شهر ایلام کجاست؟ نقشه، آب و هوا و مردم شناسی شهرستان
شهر ایلام مرکز استان ایلام بوده و دارای 194 هزار نفر جمعیت، با 67 هکتار مساحت است. شهر ایلام در میان کوه ها و ارتفاعات جنگلی واقع شد و دور تا دور این شهر را ارتفاعات جنگلی و کوه ها فرا گرفته است. در ایرانیجو به معرفی شهر ایلام می پردازیم.
شهرستان ایلام کجاست؟
ایلام یکی از شهرستانهای استان ایلام واقع در جنوب غربی ایران است.
این شهر نیز مانند دیگر مناطق ایران دارای فرهنگ، تاریخ و جاذبههای گردشگری متنوعی است که هر ساله گردشگران زیادی را به خود جذب میکند.
لوکیشن ایلام روی نقشه گوگل مپ
در تصویر زیر میتوانید لوکیشن شهر ایلام را مشاهده کنید، با کلیک روی این عکس میتوانید جزییات بیشتر و مسیریابی را داشته باشید.
در این شهر کشاورزی و دامداری و پرورش عسل بسیار رواج دارد. دانشگاه علوم پزشکی ایلام و دانشگاه ایلام از مهم ترین دانشگاه های ایران هستند که دانشجو های زیادی از هرجای ایران دارند.
اسم ایلام به معنی ولیمه دادن، جشن عروسی گرفتن و غذای عروسی دادن است. در گذشته نام این شهر ده بالا بود که زمان سلطنت حسین قلی خان به حسین آباد سپس به ایلام تغییر یافت.
تاریخچه شهر ایلام
والی دوره قاجار در فصل های تابستان هر سال عادت داشت در شهر ایلام مقر کند. همین امر باعث شده بود تا نام این شهر به پشت کوه معروف باشد. در شهریور سال 1307 اسم این شهر به ایلام تغییر کرد. در سال 1352 این شهر از مرکزیت کرمانشاه در آمده و به استان ایلام تبدیل و مرکز این استان شد.
این شهر از گذشته تا کنون مقام شهرنشینی و تمدن فرهنگی ایرانیان بوده است. در زمان ساسانیان قسمتی از منطقه پهله یا پهلو حساب میشده و تازیان آن را جبال مینامیدهاند. از از قرن چهارم تا ششم قمری، این شهر قسمتی از عراق عجم بود. این شهر متمدن و باستانی در دوران جنگ ایران و عراق آسیب های زیادی را متحمل شد.
گویش و زبان مردم شهر ایلام
ساکنین این شهر به زبان های کردی، لری، لکی و یا عربی صحبت میکنند. تعداد کسانی که لری و عربی و لکی صحبت میکنند بسیار کمتر است و اغلب آنها به زبان کردی و اغلب با لهجه سورانی یا کلهری صحبت می کنند.
در برخی مناطق ایلام مردمانی خارج از قومیت های لر و کرد زندگی می کنند که با گویش و زبان های دیگری ساکن ایلام هستند. همچنین عرب زبانان هم به صورت پراکنده در استان ایلام دید میشوند.
آب و هوای شهر ایلام
همانطور که گفتیم دور تا دور شهر ایلام را کوهستان و ارتفاعات جنگلی فرا گرفته است. از این رو دارای آب و هوای معتدل کوهستانی با میانگین بارش سالانه حدود 600 میلی متر می باشد ک از شهر های پر بارش ایران به حساب می آید.
طبق آمار دی و بهمن سردترین ماه های سال و تیر و مرداد گرمترین ماه های سال در این شهر می باشد.
کوه های گچان، مانشت و سیاه کوه از کوه های معروف این شهر هستند. همچنین رودخانه گدارخوش، قلا و تلخاب از رودخانه های مهمی از این شهر هستند که تاثیر ویژه ای روی آب و هوای این شهر دارند.
