محله حصاربوعلی تهران (0 تا 100) نقشه، تصاویر، امکانات و دسترسیهای حصار بوعلی
محله حصاربوعلی تهران: حصاربوعلی، محلهایی در شمال تهران است که از امکانات بسیار خوبی برخوردار است. این محله یکی از قدیمیترین محلههای پایتخت است. ایرانیجو در ادامه به بررسی و آشنایی با این محله میپردازد.
فهرست مطالب
شهر | تهران |
منطقه | 1 شهرداری |
موقعیت | شمال شرقی |
وبگاه | صفحه حصاربوعلی |
قدمت | سده 3 |
حصار بوعلی تهران کجاست؟
محلهای در شمال شهر تهران است که در منطقه 1 شهرداری قرارگرفته است. از جمله قدیمیترین بخشهای تهران بشمار میرود که در زمان قدیم دارای قناتهای متعدد زیادی بود.
محدوده جغرافیایی محله حصاربوعلی: حصاربوعلی از سمت شرق به اقدسیه؛ از سمت شمال به نیاوران؛ رستمآباد در جنوب؛ دزاشی در غرب قرار دارد.
نقشه حصاربوعلی تهران: لوکیشن محله حصاربوعلی روی نقشه
آشنایی با محله حصاربوعلی تهران
حصاربوعلی محلهای قدیمی در شمال شهر تهران است که از جمله قدیمیترین محلههای پایتخت بشمار میرود.
در گذشته این محله از قناتهای متعددی برخوردار بود مهمترین قنات این محله قنات ملکآباد بود که در خیابان باهنر امروزی قرار داشته است که امروزه کارایی خاصی ندارد.
بعنوان یکی از قناتهای فعال محله حصاربوعلی، میتوان به قنات میرزاعلی واقع در بخش شرقی این محله اشاره کرد.
حصار بوعلی از قدمت بسیار زیادی برخوردار است به طوریکه زمان شکلگیری آن به صورت قطعی مشخص نیست اما حدودا به سدههای 5 و 6 برمیگردد.
دلیل اصلی نامگذاری حصار بوعلی ، وجه تسمیه محل
در داستانهای بوعلی سینا بدین صورت آمده است که ایشان در سفری از گرگان به سمت ری در محله حصاربوعلی فعلی در زمان شاهزاده همایون توقف داشتند. این توقف مصادف با بیماری شاهزاده بود. ابنسینا شاهزاده را معالجه کردند، ایشان هم دستور دادند تا این محله به نام حصار بوعلی تغییر کند.
حصار به دلیل وجود حصارهایی در اطراف این محله بود.
دسترسی به حصار بوعلی تهران
برای رفتن به محله بوعلی میتوانید از مترو و یا اتومبیل شخصی استفاده کنید.
نزدیک ترین مترو به حصاربوعلی
نزدیکترین ایستگاه مترو به محله حصار بوعلی، میتوان به ایستگاه مترو نوبنیاد اشاره کرد که به راحتی میتوان به واسطه این ایستگاه به سایر محلههای تهران رفت و آمد کرد.
برای رفتن به این محله میتوان از ایستگاههای واقع در محلههای پاسداران و فرمانیه استفاده کرد.
این محله برای استفاده از اتومبیل شخصی در وضعیت بسیار خوبی قرار دارد و شما به راحتی میتوانید به کمک بزرگراه صدر، بلوار کامرانیه و بلوار پاسداران به این محله برسید.
اماکن تاریخی حصاربوعلی تهران
محله حصار بوعلی تهران به دلیل قدمت بسیار زیادی که دارد مکانهای تاریخی زیادی د ارد که از جمله آنها میتوان به چند مکان تاریخی مانند تکیه حصار بوعلی و فرهنگسرای نیاوران اشاره کرد که هر دو دارای معماری بسیار زیبایی هستند.
