پیشوا کجاست؟ معرفی نقشه، جمعیت و تاریخچه
یکی از ناشناخته ترین شهر های استان تهران پیشوا است. این شهر در استان تهران و ۱۰ کیلومتری ورامین و در دامنه تپههای طبیعی جای گرفته است. پیشوا در مسیر کهن راه ابریشم و همچنین در مسیر خط راهآهن سراسری تهران مشهد قرار دارد. در ایرانیجو به معرفی بیشتر این شهر می پردازیم.
پیشوا کجاست؟
یکی از شهرهای جنوبی استان تهران که در فاصله 35 کیلومتری آن واقع شده است شهر پیشوا است. این شهر که لقب نگین سبز استان تهران را دارد، در مسیر جاده ابریشم و راه آهن تهران مشهد قرار گرفته است. پیشوا زادگاه کیومترث (نخستین پادشاه ایران) است.
ممکن است که شما تا امروز به هیچ عنوان نام شهری به اسم پیشوا به گوشتان نخورده باشد. یان شهر یک شهر قدیمی است که تاریخ بسیار قوی و محکمی دارد اما با این وجود برای برخی از افراد همچنان ناشناخته می باشد.
لوکیشن پیشوا روی نقشه ایران
شما توانید با مشاهده تصویر زیر مکان قرار گیری پیشوا را در گوگل مپ مشاهده کنید. برای دریافت جزئیات بیشتر روی تصویر کلیک کنید.
موقعیت جغرافیایی
شهر پیشوا دارای 48 پارچه آبادی می باشد که در همه ی آنها افرادی مشغول به زندگی می باشند و دارای سکنه هستند.
این شهر
- از طرف شمالی با شهرستان پاکدشت
- از طرق جنوبی با بخش جوادآباد
- از سمت غربی با شهرستان ورامین
- از شرق با شهرستان گرمسار
همسایه و همجوار می باشد.
دلیل نامگذاری
با توجه به لغت نامه دهخدا معنای نام پیشوا، قصبهای جزء دهستان بهنام سوخته بخش ورامین است. ساکنان آن فارسی زبان هستند و آب آنجا از قنات ورامین و محصولات آن غلات و صیفی، باغات و چغندر قند میباشد. پیشوا در واقع بخشی از دشت حاصلخیز ورامین بوده است که به مرور زمان تبدیل به یک شهر جدا شده است. در کل این شهر از زمان های قدیم تا به امروز نام های بسیاری داشته است مانند:
- سامنات
- سناردک
- امامزاده جعفر
- پیشوا
سامنات
در واقع سامنات همان گرمساری امروزی است که بخشی از پیشوا نیز شامل آن می شود. در فرهنگ نامه دهخدا نیز آمده است که دشت وسیع دامنه جنوبی کوههای البرز بین تهران و سمنان را سامنات می نامند. و دلیل نامگذاری آن نیز این است که سامنات منتسب به سام، فرزند نوح و پدر کیومرث نخستین شاه یکتاپرست ایران می باشد.
سناردک
یکی دیگر از نام هایی که به شهر پیشوا می گفته اند، سناردک بوده است. سناردک در لغت از دو قسمت سنار و دک تشکیل شده است. این دو کلمه در زبان پارسی میانه به معنای ساحل و بندر و ک نیز هممعنی خشکی و کویری می باشد. پیشوا یکی از بندرهای کویر مرکزی ایران به شمار میرود، از این رو به آن سناردک گفته شده است.
امامزاده جعفر
پس از وقف شدن زمینهای اطراف آرامگاه امامزاده جعفر توسط شیخ خضرالدین جنید رازی در قرن 9 هجری و رونق گرفتن بیشتر منطقه، این شهر با محوریت آرامگاه امامزاده جعفر رشد کرد و نام این شهر به امامزاده جعفر تبدیل شد.
تاریخدان ها و افراد قدیمی می گویند یکی از دلایل از بین رفتن نام سامنات مرکزیت امامزاده جعفر بر شهر بوده است.
امروزه نیز نوادگان شیخ خضرالدین جنید رازی ساکن در پیشوا میباشند که به مشایخ مشهورند و معمولا با نامهای اسدی و جنیدی شناخته میشوند.
جمعیت پیشوا چقدر است؟
پیشوا شهر کوچک و ناشناخته ای در استان تهران مرکز کشور ایران است. این شهر به نسبت کم جمعیت تر از دیگر شهر های این استان می باشد. در آخرین سرشمار های انجام شده در سال 1395 جمعیت این شهر حدود 59.184 نفر است.
از این مقدار جمعیت حدود ۲۳٬۷۳۴ آنها مرد و ۲۳٬۵۱۹ نفر زن می باشند که اکثر آنها نیز بومی همین منطقه هستند.
