ساوجبلاغ

روستای برغان، معرفی منطقه، جاهای دیدنی، امکانات، نقشه+دسترسی

یکی از جذاب‌ترین روستاهای کرج که یکی از مقاصد گردشگری و دیدنی در اطراف شهرستان ساوجبلاغ در استان البرز است، روستای برغان نام دارد. این منطقه از طبیعت بکر و شگفت انگیزی برخوردار است. در ایرانیجو به بررسی و آشنایی با این روستا می‌پردازیم.

برغان کجاست؟
استانالبرز
بخشچندار
قدمتدو هزار سال قبل میلاد
وبگاهآشنایی با برغان
محصولاتآلو، گردو، توت

برغان کجاست؟

یکی از روستاهای دیدنی شهرستان ساوجبلاغ است و به دلیل قرار گیری در مسیر کرج به سمت کردان از رونق گردشگری بسیار خوبی برخوردار است. این روستای زیبا بین دو رود سنج و شاهرود قرار گرفته است و همین باعث توسعه منطقه شده است.

این منطقه در کوه‌های البرز، در ارتفاعات 1.650 متری از سطح دریا و میان کرج و هشتگرد است. برای لذت بردن از تعطیلات و اوقات فراغت خود می‌توانید از این روستای زیبا و شگفت انگیز دیدن کنید.

موقعیت جغرافیایی

در نقشه زیر لوکیشن برغان قابل مشاهده است و با کلیک بر روی آن می‌توانید جزییات بیشتر مسیر رفتن را پیدا کنید.

این منطقه در فاصله 17 کیلومتری کرج قرار گرفته است. از نظر جغرافیایی نیز روستا در شمال غربی کرج قرار می‌گیرد.

مختصات جغرافیایی این ناحیه 50 درجه و 56 دقیقه طول شرقی، 35 درجه و 57 دقیقه عرض شمالی است. همچنین این روستا از مرکز شهر تهران حدودا 68 کیلومتر فاصله دارد.

نقشه هوایی و ماهواره‌ای

در تصویر زیر نقشه هوایی برغان را می‌توانید مشاهده کنید. برای دیدن جزییات بیشتر کافی است روی آن کلیک کنید.

نقشه هوایی و ماهواره ای برغان

مسیر رفتن به روستای برغان

برای رفتن به این روستا اگر مبدا شما کرج و تهران باشد، می‌توانید از نقشه‌های زیر استفاده کنید.

فاصله کرج تا روستا در نقشه زیر قابل مشاهده ست.

مسیر رفتن به برغان، فاصله از کرج

فاصله تهران تا روستای برغان نیز در نقشه زیر قابل مشاهده است.

مسیر رفتن به برغان، فاصله از تهران

قدمت و تاریخچه‌ی روستا

قدمت روستای برغان از کرج بیشتر است. قدمت بازار و بعضی از خانه‌های قدیمی این روستا به زمان قاجار برمی‌گردد. در این روستا که با مهد چنارهای هزارساله شناخته می‌شود، درختان کهنسال و دیدنی بسیاری وجود دارد که به ما نشان می‌دهد این روستا به سال‌های بسیار دور تعلق دارد.

روستا دارای 3 اثر تاریخی ثبت شده در آثار ملی است که عبارتند از: حسینیه اعظم برغان، پل‌ صفویه و درخت چنار داخل محوطه مسجد جامع. آلو، بستنی گله و تعزیه این منطقه نیز دارای شهرت بسیاری است که هر 3 به وسیله سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به ثبت شده‌اند.

معرفی برغان

معماری خانه‌های روستای برغان

این روستا در دامنه جنوبی کوهستان البرز است و دارای بافت مسکونی متمرکز می‌باشد. خانه‌های روستا با در نظر گرفتن شرایط طبیعی، نوع فعالیت و معیشت خانوارهای آنجا ساخته شده‌اند و مصالح استفاده شده در آنها سنگ، چوب و خشت گل است.

اکثر خانه‌های این روستا به علت مهاجرت اهالی به شهر از بین رفته‌اند و به متروکه تبدیل شده‌اند. خانه‌های ساده قدیمی این منطقه دو طبقه بوده و یک طویله زیر آنها قرار دارد تا گرمای ایجاد شده از دام‌ها طبقات بالایی و محل سکونت اشخاص را گرم کند.