جاذبه های گردشگری شهر ایلام
شهر ایلام به دلیل طبیعت بکری که دارد، بسیار جاذبه های طبیعی و گردشگری دارد. همچنین این شهر دارای تمدن تاریخی قابل توجهی است و بسیاری مناطق تاریخی دارد.
کوه قلاقیران
در 3 کیلومتری از شهر ایلام کوه قلاقیران قرار دارد. این کوه باشکوه ترین و سرسبزترین کوه شهر ایلام است که از محبوبیت خاصی برخوردار است. دامنه این کوه پوشیده از انواع گل های زیبا و برای عکاسی بسیار مناسب است. این کوه به نماد شهر ایلام و استواری قدرت معروف است.
پارک جنگلی ششدار
در 5 کیلومتری شهر ایلام از راه ایلام به کرمانشاه، منطقه جنگلی ششدار قرار دارد که به کوه قلاقیران نیز بسیار نزدیک است. این پارک جنگلی دارای طبیعتی بکر و دشتی سرسبز و وسیع می باشد که در فصل بهار زیبایی آن چند برابر شده و مسافران زیادی را به خود جذب میکند. این پارک محافظت شده است و از لحاظ حیوانات وحشی امن می باشد.
دره ارغوان
دره ای که در فصل بهار به خصوص ماه اردیبهشت کامل به رنگ صورتی در می آید و زیبایی غیر قابل توصیفی را به ارمغان می آورد. این دره که پوشیده شده از بوته و درختان ارغوان است، منطقه ای گردشگری و بسیار محبوب است که در 3 کیلومتری شمال شهر ایلام قرار دارد. اگر به این شهر سفر کردید دره ارغوان از زیبا ترین جاذبه های گردشگری است که میتوانید از آن دیدن کنید.
قلعه والی
قلعه والی در سال 1326 ساخته شده و یکی از دست نخورده ترین بنا های تاریخی و زیبای شهر ایلام به حساب می آید. مساحت این قلعه حدود 4678 متر مربع بوده و با سنگ مرمر باز سازی شده است. امروزه شهرداری این شهر قصد دارد موزه مردم شناسی این قلعه را هم ارائه دهد. این قلعه به عنوان یک بنای تاری و زیبا به ثبت رسیده و برای تاریخ شناسان اهمیت و جذابیت زیبایی دارد.
تنگه رازیانه
در پنجاه کیلومتری شهر ایلام تنگه رازیانه قرار دارد. این تنگه از نظر زمین شناسی برای زمین شناسان اهمیت زیادی دارد. این تنگه جذاب در میان فضا و دشتی سرسبز واقع شده و رودی خروشان از میان آن میگذرد و آب و هوایی معتدل را در فصل بهار و تابستان برای این منطقه ایجاد میکند.
کاخ فلاحتی
این کاخ در دوره قاجار و در سال 1326 توسط غلامرضا والی ساخته شده است و جزو مکان های تاریخی ثبت شده ایران است که در این شهر قرار دارد. این کاخ حدود 810 متر مربع مساحت و دارای تزیینات چوبی می باشد.
از دیگر مکان های دیدنی این شهر می توانیم به کوه اهوران، آبشار اما، روستای بانقلان، قلعه اسماعیل خان، پارک ملت، پارک کودک، مسجد صاحب امام زمان، کاخ فلاحتی، طاق شیرین و فرهاد، نقش برجسته گل گل، آبشار گچان، روستای کلم، موزه تاریخی طبیعی ایلام، غار کناتاریکه، آبشار وهریز، سیوان کوه، شهر تاریخی دره شهر، پارک جنگلی چغاسبز و دریاچه سد اشاره کرد.
اقتصاد شهر ایلام
این شهر دارای یک پالایشگاه گاز، پتروشیمی، و از بزرگترین کارخانه های سیمان سازی ایران است. از این راه کسب درآمد میکنند. اما بیشتر مردم این منطقه به فعالیت دامداری و کشاورزی مشغول هستند. این شهر دارای عسل کوهستانی است که مردم این منطقه از پرورش و فروش این عسل های کوهستانی کسب درآمد میکنند.
