچه
دلیل اصلی طراحی و احداث بهشت زهرا در سال 1345، افزایش تعداد آرامگاهها در تهران بود که منجر به پیدایش این پروژه شد تا بتوان به این موضوع رسیدگی کرد. برای این منظور زمینی به مساحت تقریبی 314 هکتار در مسیر تهران-قم اختصاص یافت و به سرعت اقدامات برای ایجاد فضای سبز در آن آغاز شد.
بهشت زهرا در سال 1349 به طور کلی آماده شد، اما در سالهای ابتدایی به دلیل وجود آرامگاههای زیادی در سطح شهر، خیلیها این مکان را برای دفن انتخاب نمیکردند. در نهایت، اولین کسی که در این مکان دفن شد، محمدتقی خیال بود که از خانوادهای ارتشی بود و در قطعه 1 ردیف 1 با شماره 1 به خاک سپرده شد.
علت نامگذاری
برای نامگذاری و وقف این آرمگاه، نمایندگان انجمن شهر و معتمدین بازار در تاریخ ۱۵ تیر ۱۳۴۹ در منزل آیتالله احمد خوانساری گرد هم آمدند و نام «بهشت زهرا» را برای آن انتخاب کردند. سپس، در تاریخ ۲۵ تیر ۱۳۴۹، این آرامگاه به صورت رسمی با حضور مقامات شهری افتتاح شد.
قطعات سازمان آرامستانهای تهران
بهشت زهرا یک ساختار مختص به خود دارد که از چندین قطعه متفاوت تشکیل شده است. قطعات 1 تا 300 به عنوان قطعات قدیمی شناخته میشوند، در حالی که قطعات بالاتر از 300 به قطعات جدید معروف هستند. ورودی به این قطعات جدید از طریق دو درب اصلی به نامهای باب الحوایج و باب الحیدر امکانپذیر است، که در جنوب غربی جاده قدیم تهران-قم واقع شدهاند.
دسترسی به قطعات قدیمی از 6 درب امکان پذیر است که عبارتند از:
- درب اصلی باب الشهدا
- درب باب الرضا
- درب باب الزهرا
- درب باب الرحمه
- درب باب القبله
- درب باب السلام
برخی از قطعات برای محل دفن یک سری از افراد و اشخاص خاص هستند؛ برای مثال:
- تعدادی از مبارزان معروف که در درگیریها با رژیم شاهنشاهی کشته یا اعدام شدند، در قطعه 33 بهشت زهرا دفن شدهاند.
- آرامگاه روحالله خمینی در بخش غربی بهشت زهرا قرار گرفته است.
- کشته شدگان هفتم تیر در قطعه 24 به خاک سپرده شدهاند.
- بخشی از آرامستان، برای نامآوران و هنرمندان در نظر گرفته شده است و به همین نام معروف است.
- حدودا 10 قطعه از این آرامستان به شهدای 8 سال دفاع مقدس اختصاص دارد که بین قطعات 20 تا 57 قرار گرفتهاند.
آشنایی با بهشت زهرا
سازمان آرامستانهای تهران، بزرگترین گورستان شهر، یکی از زیرمجموعههای سازمانهای خدماتی شهرداری تهران است که بهطور فعال به ارائه خدمات میپردازد. این سازمان به صورت مستقل فعالیت میکند و از منابع مالی خاصی برای حل مشکلات یا توسعه آن برخوردار نیست.
به همین دلیل، اقدام به اخذ مجوز قانونی برای فروش قبر در قالب قطعات خصوصی و خانوادگی کرده و همچنین برخی از غرفهها را اجاره میدهد. این اقدامات باعث شده که بهشت زهرا به سازمانی بزرگ و گسترده تبدیل شود که قادر است هزینههای خود را از طریق این فعالیتها تأمین کند. اطلاعات و دادههای ثبتشده توسط کاربران نیز برای اهداف تحقیقاتی در دانشگاهها و مراکز علمی کاربردی از اهمیت ویژهای برخوردار است.

ساختار اداری
این سازمان تحت نظارت معاونت خدمات شهری شهرداری تهران فعالیت میکند و قوانین مالی و اداری ویژهای دارد. تمام عملیات این سازمان تحت نظر هیئت مدیره سازمان بهشت زهرا و ریاست معاونت خدمات شهری تهران قرار دارد.
از سال ۱۳۷۲، این سازمان استقلال مالی دارد و برای حل مشکلات مربوط به این آرامگاه، تدابیری در نظر گرفته شده است. این سازمان همچنین از طریق فروش قبر، اجاره غرفههای فروش و روشهای دیگر اقدام به کسب درآمد میکند.