در زمان سفر به این منطقه می‌توانید به بزرگ محله بروید و این خانه‌های قدیمی را مشاهده کنید.

معماری خانه های روستای برغان

مردم منطقه

با توجه به سرشماری‌های صورت گرفته در سال 75، جمعیت روستای برغان بالغ بر 509 نفر بوده که در سال 85 به 1500 نفر افزایش یافته است. در سال‌های گذشته مهاجرت به شهرهای مجاور نسبت به جمعیت نامتوازن تر شده است.

اکثر مردم و ساکنین روستا از قدیمی‌های این منطقه محسوب می‌شوند و به زبان تاتی صحبت می‌کنند. زبان تاتی در این منطقه با آمدن مهاجران غیر بومی کم کم در حال فراموشی است. مردم روستا اکثرا مشغول به زراعت، باغداری و دامداری هستند و برخی دیگر با فعالیت در صنایع دستی و امور خدمات امرار معاش می‌کنند.

مرتبط:   روستای بانو صحرا، بررسی آب و هوا، امکانات و دسترسی‌ها + نقشه

محصولات زراعی این روستا متشکل از غلات، صیفی جات و میوه‌های گردو، توت، آلبالو، گوجه درختی، گوجه سبز و گیلاس هستند.

طبیعت روستای برغان

بازی‌های بومی منطقه

بازی‌هایی همچون الک‌ دولک، کلاه دربرک، تپه کا (چل توب) و سه کوره در بین روستاییان رواج دارند.

بزرگان روستا

بزرگان برغان شخصی با نام محمد تقی برغانی معروف به شهید ثالت، ملا محمد صالح برغانی که مدرسه صالحیه قزوین را تاسیس کرد و مدرس برجسته حوزه علمیه کربلا بوده است، حسین میرخانی برغانی یکی از بنیانگذاران انجمن خوش نویسی ایران و زرین تاج برغانی که به طاهره قره العین شهرت دارد، به این روستا تعلق دارند.

 بهترین زمان برای مسافرت به روستای برغان

بهترین زمان برای سفر به برغان

بهترین زمان مسافرت به روستا از اوایل فصل بهار آغاز می‌شود. در این فصل امکانات رفاهی و تفریحی بسیار زیادی وجود دارد. همچنین آب و هوای دلچسب در این منطقه باعث جذب علاقمندان بسیاری به خود شده است. با در نظر گرفتن امکانات بسیار خوبی که در این منطقه وجود دارد، فصل تابستان نیز زمان بسیار مناسبی برای سفر است.

در این فصل می‌توانید از آب گرم دروخانه لذت برده و در بخش‌های مجاز آن شنا و آب تنی کنید. فصل پاییز در این منطقه نیز بسیار خاص و رنگارنگ است و یکی از زیباترین مناظر طبیعی را به وجود می‌آورد.

بعضی از افراد با توجه به اهداف خاصی مانند کاهش هزینه‌ها و یا سازگاری با آب و هوای بسیار سرد در تلاش هستند تا در روزهای زمستانی به این روستا بروند.

جاذبه‌های گردشگری روستا

در سفر به روستای برغان می‌توانید از مناظر طبیعی و جاذبه های گردشگری آن استفاده و دیدن کنید. در ادامه هر یک از این مناطق دیدنی و زیبا را برای شما معرفی می‌کنیم.

آتشگاه کرج

آتشگاه کرج در حقیقت نام یکی از روستاهایی است که 20 کیلومتری شمال غربی کرج و 10 کیلومتری شمال گوهردشت قرار دارد. این روستا مانندا اکثر روستاهای حومه، زیبا و دیدنی است. این منطقه در سالیان گذشته محل زندگی زرتشتیان بوده است که به علت آب و هوای مناسب و امکانات زیادی که دارد امروزه در روزهای گرم سال به پاتوق گردشگران و مردم شهر تبدیل شده است.

حسینیه برغان

یکی از آثار تاریخی روستا که به دوره صفوی برمی‌گردد، حسینیه است که در شهرستان ساوجبلاغ، بخش چندار روستای برغان قرار دارد و در بهمن مال سال 82 به ثبت ملی رسیده است.