مدارس و مراکز آموزشی محله حصار بوعلی
- مدرسه ایتالیایی پیترو دلا واله: حصار بوعلی،خ. نارنجستان هفتم،خ. فرمانیه،خ. حسینی
- دبیرستان سلام: حصار بوعلی،خ. حسینی،خ. تهرانی
- دبستان پسرانه سلام یاسین: حصار بوعلی،خ. نارنجستان هفتم،خ. فرمانیه،خ. ثروتی
- مدرسه صابرین: حصار بوعلی،خ. پاسداران
- مدرسه پیشگامان تقوا: حصار بوعلی،بلوار کاوه،خ. اندرزگو،خ. بازدار
- دبیرستان دخترانه شاهد صابرین: حصار بوعلی،خ. پاسداران،خ. تنگستان سوم
- دبیرستان پسرانه انصار القایم: حصار بوعلی،خ. پاسداران
- کودکستان زرافه زرد: حصار بوعلی،خ. حسینی،خ. متقیان،خ. پژمان
- مجتمع آموزشی دین و دانش فرمانیه: حصار بوعلی،خ. پاسداران
- خانه کودک سلاله ساقه: حصار بوعلی،خ. ثروتی،خ. شفق
- مدرسه انصار: حصار بوعلی،خ باهنر،خ ناطقیان،خ عشقی،پ ۱۲
- دبیرستان سلام: حصار بوعلی،خ لواسانی،خ حسینی،خ تهرانی
- دبیرستان نرگس: حصار بوعلی،خ. پاسداران،خ. تنگستان یکم
- دبیرستان نمونه دولتی دخترانه فراست: حصار بوعلی،خ. اردلان
- کانون زبان ایران: حصار بوعلی،خ. پاسداران
- دبیرستان غیردولتی دخترانه تقوا: حصار بوعلی،خ فرمانیه،خ عسگریان،خ تنگستان یکم
- مدرسه ی ایرانیان: حصار بوعلی،خ. پاسداران
- پیش دبستانی دخترانه گلهای نرگس: حصار بوعلی،خ. پاسداران،خ. تنگستان دوم
- دبیرستان دخترانه درخشش (نیک): حصار بوعلی،خ عسگریان،خ نگین،خ ناز دوم،پ ۱۴
- دبیرستان غیردولتی دین و دانش: حصار بوعلی،خ پاسداران بین آرزو و نارنجستان نهم،پ ۷۰۶
مراکز و مجتمعهای تجاری محله حصار بوعلی تهران
- مجتمع تجاری بام برند سنتر
- مجتمع تجاری اطلس مال
- پاساژ نارون
اماکن مهم حصار بوعلی
- فرهنگسرای نیاوران
- پارک نیاوران
- پژوهشگاه دانشهای بنیادی
- تكيه حصاربوعلی
مساجد محله حصار بوعلی
- مسجد جامع حصاربوعلی
- تکیه حصار بوعلی: قدیمیترین مکان این محله محسوب میشود، دارای نقاشی با معماری بسیار شگفتانگیزی است. مردم و هنردوستان جزو علاقمندان این مکان تاریخی هستند.
مراکز درمانی حصاربوعلی تهران
درمانگاه خیریه حصاربوعلی
مراکز ورزشی حصار بوعلی
مجموعه ورزشی حصار
بوستانها و جاهای دیدنی محله حصار بوعلی تهران
- بوستان امام علی
- بوستان شکوفه
حصار بوعلی نام محله و دهکدهای در شمال شهر تهران و منطقه شميران است كه در ناحيه یک از منطقه ۱ شهرداری تهران قرار دارد
ویکیپدیا
محله حصار بوعلی کجاست؟
این محله در منطقه 1 تهران واقع شده است، و جزو یکی از محله های قدیمی و با قدمت است که گفته میشود ابوعلی سینا نیز در این محل سکنی گزیده است.
حصار بول علی بالاشهر است یا پایین شهر
محله حصار بوعلی در شمال شرق تهران است و در منطقه 1 واقع شده است.
تاریخچه حصاربوعلی تهران
در زمان محمدخان قاجار که تهران تبدیل به پایتخت ایران شد؛ در بخش شمال تهران منطقه کوهستانی شمیران در کنار سایر منطقههای مهم و ییلاقی همچون کن ،تجریش، قلهک، دزاشیب، نیاوران، اختیاریه کاشانک، دارآباد، ازگل، اراج، سوهانک، دربند، جمال آباد، امامزاده قاسم درکه، اوین، جماران، حصارک، چیذر و غیره، حصار بوعلی هم قرار داشت که از آب و هوای بسیار خوبی برخوردار بود.
حصاربوعلی پس از کاخ سلطنتی صاحبقرانیه از موقعیت بسیار مهمی برخوردار بود، اکثر کارکنان این ساختمان که به امور مختلف آن میپرداختند از بومیهای همین منطقه انتخاب میشدند.
از زمان ناصرالدین شاه تا احمدشاه قاجار رسم براین بود که در فصلها بهار و تابستان در کاخ صاحبقرانیه و در فصول سرد مانند پاییز و زمستان در کاخ گلستان و قصر فیروزه روزگار میگذراندند.
به همین سبب برخی از جوانان آن دوران، در حصار بوعلی قهوهخانههای سیار بهپا میکردند و در زمان مستقر شدن شاهان در بخش بیرونی کاخ، میزبان کارکنان کاخ و اعضای تشریفات اسکورت آنها بودند و برای صبحانه، ناهار و شام آنها برنامه داشتند.
این رسم از زمان سلطنت ناصرالدین شاه تا پایان دوره احمدشاه ادامه داشت.
امروزه در دو طرف حصاربوعلی دو باغ وسیع قرار گرفته است. فرهنگسرای نیاوران در بخش شرقی است که در گذشته به باغ عزیزخان شناخته میشد.
در بخش غربی آن باغ کامرانیه قرار دارد که پس از فوت کامران میرزا، ورثه وی به تقسیم آن پرداختند.