بخشهای مهم بهشت زهرا تهران
مهمترین قسمتهایی که در این آرامستان وجود دارند، عبارتند از:
- اداره غرفهها
- توليدات بتونی
- اداره فضای سبز
- خدمات
- اكو و مداح
- خدمات صندلی و چادر برای انجام مراسم
- حمل متوفی در تهران و انتقال به شهرستان
- اداره سالنهای سوگواری
- خدمات سرويس های بهداشتی
وظایف سازمان در برگذاری مراسمات
امروزه تمامی امور مربوط به مراسم و مناسک افراد درگذشته به عهده سازمان بهشت زهرا قرار دارد. با این حال، به دلیل وسعت و تنوع فعالیتهای این سازمان، خدمات آن تنها محدود به این موضوع نمیشود و به عنوان یک نهاد فرهنگی و اجتماعی نیز فعالیت میکند. وظایف این سازمان شامل موارد زیر است:
- یادوارههای شهیدان انقلاب اسلامی
- برگذاری مراسمات مختلف ملی و مذهبی
- مراسم سالگرد ارتحال ملکوتی حضرت امام
- مراسم غبارروبی و عطرافشانی مزار شهدا
- برگذاری مراسم روز ارتش جمهوری اسلامی
- حضور امت شهیدپرور درطول سال در حرم مطهر امام و قبور شهدا
- بازدید مستمر مسئولین طراز اول داخلی و خارجی
- مراسم زنگ دانش آموز شهید همزمان با آغاز سال تحصیلی جدید
- مراسم سالروز ورود تاریخی حضرت امام (ره)

شرایط دفن در قطعه شهدا
این قطعه مربوط به خانواده شهدا اعم از مادر، همسر، فرزند، شهید و جانبازان است که برای دفن باید از سازمان بنیاد شهید مجوز رسمی دریافت کرده و ارائه بدهند.
جستجوی متوفی به صورت حضوری و غیرحضوری
اگر میخواهید بهصورت غیرحضوری اطلاعاتی درباره متوفی خود بدست آورید، میتوانید به قسمت جستجوی متوفی در وبسایت سازمان بهشت زهرا مراجعه کنید. و یا با شماره تلفن تماس 7- 02151633186 حاصل بفرمایید.
فرآیند اخذ گواهی فوت و گواهی فوت المثنی
افراد میتوانند برای تسهیل فرآیند دریافت گواهی فوت از سازمان ثبت احوال بهره ببرند. اگر قصد دارید برای اخذ گواهی فوت المثنی اقدام کنید، میتوانید با همراه داشتن اصل شناسنامه، گواهی فوت و شماره ملی فرد متوفی به اداره ثبت احوال در هر نقطه از کشور و همچنین مناطق مختلف تهران مراجعه کنید.
ساعت کار مراحل اداری دفن متوفی
بهشت زهرا هیچگونه تعطیلی ندارد و از زمان تأسیسش تا به امروز بهطور مداوم در حال ارائه خدمات است. برای انجام فرآیند دفن، افراد میتوانند در روزهای عادی از ساعت 8 صبح تا 3 بعد از ظهر مراجعه کنند. در روزهای تعطیل، ساعات کاری آرامستان از 8 صبح تا 13:45 دقیقه خواهد بود.
شرایط استفاده مجدد از قبور 30 ساله
به طور معمول، برای استفاده از قبرهای 30 ساله، که به این فرآیند احیای قبور 30 ساله گفته میشود، ابتدا باید 30 سال از زمان دفن فرد متوفی گذشته باشد. در این مرحله، لازم است به اقوام درجه یک آن مرحوم مراجعه کنید و اجازه آنها را برای دفن در طبقات بالاتر بگیرید.
بخش اشیاء گمشده در بهشت زهرا تهران
یکی از بخشهای مهم سازمان آرامستانها، مربوط به اشیاء گمشده است. هر کسی ممکن است در زمانی مدارک یا وسایل مهمی را گم کند و این موضوع کاملاً طبیعی است.
اما جای نگرانی نیست، چرا که کارکنان زحمتکش این مرکز پس از جمعآوری اشیاء باقیمانده، آنها را به این بخش منتقل میکنند. اگر به دنبال پیگیری مشخصات اشیاء گمشدهتان هستید، میتوانید با شماره 02151633046 تماس بگیرید.
مدارک مورد نیاز دفن متوفی
برای اینکه بتوانید فرآیند دفن و انجام کارهای اداری متوفی را انجام دهید، مدارک مورد آن عبارتند از:
- اصل شناسنامه
- کارت ملی متوفی
- جواز دفن صادر شده از طرف پزشک
راههای ارتباطی
ممترین و سریعترین روشهای ارتباط با مسولین و بخش اداری بهشت زهرا برای طرح سوالات شامل موارد زیر میشود:
- صندوق پستی: 4355/18745
- تلفن: (51633000) – (9-55201031)
- پست الکترونیک: info.beheshtezahra@tehran.ir
- شماره پیام کوتاه: 30004238
- نمابر: 55201535
- آدرس: تهران، جاده قدیم قم، سازمان آرامستانهای تهران
جمع بندی
بهشت زهرا، بزرگترین آرامستان تهران و یکی از مهمترین آرامگاههای کشور است که در منطقه 19 تهران واقع شده. این مکان بهدلیل دفن شخصیتهای برجسته سیاسی، فرهنگی و هنری کشور، از اهمیت ویژهای برخوردار است. همچنین این گورستان دارای بخشها و امکانات مختلفی میباشد که در مقاله بالا آنها را با جزییات برای شما توضیح دادهایم.
با توجه به اینکه بهشت زهرای تهران فاقد عوارض و فلت میباشد و عمده مراجعات مردم بعد از خاکسپاری برای زیارت اهل قبور میباشد و ترافیک و کندی حرکت مردم را بیچاره کرده و با وجود مترو و اتوبوس و تاکسی برای دسترسی مردم به بهشت زهرا ، اکیدا توصیه میگردد در پایانه های مترو و تاکسی و اتوبوس ایستگاه دوچرخه اجاره ای برای سهولت دسترسی مردم و کاستن از ترافیک داخل بهشت زهرا ایجاد و با تبلیغ و فرهنگ سازی مردم تشویق به استفاده از این خدمت گردند.
متشکرم. هاشمی مهندس ساختمان و شهرساز
در نرم افزار جستجوی متوفیان بعضی اسمها را میزنم نمیاد چکار کنم