مسجد

یکی از زیباترین مساجد تاریخی ایران، مسجد این منطقه است که از قدمت زیادی برخوردار است و زمان ساخت آن به 500 سال پیش برمی‌گردد. خوب است بدانید که مسجد و حسینیه برغان به وسیله یک پل قدیمی به هم وصل شده‌اند.

پل تاریخی

از جمله آثار تاریخی این منطقه پل برغان است که به دوره صفوی برمی‌گردد. این پل امروزه به عنوان یکی از آثار تاریخی به ثبت ملی رسیده است و از حیث جایگاه طبیعی و تاریخی بودن اثر، مورد توجه صنعت گردشگری قرار گرفته است.

میدان برغان

مکانی برای تجمع مردم در مراسمات مختلف از جمله مراسمات مذهبی، میدان روستا است. تعزیه خوانی، 400 ساله جز مهم‌ترین مراسماتی است که در این میدان صورت می‌گیرد.

آداب و رسوم مردم برغان

میوه‌های فصلی و مرکبات

مهم‌ترین جاذبه‌ای که گردشگران زیادی را به سمت خود جذب می‌کند طبیعت این روستا می‌باشد. درختان میوه در این روستا به قدری زیاد است که تراکم آنها باعث شگفتی شما می‌شود. میوه‌های روستا در قسمت‌های مختلف به فروش می‌رسد.

میوه های فصلی و مرکبات برغان

قلعه ایلخانی

در دوره ایلخانی آثار مختلفی ساخته شده و در نقاط مختلفی از کشور به جا مانده است. یکی از آثار تاریخی و قدیمی در روستای برغان روی تپه کش کلا قرار دارد و امروزه با عنوان قلعه ایلخانی به عنوان یکی از جاذبه‌های این روستا شناخته می‌شود.

زیارتگاه چهل دختر

یکی از زیارتگاه‌های بسیار معروف برغان است که یک درخت سیب در آن قرار دارد و داستان‌های بسیاری در خصوص آن نقل شده است. اهالی روستا برای این درخت ارزش بسیار زیادی قائل هستند و به شدت به آن معتقدند.

مرتبط:   فهرست شهرها و روستاهای ساوجبلاغ + لیست 77 تایی

روستای سنج

یکی از روستاهایی که در نزدیکی روستای برغان قرار دارد و دارای باغات بسیار گسترده‌ی گردو، گیلاس، آلبالو، گوجه سبز است، روستای سنج نام دارد. در این منطقه بخش توریستی آن به “توکوه” تعلق دارد که یکی از مناطق ییلاقی و بهاری بسیار زیبا به شمار می‌ود.

روستای سرهه

این روستا در مسیر برغان به طرف کردان قرار گرفته است و دارای یک جاده مارپیچ و باریک است. دسترسی به روستای سرهه مناسب نیست و بهتر است از عدم نقص فنی اتومبیل خود در حین مسافرت به این منطقه مطمئن شوید. این روستا به دلیل قرار گیری در مسیرهای سخت برای رفت و آمد بکر و ناب است و می‌تواند یکی از مکان‌های مطلوب برای گردش و تفریحات آخر هفته باشد.

جاهای دیدنی روستای برغان

مسیر روستای برغان

درخت چنار

درخت چنار در ضلع شمالی حیاط مسجد روستای برغان قرار گرفته است. این درخت از کل درختان مسجد قطر بیشتری دارد و 12 متر طول دارد. در تنه درخت چنار سوراخی قرار دارد که با نزدیک شدن به آن متوجه می‌شوید که تنه آن به صورت کامل خالی است.

یکی از عجایب این درخت وجود اتاقی در آن است که 10 نفر در آن جای می‌گیرند. درون این اتاق حوضی قرار دارد و اطراف آن سکوهایی برای نشسستن وجود دارد. اهالی روستا معتقدند که با بستن دخیل به این درخت حاجت گرفته‌اند.

درخت چنار مسجد برغان

درخت کهنسال مسجد

این درخت قدیمی در ضلع جنوبی مسجد برغان قرار گرفته است. این درخت به گرده بینه شهرت دارد و تنه آن با 10 متر قطر توپر است. شاخه‌های درخت سرسبز و رو به رشد می‌باشد.