یکی از زمینهایی که برای کامران میرزا ارزش اخروی دارد همان 1000 متر تکیه آقا است که در بخش شمال شرقی باغ کامرانیه در محله حصار بوعلی قرار دارد.
در زمان ناصرالدین شاه دو نفر به لقب آقا شناخته میشدند، یکی کامران میرزا و دومی میرزا یوسف مستوفی الممالک اشتهار بود.
طوایفی که به این محله آمدند عبارت است از: ناطقیانها، اقدسیها، یزدانیانها، وسیفانها.
در جلد اول فرهنگ جغرافیای ایران آمده: کامرانیه و حصار بوعلی این دو آبادی به هم متصل هستند. کامرانیه اکنون در محدوده ۵ ساله تهران در سوی شمال شهر و در سه کیلومتری شرق تجریش در کنار راه تجریش به نیاوران واقع است،
ویکیپدیا
نون عشقی در حصار بوعلی
در حصار بوعلی قدیمیترین نانوایی تافتون سنتی قرار دارد که به نون عشقی شناخته میشود.
در بین قدیمیترها به این صورت رسم بوده است که میگفتند: هر شخصی از نون عشقی بخورد و از قنات میرزاعلی بنوشد، نمیتواند از این محل دل بکند.
بیش از ۸۰ سال پیش در محله حصار بوعلی یک نانوایی وجود داشت که به نانهای آن «نان عشقی» میگفتند. دلیلش هم این بود که صاحب نانوایی پیرمرد نحیفی به نام «غلامحسین قرهگزلو» بود که به دلیل بزرگ منشی به او لقب عشقی داده بودند.
به همین دلیل نانهایش نیز به نان عشقی شهرت پیدا کرده بود. برای عشقی مادیات دنیا هیچ اهمیتی نداشت. او به هر نیازمندی که به نانواییاش میآمد بدون دریافت پول نان میداد و میگفت برایش یک صلوات بفرستند. نانوایی عشقی در محلی که مسجد فعلی محله حصار بوعلی در آن قرار دارد، یک دکان کوچک از جنس خشت وگل بود.
ویژگی اصلی نان عشقی کیفیت مرغوب آن بود. آن زمان اطراف دکان عشقی گندمزارهای وسیع قرار داشت. عشقی آرد نان را از گندمزارهای اطراف نانوایی تهیه میکرد. حتی در زمان جنگ جهانی دوم که اغلب نانواییها هسته خرما را آرد میکردند و از آن نان میپختند، عشقی باز هم از آرد خالص گندم نان دست مردم میداد.
به همین دلیل مثلی محلی هم در مورد آن بین قدیمیها رایج بود که میگفتند: هر کس در حصار بوعلی از نون عشقی بخورد و از آب قنات میرزاعلی بنوشد، از این محل دل نمیکند.
یا بعدا به صورت کلی تر میگفتند هرکسی نان عشقی بخورد از شمیران نمیرود.
بعدها جای نانوایی عشقی مسجد ساختند و دکان وی به محل کنونی نانوایی محله یعنی روبهروی مسجد فعلی انتقال یافت. این نانوایی امروز هم در همان جای قبلی و با اندکی تغییرات وجود دارد و نان آن هنوز هم بین اهالی قدیم شمیران به نان عشقی معروف است. اکنون نانوایی عشقی توسط نوههایش اداره میشود.
چراگاه دام در تهران
در گذشته که حصار بو علی روستا بود و در آن دام نگهداری میشد، در محله ای بنام تپه شاغالون، دام ها به چرا میرفتند، و تپه شاغالون بعنوان مرتع و آبریز این منطقه به شمار میرفت. این بخش در حال حاظر بین خیابان های فرمانیه، پاسداران و دیباچی قرار گرفته است.
کشاورزی در حصاربوعلی
کشاورزی در این محله تقریبا سال سال 1360 ادامه داشت و حتی برخی محصولات آن روزانه بازارهای تهران میشد. از مهمترین محصولات این منطقه میتوان به: گندم؛ جو؛ هویج و خیار؛ سیب زمینی؛ توت فرنگی و یونجه و شبدر اشاره کرد. حتی گیاهان دارویی مانند: گل گاوزبان، خاکشیر، باروتک، جوموشک، ثعلب، ختمی، عروسک پشت پرده و سنبل وحشی در این منطقه وجود داشت.
طایفههای بزرگ محله حصار بوعلی
از طایفههای بومی و قدیمی حصار بوعلی میتوان ناطقیان، عسگریان، جابر انصاری، قره گوزلو، سیفان، خانسفید، یزدانیان، عسگری موحد و جوزی را نام برد.
طایفه قره گوزلو حدود ۲ قرن پیش از همدان به این محل آمدند و ساکن شدند.
جمع بندی
در این مقاله از ایرانیجو به محله حصاربوعلی پرداختیم و امکانات و دسترسی های این محله را بیان کردیم. شما نیز میتوانید با ارسال نظرات خود در کامنت همین صحفه، ما را در تکمیل کردن این اطلاعات یاری دهید.