تاریخچه پیشوا
افراد بسیار قدیمی و باستان شناسان معتقد هستند وجود این شهر به پنجاه هزار سال پیش برمی گردد. در دوران جدید، پیشوا بخشی از منطقه سامنات بوده است.
سامنات دشت وسیع و گستردهای که در دامنۀ جنوبی کوههای البرز، میان تهران و سمنان واقع شده بوده است که دشت ورامین نیز در امتداد آن ناحیۀ وسیع قرار داشته است.
از آبادیهای این منطقه، سناردک نیز می باشد که است که از قدیمیترین و کهن ترین مناطق مسکونی آن به شمار میرود.
در دل این دشت وسیع و در حاشیه کویر واقع شده است. سناردک در قدیم الایام و قبل از تأسیس پیشوا، از شهرت و مرکزیت و رونق خاصی برخوردار بوده است.
مهاجرت علویان
در زمان قدیم پیدایش یا گسترش بسیاری از شهرها و مناطق در جهان و کشور ایران وجود شخصیتهای بزرگ در آنجا بوده است. در پیشوا نیز این قضیه صدق می کند زیرا بعد از مهاجرت امام رضا(ع) و نیز مهاجرت شخصیتهای علوی به ایران، حضرت امامزاده جعفر، یکی از فرزندان امام کاظم(ع) نیز با همراهی گروهی از علویان، به ایران آمدند.
آنها در مواجهه و درگیری با ماموران عباسی زخمی و در نهایت در حوالی سناردک شهید شده و در همانجا مدفون شدند. به دلیل عشق و علاقه مردم به خاندان عصمت و طهارت(ع)، شیعیان در گرداگرد مرقد پاک این سلاله زهرای مرضیه سکنی گزیدند و همین امر موجب شد تا سناردک رونق و معروفیت خود را از دست بدهد و کم کم محلۀ امامزاده جعفر(ع) مرکزیت یابد.
از زمان به وجود آمدن شهر پیشوا آگاهی دقیقی در تاریخ وجود ندارد زیرا به جز آرامگاه امامزاده جعفر مکان تاریخی دیگری در این شهر وجود ندارد. با توجه به وقف نامه امام زاده در سال 873 قمری نیز می توان تاریخ احداث این شهر را حدس زد که تقریبا به سال 873 خواهیم رسید.
در زمان نادرشاه افشار، تعدادی از اعراب به این منطقه آمدند و نیز دشتهای حاصلخیز آن باعث شد تا تعدادی از شاهزادگان و دولتمردان قاجار برای خرید املاک به این منطقه بیایند که برخی اقامت دائمی داشته باشند.
خلاصه که در تاریخچه س این شهر در سرانجام، ابن شهر که روزگار قاجار به نام امامزاده جعفر(ع) نامیده میشد، ولی با ساخت راهآهن سراسری تهران، مشهد در سال 1317 شمسی و گذر آن از این سامان، نام آن از امامزاده جعفر به پیشوا تغییر داده شد.
زندگی در پیشوا
پیشوا شهر به نسبت قدیمی و تاریخی است. جمعیت این شهر کم می باشد اما اکثر آنها نیز بومی های خود این شهر می باشند. البته آب و هوا خوب این شهر باعث شده تا بسیاری افراد جذب این شوند که زندگی در پیشوا را تجربه کنند. خب وقتی کوه و دشت و ابرهای بارانزا در کنار هم قرار بگیرند، آبوهوای معتدل و نیمهخشک برای آن منطقه به وجود میآورند.
البته در دشتهای پیشوا آب و هوای صحرایی وجود دارد. با این وجود نسبت به دیگر مناطق کویری آب و هوای معتدل تری را داشته و شبهای زمستانی سردتری دارد. بهترین زمان بازدید از این شهر نیز در بهار و پاییز می باشد که هوا بسیار مناسب و دلنشین می باشد.
فاصله پیشوا تا تهران
پیشوا یکی از شهر های استان تهران می باشد که با مرکز استان نیز فاصله بسیاری ندارد. فاصله پیشوا تا تهران حدود 45 کیلومتر راه است. در اصل این شهر در جنوب شهر تهران واقع شده است و تنها حدود یک ساعت تا تهران راه دارد.
جمع بندی
پیشوا در اصل یکی از جاهای دیدنی تهران محسوب می شود که قدمتی حدود 1000 ساله دارد. از مزایای نزدیکی آن به تهران این است که شما می توانید یک روزه به این شهر سفر کنید و از تمامی آثار و جاذبه های تاریخی اش بازدید کنید.
پس وارنای چهار گوش که در پیشواست و در کتاب اوستا نام برده شده قدمت پیشوا