نارون داربیخ برغان

این درخت یکی دیگر از درختان مشهور روستا محسوب می‌شود که معمولا دسته‌های مذهبی در روز عاشورا به طرف آن می‌روند و بعد از انجام مراسم در این روز به طرف تکیه برمی‌گردند.

تکیه بارمله یا حسینیه اعظم

در روستای برغان دو تکیه با نام بارمله یا بالامحله و جیرمحله یا پایین محله قرار دارد. تکیه ارمله با نام حسینیه اعظم شناخته می‌شود و یک اثر تاریخی از زمان صفوی که بیش از 5 قرن قدمت دارد، می‌باشد.

این حسینیه اعظم دارای مساحتی 1200 متر مربع است به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده است. قدمت این بنا روی کتیبه سنگی نوشته شده است و بر سر در حسینیه قرار گرفته است. سر در این حسینیه در سال 1367 بازسازی شده است. حین ورود به حسینیه اعظم با کوبه در آن مواجه می‌شوید که دخیل‌های بسیار زیادی روی آن قرار دارد.

مسجد جامع برغان

مسجد جامع

یکی دیگر از زیباترین مساجد تاریخی ایران که ساخت آن به 500 تا 800 سال پیش برمی گردد، مسجد جامع برغان است. این مسجد روبه‌روی حسینیه اعظم قرار گرفته است و این دو بنا به وسیله یک پل قدیمی با یک طاق نمای ساخته شده روی کوچه، به هم وصل شده‌اند.

پل تاریخی

پل برغان یکی دیگر از اماکن تاریخی روستا است که دارای قدمتی طولانی است و به دوران صفوی برمی‌گردد. این پل نیز مانند دیگر جاذبه‌های تاریخی این روستا به ثبت ملی رسیده است. پل روی رودخانه شاهرود قرار گرفته است و در دوره‌های زندیه، قاجاریه و پهلوی نیز مرمت گشته است.

تپه کش کلا در برغان

این تپه دارای ارتفاعی 120 متری است که در شمال روستا قرار گرفته است. کش کلا با توجه به تعبیر بومی‌های منطقه به معنی قلعه خشک است. در گذشته قلعه باستانی روی این تپه قرار داشت؛ امروزه اثری از آن دیده نمی‌شود.

در دامنه تپه کش قطعاتی از سفال مربوط به دوران اسلامی به خصوص دوران ایلخانی تا دوره قاجاریه کشف شده است.

مرتبط:   بهترین مشاور املاک رامجین [لیست 10 تایی] + آدرس و تلفن

حمام قدیمی

در کنار رودخانه برغان، حمامی قرار گرفته از گذشته یک آسیاب بادی در کنار آن وجود دارد؛ اما امروزه ویران شده است و اثری از آن دیده نمی‌شود.

آداب و رسوم مردم برغان

اهالی قدیمی منطقه دارای آداب و رسوم مختص به خود هستند و مراسمات ایرانی و اسلامی را به روش خودشان برگزار می‌کنند. در ادامه برخی از این مراسمات معروف را برای شما قرار داده‌ایم.

  • عید نویی: مردم روستا در عید نوروز به خانه افرادی می‌روند که در سال گذشته عزیزی را از دسته داده‌اند.
  • چهارشنبه سوری: معمولا ساکنین برغان معتقد که در شب چهارشنبه سوری، مختار قصد کودتا داشته است و بر بالای پشت بام‌ها آتش روشن کرده است. اهالی نیز در جهت شادمانی برای کشته شدن قاتلان امام حسین روی پشت بام خود آتش روشن کرده و به شادی می‌پردازند.
  • تعزیه خوانی: یکی از آیین‌های باشکوه روستا، تعزیه خوانی در محرم است که در حسینیه اعظم یا تکیه برمله بر پا می‌‌شود.
  • سرتراشان در عروسی: در روستا هفت شب پیش از عروسی کلیه اعضای خانواده و بستگان دور هم جمع شده و با مراسم خاص و به صورت نمایشی موی سر داماد را اصلاح می‌کنند و وی را برای جشن عروسی حاضر می‌کنند.