همچنین در این شهر قالی بافی و تولید قالی های برجسته به صورت بسیار تخصصی انجام شده و هم جزو سوغات این شهر است هم به مناطق دیگر به عنوان صنایع دستی زیبا صادر می شود. همچنین در ایلام کاشت و صادرات گردو و مویز سیاه نیز رواج دارد.
همچنین این شهر به وارد و صادر کردن انواع کالا به کشور عراق معروف است و از این راه اقتصاد خود را تامین می کند. اما باز با این حال نرخ بیکاری در این شهر و این استان بسیار بالا بوده و نوجوانان آن برای کار به سایر استان ها مهاجرت می کنند.
سوغات شهر ایلام
این شهر چندین سوغات مخصوص و محلی دارد که با هم آن هارا بررسی میکنیم. این سوغات به دو دسته خوراکی و صنایع دستی تقسیم می شوند.
سوغات خوراکی شامل روغن حیوانی ایلامی یا کره محلی که به آن دان نیز می گویند، عسل کوهی منطقه سورگه و شلم، کشک و کنجد و گردو میشخاص، سقز محلی صمغ درخت بنه، شیرینی کاک، ترخینه، بژی برساق، کله کنجی، حلوای محلی، شله کینه یا لکینه، برنج عنبربو، نان محلی ساجی، نان سنتی گرده، نان پپگ ایلام و نان فتیر ایلام می شود.
و سوغاتی های غیر خوراکی نیز شامل گلیم و قالی برجسته، چپق بافی، گیوه های محلی، نمدمالی، جاجیم باقی ایلامی، حصیر بافی ایلامی، سفالگری مخصوص ایلام، معرق کاری، ساخت سه تار، قلم زنی روی مس، بافت سیاه چادر، عبا بافی یا قتره بافی، موج بافی، هور، احرامی بافی، انواع مشک و صنایع چوبی می باشد.
غذا ها و خوراکی های شهر ایلام
این شهر متمدن دارای غذاها و خوراکی های محلی بسیار لذیذی است که چندی از آن ها را با هم بررسی می کنیم.
کوفته سیرابی
این کوفته با تفاوت بسیاری از دیگر کوفته ها تهیه و سرو می شود. این کوفته با سیرابی سرخ شده، گیاه معطر مانند نعناع و آویشن، روغن حیوانی و سایر ادویه و مواد اولیه محلی پخته می شود.
شله امیری
این غذای مقوی که برای سرماخوردگی نیز بسیار خاصیت دارد، با ماش، برنج محلی به نام برنج عنبربو، پیازو روغن محلی پخته و سرو میشود که به دلیل داشتن فیبر خاصیت بسیاری دارد.
گوجه پونه
این غذای ویژه مخصوص ایلامی با گوجه فرنگی، پونه کوهی، پیاز، کره، ادویه مخصوص سبزی های خشک شده مانند نعنا و آویشن تهیه می شود.
همچنین از دیگر غذا و خوراکی های محلی این شهر می توانیم به کله کنجی، برساق، حلوای بگل، مکش، جگروز، پرشکه، گوجه پونه، بابا یاری، سختی ایلامی، کپه ایلامی، نان کنجدی، کاک و نان برنجی اشاره کرد.
اشخاص نام دار
این شهر مهد ورزشکاران و بازیگران و هنرمندان زیادی است که احتمالا نام آن ها به گوشتان خورده باشد. جالب است بدانید از بازیگران نام دار ایرانی، نوید محمدزاده و علی شادمان ایلامی تبار هستند. همچنین از بهترین نویسندگان ایران آقای بهروز بوچانی نیز از اصالت این شهر برخوردار است.
آقای داریوش رضایی نژاد که از دانشمندان ویژه هسته ای و آقای جعفر دارابی که مهندس مکانیک ناسا می باشد اصالتا متعلق به این شهر متمدن می باشند.