تفریحات روستا

یکی از مهم‌ترین تفریحات که در مسیر روستای برغان قرار گرفته است، اسب سواری است که برای مسافران و گردشگران ایجاد شده است.

باشگاه‌های سوارکاری در این منطقه عبارتند است از:

  • باشگاه سوارکاری گلاب
  • باشگاه سوارکاری مروارید کیش

امکانات روستای برغان

در روستا امکانات بسیار خوب رفاهی برای گردشگران وجود دارد و شما می‌توانید با خیالی آسوده به این منطقه سفر کنید. از جمله امکانات آن عبارتند از:

  • سرویس بهداشتی
  • مسجد
  • کافه و رستوران
  • سفره‌ خانه
  • باغ‌های خانوادگی
  • خودپرداز
  • فروشگاه سوغات و مواد غذایی

سوغات

ازجمله سوغاتی‌های برغان می‌توان به آلوی این منطقه، عسل، توت، لبنیات و بستنی اشاره کرد. خاص بودن این نوع سوغاتی‌ها به نوعی است که به عنوان یکی از میراث فرهنگی ایران به ثبت رسیده‌اند.

غذاهای روستای برغان

غذاهای روستای برغان

این روستا دارای غذاهای محلی لذیذی است که پیشنهاد می‌شود در زمان سفر به این منطقه از این غذاها تهیه کرده و میل کنید.

  • دیزی محلی
  • انواع کباب
  • آش کشک
  • آش جو
  • مغزنان
  • لواسیرک‌ نان
  • دوبندی‌نان
  • فسنجان

رستوران‌ها

در روستای برغان رستوران‌های گوناگونی قرار دارد که از بین مشهورترین آن‌ها می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • باغ رستوران دو آسیاب
  • باغ رستوران باران
  • باغ رستوران نگین
  • باغ خانوادگی آبشار
  • رستوران سنتی تاراز
  • رستوران بهشت پنهان
  • بستنی فروشی گل و بلبل
  • بستنی سنتی مشتی ماشالله
  • کافه نخل برغان،
  • ترمو کافه
  • آشکده عرفان
بستنی گله برغان

آلو

آلو یا گوجه‌ی برغان در حقیقت یک محصول خاص پیوندی است که از ترکیب آلوی محلی و آلوی بخارا به دست می‌آید. این آلو از طعم بی‌نظیر و متفاوتی برخوردار است و از آن در تولید انواع لواشک، ترشی و اکثر غذاهای ایرانی استفاده می‌شود.

آلوی برغان

اقامت در برغان

در روستا ویلاها و خانه‌هایی برای مسافران در نظر گرفته شده است. اگر قصد دارید در هتل اقامت داشته باشید باید به شهرهای اطراف برغان رفته و در آنجا اقامت کنید و در طول روز به روستا بروید.

اما اگر قصد دارید در ویلاهای روستا اقامت کنید، بهتر است قبل از شروع مسافرت برای خود یکی از آنها را رزرو کنید. زیرا تعداد اقامتگاه‌های بومی در این روستا کم است و در ایام شلوغ سال مانند بهار و تابستان، ممکن است اقامتگاه مطلوبی پیدا نکنید. برخی از این اقامتگاه‌های بومی در خود روستا عبارتند از:

  • اقامتگاه بوم گردی آهار
  • اقامتگاه بوم گردی دیمه سو برغان

گالری تصاویر روستا

مسجد جامع برغان

درخت چنار مسجد برغان

مسیر روستای برغان

معماری خانه های روستای برغان

بهترین زمان برای مسافرت به روستای برغان

میوه های فصلی و مرکبات برغان

آداب و رسوم مردم برغان

غذاهای روستای برغان

آلوی برغان

معرفی برغان

برغان کجاست؟

طبیعت روستای برغان

بهترین زمان برای مسافرت به روستای برغان

کلام آخر

در این مقاله از ایرانیجو به معرفی روستای زیبا و دیدنی برغان در ساوجبلاغ برای شما پرداختیم. انواع امکانات رفاهی آن، مسیرهای دسترسی، آثار تاریخی ملی، غذاهای محلی، نقشه و… را به طور کامل برای شما بررسی کرده و قرار داده‌ایم. امیدواریم که از خواندن این مطلب لذت برده باشید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا